Meeste Duitsers willen niets meer horen over Holocaust

dinsdag 27 januari 2015 |  NAI
Zeventig jaar geleden werd het concentratiekamp Auschwitz in Polen door het Rode Leger bevrijd, maar de meeste Duitsers willen er niet meer aan worden herinnerd.

Foto: Een jonge Israëlische vrouw bezoekt het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Dinsdag 27 januari is het Holocaust Memorial Day. Over de hele wereld herinneren deze week herdenkingsbijeenkomsten aan de industrieel georganiseerde vernietiging van Joden door de Duitse nationaalsocialisten.

Volgens een representatieve enquête door de Bertelsmanstichting wil 81 procent van de Duitsers de geschiedenis van de Jodenvervolging 'achter zich laten' en zich op tegenwoordige problemen richten. Van de ondervraagden wil 58 procent er zelfs definitief een streep onder zetten. In Israël ziet het er heel anders uit: Daar wil slechts 22 procent het verleden afsluiten.

'Onder geschiedenis kun je geen streep zetten, en onder miljoenenvoudige moord al helemaal niet,' zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier (SPD) daarover. In soortgelijke bewoordingen reageerde bondskanselier Merkel (CDU): 'Auschwitz daagt ons elke dag uit om ons samen naar menselijke maatstaven te vormen,' benadrukte zij. Duitsland is het aan de miljoenen slachtoffers verschuldigd dit niet te vergeten.

Maar het Duitse volk geeft blijkbaar weinig om de solidariteit met de nog levende Joden. Meer dan een derde van de Duitsers acht de Israëlische politiek ten opzichte van de Palestijnen vergelijkbaar met de politiek van Nazi’s ten opzichte van de Joden. Dit maandag gepubliceerde enquêteresultaat leverde in Israël vette krantenkoppen op. 48 procent van de ondervraagde Duitsers had een negatief beeld van Israël, onder de 18- tot 29-jarigen zelfs de meerderheid. Slechts 36 procent van de ondervraagden verklaarden dat zij een positief beeld van Israël hebben.

Frankrijk gevaarlijkste land voor Joden
Intussen groeit de vrees dat het antisemitisme in Europa verder aan invloed zou kunnen winnen. Zo was in Frankrijk het aantal antisemitische incidenten in 2014 tweemaal zo groot als in 2013 (851 in 2014, tegen 423 in 2013). In 241 gevallen kwam het tot lichamelijk geweld. Volgens Israëlische deskundigen geldt Frankrijk momenteel als het voor Joden gevaarlijkste land ter wereld. Volgens berichten in de media overweegt een groot deel van de 500.000 daar wonende Joden te emigreren. Israëls regeringsleider Netanyahu heeft hen uitgenodigd in de Joodse Staat een nieuw bestaan op te bouwen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.