Arabische partijen verenigd tegen de Joodse Staat

Monday, January 26, 2015 |  NAI
De vier Arabische partijen in het Israëlische parlement zullen bij de verkiezingen in maart met een gemeenschappelijke lijst uitkomen. Zij hopen aan 14 van de 120 zetels in de Knesset te komen.

Het spectrum van de tradtioneel verdeelde Arabische partijen loopt van islamitisch georiënteerde groepen tot seculiere vroegere communisten. Maar één ding verenigt de vertegenwoordigers van de Arabische minderheid: hun kritische houding tegenover de Joodse Staat.

Aanleiding voor de samenvoeging van de Arabische partijen was de verhoging van de kiesdrempel: Vroeger moest een partij ten minste twee procent van de stemmen verkrijgen om in het parlement te kunnen komen, nu is dat 3,25 procent.

'Onze lijst zal in grootte de derde in de Knesset worden en meer zetels krijgen dan de partij Yisrael Beitenu van minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman,' stelt de Arabische afgevaardigde Achmad Tibi (foto) optimistisch. Niet alleen voor Arabieren zou de nieuwe lijst interessant zijn, 'maar ook voor Joden die in onze gemeenschappelijke weg geloven.' Sinds de rechtse partijen zich in het 'nationale kamp' hebben verenigd en de linksen zich 'zionistisch kamp' noemen, zien de Arabieren zich als 'democratisch kamp.'

Circa 20 procent van de Israëlische staatsburgers zijn islamitische Arabieren. Gewoonlijk doet circa 55 procent van hen mee aan de nationale verkiezingen. Tot nog toe ging circa 80 procent van hun stemmen naar de Arabische partijen Ra'am, Ta'al, Balad en Hadash.

De Arabische partijen zijn in Israël omstreden, omdat ze vaak stelling nemen tegen de Israëlische Staat, zijn leger misdadig noemen en Joodse pioniers als 'fascisten' belasteren. Tegen de afgevaardigde Hanin Zoabi (Balad) stelt het openbaar ministerie een gerechtelijk onderzoek in wegens belediging en handtastelijkheid tegen een politieagent. Vanwege haar deelname aan het zogenaamde 'Gaza-hulpkonvooi' vanuit Turkije werd haar een deel van haar parlementaire rechten afgenomen.

Een van de scherpste critici van de Arabische partijen is minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman. Hij verwijt de afgevaardigden dat ze niet loyaal zijn tegenover de Staat Israël en daarom niet het recht hebben in het Israëlische parlement te zitten.

Tegelijk laat Lieberman geen gelegenheid voorbijgaan om de Arabische moslims te provoceren. Toen een grote Israëlische boekhandelsketen bekend maakte dat men uit respect voor de moslims het Franse satirische blad Charlie Hebdo niet zou verkopen, reageerde Lieberman daarop: Hij kondigde aan dat zijn partij enkele duizenden exemplaren van Charlie Hebdo cadeau zou geven.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.