Evangelisatie beweging hekelt Christen-zionisme

Monday, January 26, 2015 |  Israel Today staf
De Lausanne Beweging, 's werelds grootste christelijke evangelisatie beweging, heeft opnieuw zijn pijlen gericht op wat naar hun mening de zondige praktijk is van christelijke steun aan de Staat Israël, of christelijk zionisme.

FOTO: Net als veel evangelische groepen zwijgt de Lausanne beweging over de openlijke islamitische onderdrukking van christenen, terwijl hij er wel bovenop springt als Israël van fouten wordt beschuldigd.

'Al meer dan 60 jaar hebben veel evangelischen zich vastgeklampt aan een zeer smal theologisch verhaal die de christelijke theologie verbindt met een politieke ideologie die bekend staat als het zionisme ', schrijft Steve Haas, vice-president van World Vision VS, in het laatste nummer van Lausanne Global Analysis.

Het Messiaanse blog Rosh Pina Project wees erop dat Haas eerder christenen had aangemoedigd om gehoor te geven aan het advies van 'onze vrienden [Hezbollah leider Hassan] Nasrallah en [Hezbollah geestelijk leider] Sheik Fedlallah [die] tegen ons zeiden, het probleem met jullie christenen is dat jullie niet doen wat er in het Boek staat.'

Lausanne als beweging vertoont inderdaad in de afgelopen jaren wat sommigen 'een ongezonde negatieve obsessie met Israël' zouden noemen; blijkbaar heeft men de beschuldigingen, dat de Joodse Staat de belangrijkste onderdrukker van christenen en andere mensen in het Midden-Oosten is, volledig geslikt.

De Lausanne Beweging stelde op zijn bijeenkomst in Kaapstad, Zuid-Afrika, in 2010 een document op dat bekend werd als de Cape Town Commitment, die, onder andere, er bij christenen op aandrong om berouw te tonen voor hun rol in het 'Palestijnse lijden' als een bijproduct van steun voor Israël .

In die verklaring werd 'Palestijns lijden' gelijkgesteld met de Holocaust, en naast de Joden waren de Palestijnse Arabieren de enige andere groep mensen waarnaar specifiek werd verwezen.
Deze vage benadering van het lijden van christenen onder de islam, terwijl Israël en het zionisme enthousiast selectief worden veroordeeld, is een soort patroon geworden.

Zoals Rosh Pina verder opmerkt, is Lausanne er in geslaagd om de wrede behandeling van Iraakse en Syrische christenen door ISIS slechts eenmaal te noemen. En ISIS werd zelfs alleen maar in het voorbijgaan genoemd, als onderdeel van een artikel waarin Lausanne met de ongelofelijke suggestie kwam, dat de radicale islamitische groepering Boko Haram in Nigeria als een voorbeeld voor evangelische christenen zou kunnen dienen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.