Potentiële ontvoerders doen zich voor als vrouwen

Friday, January 23, 2015 |  NAI
Tientallen Israëlische soldaten zijn aangeschreven door mensen met vervalste Facebook-accounts die zich als vrouwen voordeden. Zij hoopten daardoor vertrouwelijke informatie te verkrijgen. Dat meldt Barmahane, een tijdschrift van het Israëlische leger.

De legerleiding vreest nu dat soldaten via het sociale netwerk in een val worden gelokt en zouden kunnen worden ontvoerd. Een aantal soldaten legt in het tijdschriftartikel uit hoe ze door onbekenden via Facebook waren benaderd.

Het leger maakt zich zorgen: Mogelijk gaat het om een actie van terroristen. 'We zijn bewust op enkele van de Facebook-chats ingegaan, om met die personen in contact te komen en hen tot een ontmoeting te overreden,' aldus een legerofficier. Of er een concrete terroristische groep achter de vervalste accounts in het sociale netwerk zit, is nog niet duidelijk.

De vervalste gebruikersprofielen zouden zo zijn opgesteld dat foto’s van goed uitziende vrouwen met Hebreeuwse namen worden getoond – zo doen ze alsof ze Israëli's zijn. De vervalste Facebook-gebruikers richten zich vervolgens op soldaten die een foto van zichzelf in uniform als profielfoto gebruiken. 'Ze vertellen de soldaten dan precies wat ze graag willen horen – in de hoop dat ze vervolgens gevoelige informatie vrijgeven,' aldus het artikel in het militaire tijdschrift.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.