Kritiek op leger wegens in Gaza gedode burgers

Thursday, January 22, 2015 |  NAI
Het Israëlische leger heeft volgens mensenrechtenorganisaties tijdens de 50-daagse Gaza-oorlog afgelopen zomer niet genoeg gedaan om het leven van Palestijnse burgers te sparen. Er zou niet voldoende duidelijk verschil zijn gemaakt tussen militaire en civiele doelen.

Dat beweren verschillende internationale organisaties, waaronder Artsen voor mensenrechten, in een thans gepresenteerd verslag van 237 bladzijden. Het Israëlische leger wees de beschuldigingen van de hand. Zij zijn gebaseerd op eenzijdige, onjuiste gegevens, afkomstig van partijdige bronnen.

In het verslag wordt het Israëlische leger verweten, dat men burgers in Gaza niet tijdig voor bombardementen zou hebben gewaarschuwd. Het verslag is gebaseerd op interviews met 68 Palestijnen die tijdens de oorlog gewond waren geraakt, op 370 autopsieverslagen van slachtoffers, en op verdere medische documenten uit de Gazastrook.
Volgens Palestijnse gegevens kwamen tijdens de oorlog in de Gazastrook meer dan 2000 mensen om het leven.

De medici verwijten Israël dat de waarschuwingen aan de Palestijnse bevolking – uitgestrooide pamfletten, telefoonrondes, sms-berichten en het 'aankloppen' op gebouwen door middel van lichte munitie met kleine explosieve kracht – niet uniform zouden zijn geweest en de mensen te weinig tijd zouden hebben gegeven om zich in veiligheid te brengen. Slechts zeven procent van de geïnterviewden had aangegeven tijdig te zijn gewaarschuwd, aldus het verslag.

Een Palestijnse vertegenwoordiger bij de deelnemende organisaties, Al-Mezan, zei dat dit een oorlogsmisdaad zou kunnen zijn. De deelnemende medici eisen een uitvoerig onderzoek naar de gebeurtenissen.

Het Israëlische leger is van mening dat men aanzienlijk meer heeft gedaan om de burgerbevolking in Gaza te beschermen dan internationaal is voorgeschreven.

Israël had Hamas keer op keer schriftelijk beschuldigd van oorlogsmisdaden, omdat Israëlische burgers met raketten werden beschoten, en omdat Hamas wapens en munitie in moskeeën opsloeg en scholen als lanceerbases voor raketten gebruikte. Burgers zouden zo als menselijke schilden zijn misbruikt.
Bovendien heeft Hamas verhinderd dat gewonde Palestijnen in Israëlische ziekenhuizen zouden worden verzorgd.

Foto: Een Israëlische luchtaanval heeft dit gebouw in Rafah in het zuiden van de Gazastrook vernietigd.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.