IS-aanhangers verbranden Franse vlaggen in Gaza

Thursday, January 22, 2015 |  NAI
De terreurorganisatie Hamas heeft in de Gazastrook een bijzondere demonstratie toegestaan: De met Hamas rivaliserende jihadistische activisten wierven bij een demonstratie ondersteuning voor de Islamitische Staat (IS). De IS-sympathisanten prezen onder meer de terreuraanvallen in Frankrijk. Ze staken Franse vlaggen in brand en zwaaiden tegelijk met vlaggen van de IS.

De jihadisten hielden posters omhoog van de beide terroristen die twaalf mensen hebben vermoord in de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs. Dat blad had voorheen vaak islam-kritische karikaturen gepubliceerd. Bovendien toonden de demonstranten foto’s van de terrorist die in een koshere supermarkt in Parijs vier Joden heeft vermoord. Alle drie aanvallers waren door de Franse politie op 9 januari gedood.

De demonstranten marcheerden naar het Franse culturele centrum in Gaza, maar werden door veiligheidsmensen van Hamas verhinderd er naar binnen te gaan. 'Voor Mohammed, vrede zij met hem. Onze legers in Irak en de Levant zijn bereid voor hem te strijden en het leger van Jeruzalem te verslaan, als Allah dat wil. Wij zijn hier vanwege onze geliefde profeet,' verklaarde een van de demonstranten.

Tegen het einde van de demonstratie waren er handtastelijkheden tussen de demonstranten en de Hamas-politie, die in de lucht schoot om de menigte te verspreiden. Veel mensen in Gaza droegen die dag uniformen die op die van de IS-strijders leken. Daarmee identificeerden zij zich als aanhangers van verschillende jihadistische en salafistische bewegingen.

De salafisten uit Gaza gelden als voorstanders van een wereldwijde heilige oorlog – zoals de IS en de terreurorganisatie Al-Qaida het doen. Hamas daarentegen toont normaliter weinig tolerantie voor salafistische bewegingen zoals IS; bij tijd en wijle zijn er zelfs vuurgevechten tussen beide groepen.

Foto: Zwaar bewapende Palestijnse strijders presenteren zich in Khan Yunis, in het zuidelijke deel van de Gazastrook.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.