Bevolking noorden ongerust wegens transport van tanks

Thursday, January 22, 2015 |  NAI
In het noorden van Israël groeit de bezorgdheid over een op handen zijnde militaire confrontatie met de terreurmilitie Hezbollah. Het leger heeft zijn troepen langs de grens met Syrië en Libanon in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Transporten brachten extra tanks naar het gebied. Agrariërs worden opgeroepen de velden in de buurt van de grens voorlopig te mijden. De autoriteiten versperden een deel van route 4 vlakbij Libanon.

De Libanese tv meldde dat de Israëlische luchtmacht ongewoon actief was in het grensgebied. Dinsdag werd bekend dat het leger stellingen van het raketafweersysteem naar het noorden heeft verplaatst.

Israël verwacht een tegenaanval nadat Israëlische gevechtsdrones volgens ooggetuigen zondag stellingen van Hezbollah in Syrië hadden aangevallen. Daarbij zijn zes strijders van de militie en een Iraanse generaal om het leven gekomen. Hezbollah kondigde daarop een wraakactie aan.

De Hezbollah-strijders zijn volgens inschatting van de Israëlische militaire deskundigen het beste opgeleid en beschikken over een enorm grote slagkracht. Naar eigen opgave beschikt de terreurmilitie over 50.000 raketten die ieder gedeelte van Israël kunnen bereiken. Er zijn zorgen over nieuwe berichten, volgens welke Rusland Iran moderne S-300-raketten zou kunnen leveren. Die hebben een reikwijdte van 200 kilometer. Rusland had in 2010 een leveringscontract met Teheran voor deze raketten onder massale druk van het westen ingetrokken. Voor wat betreft de westelijke sancties tegen Moskou zou Rusland volgens Russische militaire kringen niet meer aan de toenmalige afspraken zijn gebonden. Iran is de nauwste bondgenoot en geldschieter van Hezbollah.

De bewoners in het noorden vrezen een escalatie, gezien de militaire transporten die pantservoertuigen naar noord-Galilea en de Golanhoogvlakte brengen. Israëlische media berichten over bezorgde ouders, die hun kinderen uit voorzorg in veilige ruimtes laten slapen. Verder tracht men de alledaagse routines in stand te houden en niet in paniek te geraken.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.