Israëlische leger eert de helden van de Gaza-oorlog

Tuesday, January 20, 2015 |  NAI
50 mannen, drie vrouwen en negen complete eenheden worden door het Israëlische leger onderscheiden voor hun verdiensten in de militaire operatie 'Sterke Rots' in de Gazastrook.

De hoogste onderscheiding ging naar luitenant Eitan Pond. Hij had geprobeerd om het leven van sergeant Hadar Goldin te redden en waagde zich hiervoor in een tunnel die de Hamas militanten hadden gegraven.

Eitan was Goldin gevolgd in de tunnel, omdat hij geloofde dat de officier leefde en zou worden ontvoerd. Met deze gewaagde actie bracht hij zijn eigen leven in gevaar. Op zich was deze methode tegen de regels. Maar daardoor kon het leger later de dood van Goldin bevestigen. Zo kon worden voorkomen, dat de vrijlating van terroristen uit de gevangenis kon worden afgedwongen door de veronderstelling dat de 23-jarige Goldin nog in leven is en wordt gegijzeld.

Volgens het leger had de eenheid van Goldin gewerkt aan de vernietiging van de zogenaamde terreurtunnels, toen Hamasstrijders hen aanvielen. Dit leidde tot een explosie. Twee Israëlische soldaten werden ter plekke gedood. Van Goldin was er aanvankelijk geen spoor.

Tenslotte kreeg Eiten Pond toestemming van de commandant van de Givati Brigade, kolonel Ofer Winter, voor zijn actie. 'Hij zei: 'gooi een granaat naar binnen voordat je gaat',' herinnerde Eitan zich. 'Dat was niet overhaast,' legde hij uit. 'Ik maakte een weloverwogen beslissing. Ik weet dat je niet in zulke tunnels moet gaan, ik kende het risico en heb het begrepen. Maar ik heb toch besloten om dit te doen.'

Eitan Pond vond in de tunnel de resten van de vermiste. Blijkbaar hadden Hamasstrijders geprobeerd om zijn lijk te vervoeren. Het leger had aanvankelijk intensief gezocht naar de jonge man. Uit het onderzoek van de vondst bleek echter dat hij dood moest zijn. Goldin was de achterneef van Moshe Ya'alon, de Israëlische minister van Defensie. Aan zijn begrafenis op de militaire begraafplaats in Kfar Saba, in de buurt van Tel Aviv, die werd uitgezonden op de Israëlische televisie, namen duizenden mensen deel.

Soldaat Matan Horash, die eveneens de tunnel inrende om Goldin te bevrijden, is ook onderscheiden. Ongeveer de helft van de dappere Gaza strijders zal de onderscheiding van chef-staf Benny Gantz persoonlijk ontvangen; de andere helft zal worden geëerd door generaals.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.