'Het Internationale Strafhof bevordert terreur'

Monday, January 19, 2015 |  Aviel Schneider
In Jeruzalem is men verontwaardigd over het vooronderzoek door het Internationale Strafhof in Den Haag (foto) naar mogelijke oorlogsmisdaden.

Ook toen hoofdaanklaagster Fatou Besouda Israël duidelijk maakte dat haar analyse eerlijk, onafhankelijk en onpartijdig was, werd dit in Jeruzalem niet serieus genomen. In plaats daarvan wordt duidelijk dat het Westen met twee maten meet: Wat in de westelijke wereld is toegestaan, wordt Israël verboden.

'Wij zullen niemand vragen wanneer we ons mogen verdedigen en wanneer niet,' onderstreepte Israëls voormalige minister van Financiën en partijleider van Yesh Atid, Yaïr Lapid voor de Israëlische radio. 'Duizenden raketten werden vanuit de Gazastrook op Israël afgeschoten, er werden onderaardse terreurtunnels gegraven tot onder Israëlische kleuterscholen, en wat doet het Internationale Strafhof in den Haag? Het beslist dat het Israël gaat onderzoeken!'

'En dat gebeurt slechts enkele dagen na de terreuraanslagen in Parijs,' zei regeringsleider Benjamin Netanyahu verontwaardigd. 'Dat is gewoon absurd! Vier Joden werden vermoord, en het Strafhof treedt nu op tegen Israël. Zelfs de terreurorganisatie Hamas maakte bekend een aanklacht tegen Israël te willen indienen. Mij zou het niet verbazen als straks Hezbollah hetzelfde doet, en vervolgens de Islamitische Staat en Al-Qaida. Iedereen zal ons voor het Internationale Strafhof aanklagen.'

Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman heeft voorgesteld niet met het Strafhof samen te werken, omdat het bij voorbaat anti-Israël is. 'Wij zullen ervoor zorgen dat dit Strafhof wordt opgeheven, want dit instituut vertegenwoordigt niets anders dan huichelarij en biedt de terreur rugdekking. In de Syrische burgeroorlog werden meer dan 200.000 doden geteld, en het Strafhof in Den Haag heeft er niets tegen gedaan, evenmin als tegen Libië en tegen andere Arabische landen. In plaats daarvan wil het Strafhof alleen het meest morele leger ter wereld onder de loep nemen.' Volgens Lieberman gaan daarachter politieke anti-Israëlische beslissingen schuil.

In vertrouwelijke gesprekken met Israel Today hebben verschillende politici en adviseurs in Jeruzalem zware kritiek op de EU-lidstaten laten horen. Enkelen zijn van mening dat Europa zichzelf voorliegt en de islam gerust wil stellen. Anderen herhaalden verschillende malen dat 'Europa antisemitisch was, is en zal blijven.'

Het Strafhof in Den Haag werd in 2002 opgericht en telt 122 lidstaten. Israël en de VS zitten daar niet bij. De jaarlijks financiering (circa 100 miljoen euro) van het Strafhof wordt hoofdzakelijk door de EU-landen gedragen, die toch al kritisch ten opzichte van Israël zijn.

De Israëlische regering had Duitsland en andere landen opgeroepen, de financiering van het Internationale Strafhof te stoppen. Japan is de grootste geldschieter van het Internationale Strafhof, en Duitsland komt op de tweede plaats. Minister van Buitenlandse Zaken Lieberman verklaarde dat het Strafhof een politiek instituut is. 'Verschillende Staten zijn met Israël van mening dat deze organisatie geen bestaansrecht heeft.'

Tot nog toe heeft het Strafhof alleen processen aangespannen tegen Afrikaanse landen; er werden 36 oordelen uitgesproken. De Palestijnse Autoriteit had in januari het Statuut van Rome van het Strafhof ondertekend en bovendien diens bevoegdheid met terugwerkende kracht erkend tot 13 juni 2014, het begin van de Israëlische militaire operaties in de Gazastrook.

Een grote meerderheid van Israëlische maatschappij, zowel rechts als links, zowel religieus als seculier, is ervan overtuigd dat het Internationale Strafhof een politieke agenda tegen Israël hanteert en nooit eerlijk over Israël zal oordelen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.