Verhult Argentinië Iraanse betrokkenheid bij aanslag?

Monday, January 19, 2015 |  Israel Today staf

De hoofdaanklager die de bomaanslag onderzocht op het AMIA Joodse gemeenschapscentrum in Buenos Aires, Argentinië, in 1994, werd zondag dood gevonden, enkele uren voordat hij aan het parlement het bewijs zou voorleggen dat de regering de Iraanse betrokkenheid bij de terreuraanslag had verhuld.

Volgens de verklaringen van aanklager Alberto Nisman (foto), onder andere aan de Israëlische nieuwssite Times of Israel, had Iran besloten om Argentinië aan te vallen nadat de laatste de nucleaire samenwerking met de Islamitische Republiek opschortte.
'Als ze ervoor kiezen om op te treden tegen een land, is de aanval is gewoonlijk op de Joodse gemeenschap,' zei Nisman.

Het bewijs, dat de aanklager verzamelde, wijst er op dat de aanval werd gepland en opgedragen door de hogere echelons van de Iraanse leiders, waaronder de toenmalige president Akbar Hashemi Rafsanjani en Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei.

Maar dat bewijs is nooit officieel is aanvaard omdat - zoals Nisman beschuldigde voorafgaand aan zijn vroegtijdige dood - de Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner betrokken was bij een doofpotaffaire, om hiermee Teheran tevreden te stellen en om nieuwe handelsbetrekkingen tussen Argentinië en Iran te vergemakkelijken.

'De president en haar minister van Buitenlandse Zaken namen de criminele beslissing om vals bewijs te leveren voor Iran's onschuld, om te voldoen aan de commerciële, politieke en geopolitieke belangen van Argentinië,' vertelde Nisman aan de de Buenos Aires Herald.

Dit alles zou maandag aan het Argentijnse parlement worden voorgelegd. Nisman werd aangetroffen met een enkele fatale schotwond aan het hoofd. Ondanks de omstandigheden noemde de politie in eerste instantie zijn dood een zelfmoord.

Naast de duidelijke tekenen van een doofpotoperatie door de regering, vestigt de episode de aandacht op het feit dat de Iraanse leiders niet alleen met Israël een probleem hebben, maar met Joden in het algemeen, ongeacht hoe vaak ze het tegendeel beweren. In Buenos Aires werden Joden aangevallen omdat ze Joden waren in een kwestie die weinig of niets met Israël van doen had.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.