Links en religieus stijgen, Netanyahu’s Likoed kwakkelt

Friday, January 16, 2015 |  Tommy Müller.
Over 60 dagen wordt in Israël een nieuw parlement gekozen. Volgens recente peilingen zit de oppositie in de lift, maar blijft een rechtse regering mogelijk.

De verenigde lijst van midden en links van Isaac Herzog (Arbeiderspartij) en de vroegere minister van Justitie Tzipi Livni (Hatnua) zou tegen de 24 zetels veroveren.
De Likoedpartij van de zittende minister-president Benjamin Netanyahu zou volgens de prognose drie tot vier zetels minder krijgen.

Niettemin zou het pionier-vriendelijke rechtse kamp ook de nieuwe regering kunnen vormen, wanneer de partij van de nationaal-religieuze minister van Handel Naftali Bennett (op de foto tijdens een kandidaatstellingsbijeenkomst) inderdaad de voorspelde 16 zetels haalt.

Verwacht wordt dat de liberale vroegere minister van Financiën Yair Lapid en zijn partij Yesh Atid (Er is Toekomst) tien zetels krijgen, evenals de partij Koelanoe (Wij Allemaal) van Moshe Kachlon. De vroegere Likoedminister had de politiek de rug toegekeerd en de partij van Netanyahu een toenemende rechtse tendens verweten. Niettemin vertegenwoordigt hij eerder conservatieve opvattingen – en hij zou bij de verkiezingen wel eens de doorslag kunnen geven. Kachlon wil zich sterk maken voor lagere kosten van levensonderhoud – een thema waarop minister van Financiën Lapid faalde.

De linkse Arbeiderspartij komt volgens peilingen op vijf zetels.
Teleurstelling was er ook voor de seculier-rechtse partij Yisrael Betenoe van minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, die mogelijk slechts vijf zetels zou behalen. Liebermans speerpunt in de verkiezingsstrijd tot nog toe was om de loyaliteit van de Arabieren in twijfel te trekken.

De door Netanyahu het hof gemaakte ultraorthodoxe partijen kunnen tien zetels halen.
Elf of twaalf afgevaardigden in de nieuwe Knesset zouden vertegenwoordigers van de Israël-vijandige Arabische partijen kunnen zijn.
In totaal zijn er 120 zetels te verdelen.

Een duidelijke meerderheid van de Israëli's wil niet dat Netanyahu nog eens regeringsleider wordt. Maar er ontbreekt een overtuigende leidersfiguur: Als de Israëli's moeten kiezen tussen de zittende minister-president 'Bibi' Netanyahu en oppositieleider 'Boeji' Herzog, ligt de huidige premier duidelijk voor.

Herzog en Livni moeten zich verdedigen tegen de verwijten van de regering, dat zij Israël inclusief de hoofdstad Jeruzalem willen opdelen en aan de Palestijnen geven. In feite willen beiden de Palestijnen tegemoet komen. Om desondanks voor kiezers in het midden aantrekkelijk te blijven, noemt de kiesvereniging zich nu demonstratief 'Zionistisch kamp'.

Intussen straalt minister van Handel Bennett optimisme uit: 'De dag komt naderbij waarop onze partij Bayit Yehudi (Het Joodse Huis) het land zal leiden,” verklaarde de nationaal-religieuze leider op een partijbijeenkomst in Ramat Gan. Israëli's hoeven zich niet te verontschuldigen dat ze in dit land wonen.

Bennetts partij heeft zich als enige helder tegen een Palestijnse Staat uitgesproken. Tot de prominentste kandidaten behoren de pionier-vriendelijke minister van Huisvesting Uri Ariel, evenals Ayelet Shaked (38), een seculiere vrouw die bij de voorverkiezingen een toppositie veroverde. Haar doel is: Israël moet in ieder geval een Joodse democratische Staat blijven en zou geen 'natie voor allen' mogen worden.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.