Joodse doden naar Israël; overlevenden nog in shock

dinsdag 13 januari 2015 |  NAI, Israel Today
De vier slachtoffers van de gijzeling in de kosjere supermarkt in Parijs worden vandaag begraven in Israël. Hun overblijfselen zijn dinsdagochtend aangekomen in het Heilige Land.

In totaal zijn er 17 mensen neergeschoten tijdens de drie dagen van het islamistische bloedbad. Frankrijk was tot in het hart geraakt en een golf van shock ging door de derde grootste Joodse gemeenschap van de wereld.
De overlevenden zijn deels nog steeds in shock. Sommige vertellen nu over hun dramatische ervaringen met de gijzelnemer.

De vier Joodse dodelijke slachtoffers van Parijs zijn:
Yohan Cohen (22), een werknemer van de Joodse supermarkt;
Yoav Hatab (21), een student van Tunesische herkomst en een van de elf kinderen van de opperrabbijn van Tunis;
Phillipe Barham (45) was directielid in een IT-bedrijf, vader van vier kinderen en de broer van een rabbijn;
François-Michel Saada (64) was gepensioneerd en vader van twee kinderen.

Alle vier de slachtoffers werden doodgeschoten door Amedy Coulibaly. Hij had nog 15 mensen urenlang in zijn macht. Coulibaly stond in contact met de twee islamitische extremisten die twee dagen eerder het bloedbad in Charlie Hebdo begingen .

De vier Joodse slachtoffers krijgen hun laatste rustplaats op de grote begraafplaats in Givat Shaul in West-Jeruzalem - ook wel bekend als de Har Hamenuchot, Berg van de Rust. Aan de ceremonie zullen premier Benjamin Netanyahu, president Reuven Rivlin en oppositieleider Isaac Herzog deelnemen, evenals andere ministers, publieke figuren en de families van de slachtoffers.

'Dit is niet zoals we u wilden verwelkomen in Israël', zei Rivlin, kijkend naar de nabestaanden. 'Ik sta voor jullie, ontroostbaar, geschokt en met pijn, en bij mij staat een hele natie. ... Dit is pure haat tegen Joden; weerzinwekkend, duister en met voorbedachten rade, die tot doel heeft om toe te slaan, waar er maar Joods leven is. '

Netanyahu beloofde dat ongeacht hoe donker de huidige situatie is, de terroristen 'ons nooit, nooit, zullen verslaan. Dit is de kracht van een oud volk dat altijd heeft overwonnen en dank God, kijk om je heen, hier in de bergen van Jeruzalem, hebben we vandaag een Staat van onszelf, bloeiend en geavanceerd, een Staat die een moreel baken voor de wereld is.'

Herzog zag een rechtstreeks verband tussen het haat die de aanval op de Parijse supermarkt veroorzaakte, en het vergieten van Joods bloed in Israël. 'Een rechte lijn verbindt de moord op de vier Joden [in de supermarkt] met de schoften die twee maanden geleden de Har Nof synagoge binnendrongen en mensen tijdens hun gebed in hun gebedsmantels vermoordden,' stelde de oppositieleider.

Ongekend wreed
Inmiddels duiken steeds meer verklaringen op van overlevenden van de gijzeling, die de wreedheid van Coulibaly bevestigen. Yoel Walid, de broer van de supermarkteigenaar Patrice, vertelde voor Israëlische legerradio: 'Patrice draaide zich om naar de man en die antwoordde:` Als je een Jood bent, zul je sterven. Iedereen hier zal sterven!` Mijn broer zei toen: 'Hier zijn ook kinderen.` Maar dat kon de terrorist niet schelen en hij begon te schieten (...) Patrice werd neergeschoten, maar hij wist te ontsnappen en waarschuwde de politie.'

In een interview met de Franse website Liberation meldde Nessim Cohen, een andere gijzelaar, dat een van de slachtoffers snakte naar lucht nadat hij was neergeschoten. Coulibaly, die Cohen beschreef als zeer rustig, vroeg de gijzelaars 'Wilt u ik hem afmaak?' Ze zeiden nee en hij liet het na. Na een half uur maakte die persoon geen geluid meer.
De Islamist maakte er tegenover zijn gijzelaars geen geheim van wie hij was, zei Cohen. Hij had erkend dat hij de politieagent in Montrouge had gedood, dat hij de broers Kouachi goed kende en met hen in de gevangenis had gezeten.

'Hij vertelde ons dat hij dat alles doet in de naam van de Islamitische Staat. Sprak over het kalifaat en dat alles. Hij zei zelfs dat hij niets tegen Joden had. Maar we zouden belasting betalen aan de Franse Staat en zo zijn daden goedkeuren.'
De gijzelaars moesten dan winkelwagentje op de grond leggen, zodat 'de vrouwen konden gaan zitten'.
Toen Cohen de twee AK-47 geweren, twee automatische pistolen, een mes en staven dynamiet zag, zei Coulibaly 'Zoals je ziet, ben ik goed bewapend.'

De gijzelaars konden relatief vrij bewegen in de supermarkt. 'Ik had niet de indruk dat hij wantrouwig is,' zei Cohen, 'Eenmaal rommelde hij in de schappen en maakte een kleine sandwich. Hij zei ons `kom en bedien jezelf.'
Coulibaly had daarna zijn aandacht gericht op de berichtgeving in de media en was erg boos dat niet werd verteld dat er sprake was van doden in de supermarkt. Hij belde toen BFM-TV en eiste dat ze hun koppen moeten veranderen.

Coulibaly was vervolgens gaan bidden, de gijzelaars zagen hem 15 minuten lang niet. Toen hij daarna aan zijn explosieven begon te manipuleren, grepen de strijdkrachten in en werd de dader doodgeschoten.

Nog steeds in shock
Iemand die nu moet proberen om te gaan met de verschrikkelijke gebeurtenissen, is de eigenaar van koshere supermarkt, Patrice Walid. 'Ik kan niet meer werken. Ik ben nog steeds in shock. Ik kan nog niet verwerken dat één van mijn medewerkers en drie klanten zijn vermoord,' vertelde hij vrienden die hem in het ziekenhuis bezochten.

Walid was in de schouder geschoten. Volgens familieleden gaat het steeds beter met hem. 'Het was als een wonder voor mij en ik dank God,' zei de supermarkteigenaar. 'Een paar centimeter verder en de kogel zou mijn hart hebben geraakt. Ik wil nu het bedrijf verkopen en emigreren naar Israël.'

Foto: Vrienden en familieleden rouwen in Bnei Brak om Yoav Hatab.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.