Israël en Hamas: waarom liep Abbas mee in Parijs?

Monday, January 12, 2015 |  Ryan Jones
Anderhalf tot twee miljoen mensen namen deel aan de mars in Parijs, enkele dagen nadat islamitische terroristen 17 mensen hadden gedood in drie afzonderlijke aanslagen in de Franse hoofdstad.

Het evenement werd bijgewoond door tal van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en staatshoofden, waaronder de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en een aantal van zijn ministers.

Israël en Hamas waren het ditmaal over een ding eens: de Palestijnse leider Machmoud Abbas had niet moeten deelnemen aan deze massale anti-terreur rally.

Abbas had er niet bij moeten zijn, onderstreepte senior Hamas-leider Machmoud al-Zahar. 'Abbas wil dat het lijkt alsof hij terreur bestrijdt, maar hij weet niet eens de betekenis van terreur,' zei hij tegen Arabische media in opmerkingen die snel werden opgepikt door de Israëlische pers.

Al-Zahar zei dat Abbas 'denkt dat hij door op deze manier te handelen de sympathie van de landen van de wereld verdient. (...) Dit gedrag is onderdeel van de hypocrisie en politieke acrobatiek die typerend zijn voor Abbas.'

De Israëlische minister van Economie Naftali Bennett, die ook aanwezig was bij de rally, kwam tot een soortgelijke conclusie ten aanzien van zowel Abbas als de emir van Qatar.
'Het is hypocriet van diezelfde Qatari's en Arabieren, die terrorisme financieren, om hier te komen en te demonstreren alsof ze tegen terrorisme zijn,' vertelde Bennett aan een Joodse jongerengroep in Parijs. 'Dit accepteer ik niet. Hun handen zijn onder het bloed.'

Later werd bekend dat Frankrijk in feite Netanyahu niet bij de rally in Parijs wilde hebben, en dat Abbas alleen formeel werd uitgenodigd als een soort klap in het gezicht van de Israëlische leider.

Een niet nader genoemde functionaris in het kantoor van de premier in Jeruzalem vertelde aan Israël Radio en Channel 2 News, dat Frankrijk elke vermelding van het Israëlisch-Palestijnse conflict wilde vermijden, en daarom Netanyahu vroeg de historische demonstratie niet bij te wonen.

Aanvankelijk voldeed Netanyahu aan het verzoek, maar hij besloot later dat het belangrijk was voor de Israëlische premier om deel te nemen aan 's werelds grootste anti-terreur protest. Frankrijk zond snel een officiële uitnodiging aan Netanyahu, zodat het lijkt alsof hij al die tijd welkom was geweest, maar benadrukte ook dat de Palestijnse leider Machmoud Abbas eveneens was uitgenodigd.

Foto: Netanyahu en Abbas op de voorste rij van een optocht door de straten van Parijs uit protest tegen het terrorisme.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.