Netanyahu en Abbas naar Parijse anti-terreur betoging

zondag 11 januari 2015 |  Israel Today staf.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse leider Machmoud Abbas zijn zondag beiden vertrokken naar Parijs voor een geplande massale betoging tegen het terrorisme, die wordt gehouden na de reeks aanslagen van vorige week, die 17 personen het leven kostte in de Franse hoofdstad.

Twaalf mensen werden afgeslacht toen twee islamitische moordenaars afgelopen woensdag de kantoren van het satirische weekblad Charlie Hebdo aanvlielen.
Een dag later werd een politieagente op straat doodgeschoten in Parijs, en vrijdag werden vier mensen gedood toen een islamitische schutter mensen gijzelde in een Joodse supermarkt.

Tienduizenden namen dit weekeinde deel aan anti-terrorisme bijeenkomsten overal in Frankrijk. Verwacht wordt dat een miljoen mensen zullen deelnemen aan de mars in Parijs, waaronder een aantal buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders en staatshoofden.

Toen Netanyahu vertrok, zei hij tegen verslaggevers: 'Ik vertrek naar Parijs om deel te nemen aan de rally met wereldleiders in een hernieuwde strijd tegen de islamitische terreur die de hele mensheid bedreigt. Ik heb al jaren hiertoe opgeroepen.'

Voorafgaand aan het evenement herinnerde de Franse premier Manuel Valls iedereen: 'Journalisten werden gedood omdat ze de vrijheid verdedigden. Politieagenten werden gedood omdat ze jullie beschermden. Joden werden vermoord omdat ze Joods waren.'

De Franse president François Hollande verklaarde ronduit dat zijn regering de aanval op de Joodse winkel als een daad van antisemitisme beschouwt, en de regering-Obama steunt die beoordeling.

Netanyahu zei dat in het licht van de situatie in Frankrijk, Joden daar en in de rest van Europa zouden moeten overwegen 'thuis te komen in Israël. (...) Israël is niet alleen de plaats in welke richting je bidt, de Staat Israël is uw thuis.'

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.