Aanval Parijse supermarkt specifiek gericht op Joden

Saturday, January 10, 2015 |  NAI
De moordenaar en gijzelnemer van een Parijse supermarkt Amedy Coulibaly (32) had specifiek een Joodse instelling gekozen voor zijn terreurdaad, die samenviel met de moord op de Charly Hebdo-tekenaars.

Ongeveer twee uur voor zijn dood belde de islamist met de Franse zender BFMTV en legde uit waarom hij uitgerekend een koosjere supermarkt was binnengestormd: 'De Joden. Vanwege de onderdrukking, vooral van de Islamitische Staat, maar overal! Het is voor alle gebieden waar moslims worden onderdrukt. Palestina behoort daarbij'.

De Israëlische premier Netanyahu heeft de Franse autoriteiten verzocht om Joodse instellingen te beschermen, ook na het einde van de gijzeling.
De Franse president Francois Hollande sprak van een 'gruwelijke antisemitische daad.'
Netanyahu bood de regering in Parijs alle mogelijke hulp aan. Hij riep de internationale gemeenschap op om eensgezind te zijn in de strijd tegen terreur.

Eerder had de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman al zijn bezorgdheid geuit over het 'terroristische offensief' in Frankrijk: 'Dit is de zoveelste poging van de duistere krachten van de extremistische islam, om de wereld te overdekken met angst en terreur.'

Onder de Joden in Frankrijk groeit duidelijk de overtuiging, dat ze in het land geen toekomst meer hebben. Minstens 10.000 van hen willen nog dit jaar emigreren naar Israël.
Stephen Pollard van de krant The Jewish Chronicle schrijft: 'Elke Franse Jood die ik ken heeft ofwel het land al verlaten of bereidt zich hierop voor.'

De Grote Synagoge van Parijs werd geëvacueerd tijdens de gijzeling. Hij bleef tijdens de shabbat gesloten om veiligheidsredenen - voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog.

Bij de gijzeling in de kosjere supermarkt, die goed werd bezocht op de dag voor de shabbat, werden vier onschuldige mensen gedood. 15 anderen werden bevrijd door Franse speciale eenheden, vier van hen zijn deels ernstig gewond, volgens de officiële informatie.

De gijzelnemer stond in contact met de moordenaars, die het satirische weekblad Charlie Hebdo hadden aangevallen en die bijna gelijktijdig werden gedood door de politie. Zowel de Islamitische Staat als Al-Qaida in Jemen hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist.

In Israël gingen in de afgelopen dagen veel mensen de straat op om hun solidariteit met de slachtoffers van het terrorisme van Parijs te tonen. Ze droegen borden met de tekst: 'Wij zijn Charlie'. In Tel Aviv-Jaffa namen prominente politici, zoals voormalig president Shimon Peres, Amir Peretz en Silvan Shalom (foto) deel aan de actie.

Tegelijk wijzen commentatoren er op, dat er in Israël een veel groter aantal slachtoffers van islamitische terreur is, zonder dat de westerse wereld zijn solidariteit heeft getoond. Veeleer werd Israël na dodelijke aanvallen gevraagd om 'terughoudend' te zijn.

'We zijn allemaal Charlie' was wereldwijd het motto na de dodelijke schietpartij in de tijdschriftredactie. Wie gaat na de moorden in de Joodse supermarkt de straat op met posters, waarop staat geschreven: 'We zijn allemaal Joden?'

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.