Felle verkiezingsstrijd over erkenning homohuwelijk

Friday, January 09, 2015 |  NAI
In de Israëlische verkiezingscampagne woedt een felle strijd over de erkenning van het homohuwelijk. De aanleiding was een video van de nationaal-religieuze partij van de minister van Handel Naftali Bennett (foto).

In de video spraken meerdere kandidaten van zijn partij zich duidelijk uit tegen het homohuwelijk. Dit leidde tot een storm van verontwaardiging: de linkse oppositie beschuldigde Bennett's partij Bayit Yehudi ervan, 'homofoob' te zijn.

Bennett verdedigde zich via het Israëlische tv-kanaal 10: 'Het is geen geheim dat ik een keppeltje draag,' zei de religieuze politicus, 'het Jodendom kent geen homohuwelijk. Wij beschouwen immers ook melk en vlees samen niet als koosjer, en niets zal dat veranderen. Ik ben geen hypocriet, ik blijf bij mijn standpunt'.
Zijn partij gedraagt zich pragmatisch en verwerpt een formele erkenning van het homohuwelijk, maar bepleit belastingvoordelen voor homoseksuele en lesbische paren.

In de video van Bayit Yehudi onderstreepten meerdere kandidaten, dat ze het homohuwelijk overbodig vinden. Voor een gezin zijn man en een vrouw nodig. Ook werd gezegd, dat homoseksuelen worden 'geplaagd' door hun seksuele geaardheid, 'in nood' zijn en 'hulp nodig hebben'.

De oppositieleiders Isa'ac Herzog en Tzipi Livni reageerden met een eigen video. Ze spraken zich eenduidig uit voor de erkenning van het huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht. Livni vroeg om een wet die het aan alle mensen in Israël zou toestaan, om lief te hebben, te trouwen en een gezin te stichten. Ze riep de kiezers op, hun veto uit te spreken tegen de plannen van de 'extreem-rechtsen'. Ze noemden Bayit Yehudi reactionair, homofoob en racistisch.

De door Netanyahu ontslagen voormalige minister van Financiën Yair Lapid zei dat Bennett nu zijn ware homofobe gezicht heeft getoond. Hij vroeg hem om een excuus.

De voorzitster van de linkse Meretz partij, Zahava Gal-On, schreef op Facebook dat men de video van de Bennett-partij alleen moet bekijken met een lege maag, om braken te voorkomen.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.