Netanyahu: gezamenlijk strijden tegen extremisten

Thursday, January 08, 2015 |  NAI
Toonaangevende Israëlische politici veroordeelden de aanslag op de Franse satirische krant Charlie Hebdo, waarbij woensdag twaalf mensen werden gedood. Van islamitische kant klonken verschillende reacties.

'Onze gedachten gaan uit naar de families en het Franse volk,' zei premier Benjamin Netanyahu (foto). Vrije samenlevingen en alle beschaafde mensen moeten elkaar bijstaan en terrorisme bestrijden. Dit heeft betrekking op de strijd met wapens, maar ook de strijd tegen valse argumenten. In geen geval mag men de verschillende aangevoerde rechtvaardigingen voor hun motieven accepteren.

Internationaal terrorisme kent geen grenzen, verklaarde Netanyahu. 'Een paar maanden geleden sprak ik tijdens de Algemene Vergadering van de VN. Toen had ik gezegd dat de terroristische fanatici van Hamas, Hezbollah, Islamitische Staat en Al-Qaeda niet hier kunnen worden gestopt. Hun aanvallen breiden zich over de hele wereld uit.' De Israëlische premier spoorde aan om terreur consequent te bestrijden, onverschrokken en gemeenschappelijk. Soortgelijke woorden sprak ook de minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman.

Vooraanstaande soennitische moslimgeestelijken uit Egypte en Saoedi-Arabië veroordeelden de moord scherp. De Palestijnse president Machmoud Abbas sprak van een 'gruwelijke misdaad'.
Daarentegen prees een woordvoerder van de Islamitische Staat de moord. Tegenover het persbureau Reuters zei de Syriër Abu Musab: 'De Leeuwen van de islam hebben onze profeet gewroken.' Hij kondigde verdere aanvallen aan.

De Joodse gemeenschap in Frankrijk reageerde verontwaardigd op het bloedbad op de redactie van het satirische tijdschrift. 'Islamitisch terrorisme is vandaag de grootste bedreiging voor onze veiligheid en ons welzijn', benadrukte de voorzitter van de Joodse koepelorganisatie in Frankrijk, Roger Cukierman.

In de afgelopen maanden is het aantal Franse Joden die emigreerden naar Israël sterk toegenomen. Vorig jaar zijn ongeveer 7000 joden uit Frankrijk naar Israël geëmigreerd. Daarnaast toonden 50.000 Joden belangstelling voor een snelle immigratie naar Israël. In 2013 waren er nog bijna 600.000 Joden in Frankrijk.

In Israël gaf de voorzitter van de Cartoonisten Vereniging, Nimrod Reshef commentaar en sprak van een brutale aanval op de persvrijheid. De leden van de Israëlische cartoonistenvereniging zullen blijven strijden tegen het vreselijke fenomeen van het extremisme - met pen en papier, de geaccepteerde instrumenten in een democratie.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.