Brein achter ontvoering drie tieners krijgt levenslang

woensdag 7 januari 2015 |  NAI
Het brein achter de ontvoering van en de moord op drie jonge Israëli's in juni 2014, Hussam Kawasme (40), is dinsdag veroordeeld tot drie keer levenslang.

Daarnaast moet de Hamas-aanhanger de families van de slachtoffers een vergoeding van 250.000 shekel (ongeveer € 53.000) betalen. De ouders van de drie vermoorde jongeren waren aanwezig toen de militaire rechtbank het vonnis uitsprak.

Avraham Fraenkel, de vader van de vermoorde Naftali Fraenkel, had tijdens de zitting aan de rechters gevraagd om Kawasme een zware straf te geven. 'In tegenstelling tot een normale moord - als er zoiets eigenlijk bestaat - speelt ook een rol, dat onze kinderen 18 dagen als ontvoerd werden beschouwd voordat hun lichamen werden gevonden,' zei Fraenkel. 'Wanhopig zoeken, hoop en vrees bepaalden onze gedachten. We zaten allemaal in onzekerheid en degene die het antwoord wist, zweeg,' vertelde de vader over zijn gevoelens.

Eyal Yifrach (19), Naftali Fraenkel (16) en Gilad Sha'ar (16) werden op 12 juni vorig jaar ontvoerd in de buurt van Gush Etzion, ten zuiden van Jeruzalem, en kort daarna in koelen bloede doodgeschoten. De ontvoering leidde tot een uitgebreide zoektocht in de Palestijnse gebieden, voordat de lichamen van de drie jongens werden gevonden op een veld in de buurt van Hebron.

Kawasme wordt ook beschuldigd van handel in oorlogsmaterieel, belemmering van de rechtsgang en het herbergen van gezochte voortvluchtigen. Voor deze feiten was hij nog niet vervolgd. De veroordeelde had al zes jaar in een Israëlische gevangenis gezeten wegens betrokkenheid bij terreuraanslagen van Hamas.

Volgens de Israëlische geheime dienst Shin Bet was niet alleen Hussam Kawasme betrokken bij de ontvoering en moord: zijn broer Machmoud Kawasme zou ook een beslissende rol hebben gespeeld. De laatste woont in Gaza en werd in 2011 vervroegd uit een Israëlische gevangenis vrijgelaten. Hij werd wegens zijn medeplichtigheid aan een zelfmoordaanslag in Be'er Sheba tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De waarschijnlijke daders van de ontvoering en de moorden, Marwan Kawasme en Amer Abu Aysha, waren in Hebron opgespoord door Israëlische veiligheidstroepen en gedood toen zij zich verzetten tegen hun arrestatie.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.