Jeruzalem in paniek voor komende sneeuwstormen

Tuesday, January 06, 2015 |  Israel Today staf.
Het trauma van de sneeuwstorm in december 2013 is men in Jeruzalem nog niet vergeten, en de Israëlische hoofdstad is niet van plan om enig risico te nemen bij de sneeuwval, die voor de tweede helft van deze week is voorspeld.

De driedaagse sneeuwstorm, die Jeruzalem vorig jaar trof, was de ergste in meer dan honderd jaar. Honderden auto's strandden op de hoofdwegen, de elektriciteit viel uit in grote delen van de stad, en een flink aantal mensen kwam in het ziekenhuis terecht als gevolg van bevriezing of ongelukken als gevolg van onverstandige methoden om hun huizen te verwarmen.

Zo zag Jeruzalem er uit tijdens de sneeuwstorm van vorig jaar. Met tijdige maatregelen wil het gemeentebestuur een herhaling van de chaotische situaties voorkomen.

Maar dit jaar heeft de gemeente Jeruzalem, nog voordat een enkele vlok sneeuw is gevallen, de bewoners in bepaalde delen van de stad geadviseerd om generatoren klaar te zetten, en aangekondigd dat de belangrijkste wegen die leiden naar de hoofdstad enkele uren voordat de storm wordt verwacht worden gesloten. Ook overweegt de gemeente op voorhand de scholen op woensdag en donderdag te sluiten. Het lijkt haast wel, of men in Israël banger is voor een sneeuwstorm dan voor raketten.

Dat alles klinkt misschien een beetje paranoïde voor de lezers uit koudere klimaten. Maar Israël is in het algemeen onvoldoende uitgerust om met dergelijke weersomstandigheden om te gaan.

Weerkundigen zeggen op dit moment dat de sneeuw op grotere hoogte in het noorden van Israël zal beginnen, en woensdag rond het middaguur in Jeruzalem zal beginnen en de hele nacht doorgaat tot en met donderdagochtend, waarna de storm zal gaan liggen.

Verwacht wordt dat een tweede koufront het land vrijdag treft, mogelijk valt er dan nog een lading sneeuw op Jeruzalem in de nacht en op zaterdag.

De berg Hermon, in het noordelijke puntje van Israëls Golanhoogten, beleefde afgelopen weekeinde al zijn eerste zware sneeuwval van de winter, wat bezoekers de eerste gelegenheid om te skiën gaf in dit seizoen.

Foto: Vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht vliegen voorbij de besneeuwde berg Hermon op de Golanhoogten.

Israel Today staf, NAI.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.