Israël van de kaart geveegd; uitgever excuseert zich

Thursday, January 01, 2015 |  Israel Today staf
HarperCollins, een van 's werelds grootste Engels-talige uitgeverijen, verontschuldigde zich deze week nadat werd ontdekt dat in een nieuwe atlas, gedrukt voor scholen in het Midden-Oosten, de Staat Israël was weggelaten.

De kaart in kwestie toont Syrië en Jordanië die zich uitstrekken tot de Middellandse Zee, terwijl de Gazastrook en de Westbank duidelijk herkenbaar zijn. Israël zelf ontbreekt geheel op de kaart.

HarperCollins probeerde aanvankelijk om het verzuim te rechtvaardigen door op te merken dat zijn klanten aan de Perzische Golf het aanduiden van Israël op de kaart 'onaanvaardbaar' achtten, en dat de Joodse Staat daarom werd gewist om te voldoen aan 'lokale voorkeuren.'

Daarop volgde een protest van Britse kerkleiders, die de uitgeverij beschuldigden, hiermee de vooruitzichten op vrede in het Midden-Oosten daadwerkelijk te schaden.
'De publicatie van deze atlas zal Israëls geloof bevestigen, dat er vijandigheid ten opzichte van hun land bestaat bij delen van de Arabische wereld. Het zal niet helpen bij het opbouwen van een geest van vertrouwen die leidt tot vreedzame co-existentie', vertelde bisschop Declan Lang, voorzitter van de afdeling Internationale Zaken van de bisschoppenconferentie, aan het Britse katholieke tijdschrift The Tablet.

Dr. Jane Clements, directeur van de Raad van Christenen en Joden, voegde eraan toe dat 'kaarten een zeer krachtig instrument kunnen zijn bij de-legitimering 'de ander', en kunnen leiden tot verwarring in plaats van duidelijkheid.'

De uitgever gaf later een verontschuldiging uit met de tekst:
'HarperCollins betreurt het weglaten van de naam Israël uit hun Collins Midden-Oosten Atlas. Dit product is nu verwijderd uit de verkoop in alle gebieden en alle resterende voorraad zal worden vernietigd. HarperCollins biedt zijn oprechte verontschuldigingen aan voor deze omissie en voor elke veroorzaakte belediging.'

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.