'Palestijnen beschaamd door afwijzen motie door VN'

woensdag 31 december 2014 |  Israel Today staf.
De Palestijnse Autoriteit heeft maandenlang luidkeels verkondigd, naar de VN Veiligheidsraad te gaan met de vraag, eenzijdig vredesvoorwaarden op te leggen aan Israël. Maar de motie is tenslotte afgewezen, zelfs zonder dat de Verenigde Staten zijn veto behoefde te gebruiken.

Israel Nitzan van de Israëlische missie bij de VN gaf de volgende reactie op de stemming van de VN Veiligheidsraad:
'De Palestijnen zoeken - en vinden - elke gelegenheid om directe onderhandelingen te vermijden en omtrekkende paden te bewandelen. We zijn gewend geraakt aan hun politieke manoeuvres. Maar vandaag hebben ze zichzelf overtroffen door helemaal naar de Veiligheidsraad te gaan om er een aanfluiting van te maken met beschamende resoluties.'

De Palestijnse motie eiste een volledige Israëlische terugtrekking uit Judea, Samaria en de oostelijke helft van Jeruzalem uiterlijk in 2017, evenals de hervatting van de 'onderhandelingen' op basis van die uiteindelijke uitkomst en resulterend in een vredesakkoord binnen een jaar.

Wanneer de uitkomst tevoren al zo is vastgelegd is er volgens Israël geen noodzaak om te onderhandelen, en is er voor de Palestijnen geen noodzaak om de Israëlische voorwaarden te overwegen, zoals een einde maken aan anti-Joodse opruiing in de Palestijnse media en de officiële erkenning van Israël als het nationale thuisland van het Joodse volk.

Uiteindelijk kreeg de resolutie acht stemmen in de Veiligheidsraad; Frankrijk, China, Rusland, Argentinië, Tsjaad, Chili, Jordanië en Luxemburg steunen de motie. Negen stemmen zijn nodig om een besluit goed te keuren, tenzij één van de raad vijf permanente leden zijn veto uitspreekt.
Tegen de resolutie stemden de Verenigde Staten en Australië, terwijl de vijf overige landen (Groot Brittannië, Nigeria, Litouwen, Zuid-Korea en Rwanda) zich van stemming onthielden.

De grote verrassing was Nigeria, dat eerder had aangegeven dat het de resolutie zou steunen, waardoor de Palestijnen zich zeker voelden van de overwinning. Maar intensieve Israëlische diplomatieke inspanningen hebben het blijkbaar op het laatste moment gewonnen in Nigeria.

Premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag gebeld met de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan, met wie hij warme persoonlijke banden onderhoudt, om hem te bedanken voor het helpen verhinderen van een Palestijnse manoeuvre, die uiteindelijk alleen echte vrede nog onbereikbaarder zou hebben gemaakt.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman riep in een verklaring de Palestijnen op, om te leren dat 'provocatie en pogingen om Israël unilaterale maatregelen op te leggen niets zullen bereiken - Integendeel.'

Voor een video-opname van de stemming en de reactie van de Palestijnse delegatie zie The Guardian.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.