Anti-Israëlische adventspreken in evangelische kerk

Wednesday, December 31, 2014 |  Gil Brenstone.
Een Duitse toeriste woonde op de eerste adventszondag een dienst bij in de Duitse evangelische Verlosserkerk in Jeruzalem, en kwam er zwaar teleurgesteld vandaan.

Omdat ze zelf tot een evangelisch-lutherse kerkgenootschap behoort, wilde ze de eerste adventszondag in deze kerk in Jeruzalem vieren. Het was een Arabisch-Engelse dienst. Palestina stond centraal, en over Israël werd met geen woord gesproken.

Een beetje geïrriteerd was de vrouw wel. Dit is toch Jeruzalem, de hoofdstad van Israël?, vroeg ze zichzelf af. Dus besloot ze om ook de tweede dienst bij te wonen in dezelfde kerk. Dat was een Engelstalige dienst voor Amerikanen. De preek ging over het leed van de mensen in Gaza, dat door de Israëlische bezetter zou zijn veroorzaakt. De toeriste was verbaasd en dacht: maar had Israël in 2005 niet juist alle nederzettingen in de Gaza ontruimd?
In de voorbedes werd gedacht aan het leed van de bewoners van Gaza, en Israël werd zelfs aangeklaagd.

De toeriste kon haar oren niet geloven en besloot dan maar de derde dienst bij te wonen. Bovendien was deze dienst in het Duits. Toen ze bij de ingang werd verwelkomd door een vrouwelijke Nederlandse predikante, benadrukte die dat ze hier in de Verlosserkerk het ware verhaal over het leven van de Palestijnen onder Israëlische bezetting te horen zou krijgen. Het bleek ook nu weer een politiek gekleurde dienst te zijn in plaats van een normale adventsboodschap.

De Duitse dame had schoon genoeg van de Verlosserkerk. Ze vroeg aan iemand op straat waar er op zondag een evangelische dienst in het Duits werd gehouden. Die persoon wist het ook niet, maar wees haar op Christ Church bij de Jaffapoort, waar Engelse diensten worden gehouden.

Tenslotte kwam de bezoekster langs een omweg toch nog op tijd voor een dienst in een baptistengemeente, waar de Engelse pastor Andrew White, die jarenlang in Bagdad (foto) werkte, sprak en bad voor Israël, voor de in een synagoge vermoorde rabbijnen en de druzische politieman die er om het leven kwam.

Lees het gehele artikel in he januarinummer van het Israel Today magazine – word abonnee!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.