Strijd van leiders verzwakt orthodoxe Shas-partij

Tuesday, December 30, 2014 |  NAI.
Sinds de dood van hun religieuze leider rabbijn Ovadia Yosef in oktober vorig jaar, raast er een machtsstrijd door de hoogste regionen van de orthodox-sefardische Shas-partij. Of beter gezegd: tussen de voorzitter Ariye Deri en zijn voorganger, de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Eli Ishai.

Gisteravond werd op Channel 2 een filmopname uit 2008 getoond, waarin rabbijn Ovadia Yosef tegenover zijn zoons Ariye Deri (foto) uitmaakt voor 'boos, een leugenaar en een te zelfstandige politicus'. Deze film bevestigt in zekere zin dat Deri de geestelijke leider van de partij heeft gemanipuleerd teneinde de leiding van de partij weer in handen te kunnen krijgen. Daartoe moest rabbijn Yosef eerst Ishai afzetten. In 2013 werd deze vervanging gerealiseerd, waarschijnlijk onder druk van Ariye Deri, en sindsdien hebben Deri en Ishai het met elkaar aan de stok. Zo klinkt het althans in de film.

Want rabbijn Yosef beklemtoonde in de film verschillende keren dat hij Eli Ishai niet kan verraden en hem als partijleider van Shas wil blijven zien. In tegenstelling tot Deri luistert Ishai naar hem. Naar verluidt zou Deri daarentegen te zelfstandig zijn. Dat deze film drie maanden voor de verkiezingen werd gepubliceerd, maakt de afgezette partijleider Eli Ishai verdacht.

Eli Ishai stapte afgelopen week uit de Shas-partij en kondigde een nieuwe partij aan. Zowel Ariye Deri als Eli Ishai beweren zelf de rechtmatige partijvertegenwoordiger te zijn van de beroemde rabbijn Yosef, die de Shas-partij in 1984 heeft opgericht. Deri, die tot nog toe steeds benadrukte dat hij de zegen van rabbijn Yosef voor het leiden van de partij kreeg, heeft zelf door de film een 'dodelijke klap' onder de gordel gekregen.

Om die reden heeft hij gisteravond nog een brief aan de torahgeleerde overhandigd met zijn officiële aftreden als partijleider. De torahgeleerde weigerde Deri’s aftreden echter en riep hem op de Shas-partij te blijven leiden. Anderen zijn van mening dat het nog een politieke truc van Deri is om zich nu als slachtoffer voor te stellen, om daardoor meer stemmen van kiezers te winnen.

De strijd binnen het orthodox-sefardische deel van de bevolking verzwakt Shas en de pas opgerichte partij van Ishai. Beide krijgen volgens verschillende peilingen hooguit rond de vier zetels. Nu trachten de rabbijnen en de torahgeleerden een verzoening tussen Deri en Ishai te bewerkstelligen, omdat het orthodox-sefardische bevolkingsdeel anders ook in de volgende regeringscoalitie niet in de coalitie vertegenwoordigd zal zijn.

Sinds deze zomer geld voor de 120 zetels van de Knesset een kiesdrempel van 3,25 procent, wat inhoudt dat partijen voortaan ten minste vier zetels moeten behalen om in het parlement te komen.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.