Berichtgeving over Messiaanse Joden wordt positiever

maandag 29 december 2014 |  Ryan Jones, NAI.
Het toonaangevende Israëlische mediabedrijf 'Keshet' is sinds kort erg geïnteresseerd in de Joodse Messiaanse gemeente in het land, nadat een Joodse messiaanse kandidate optrad in een van de populairste talentenjachten van Israël, כוכב הבא, Kochav Haba, de volgende ster..

Keshets online nieuwsportaal Mako publiceerde dit weekeinde een verhaal, waarin de lezers werden opgeroepen om eens beter naar de 15.000 Messiaanse Joden in het land te kijken en meer open te staan voor de gelovigen in Yeshua (Jezus).

Het artikel begon met een opsomming van een aantal negatieve opmerkingen over de zangeres Shai Sol, die is opgetreden de talentenjacht. In het artikel wordt gezegd dat dergelijke opmerkingen typerend zijn voor de houding van veel Israëli's tegen de Messiaanse Joden.
Maar het feit dat Mako zo'n vriendelijke artikel heeft geschreven over Messiaanse Joden bewijst weer, dat veel Israëli's niet alleen toleranter, maar ook nieuwsgieriger zijn geworden naar het geloof van deze mensen.

Het is vooral positief, dat in het artikel de naam Yeshua (ישוע) wordt gebruikt, in plaats van het kleinerende Yeshu (ישו) dat veel orthodoxe Joden gebruiken, een afkorting van 'moge zijn naam en de herinnering aan hem worden uitgewist'.

Mako vroeg Shai wat het betekent om een Messiaanse Jodin te zijn. 'Het is een stroming van het Jodendom,' antwoordde ze. 'We steken de shabbatskaarsen aan en bidden tot God, we lezen de Schriften en leren de Bijbel. Het verschil met het gewone Jodendom is dat 'wij geloven in de Tanach (het Oude Testament) en het Nieuwe Testament.'

Op de vraag of Messiasbelijdende Joden Kerstfeest vieren, antwoordde Shaii: 'Geen sprake van. We vieren alleen Joodse feesten. Dit is niet het christendom, maar Messiaans Jodendom. Tenslotte was Jezus een Jood.

Het gesprek kwam tenslotte op het onderwerp evangelisatie. 'Het begrip Messiaanse Jood wordt altijd negatief bekeken, alsof we een christelijke sekte zijn die rondgaat en probeert om mensen te evangeliseren, maar dat is niet het geval', aldus Shai.

Daarop nodigde de jonge zangeres de verslaggever uit om naar een bijeenkomst van hun gemeenschap te komen om meer over Yeshua te leren. Ze stelde voorts duidelijk dat het Messiaanse geloof vooral humanitair van karakter is, en men kan niet worden gedwongen om Yeshua te aanvaarden, die ons immers heeft geleerd om liefde te verspreiden. Hij heeft de zieken genezen en vele andere sociale daden verricht.

Shai vertelde, dat velen in haar Messiaanse gemeente hun steun en vreugde hebben uitgesproken dat ze is opgetreden op de televisie en haar geloof zo openlijk heeft getoond. 'Ik heb veel post gekregen van Messiaanse jongeren, die bang zijn om [over hun geloof] te spreken', zei Shai. 'Voor hen is mijn' uitkomen 'een prestatie, maar voor mij is dat gewoon normaal.'

De verslaggever merkte tenslotte op dat Shai een ambassadeur voor haar geloof kan zijn en bruggen kan bouwen tussen de Israëlische samenleving en de Messiaanse Joden.
En de jonge zangeres zal daar ook de gelegenheid voor krijgen, want ze werkt al aan haar eerste cd en zal treedt binnenkort weer op bij Kochav Haba, waar ze zal strijden voor een plaats in de volgende ronde.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.