Europarlement wil Palestina als Staat erkennen

Wednesday, December 17, 2014 |  NAI.
Europa verhoogt de druk op Israël. Het Europese parlement in Brussel werkt vandaag aan een resolutie, die beoogt dat de EU de Staat 'Palestina' in principe erkent.

De Europeanen eisen een tweestatenoplossing, die door middel van vredesbesprekingen moet worden bereikt. Deze gesprekken moeten worden versneld. Verwacht wordt dat de resolutie met een grote meerderheid wordt aangenomen. De Europeanen vallen daarmee de regering in Jeruzalem in de rug aan.

Premier Netanyahu heeft meerdere keren gewaarschuwd tegen buitenlandse inmenging, en benadrukt dat de Palestijnen hun zelfstandigheid alleen kunnen bereiken door middel van rechtstreekse onderhandelingen met Israël. Daarbij moeten zij bereid zijn, compromissen te sluiten en Israël als Joodse Staat te erkennen. Dat wijst de Palestijnse president Machmoud Abbas echter strikt af.

De Europese resolutie veroordeelt enerzijds 'ten sterkste terrorisme en geweld', maar anderzijds wordt benadrukt dat 'het bouwen van nederzettingen volgens internationaal recht illegaal is'. Doel van de Europeanen is 'een tweestatenoplossing binnen de grenzen van 1967, met Jeruzalem als hoofdstad van beide staten'.

Over de tekst van de resolutie was hard gestreden. De groenen en de linksen eisten zelfs erkenning van Palestina zonder enige voorwaarde vooraf. De meerderheid van het Europarlement gelooft blijkbaar dat de radicaal-islamitische Hamas, die deel uitmaakt van de Palestijnse 'eenheidsregering', in de loop van de onderhandelingen het bestaansrecht van Israël zal erkennen. Tot nog toe hebben de islamisten steeds de vernietiging van de Joodse Staat als hun doel geproclameerd. Daarin worden zij gesteund door de meerderheid van de Arabische staten en in het bijzonder door Iran.

De Israëlische ambassadeur in Duitsland, Yakov Hadas, uitte kritiek op de Europeanen. Tegen de krant Tagesspiegel zei hij, dat het leek alsof de Palestijnse Autoriteit erkenning van een onafhankelijke Staat wil zonder vrede en zonder een eind aan het conflict te willen. 'Het is jammer dat de Europese politici en landen zo naïef zijn dit proces in gang te zetten'.

Foto: Pro-Palestinademonstratie in Brussel

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.