Chanoeka herinnert aan een wonder in de Tempel

woensdag 17 december 2014 |  Floris Poot
Vandaag, woensdag, is de eerste dag van het Joodse lichtfeest Chanoeka. Omdat volgens de Bijbel de dag al op de vooravond begint, werd gisteravond het eerste licht op de kandelaar aangestoken. Op de foto ziet u president Reuven Rivlin, die voor het ontsteken van de eerste kaars in zijn residentie kinderen met kanker had uitgenodigd.

Het feest herdenkt de overwinning van de Joodse troepen onder leiding van de Makkabeeën over de Griekse heersers, in 164 voor Christus. Het was een enorme overwinning voor de kleine Joodse natie tegen het machtige hellenistische Seleuciden koninkrijk en een geestelijke overwinning van het Joodse geloof over het hellenisme.

De viering van het lichtfeest begint op de 25e dag van de maand Kislev. Op de christelijke kalender ligt deze datum tussen eind november en eind december. Ook Jezus vierde Chanoeka. Luther vertaalde het in Johannes 10 vers 22 met 'Tempel-inwijdingsfeest.'

De heiligheid van het festival is gebaseerd op het wonder van het oliekruikje: Volgens de traditie was een kruikje heilige olie, net voldoende om de kandelaar in de Tempel één dag te laten branden, bij de herinwijding van de Tempel voldoende voor acht dagen.

Ter herinnering aan het wonder in de Tempel wordt elke avond een licht meer ontstoken op de negenarmige Chanoeka kandelaar. (De negende arm draagt de 'dienaar', de kaars waarmee de andere worden aangestoken).

Tot de gebruiken van Chanoeka behoren ook de consumptie van in olie gebakken gebak zoals aardappelkoekjes (Lattkes) en met jam gevulde Berliner bollen (Sufganiot), en een dobbelspel, waarbij een tol (dreidel) wordt rondgedraaid. Op de zijkanten van de tol staan de eerste letters van de Hebreeuwse zin נס גדול היה פה, 'Een groot wonder gebeurde hier'.

In Israël zijn de scholen tijdens de acht dagen van Chanoeka gesloten. Bedrijven en winkels zijn echter open, en ook de dienstensector werkt gewoon.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.