Netanyahu blijft constante factor in de politieke crisis

dinsdag 2 december 2014 |  Aviel Schneider.

De Israëlische regeringscoalitie lijkt zijn einde te naderen. De beslissende bespreking tussen Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu (Likoed) en zijn minister van Financiën Yair Lapid (Yesh Atid) is vannacht gebarsten.

De twee partijleiders konden het op geen enkel punt eens worden.
Ten eerste niet over het omstreden wetsontwerp, volgens welk het Joodse karakter van in de Israëlische democratie versterkt moest worden.
Ook niet over het economische plan van Lapid, dat de woningprijzen voor jonggehuwden drastisch wilde laten dalen. Netanyahu verlangde dat Lapid zijn idee en het plan voor woningen zonder BTW zou opgeven, want anders zou de coalitie uiteenvallen.
Lapid wees Netanyahu’s voorwaarden voor het voortbestaan van de coalitie af en verweet de regeringsleider dat hij het land nodeloos nieuwe verkiezingen opdringt. Netanyahu beschuldigde zijn minister van financiën echter dat hij het werk van de coalitie ondermijnt.

De huidige regeringscoalitie is het er de laatste jaren over eens, dat ze het nergens over eens kunnen worden. Om een heldere politieke lijn te kunnen uitzetten, moeten de politici uit de verschillende coalitiepartijen het eens worden.

Op politiek terrein streven de partij Yesh Atid en de partij Tenua van minister Tzipi Livni van Justitie ernaar, snel voortgang te boeken tegenover de Palestijnen. Daarvoor zijn zij bereid territoriale compromissen te accepteren. Dat wordt verhinderd door de rechterflank van het spectrum, Yisrael Beteinoe van Avigdor Lieberman en de nationaal-religieuze pionierspartij Beit Yehoedi (Het Joodse Huis) van Naftali Bennet.

Dezelfde kampen in het coalitieveld zijn het er ook niet over eens wat belangrijker is voor het land, het Joodse karakter of de democratie. Rechts wil meer Joods karakter, en links meer democratie.
Daar tussenin zitten strijdpunten zoals of en zo ja hoeveel nieuwe huizen in het Bijbelse hartland Judea en Samaria al dan niet gebouwd mogen worden. Livni en Lapid willen meer rekening houden met de Amerikaanse stem in het eigenlijk niet bestaande onderhandelingsproces. De rechterflank in de coalitie beoogt het tegengestelde en heeft ieder vertrouwen in Obama en Washington verloren.

Netanyahu wil dit politieke theater in de coalitie niet meer meespelen. Volgens verschillende meningen wil hij op een politieke crisis aansturen, waardoor de regering uiteenvalt en nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Volgens verschillende enquêtes verliezen alle partijen in de volgende verkiezingen enkele parlementszetels, allereerst de partijen van Lapid en Lieberman, maar ook Likud. De enige die stabiel blijft, is de nationaal-religieuze partij van Bennet.

Volgens de media wil niemand nieuwe verkiezingen, want iedereen is bang zetels te verliezen. Dat weet Netanyahu ook, een briljant politicus, die achter de coulissen waarschijnlijk reeds een deal met de orthodoxe partijen heeft afgesloten waarvan nog niemand het fijne weet. Hij zou de orthodoxe partijen hebben beloofd, hen als partners in zijn volgende regeringscoalitie op te nemen.

Ook Netanyahu neemt een risico, maar wanneer hij het tijdstip van het verbreken van de coalitie bepaalt, ontloopt hij een verrassingsfactor. Of het werkelijk zover komt, is niet zeker. Maar één ding is zeker: Netanyahu is de meest ervaren politicus in het land, ongeacht of men het met hem eens is of niet. In plaats van zijn wijsheid en zijn vaardigheden voor bijkomstigheden als politiek en intriges te verdoen, zou hij zijn briljante politiek tegenover de Palestijnen willen inzetten.

Ook als het uiteindelijk tot nieuwe verkiezingen komt, zal Netanyahu opnieuw de grootste kans hebben om herkozen te worden. In de eerste plaats is het volk meer rechts georiënteerd, en verder zijn er uit de Israëlische maatschappij geen nieuwe capabele leiders naar boven gekomen. Er is gewoon geen alternatief voor Netanyahu, en daaraan ergeren de linkse partijen in Israël zich.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.