Israël neemt strikte maatregelen tegen coronavirus

zondag 8 maart 2020 |  Redactie Israel Today(.nl)
Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor toeristen en reizigers uit een aantal Europese landen, en grote evenementen geschrapt, om het risico van besmetting met het Coronavirus in Israël te verminderen.

Afbeelding: De aankomsthal van het vliegveld Ben Goerion is bijna leeg (Foto: TPS)

Niet-Israëlische inwoners van Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland mogen sinds 6 maart het land alleen in wanneer ze 14 dagen in Israël in quarantaine gaan en dit kunnen bewijzen. Die maatregel gold al voor personen die uit China, Thaliland, Hongkong, Singapore, Macao, Japan, Zuid-Korea en Italië het land binnenkwamen. De toegang tot Israël wordt geweigerd aan personen die in de afgelopen 14 dagen in Iran, Irak, Syrië of Libanon zijn geweest. Er is nog geen besluit genomen over de vraag hoe lang deze bepalingen van kracht blijven.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder Lufthansa, Swiss en Ryanair, zullen hun vluchten naar Israël voorlopig voor drie weken opschorten. Ook de Israëlische luchtvaartmaatschappij krijgt duizenden afzeggingen binnen, schrapt vluchten, wil het salaris van de best betaalde werknemers met 15 procent verlagen en 600 medewerkers ontslaan. De bijna lege hal van het vliegveld Ben Goerion op bovenstaande foto is veelzeggend.

Internationale conferenties in Israël zijn niet toegestaan. Israëli’s die uit het buitenland terugkomen van een internationale conferentie, moeten 14 dagen in quarantaine. In Israël zijn evenementen met meer dan 5000 mensen verboden, dus de traditionele optochten tijdens het Poerimfeest zijn in alle grote steden geannuleerd. De marathon van Jeruzalem, die over twee weken zou plaatsvinden, is uitgesteld tot oktober. Ook andere sportevenementen zijn geannuleerd of vinden plaats zonder toeschouwers.

Tot nu toe zijn slechts 17 mensen in Israël besmet met het CoVID-19 virus. Ongeveer 70.000 Israëli's moeten volgens de nieuwe instructies 14 dagen in isolement zijn, de meeste na het bijwonen van een sportwedstijd. Het is medisch personeel niet toegestaan naar het buitenland te reizen.

Premier Netanyahu wees er woensdag op, dat de situatie in Israël relatief beter is dan in andere landen, omdat het land goed was voorbereid en met quarantaines en controles zeer harde maatregelen heeft genomen om de verspreiding van het virus te vertragen. Tijdens de verkiezingen waren er aparte stembureau’s waarvan 4000 van de 6000 personen die in quarantaine zijn, gebruik maakten.

De premier adviseerde ook, elkaar geen hand te geven maar de Indiase groet ‘namaste’ (de handen tegen elkaar en een lichte buiging maken) te gebruiken, of je te beperken tot ‘Shalom!’

Israëlische en Europese rabbijnen hebben geadviseerd, de mezoezah bij de deur niet te kussen wegens besmettingsgevaar. Er is geen religieuze wet die hiertoe verplicht. ‘Het is voldoende, wanneer iemand bij het verlaten of binnengaan van het huis denkt aan wat in de mezoezah is geschreven, en dat zal hem begeleiden op zijn weg’, zei de Israëlische opperrabbijn Lau.

Toch veel toeristen
Ondanks de uitbraak van het coronavirus nam het aantal toeristen in februari toe met 0,5% tot 344.000, bericht United with Israel. Verwacht wordt, dat in de komende maanden de gevolgen van het virus wel duidelijk merkbaar zullen zijn, zowel bij het toerisme als in de economie.

Ook in de Palestijnse gebieden heeft het coronavirus toegeslagen: in Bethlehem is de bekende Geboortekerk voor onbepaalde tijd gesloten, en andere gebedshuizen in Bethlehem blijven twee weken gesloten. De komende twee weken mogen hotels in Bethlehem en Jericho geen toeristen ontvangen en ligt het het onderwijs er stil. De Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett heeft het verkeer van en naar Bethlehem laten beperken.

Zeven Palestijnen zijn positief getest op het virus, dat zij hebben opgelopen bij hun werk in een hotel waar een groep Griekse gasten verbleef. In het Angel Hotel in Beit Jala bij Bethlehem verblijven nu 40 gasten in quarantaine, waaronder 14 Amerikanen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.