Groeten uit Israël - Bezoek van koningen en vorsten

woensdag 22 januari 2020 |  David Lazarus
בוקר טוב Boker Tov, Goede morgen, beste lezers!

Terwijl het ene vliegtuig na het andere op het vliegveld Ben Goerion landde, rolde Jeruzalem de rode loper uit om de koningen en vorsten van de naties van de wereld te ontvangen. Ze komen naar Jeruzalem om de 75ste verjaardag van de bevrijding van Auschwitz te herdenken en de hele stad is voorbereid op de bezoeken van koning Philip VI van Spanje, koning Willem-Alexander van Nederland, koning Philip van België, de Britse kroonprins Charles en de troonopvolger van Noorwegen, prins Haakon Magnus. Andere gasten zijn de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse president Frank Walter-Steinmeier en de presidenten van Italië, Bulgarije en Kroatië, evenals vele anderen. Zelfs de Russische president Poetin zal komen.

Natuurlijk wil Israël zich van zijn beste kant laten zien en daarom zullen de geachte gasten in ons beroemde King David hotel in Jeruzalem verblijven (nee, David is hier niet geweest).

Toen ik het King David Hotel passeerde op weg naar onze redactie, leek het hotel meer op een beschermde vesting dan op een hotel, nu het personeel zich voorbereidt op de batterij van koningen, kroonprinsen, prinsen en presidenten. Ik weet niet zeker hoe welkom onze koninklijke bezoekers zich zullen voelen als ze langs de gewapende bewakers en de Israëlische soldaten lopen die de ingang van hun hotel blokkeren, of wanneer sluipschutters met hun machinegeweren zich opstellen op de daken boven hen. Maar ze zullen zeker een indruk krijgen, hoe het leven in Israël is.

Laatste voorbereidingen in het King David Hotel. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het hele hotel, alle 233 kamers en suites, is heringericht voor de koninklijke bezoekers uit de hele wereld. Naar verluidt bereidt het hotel zich al enkele maanden voor om aan alle noodzakelijke veiligheids­eisen voor het bezoek te voldoen. Het hotel beschikt over 37 luxueuze suites die, net als de Jeruzalemsuite, de Presidentiële Suite en de Royal Suite, speciaal zijn voorbereid. Het gerucht gaat dat Poetin de Royal Suite zou hebben gereserveerd.

Ik ben gewend om gewapende bewakers te zien onderweg naar mijn werk door de straten van Jeruzalem, voor de markten en op het station, maar wat er vandaag gebeurt is buitengewoon. De hoofdweg van het vliegveld naar Jeruzalem is afgesloten, net als de belangrijkste verkeersaders in de stad. Gewapende bewakers patrouilleren elke hoek. Het voelt alsof de stad tot stilstand is gekomen - maar als ik met mensen op straat spreek, gaat het niet over de koningen der aarde. De meesten vragen zich alleen maar af, wanneer dit eindelijk voorbij zal zijn en we terug kunnen gaan naar ons dagelijks leven.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Overwegend bewolkt met verspreide regenbuien, vooral in het centrum en het zuiden van het land. Het blijft koud. In de loop van de dag zal de regen zal langzaam afnemen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 8 graden, Tel Aviv 14 graden, Haifa 12 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 15 graden, bij de Dode Zee 18 graden, Be'er Sheva 14 graden, Eilat aan de Rode Zee 17 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is sinds eergisteren nog eens 11,5 centimeter gestegen en ligt nu op 210,55 meter onder de zeespiegel.

En nu, samen met de hele redactie van Israel Today, wens ik u een prettige en mooie woensdag toe.

Shalom uit Jeruzalem!
David

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.