Oogdruppels in plaats van een bril bij verziendheid

zondag 27 oktober 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
Tot nu toe kan verziendheid, het normale verlies van het vermogen om scherp te zien op korte afstand, dat optreedt bij het ouder worden, alleen worden gecorri­geerd met brillen, contactlenzen of chirurgie. Twee Israëlische onderzoeken werken aan oogdruppels voor dit probleem.

Bijziendheid, het onvermogen om de ogen te focussen op voorwerpen dichtbij, is normaal bij personen boven de veertig jaar. Het is een gevolg van het natuurlijke verouderingsproces. De ooglens verhardt en wordt minder flexibel, waardoor hij niet langer van vorm kan veranderen om scherp te stellen op korte afstanden. Volgens deskundigen bestaat er geen manier om dit normale verouderingsproces te stoppen of om te keren. Wereldwijd hebben 1,8 miljard hiermee te maken.

Orasis Pharmaceuticals, een in Herzlia gevestigd Israëlisch klinisch-farmaceutisch bedrijf, is sinds enkele jaren bezig met pogingen om verziendheid met innovatieve oogdruppels te behandelen en zegt daarbij voortgang te bereiken:

'CSF-1 toonde met succes statistisch significante verbetering aan van visuele scherpte op korte afstand. Bovendien bleek CSF-1 uitzonderlijk veilig en goed te verdragen,' zegt het bedrijf na een tweede test, bij 150 deelnemers tussen 45 en 64 jaar met bijziendheid in de VS. Er volget nog een derde testronde, aldus World Israel News

Deze video uit 2016 geeft informatie over de oogdruppels, en over de gang van zaken bij het patenteren van medische ontwikkelingen.

Innovatieve oogdruppels die beter zijn dan laserchirurgie
Ook bij de Bar-Ilan Universiteit van Tel Aviv en het Share Zedek ziekenhuis wordt onderzoek gedaan naar oogdruppels voor verbetering van het zicht, die een bril overbodig kunnen maken, meldt Jerusalemonline.

De technologie bestaat uit het corrigeren van bepaalde natuurlijke fouten in de vorm van het oog die de juiste breking van het licht verhinderen en resulteren in omstandigheden zoals bijziendheid, verziendheid, astigmatisme of oudziendheid.

Om een correctie te bereiken, zal het proces bestaan uit het meten van het gezichtsvermogen van patiënten met behulp van een reeds bestaande elektronische applicatie. Vervolgens kan met een tweede applicatie die in ontwikkeling is, die pulsen naar het oog stuurt, de ruimtes van het hoornvlies markeren die gecorrigeerd moeten worden.

Tot slot worden er druppels geplaatst met nanodeeltjes van eiwitten om het gezichtsvermogen van de patiënt te corrigeren. In tegenstelling tot de huidige opties is dit niet zo ingrijpend, omdat het geen weefsel uit het oog verwijdert.

De eerste tests zijn reeds met succes uitgevoerd op varkensogen, die wat hun bouw betreft veel op menselijke ogen lijken. Verwacht wordt dat er binnenkort tests zullen worden uitgevoerd op mensen die aan de studie wensen deel te nemen. Het kan enige tijd duren voordat we dit op de medische markt zien vanwege de ernst en gevoeligheid van de materie.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.