Rust in het zuiden na de wapenstilstand?

donderdag 16 mei 2019 |  Dov Eilon
Tien dagen geleden werden Hamas en Israël het eens over een wapenstilstand, na een verdere 'ronde', waarbij niet minder dan 700 raketten en mortiergranaten vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël werden afgeschoten.

Deze overeenstemming werd van veel zijden bekriti­seerd. Israël zou opnieuw hebben toegegeven en zwakte hebben getoond. Er zou geen afschrikking meer zijn, luidden enkele van de kritieken tegen de Israëlische instemming met de wapenstilstand.

Nu had men aan Israëlische zijde niet zonder meer de vrije keus, slechts enkele dagen voor de herdenking van de 71ste verjaardag van het land. En dan war er nog het Eurovisie Songfestival, dat sinds begin deze week heel het land bezighoudt. Afzeggen van deze manifestatie zou Israël zeer hebben geschaad, vooral wat betreft het uitzenden van andere grote internationale manifestaties. Zodoende stemde men in met de wapenstilstand en hoopte men dat het nu ook echt rustig zou worden. De mensen in het grensgebied bij de Gazastrook hebben genoeg geleden. Zij kregen nu zelfs vrijkaarten voor het Songfestival.

Maar het ziet ernaar uit dat beide zijden iets anders bedoelen met het begrip rust. Enerzijds zijn de raketaanvallen inderdaad opgehouden, er klinken geen sirenes meer, die de mensen midden in de nacht uit hun slaap rukken en naar de veilige ruimtes laten rennen. Ja, het is rustig.

Maar dan zijn er nog wel de vuurballonnen en de springstofballonnen. Die schijnt men bij de overeenstemming tussen Israël en Hamas vergeten te zijn, of de terroristen van Hamas hebben de overeenkomst verkeerd begrepen. Misschien moeten we begrip voor hen hebben, ze hebben immers in het verleden ook geheel per abuis twee raketten op midden-Israël afgevuurd. Vergissen is tenslotte menselijk.

Zo waren wellicht de vuurballonnen woensdag alleen maar per abuis op de Israëlische velden in het zuiden geland en hebben ze daar branden veroorzaakt. Op in totaal vijf verschillende plekken moest de Israëlische brandweer uitrukken om de branden te blussen. Gelukkig waren ze relatief snel onder controle.

'Vreedzame demonstraties' langs het grenshek, gisteren (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Ook langs het grenshek was het vóór de ballonnen alles behalve rustig. Duizenden Arabieren gingen weer tekeer op verschillende plaatsen bij het grenshek van de Gazastrook. Gisteren vierden zij de zogenaamde Nakba-dag, de her­denkings­dag voor de oprichting van de Israëlische Staat, die door de Arabieren als een catastrofe wordt gezien. De vandalen verbrandden autobanden en wierpen stenen naar de Israëlische veiligheidsdiensten, die inmiddels met middelen voor het uiteendrijven van demonstraties trachtten de rust te herstellen. Volgens Arabische informatie zouden 60 van de zogenaamde 'vreedzame demonstranten' daardoor gewond zijn geraakt.

Maar verder was het gisteren rustig. Misschien moeten we er gewoon aan wennen dat men hier bij ons in het Midden-Oosten onder rust iets anders verstaat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.