Hoe Israël en VS zich voor­be­reiden op oorlog met Iran

woensdag 17 april 2019 |  Yochanan Visser
U wist dit waarschijnlijk niet, maar het normaliseren van de betrekkingen met Israël is tegen de Koran en het islamitische geloof. Dat is tenminste wat de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei maandag zei tegen deelnemers aan een Koran kenniswedstrijd in Teheran.

Afbeelding: Israëlische F-16 straaljager (Archieffoto: Ofer Zidon/Flash90)

Het maakt niet uit dat de Koran in soera (hoofdstuk) 5:21 expliciet zegt dat het land Israël door God aan het Joodse volk is gegeven als een eeuwigdurend verbond, Khamenei denkt dit werkelijk en hij handelt er ook naar.

Zoals ik eind maart schreef, bereidt Iran zich actief voor op een oorlog met Israël en hield onlangs een grootschalige oefening genaamd Bayt al-Maqdis' of Beit HaMaqdish in het Hebreeuws. Bayt al-Maqdis (of Tempel) was de naam die de vroege moslims aan Jeruzalem gaven.

Syrië
Bovendien verandert de Islamitische Republiek langzaam maar zeker Syrië en Irak in vazalstaten naar het Libanese model en werkt koortsachtig aan de verbetering van zijn raketarsenaal.

Iran gaat voort zich in Syrië te verschansen, zoals de Israëlische luchtmacht (IAF) afgelopen weekend heeft aangetoond. Zaterdagochtend gebruikte de IAF opnieuw het Libanese luchtruim om een Iraanse raketfabriek in Masyaf te bombarderen, in de Syrische provincie Hama.
De Israëlische straaljagers lanceerden gloednieuwe supersonische Rampage-raketten op de fabriek in Masyaf en vernielden niet alleen een aantal gebouwen maar ook tientallen Iraanse 'Earthquake 2'-raketten, die een explosieve lading van een halve ton kunnen dragen.

De Iraniërs zijn er ook in geslaagd om een haven in de provincie Latakia in Syrië te huren. Die wordt nu door de Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde gebruikt om onbekende lading van Iran via de Middel­landse Zee naar Syrië te verschepen.

Israëlische militaire deskundigen denken dat het een kwestie van tijd zal zijn voordat Iran een deel van zijn marinevloot in de haven zal stationeren en de schepen, waaronder met kruisraketten uitgeruste onderzeeërs, zal gebruiken in een toekomstige oorlog met Israël.

Raketoorlog
Je zou je kunnen afvragen wat het Israëlische leger doet, behalve luchtaanvallen in Syrië om de groeiende Iraanse dreiging voor de Joodse Staat tegen te gaan.
Israël is zich ervan bewust dat een toekomstige confrontatie met Iran en zijn terroristische proxies hoogstwaarschijnlijk een raketoorlog zal zijn die op verschillende fronten zal worden uitgevochten. Immers, Quds Force commandant Qassem Soleimani schepte immers vorig jaar op, dat Iran een supermacht is als het gaat om asymmetrische oorlogsvoering en waarschuwde de Verenigde Staten om geen oorlog te beginnen met de Islamitische Republiek.

Het Iraanse leger en de Revolutioaire Garde (IRGC) zijn geen partij voor de IDF of het Amerikaanse leger in een conventionele oorlog. Dit is de reden waarom Iran werkt aan het verbeteren van zijn langeafstandsraket arsenaal, terwijl het faciliteiten bouwt voor middellange- en korteafstandsraketten in zowel Libanon als Syrië.

De Iraanse Shihab-3 heeft een bereik van ongeveer 1200 kilometer en de onlangs geteste Khorramshar-raket is in staat om vanuit Iran doelen te raken in geheel Israël, omdat hij een bereik heeft van meer dan 1.800 kilometer.

Amerikaans-Israëlische samenwerking
Het vooruitzicht van een raketoorlog op meerdere fronten, met honderden projectielen die elke dag Israël bestoken, heeft geleid tot een intense samenwerking tussen de Israëlische militairen en het Amerikaanse leger, terwijl de regering-Trump het islamistische regime in Teheran probeert te wurgen door middel van een regime van zware sancties.

De Amerikaanse regering heeft vorige week de IRGC - een zwaar bewapende troepenmacht van 150.000 man – tot een terroristische organisatie verklaard, een stap die door Iran als een oorlogsverklaring wordt beschouwd.

Het besluit van president Trump heeft geleid tot toenemende spanningen en Iraanse dreigementen aan het Amerikaanse leger in zowel Irak als Syrië, terwijl de Israëlische premier Benyamin Netanyahu duidelijk maakte dat hij achter de maatregel tegen de IRGC zit.
'Dank u voor het beantwoorden van weer een belangrijk verzoek van mij, dat de belangen van ons land en de landen van de regio dient', schreef Netanyahu op zijn Twitter-account.
Trump's besluit werd maandag van kracht en heeft al geleid tot de sluiting van het razend populaire Instagram account van Quds Force commandant Soleimani.

Een andere aanwijzing, dat Israël samenwerkt met de VS bij het onder controle houden van Iran, kwam in de vorm van een unieke raket­verdedigings­oefening die onlangs in Israël werd gehouden.
De Amerikanen brachten hun Terminal High Altitude Area Defense (THAAD)-systeem naar Israël, waar het werd geïntegreerd in Israëls meerlagige raket­verde­digings­systemen, zoals de Arrow (of Chetz), een onder­scheppings­systeem voor middelhoge raketten.

De 230 militairen sterke THAAD-macht landde op de vliegbasis Nevatim in het zuiden van Israël en kreeg opdracht in korte tijd het systeem snel in te zetten in Israël.
Maj.Gen. Andrew Rohling, de commandant van het Amerikaanse leger in Duitsland, onthulde. 'De capaciteit om snel gevechtsklare troepen naar en binnen het toneel te verplaatsen is van essentieel belang om zeer snel onze bondgenoten en partners in het hele gebied te steunen,' zei Rohling.

Naast het systeem THAAD, zal de Amerikaanse defensie ook het systeem Aegis op zeeschepen gebruiken om Israël te helpen zich te beschermen in de voorziene rakettenoorlog. Yair Ramati, de vroegere directeur van de Israeli Missile Defense Organization (IMDO) zegt dat het Aegis raket­onder­scheppings­systeemer een belangrijke rol zal spelen in de verdediging van Israël tijdens een dergelijke oorlog.

Arrow 3 uittesten
De twee bondgenoten zullen komende zomer nog een raket­verde­digings­oefening uitvoeren, wanneer de Israëlische defensie een contingent militairen naar Alaska zal sturen om de nieuwe versie van de Arrow 3 te testen, die is ontwikkeld door Israel Aerospace Industries en Boeing in de VS.

De Arrow 3 is in staat om een doelwit, dat met super­sonische snelheid vliegt, direct te raken, omdat hij zeer nauwkeurige sensoren en een uiterst wendbare interceptor heeft.

De gezamenlijke oefeningen van het Israëlische leger en het Amerikaanse leger zullen leiden tot een betere voorbereiding op 'echte uitdagingen', aldus Brig Gen. Ran Kochav van de Israëlische raket­verde­digings­eenheid.

Een andere aanwijzing dat de VS serieus rekening houdt met het feit dat de huidige spanningen met Iran zullen escaleren en een nieuw gewapend conflict in het Midden-Oosten zullen veroorzaken, is de inzet van Amerikaanse F-35 stealth gevechtsvliegtuigen naar de Verenigde Arabische Emiraten. Een niet genoemd aantal Amerikaanse F-35's is maandag geland op de vliegbasis al-Dhafra in de Verenigde Arabische Emiraten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.