Operatie Noordelijk Schild na zesde tunnel voltooid

zondag 13 januari 2019 |  Redactie Israel Today
Nadat het Israëlische leger erin geslaagd is een zesde tunnel te vinden die door Hezbollah vanuit Libanon tot onder Israëlisch grondgebied werd gegraven, is de operatie 'Noordelijk Schild' nu voltooid verklaard. De tunnel wordt binnen enkele dagen geneutraliseerd.

Volgens een verklaring van het Israëlische leger was de laatste tunnel die werd ontdekt de strategisch belangrijkste aanvalstunnel, niet alleen vanwege de ligging, maar ook vanwege de omvang ervan.

De tunnel heeft een lengte van 800 meter en reikte enkele tientallen meters onder Israëlisch grondgebied. Het leger verklaarde ook dat de tunnel twee meter hoog was en een meter in diameter. Hij was op een diepte van 55 meter gegraven en voorzien van rails. De tunnel heeft ook een trap die in de stenen is uitgehouwen en is voorzien van elektriciteit en verlichting.

In de ontdekte tunnel (Foto's: IDF)

'Alle tunnels zijn nu ontdekt en zijn of al vernietigd of zullen in de komende dagen worden vernietigd', aldus een woordvoerder van het Israëlische leger. 'Volgens onze schattingen zijn er geen tunnels meer om Israëlisch grondgebied te bereiken', aldus de woordvoerder, die ook verklaarde dat er aan de Libanese kant nog steeds ondergrondse Hezbollah-faciliteiten zouden zijn.

Het leger verklaarde ook dat als alle tunnels geneutraliseerd waren, de bouw van de verdedigingsmuur langs de Libanese grens zou beginnen. Het werk voor het opsporen van ondergrondse activiteiten zal ook in de toekomst doorgaan.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.