Zionistische Unie valt uiteen; alliantie met Benny Gantz?

dinsdag 1 januari 2019 |  Redactie Israel Today
Tijdens een fraktievergadering van de Zionistische Unie verklaarde de leider van de Arbeidspartij, Avi Gabbai, dat het partnerschap met Tzippi Livni en haar HaTnua-partij is beëindigd.

'Ik had gehoopt en geloofd dat de wisseling [in de partijleiding] en ons nieuwe partnerschap zou leiden tot onze groei en een echte verbinding', aldus Gabbai. 'Maar het publiek is verstandig, het ziet dat dit niet het geval is en heeft zich van ons verwijderd. Ik geloof nog steeds in samenwerking, in verbindingen. Ik geloof nog steeds in de eenwording van een groot kamp dat zich inzet voor verandering.
Maar succesvolle verbindingen vereisen vriendschap, het nakomen van afspraken en loyaliteit tot het einde. Helaas is dit bij dit partnerschap echter niet het geval. Daarom kies ik opnieuw voor het publiek. Tzippi, ik wens u veel succes bij de verkiezingen, in elke partij waar u deel van uitmaakt. We zullen blijven strijden en ons blijven inzetten voor de verandering die het Israëlische publiek verlangt. Ik ging in de politiek vanwege het volk en zal altijd aan hun kant staan, veel dank.

De zichtbaar verraste Tzilli Livni legde uit dat ze pas later zou reageren op de woorden van Avi Gabbais. Iets meer dan een uur later schreef ze op haar Twitterpagina:

'Dank aan de belllers, SMS-ers en supporters. Het is goed dat de twijfels zijn weggenomen en dat we ons kunnen concentreren op de belangrijke nationale uitdaging waar we voor staan. Degenen die echt geloven in de weg - revolutie in de komende verkiezingen'.

De Zionistische Unie won 24 zetels bij de verkiezingen van 2015. Volgens de laatste peilingen zou ze nu slechts tussen de 7 en 10 zetels krijgen. Itzik Shmuli, knessetlid voor de Arbeidspartij, zei dat de scheiding van Tzippi Livni was gebeurd om een nieuwe alliantie aan te gaan met de nieuwe partij Chosen LeIsrael (Kracht voor Israel) van voormalig stafchef Benny Gantz, die volgens de peilingen tot 15 zetels kon krijgen in de komende verkiezingen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.