Israëls nieuwe strategie in de oorlog tegen Iran

vrijdag 14 december 2018 |  Yochanan Visser
‘Operatie Noordelijk Schild’ gaat zijn tweede week in en het Israëlische leger (IDF) werkt aan de vernietiging van een derde Hezbollah-aanvalstunnel onder de grens met Libanon. Ondertussen is het steeds duidelijker geworden dat Israël een psychologische oorlog voert tegen Iran en zijn bondgenoten.

Dit gebeurt door gebruik te maken van geavanceerde technologie, precieze informatievergaring en het ontwikkelen van out-of-the-box oplossingen die het Israëlische leger een beslissende voorsprong geven op zijn tegenstanders. Zoals we zullen zien, dient dit alles het doel om de vijand te demoraliseren.

Neem bijvoorbeeld wat er gebeurde op de eerste dag van ‘Operatie Noordelijk Schild’. De IDF publiceerde toen een video die liet zien hoe twee Hezbollah-terroristen een robot wilden inspecteren. Deze robot was in een Hezbollah-aanvalstunnel nabij de noordelijke Israëlische stad Metulla geplaatst.
De camera van de robot registreerde hoe een van de Hezbollah-mannen het apparaat naderde, waarna een klein explosief explodeerde en de terrorist op de vlucht sloeg.
De publicatie van de video was duidelijk bedoeld om Hezbollah te vernederen die net een verwoestende klap had opgelopen toen de IDF haar aanvalstunnels begon te vernietigen.

De tunnels waren bedoeld als het belangrijkste element in Hezbollahs operationele plan voor de volgende oorlog met Israël. Dit plan omvat ook de invasie van Galilea. Al in 2014 ontdekte de IDF – met behulp van seismische sensoren – het bestaan van de tunnels onder de Israëlische grens. Het Israëlische leger wachtte echter tot Hezbollah, met Iraanse en Noord-Koreaanse hulp, op het punt stond het project af te ronden alvorens het te vernietigen.

Door te wachten met de vernietiging van de tunnels bereikte Israël twee dingen.
Ten eerste gaven Iran en Hezbollah enorme bedragen uit aan het tunnelproject. Dat geld zou anders gebruikt zijn om wapens te produceren of te kopen die tegen Israël zouden worden gebruikt.
Ten tweede, door de tunnels te vernietigen op het moment dat Hezbollah ze bijna af had, behaalde de IDF een beslissende overwinning in de psychologische oorlog met Hezbollah en Iran.

De eerste keer dat Israël gebruik maakte van wat ik 'verfijnde en intelligente oorlogvoering' noem om de asymmetrische oorlogvoering van de Iraanse as tegen te gaan, was eind januari 2018. Een groot Mossad-team stal destijds een groot deel van het geheime nucleaire archief van Iran in Teheran zonder dat het team door de Iraniërs werd ontdekt of aangehouden.
De Mossad-operatie maakte duidelijk dat Israël over uitstekende inlichtingencapaciteiten beschikt en hoogstwaarschijnlijk een groot netwerk van medewerkers heeft in vijandelijke landen.

Nog geen vier maanden later werden de Iraniërs opnieuw vernederd toen ze in de nacht van 10 mei in een Israëlische val trapten. De IAF voerde in maart en april 2018 een reeks aanvallen uit op Iraanse wapenkonvooien die op weg waren naar Hezbollah en de Quds-brigade in Syrië. Qassem Soleimani, de commandant van de Quds-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC), gaf vervolgens opdracht tot raketaanvallen op Noord-Israël.

Twintig Grad- en Fajr-raketten werden vanaf Syrische bodem in de richting van Noord-Israël gelanceerd, maar zij slaagden er niet in hun doelwitten te bereiken.
Met behulp van 28 IAF F-15 en F-16 gevechtsvliegtuigen vernietigde de IAF vervolgens meer dan vijftig Iraanse doelen in Syrië. Hieronder waren inlichtingenfaciliteiten, logistieke hoofdkantoren, observatieposten, wapenopslagfaciliteiten, raketwerpers en luchtverdedigingsbatterijen.

IDF-woordvoerder brigadier-generaal Ronen Manelis legde later uit dat het Israëlische leger de mogelijkheden van Iran in Syrië tijdens de vorige maand had verwoest.
‘Ze werden teruggesleept vanwege de activiteit die wij voor meer dan een maand hebben uitgevoerd en tijdens deze afgelopen weken,’ verklaarde Manelis. Hij voegde daaraan toe dat ‘Qassem Soleimani en de Quds-brigade een zware prijs betaalden,’ tijdens wat de IDF ‘Operatie Schaak’ noemde.
De woordvoerder van de IDF benadrukte vervolgens dat het Israëlische leger ‘zich had voorbereid op deze nacht, en het plan voor wat er ging gebeuren werd uitgevoerd zoals wij dat wilden’.

In de voortdurende oorlog tegen de Palestijnse terreurgroepen in Gaza gebruikt het Israëlische leger ook verfijnde en intelligente oorlogvoering om de asymmetrische oorlogvoering van de terreurorganisaties tegen te gaan. Deze terreurgroepen zijn door het islamitische regime in Teheran veranderd in Iraanse bondgenoten.

Islamitische Jihad, bijvoorbeeld, ontvangt jaarlijks zeventig miljoen dollar van Iran, terwijl Hamas opschepte dat Iran zijn hoofdsponsor is en dat Iran ‘sterke en warme banden’ onderhoudt met de soennitisch-islamitische terreurgroep.
In 2012 heeft de Quds-brigade van de IRGC zelfs een kopie van Hezbollah in Gaza opgericht; de terreurorganisatie Harakat al-Sabireen Nasran li-Filastin. Dat staat voor: ‘De Beweging van de Geduldigen voor de Bevrijding van Palestina’.
Sabireen is een sjiitische factie in Gaza en heeft tussen de 400 en 3.000 strijders tot haar beschikking. Jaarlijks ontvangt zij tien miljoen dollar van de Moellahs.

Toen de Iraanse bondgenoten in Gaza (of was het Qassem Soleimani?) afgelopen november besloten om een nieuwe raketoorlog tegen Israël te beginnen, richtten de media zich vooral op de 460 projectielen die de terreurgroepen uit Gaza op Israël afvuurden.
De echte slag vond echter plaats in Gaza. Daar voerde de Israëlische luchtmacht honderdvijftig aanvallen uit in minder dan twee dagen tijd. Een groot deel van de terreurinfrastructuur werd verwoest, zonder dat er burgerslachtoffers vielen en zonder dat de IDF deze keer een grondactie op gang bracht.
Volgens de Israëlische premier Benyamin Netanyahu smeekte Hamas vervolgens om een wapenstilstand.

De verwoestende IAF-bombardementen kwamen net na een gedurfde inlichtingenoperatie van een IDF-eenheid die een basis in de Gazastrook had opgezet. De eenheid opereerde meer dan twee maanden in de kustenclave voordat ze gedwongen werd te vertrekken nadat Hamas de auto van het team bij een controlepost had stil gehouden.

Het zuidelijke front is sindsdien rustig, maar Hamas probeert nu (waarschijnlijk op bevel van Teheran) het front in Samaria en Judea te activeren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.