10 studenten omgekomen bij overstroming in woestijn

vrijdag 27 april 2018 |  Redactie Israel Today
Sinds woensdag was de winter teruggekeerd in het land. Indrukwekkende regenval veroorzaakte talrijke overstromingen in veel steden. De late regen bracht het water, dat we in de winter zo hadden gemist. We hadden het bijna als een zegen kunnen beschouwen, als gisteren deze tragedie niet had plaatsgevonden.

25 studenten reisden door de woestijn nabij de Dode Zee. De excursie werd uitgevoerd door een voorbereidende school voor het leger (Hebreeuws Mechina Kdam Zva'it) en de toekomstige studenten van deze school zouden elkaar moeten leren kennen.

De excursie naar de wadi Nachal Tzafit, een populaire hiking route in de Judese woestijn, werd uitgevoerd ondanks waarschuwingen voor mogelijke overstromingen in de wadi's van de woestijn. Een feit dat zeker het onderwerp van veel discussie zal zijn.

Toen de studenten bij en in een rivierbedding van een wadi waren, gebeurde de tragedie, want de gewoonlijk droge rivierbedding veranderde snel in een razende rivier, vanwege de zware regen die op dat moment viel. De studenten werden door de watermassa's gegrepen en weggespoeld. Enkele studenten wisten zichzelf te redden, andere konden pas na uren gespannen reddingswerk worden gered. Maar voor tien andere studenten, negen meisjes en een jongen, kwam alle hulp te laat. Hun dood werd ter plaatse vastgesteld.
Het gealarmeerde Soroka-ziekenhuis in Be'er Sheva had zich tevergeefs voorbereid op de opvang van talrijke gewonden. Er kwam niemand.

Het droevige nieuws van de dood van de studenten werd slechts rond 19 uur bekend gemaakt. Het hele land was geschokt. Alle andere gebeurtenissen van de dag die anders het nieuws in de media zouden hebben bepaald, werden naar de achtergrond verschoven.

Toen begon de vraag hoe het kon dat deze excursie überhaupt kon plaatsvinden bij dit extreme weer. Meer dan eens is er gewaarschuwd voor plotselinge overstromingen in de woestijn. Het nieuws toonde toen een WhatsApp-gesprek van één van de om het leven gekomen meisjes en een vriend. Daar schreef ze onder andere: 'Ik kan niet geloven dat ik met zo'n weer op excursie ga. Het is onbegrijpelijk voor ons waarom we naar een plek gaan waar alles onder water staat. Het is een manier om het noodlot uit te dagen, we zullen daarbij omkomen, ik meen het serieus.'
Een begeleider van de school antwoordde dat alle voorzorgsmaatregelen waren genomen, er was niets om je zorgen over te maken.. Helaas zijn de angsten van het meisje waarheid geworden.

Op het nieuws vertelde een vader van een overlevende hem wat zijn zoon hem had verteld: 'Overal zag ik lichamen op het water drijven, ik wist niet of ze nog leefden of dat ik dode lichamen zag. Er was een moment dat er een 3 tot 4 meter hoge golf kwam, ik probeerde een van de meisjes vast te houden, maar de waterstroom was te sterk, het raakte los uit mijn hand en werd voor mijn ogen weggedreven.'

De tien bij de de tragedie omgekomen studenten

Gisteravond, nadat de omvang van de ramp duidelijk was, is de politie met het onderzoek begonnen. Eerst wil men weten waarom deze excursie ondanks de talrijke waarschuwingen eigenlijk kon plaatsvinden. De twee directeuren van de mechina Benny Zion zijn gisteren gearresteerd voor ondervraging. Ze worden beschuldigd van doodslag door nalatigheid.

Deze video laat zien hoe gevaarlijk het kan zijn als de rivierbedding in de woestijn plotseling volloopt met water.

De eerste begrafenissen van de slachtoffers hebben vandaag al plaatsgevonden. De begrafenis van Ela Or. (foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.