Slachtoffer van brandbom sprak in Europees Parlement

woensdag 29 maart 2017 |  Redactie Israel Today, Ynet
De nu 13 jaar oude Ayla Shapira liep in december 2014 ernstige brandwonden op toen een terrorist een Molotovcocktail naar de auto van haar vader gooide. Dinsdag sprak ze in het gebouw van het Europees Parlement in Brussel voor 15 afgevaardigden en 150 gasten.

De aanleiding was de oprichting van een vriendschapskring van het Europees Parlement met Judea en Samaria, die op initiatief van de commissie Buitenlandse Relaties van de Regionale Raad van Samaria door 15 parlementsleden in het leven werd geroepen. Ayala en haar moeder waren uitgenodigd, samen met de voorzitter van de Regionale Raad, Yossi Dagan, voor de openingszitting van de nieuwe vriendschapskring.

Zij vertelde: 'Mijn naam is Ayala Shapira, ik ben bijna 14 jaar oud. Ik woon in El Matan in Samaria. Ik houd van lezen, verhalen schrijven en schilderen. Ik wil jullie vertellen vertellen hoe het voelt als je wordt aangevallen bij een terreuraanslag.

Eerlijk gezegd, op het moment dat het gebeurde, was ik niet zo bewust van wat er gebeurd was. Ik zag een bal van licht naar mij toe komen. Mijn vader drukte snel op de rem. De lichtbal verbrijzelde het raam aan mijn kant en viel tussen ons in. Het was een Molotovcocktail. Ik herinner me dat alles om ons heen brandde. Ik dacht dat ik zou sterven.

Daarna begon ik te handelen. Ik heb geprobeerd om de autodeur te openen, maar zonder succes. Ik was er zeker van dat de centrale vergrendeling was gesmolten door de hitte, maar dan opende mijn vader de deur aan de andere kant. Mijn hele linkerkant brandde, en ik kon met mijn linkerhand de riem niet openen, dus ik ging ook met mijn rechterhand in de vlammen.

Toen begon ik te rennen. Mijn vader vertelde me om over de grond te rollen om de vlammen te doven. Toen pas voelde ik de pijn. Ik zei tegen mijn vader dat ook zijn shirt brandde, hij moet ook op de grond gaan liggen, maar hij stopte niet, hij wilde eerst mij redden.

Acht maanden lang was ik in het ziekenhuis. Daar realiseerde ik me dat mijn leven drastisch zou veranderen. Soms mis ik het om buiten te zijn en de zon te voelen en te doen wat ik zou willen. Het ergste is wanneer mensen naar me kijken. Ik zie dat. Ik waardeer de mensen die niet proberen om hun blikken te verbergen. Ze kijken naar me en vragen ​​me wat er is gebeurd, waarom ik zo ingepakt ben.

Eén van de terroristen, die de Molotovcocktail naar me had gegooid, was een 16-jarige jongen, net een paar jaar ouder dan ik. Hij beging deze daad, onder andere, om zijn familie economisch te helpen. Hij wist dat als hij in de gevangenis zou zitten, de Palestijnse Autoriteit voor hen zou zorgen.
Ik wil jullie eraan herinneren, dat als jullie geloven een ​​vreedzame zaak te ondersteunen, jullie in werkelijkheid het moorden, de pijn en de oorlog steunen.'

De leider van de Regionale Raad van Samaria, Yossi Dagan zei tijdens de ceremonie: 'Al heel lang spreken mensen over ons en niet met ons. We zijn hier gekomen om de situatie te veranderen en de rechten van de Israëlische bewoners van de Westbank te bevorderen. Die beschouwen niets als vanzelfsprekend, van het recht om te bouwen en gewassen te telen, tot goede gezondheidszorg in noodgevallen.'

De doelstellingen van de vriendschapskring zijn samenwerken om een eind te maken aan de financiering van terreur met Europees belastinggeld, en het verminderen van de handelsbarrières waarmee Joodse pioniers op de Westbank te maken hebben. Voor hun producten gelden hogere invoerrechten dan voor Palestijnse producten.

Nati Rom, de oprichter van Lev HaOlam, een organisatie op de Westbank die meewerkte aan de ceremonie, sprak over de inzet van zijn organisatie in de strijd tegen de boycotbeweging, door producten van de Westbank over de wereld te distribueren. Hij benadrukte dat 'de krachten die aanzetten tot terreur dezelfde zijn die oproepen tot het boycotten van Israël. Gemeenschappen moeten samenwerken tegen discriminatie van Joodse producten en het behoud van de vrije markt.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.