De strijd om het hart en de ziel van het Israëlische leger

maandag 30 januari 2017 |  Tsvi Sadan
De IDF staat in het centrum van een hartstochtelijk openbaar debat sinds de toespraak die majoor-generaal Yair Golan, toenmalig plaatsvervangend stafchef, in mei 2016 hield ter gelegenheid van Holocaust Memorial Day, waarvan de Jerusalem Post de tekst publiceerde.

Zijn opmerkingen over de Israëlische samenleving veroorzaakten een storm, die nog altijd niet is geluwd. Volgens Golan herinnert het huidige Israël hem aan de 'gruwelijke processen die zich 70, 80 en 90 jaar geleden in Europa – met name in Duitsland – ontwikkelden, en het vinden van restanten ervan, hier, bij ons, in het jaar 2016.'

De scherpe uitspraak van de generaal werd als linkse ideologie beschouwd van het soort dat stevig is verankerd in de bovenste regionen van de IDF, wat resulteert in twijfelachtige morele codes, die het leger ernstig belemmeren bij zijn eigenlijke doel, het beschermen van Israël.

Vooral de religieuze gemeenschap was hierdoor zeer geïrriteerd. Zij zien de vrijzinnige waarden zoals gender-gelijkheid en LGBT-rechten als bijzonder ergerniswekkend, omdat deze direct tegen de Joodse religieuze wetten ingaan.
Een van de scherpste critici van het IDF is Rabbi Zvi Tau, hoofd van Har Hamor Yeshiva. Onder de nationaal religieuze yeshivas wordt de prestigieuze Har Hamor als 'nationaal-orthodox' aangeduid, een relatieve nieuwkomer onder de zionistische religieuze bewegingen, die gewoonlijk tolerant zijn.

Rabbi Tau, die eerder had benadrukt dat de leiding van de IDF geen mandaat heeft om de Joodse cultuur te veranderen, sprak onlangs met de hoofden van religieuze pre-militaire academies (mechinot) om te bespreken of het hun afgestudeerden was toegestaan ​​om in het Israëlische leger te dienen.
De toespraak, gepubliceerd door de religieuze nieuwssite Kipa, onthult de diepte van de crisis tussen de religieuze gemeenschap en de IDF.

Ter verduidelijking: Rabbi Tau is absoluut van mening dat jonge religieuze Joden niet de mogelijkheid moeten krijgen om militaire dienst te weigeren. 'Indien we ook maar enig moment geen leger zullen hebben, dan zullen we geen land hebben. (…) Moeten we vanwege enkelen die hun neus gestoten hebben niet doen wat juist is?' vroeg hij zich af.

De remedie van Tau is de versterking van het religieuze onderwijs, zodat de studenten de innerlijke kracht zullen vinden om de druk van het leger te weerstaan om te doen wat verkeerd is. 'Is er enige andere plaats in de wereld waar, alsof het om een blijvend principe gaat, mannen en vrouwen in dezelfde ruimten slapen (...) zijn dit menselijke normen?' vroeg hij zich af. 'Op deze manier verliest iemand zijn geestelijke gezondheid, de basisnormen van Gods beeld in de mens.'

Daarom riep rabbi Tau de religieuze soldaten op om de prijs te betalen voor de dwang tot ongeoorloofde normen. 'Het volk Israël is gedurende tweeduizend jaar ballingschap standvastig geweest,' zei hij, 'en hier is iemand die aan de nieuwe demon van het postmodernisme vasthoudt, zal hij proberen ons van onze godsdienst af te brengen? Wij zijn bereid om deel te nemen aan wat er wordt gevraagd, maar niet aan deze waanzin, niet aan dit beestachtig gedrag.'

De strijd om de geest van het leger is nog lang niet voorbij, en laat in ieder geval één ding zien: anders dan in het verleden blijven pogingen om de cultuur van het leger te veranderen, niet langer onopgemerkt, en kan het leger zich niet veroorloven de uitdagingen van de kant van vrome Joden te negeren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.