Heeft Israël een strategische herbezinning nodig?

woensdag 20 januari 2016 |  Redactie Israel Today
De Israëlische regering wordt niet alleen door de oppositie bekritiseerd, maar eveneens door ministers uit het kabinet. In de afgelopen weken bleken een aantal leden van de regeringscoalitie het niet eens met de aanpak van de toenemende golf van terrorisme in het land. Israël toont geen duidelijke strategie, en velen zien dit als een zwakte die aanmoedigt tot terreur.

De Israëlische minister van Onderwijs Naftali Bennett (foto), leider van de nationaal-religieuze partij Het Joodse Huis, zelf lid van het veiligheidskabinet, vatte zijn kritiek op de regering samen in een toespraak tijdens de jaarlijkse conferentie van het Institute for National Security Studies (INSS), dinsdag gehouden in Tel Aviv.
Hij beschuldigde daarin zijn regering, premier Netanyahu en minister van Defensie Moshe Ya'alon van een 'stagnatie in het denken'. 'Niet de politieke stagnatie is onze centrale bedreiging, maar onze stagnatie in het denken. We moeten buiten de box denken en dat doen wij niet', benadrukte Bennett.
'Niet de moordenaars in de straten van Israël verlammen ons, waartegen we om veiligheidsredenen betonnen platen opstellen bij de bushaltes in Jeruzalem, maar de betonnen platen in onze strategische en tactische waarneming'.

Uit kringen rond Netanyahu werd Bennett teruggefloten. 'Terwijl Israëls soldaten en de veiligheidsdienst de klok rond de Palestijnse terreur bestrijden, wordt van de leden van de regering meer verantwoordelijkheid verwacht, in plaats van de eigen regering met populistische leuzen te bekritiseren'.

In zijn commentaar zei Netanyahu dat Bennett zich gedraagt als iemand die tegenspreekt en zich als lid van de oppositie gedraagt. Minister Ya'alon wees er op – zonder hem bij zijn naam te noemen – dat Bennett zich als een klein kind gedraagt. 'We horen diplomatieke ideeën, die ons veroordelen, in plaats van de vijand. Ze kijken alleen maar, hoeveel Likes ze er voor krijgen op Facebook', zei Ya'alon.

Bennett liet zich er niet door intimideren en benadrukte dat Israël voorzichtig moet zijn, opdat Israël niet in een realiteit wordt getrokken, maar die zelf moet bepalen. 'We moeten absoluut heroverwegen! Het is minder belangrijk, opnieuw straaljagers te kopen, maar belangrijker om een ​​nieuw en creatief strategisch concept op te stellen.'

Tegen de Palestijnse eenlingen als aanvallers heeft Israël geen effectieve strategie, en dit hebben in de afgelopen weken ook enkele militaire officieren al erkend. In de Israëlische media wordt daarom vaak gediscussieerd over de vraag of Israël een strategische herbezinning nodig heeft.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.