augustus 2021

Een werkende moeder over Rosh Hashanah en Corona
Geplaatst op dinsdag 31 augustus 2021
Een onthullende kijk op de strijd van een jonge moeder van drie kleine kinderen om te overleven in Israël tijdens de Corona-pandemie, de drie lock­downs en werk­loos­heid. Wij hopen en bidden met haar, dat er geen vierde lockdown zal worden opgelegd.
Meer medailles behaald bij de Paralympische Spelen
Geplaatst op dinsdag 31 augustus 2021
De Olympische Spelen voor lichamelijk gehan­di­capte atleten verlopen tot dusver zeer goed voor Israël. Het Israëlische team bestaat uit 18 vrouwen en 15 mannen die in 11 sporten uitkomen. Deze atleten hebben tot nu toe in totaal zeven medailles gewonnen in Tokio.
Groeten uit Israel - Herinneringen aan normale tijden
Geplaatst op dinsdag 31 augustus 2021
De laatste dagen voor het begin van het nieuwe school­jaar zijn (vooral voor de ouders) altijd erg gestresst, zelfs zonder Corona. De controle op besmet­tingen in de scholen verloopt nu met behulp van de zoge­naamde 'groene pas’, en zelftests voor de kinderen.
Bezoek met ons En Gedi, Judea's magische woestijn
Geplaatst op dinsdag 31 augustus 2021
Onze leden konden onlangs via Zoom deel­nemen aan een bezoek aan de unieke woestijn van En Gedi, waar zich zo veel van de Bijbelse geschie­denis heeft afge­speeld. We hebben de opnamen voor u bewaard, ga er maar rustig voor zitten, u kunt er anderhalf uur van genieten.
Schooljaar begint woensdag met veel bezorgdheid
Geplaatst op maandag 30 augustus 2021
Het school­jaar begint in Israël op woens­dag 1 sep­tem­ber, maar met 124.000 school­kinderen en 6.500 leraren en mede­werkers in isolatie, en meer dan 3.000 kinderen die afgelopen shabbat positief testten op het corona­virus, is niets duidelijk over wat er op die dag zal gebeuren.
Fotogalerij: Woensdag begint het nieuwe schooljaar
Geplaatst op maandag 30 augustus 2021
Een beetje politiek, voor­berei­dingen voor het nieuwe school­jaar, zorgen over de besmet­ting met het Corona­virus, Pales­tijnse nachte­lijke protes­ten bij het grenshek van de Gaza­strook, en kijken naar de God van Abraham, Isaak en Jacob, dat zijn vandaag de onder­werpen.
Groeten uit Israël - Onze ervaringen met Corona
Geplaatst op maandag 30 augustus 2021
Ons dagelijks leven wordt de laatste tijd weer steeds meer beïnvloed door Corona. Te vaak moest ik onze zoon meenemen naar de drive-in teststraat. De derde vaccinatie is nu verplicht gesteld om het 'groene paspoort’ geldig te doen blijven.
Archeologie: Oh, wat een groot ei!
Geplaatst op maandag 30 augustus 2021
In Yavne is tijdens archeo­logische opgra­vingen een volledig intact kippenei opge­graven, dat naar schatting ongeveer 1000 jaar oud is. De vondst is een sensatie. Op dezelfde locatie werden nog meer intacte voor­werpen uit de islami­tische periode gevonden.
Tentoonstelling in leeg museum toont Palestijnse historie
Geplaatst op zondag 29 augustus 2021
Het in 2016 opgerichte Palestijns Museum in Birzeit moest een belangrijke pijler worden van de droomfabriek Pallywood, maar de oprichters vergaten een klein detail: Er is geen Palestijnse geschiedenis in het land die in het museum tentoongesteld zou kunnen worden.
Meer bijwerkingen van Covid dan van vaccinatie
Geplaatst op zondag 29 augustus 2021
Een onderzoek onder 2 miljoen leden van het zieken­fonds Clalit, i.s.m. de Harvard Univer­siteit, wees uit dat de compli­caties van besmet­ting met Covid-19 gemiddeld ernstiger zijn dan de bij­wer­kingen die vaccinatie tegen het virus kan veroorzaken.
Aantal Covid-besmettingen lijkt over hoogtepunt heen
Geplaatst op zondag 29 augustus 2021
• Het aantal besmettingen met Corona bleef stijgen,
• De 'vierde golf' lijkt nu over zijn hoogtepunt heen,
• De 'booster-vaccinatie' blijkt effectief te werken,
• Beperkingen mogelijk tijdens Hoge Feestdagen.
PA schorst ongevaccineerden, Hamas beloont vaccinatie
Geplaatst op zondag 29 augustus 2021
Het lage aantal Palestijnen dat zicht heeft laten vacci­neren maakt Palestijnse gezond­heids­ambtenaren bezorgd. De PA stuurt nu ongevaccineerde ambtenaren met onbetaald verlof, terwijl Hamas geldprijzen verloot onder degenen die zich laten inenten.
Duitse krant onthult leugens van Hamas
Geplaatst op vrijdag 27 augustus 2021
Hamas speelt de slacht­offer­rol om geweld tegen Israël aan te wak­keren en beweert geen geld te hebben voor zijn arme bevol­king en de weder­op­bouw. Maar een Duitse krant onthult de waar­heid over de leugens van Hamas, dat over een forse aan­delen­porte­feuille beschikt
Groeten uit Israël - Zomerse dagen in eigen land
Geplaatst op vrijdag 27 augustus 2021
Je hoeft niet altijd naar het buiten­land te reizen om van een paar dagen vakantie te genie­ten. We wonen ten­slotte in een land dat erg popu­lair is bij toe­risten. Maar aange­zien de Delta-variant nu weer roet in het eten gooit, is het nog steeds rustig hier in Israël.
Muziekvideo: Een lied bij de eerste vruchten
Geplaatst op vrijdag 27 augustus 2021
Een lied passend bij de shabbatslezingen, over de eerste vruchten van het land, die in de tempel aan God en de priesters worden aangeboden, als teken van dankbaarheid.
Shabbatslezingen: Wat is de ‘truc’ voor een goed leven?
Geplaatst op vrijdag 27 augustus 2021
Voordat Mozes het volk achterliet en de berg opklom, zijn dood tegemoet, gaf hij de opdracht om na de oogst samen met de Levieten en de vreem­de­lingen die bij u wonen, een feest­maal houden met al het goede dat u en uw familie van Hem hebben ontvangen.
Corona-vaccinatie, geschenk uit de hemel of gevaar?
Geplaatst op donderdag 26 augustus 2021
Terwijl rebbe Chaim Kanievsky verklaarde dat vaccins 'uit de hemel' komen en verplicht zijn voor leraren, en ook andere chassi­dische rabbijnen de booster shots steunen, leggen anderen een profetie uit Ezechiël uit als waarschuwing tegen vaccinatie.
Israëlische Arabier won goud bij Paralympische Spelen
Geplaatst op donderdag 26 augustus 2021
Iyad Shalabi, uit de Arabische stad Shfaram in het noorden van Israël heeft woensdag geschiedenis geschreven toen hij de eerste Arabische Israëli werd die voor zijn land een Olympische gouden medaille won op de 100 meter rugslag.
Hoe voelt het om als moslimsoldaat in de IDF te dienen?
Geplaatst op donderdag 26 augustus 2021
Interview met een Bedoeïense gevechtssoldaat, die ervoor koos in de 'Desert Reconnaissance Battalion' van de Givati-brigade eenheid van het Israëlische leger te willen dienen. Hij legt uit waarom hij hiervoor koos, en welke consequenties dit voor hem heeft.
Israëls onderzeeërs belangrijk in strijd tegen Iran
Geplaatst op donderdag 26 augustus 2021
Israëlische onderzeeboten voeren al tientallen jaren missies uit voor het verzamelen van inlichtingen, omdat zij onopgemerkt afgelegen plaatsen kunnen bereiken. Hun rol wordt in de schaduwoorlog met Iran steeds belangrijker, ze kunnen personen naar vijandelijk gebied vervoeren.
Hamas en Taliban plannen moslim machtsovername - 1
Geplaatst op woensdag 25 augustus 2021
Er zijn veel over­een­komsten tussen Hamas in de Gaza­strook en de Taliban in Afgha­nistan. Hamas beschouwt de Taliban als een rol­model, en beide organi­saties coör­dineren plannen voor een islamitische machts­overname en het dwingen van Israël, zich uit Palestina terug te trekken.
Toenemende spanningen aan de grens met Gaza
Geplaatst op woensdag 25 augustus 2021
Nadat Hamas meer 'demonstraties' aankondigde aan de grens met Israël in Gaza en een Israëlische soldaat zaterdag ernstig gewond raakte door de relschoppers, verplaatste het leger meer troepen naar de zuidelijke grens. De nieuwe eenheden omvatten gepantserde voertuigen en scherpschutters.
Israëlische astronaut met Bar Kochba-munt de ruimte in
Geplaatst op woensdag 25 augustus 2021
De Israëlische astronaut Eytan Stibbe neemt in januari 2022 bij zijn vlucht naar het Inter­natio­nal Space Station een 1900 jaar oude munt mee, waarop een palmboom en de naam Shimon Bar Kochba zijn afgebeeld. De munt werd in maart gevon­den in een grot bij Nachal Chever.
Techniek: Remote Sensing met nano-inktstickers
Geplaatst op woensdag 25 augustus 2021
De nano-inktstickers van de Israëlische startup Feelit worden gemak­ke­lijk op kleppen, pompen of lei­dingen aange­bracht en detec­teren en melden pro­ble­men die de pres­ta­ties kunnen schaden en dure storingen kunnen veroor­zaken. 'Nu vertellen onze machines ons wanneer er iets mis is'.
Brandende kwesties voor Bennett's gesprek met Biden
Geplaatst op dinsdag 24 augustus 2021
Premier Naftali Bennett vertrekt deze dinsdag naar Washington om donder­dag de Ameri­kaanse president Joe Biden te ontmoeten, en naar verwach­ting ook minister van Defensie Lloyd Austin, Natio­naal Veilig­heids­adviseur Jake Sullivan en minis­ter van Buiten­landse Zaken Antony Blinken.
Emotionele reünie, 6 jaar na redding van terreuraanslag
Geplaatst op dinsdag 24 augustus 2021
Na een verwoestende terreuraanslag met een mes, die haar, als militair van de IDF, bijna haar leven kostte, verwelkomt een jonge bruid de hulpverlener die haar leven redde, op haar bruiloft.<
Leer Hebreeuws, een tot leven gewekte 'dode taal'
Geplaatst op dinsdag 24 augustus 2021
Bijna twintig eeuwen was het Hebreeuws een dode taal. Het was de taal van de Tenach, de Hebreeuwse Bijbel, en de Talmoed, maar niet de dagelijke spreektaal. Dat veranderde, toen de Joden begonnen terug te keren naar hun oude vaderland en hun oude taal weer tot leven wekten.<
Toerisme: Nationaal park Bet Goevrin-Maresha
Geplaatst op dinsdag 24 augustus 2021
Op zo'n 60 km ten zuiden van Jeruzalem, nabij Kiryat Gat, ligt het belangrijke archeologische park Bet Goevrin. Het is 5000 dunam (500 ha) groot en bevat de restanten van de historische stad Maresha. De geschiedenis van de site begint in de tijd van de Eerste Tempel.
Christelijke vluchtelingen in Duitsland religieus vervolgd
Geplaatst op maandag 23 augustus 2021
Christelijke vluchte­lingen worden in Duits­land door moslim-vluchte­lingen onder druk gezet en geïnti­mi­deerd om terug te keren naar de 'juiste gods­dienst'. Moslims uit Arabische landen denken dat zij daartoe het recht hebben, omdat hun religie opper­machtig is.
Fotogalerij van de week: Conflict, Demonstratie en Rust
Geplaatst op maandag 23 augustus 2021
We hebben hete week achter de rug. De hitte dreef Israëli's mas­saal naar de stran­den en beken om ver­koe­ling te zoeken, Pales­tijnse heet­hoofden raakten slaags met de Grens­politie bij de grens met de Gaza­strook, en heet­hoof­dige Israëli's protes­teerden tegen het Corona­beleid.
Groeten uit Israël - Geen shekel er bij voor soldaten
Geplaatst op maandag 23 augustus 2021
Onze jonge dienst­plichtigen zouden wel wat extra shekels kunnen gebruiken. Helaas denkt de leger­leiding daar anders over, en geeft men voor­rang aan de voor­malige beroeps­militairen. Men rekent kennelijk op ons, als ouders, om onze kinderen finan­cieel te blijven onder­steunen.
Archeologie: Bewijs voor een aardbeving in Jeruzalem?
Geplaatst op maandag 23 augustus 2021
Schudde een aardbeving, die volgens de Bijbel (Amos 1:1) 2800 jaar geleden het koninkrijk Juda trof, naast een aantal andere steden ook de stad Jeruzalem?Een archeo­logische opgraving in de Stad van David lijkt dit te bevestigen.
Grenspolitie zwaargewond; IDF bombardeert Gaza
Geplaatst op zondag 22 augustus 2021
Slechts enkele maanden na de in mei door Egypte bemiddelde wapen­stilstand met Hamas laait het geweld weer op. Bij rellen bij het grens­hek met de Gaza­strook raakt een Israëlische grens­politie zwaar gewond; de Israëlische lucht­macht bestookte daarop doelen van Hamas.
Waarom verspreidt Covid zich nu opnieuw in Israël?
Geplaatst op zondag 22 augustus 2021
Nadat het zo goed leek te gaan in Israël bij de aanpak van het Corona­virus, en het land als eerste de meeste inwoners vacci­neerde en beper­kingen afschafte, stijgt het aantal besmet­tingen, wacht de wereld opnieuw af hoe Israël omgaat met de zeer besmet­te­lijke Delta-variant.
Waarom Israël Covid-boosters geeft, tegen WHO-advies
Geplaatst op zondag 22 augustus 2021
'We bewijzen de wereld een grote dienst’, verklaarde Bennett. 'De wereld is blij dat we voorop lopen met booster-vacci­naties’. Echter blijkt uit de vele reacties en meningen van deskundigen en de WHO, dat de wereld veel minder blij is met dit besluit.
Ommekeer in orthodox-Joodse opvatting over vaccinatie
Geplaatst op zondag 22 augustus 2021
Een toenemend aantal van de main­stream rabbijnen heeft zich achter het rege­rings­beleid geschaard en stimuleert de vacci­natie tegen het Corona­virus. Een vooraanstaande rabbijn zette een leerling, die zich had uitgesproken tegen vaccinatie, uit zijn college­zaal.
Israël 'verbijsterd' door Amerikaans falen in Afghanistan
Geplaatst op vrijdag 20 augustus 2021
Israëlische functionarissen hebben in het openbaar weinig gezegd over de chaotische Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan en de daarmee gepaard gaande overname van het land door de Taliban. Maar achter gesloten deuren spreken Israëlische leiders hun grote bezorgdheid uit.
Israël eerde zijn beste Olympische team ooit
Geplaatst op vrijdag 20 augustus 2021
‘Jullie vormen de beste Olympische delegatie die Israël ooit heeft gehad, jullie hebben ons allemaal verrast’, prees president Isaac Herzog de Israëlische Olympische delegatie van Tokio 2020 tijdens een bijeenkomst in de ambtswoning van de president.
Muziekvideo: Medley van Joodse bruiloftsliederen
Geplaatst op vrijdag 20 augustus 2021
Deze week muziek die het hart sneller doet kloppen: een medley van Joodse bruiloftsliederen in een Klezmer-achtige stijl. De muziek, van Eitan Masuri, is afkomstig van het album The Real and Very Best of Jewish-Israeli Party.
Shabbatslezingen: Kies dan heden wie u dienen zult
Geplaatst op vrijdag 20 augustus 2021
In de gekozen schriftgedeelten gaat het om het maken van duidelijke keuzes. Hink niet op twee gedachten. Vorm geen ongelijk span, zoals de huidige Israëlische regering, die door zijn rechts-centrum-linkse samenstelling ernstig gehinderd wordt om daadkrachtig te regeren.
'Wij opereren in Gaza wanneer en hoe wij dat willen'
Geplaatst op donderdag 19 augustus 2021
Premier Naftali Bennett beoordeelde deze week de paraatheid van de Gaza-divisie van de IDF samen met minister van Defensie Benny Gantz, chef-staf Maj.-Gen. Aviv Kochavi, en andere hoge defensiefunctionarissen, en en besprak de dreiging vanuit de Gazastrook.
John Kerry wilde 'Afghanistan-model' voor Palestijnen
Geplaatst op donderdag 19 augustus 2021
Oud-premier Netanyahu suggereert dat hij een ver­ge­lijk­bare situatie als nu in Afgha­nistan, op de Westelijke Jordaan­oever heeft voorkomen, door inder­tijd deze Ameri­kaanse aanpak voor de Pales­tijnse gebieden, die in 2013 door John Kerry werd bepleit, al direct in twijfel te trekken.
Zoet protest tegen Ben & Jerry's: gratis Israëlisch ijs
Geplaatst op donderdag 19 augustus 2021
In New York werd een unieke protestmars gehouden tegen de Amerikaanse ijsfabrikant Ben & Jerry's en zijn ongehoorde beslissing om de verkoop van ijs in Joodse nederzettingen in Judea en Samaria te boycotten: er werd gratis Israëlisch ijs uitgedeeld.
Hoe een gelovige Britse kapitein de IDF trainde (3)
Geplaatst op donderdag 19 augustus 2021
Lees meer over het spannende verhaal hoe kapitein Orde Wingate, een vrome christen-zionist, de basis legde voor het Israëlische leger, waarbij hij zich voor zijn onorthodoxe en ongebruikelijke taktiek door de Bijbel liet inspireren.
De overwinning van de Taliban en de lessen voor Israël
Geplaatst op woensdag 18 augustus 2021
Afghanistan is terug bij af na de stormloop die de Taliban hebben uitgevoerd in de nasleep van de terug­trekking van de Ameri­kaanse troepen, 20 jaar nadat de VS het land waren binnen­gevallen na de aanval van Al Qaida op de Twin Towers in New York City en het Pentagon in Washington.
Taliban-regime in Afghanistan is probleem voor Israël
Geplaatst op woensdag 18 augustus 2021
De Amerikaanse terug­trekking uit Afgha­nistan, en de daarop volgende snelle over­name door de Taliban, geeft Israël geen zorgen op militair gebied. Er is geen onmid­del­lijke militaire dreiging die de IDF kan verslaan, en dat zal in de nabije toekomst waar­schijnlijk zo blijven.
Hulp van onverwachte Palestijnse kant bij het blussen
Geplaatst op woensdag 18 augustus 2021
Minister van Defensie Benny Gantz heeft dinsdag de Palestijnse leiding publie­kelijk bedankt voor het sturen van brand­weer­lieden om hun Israëlische collega's te helpen bij de bestrijding van een onge­kend omvang­rijke natuur­brand in de beboste heuvels ten westen van Jeruzalem.
Jeruzalemse bosbrand was waarschijnlijk aangestoken
Geplaatst op woensdag 18 augustus 2021
De ongekende natuur­brand in de beboste heuvels ten westen van Jeruzalem is eindelijk onder controle en een oproep tot inter­nationale hulp is gean­nu­leerd. Maar niet voordat een verbijs­terende 25.000 dunams (2500 hektare) van het nationale bos in de as werden gelegd.
Landelijk netwerk van drones voor lichte transporten
Geplaatst op woensdag 18 augustus 2021
Begin juli werden in het kader van het NAAMA-project (de Hebreeuwse afkorting van Stedelijk Transport door de Lucht) in Hadera drones in de praktijk getest. Israël heeft zo zijn proefproject van een landelijk netwerk van bezorgdrones naar de tweede fase gebracht.
Brand bij Jeruzalem laait op en bedreigt groot ziekenhuis
Geplaatst op dinsdag 17 augustus 2021
Maandag­middag hebben brand­weer­lieden uit het hele land een nieuwe verde­di­gings­linie opgezet aan de zuid­weste­lijke rand van Jeru­zalem, toen een enorme bos­brand die een dag eerder groten­deels onder controle was gebracht, opnieuw oplaaide en verhe­vigde.
Corona: Een samenzwering, of een media-hype?
Geplaatst op dinsdag 17 augustus 2021
Sinds het begin van de Corona-pandemie zien we in de sociale media de vorming van groepen rond inter­natio­nale samen­zweringen. Israel Today spreekt met een van de Israë­lische artsen die worden beschul­digd van het versprei­den van 'nepnieuws' over het Covid-vaccin.
Zieken­huis­directeur: Covid-booster­prik is immoreel
Geplaatst op dinsdag 17 augustus 2021
In slechts enkele weken tijd heeft Israël al bijna 1 miljoen Covid-19 booster shots toegediend. Een zieken­huis­directeur veroorzaakte zondag ophef. toen hij aan­kon­dig­de, dat hij een derde dosis van het Covid-19-vaccin zou weigeren, althans voor het moment.
'Bibi dacht dat hij de verkiezing zou winnen door vaccin'
Geplaatst op dinsdag 17 augustus 2021
De CEO van Pfizer legt uit waarom Israël het eerste land was, dat zijn Covid-19-vaccin in grote hoeveelheden ontving. Bibi Netanyahu heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de succesvolle deal, maar was daar niet alleen verantwoordelijk voor.
Toerisme: Dit was het Jeruzalem Woud voor de brand
Geplaatst op dinsdag 17 augustus 2021
In deze video laat Obi ons zijn favoriete plekje van de Jeruzalem (na de Westelijke Muur) zien: het Jeruzalem Woud, waar dagelijks honderden mensen komen om te bidden, te mediteren of zich gewoon te ontspannen op een stille plaats en tot rust te komen.
Enorme bosbrand teistert de omgeving van Jeruzalem
Geplaatst op maandag 16 augustus 2021
Bij de tweede grote bosbrand deze maand in de Judese Heuvels werden zondag­middag zes gemeen­schappen ten westen van Jeruzalem ontruimd, en enkele wegen gesloten voor het verkeer. De brandweer denkt aan brand­stichting, maar weet nog niet wie de schul­digen kunnen zijn.
Black Lives Matter zegt dat zionisten nazi's zijn
Geplaatst op maandag 16 augustus 2021
Voor de demonstranten van Black Lives Matter, een randgroep van Amerika's liberale progres­sieven, die vorige week hun gif spuwden buiten de studio van Fox News in New York City, is een zionist niet anders dan een nazi of een lid van Ku Klux Klan.
Steeds meer Israëli's vragen wapenvergunning aan
Geplaatst op maandag 16 augustus 2021
Sinds de Gaza-oorlog, een kwartaal geleden, die in enkele steden gepaard ging met pogroms tegen Joodse inwoners en hun bezittingen, werden er 500% meer aanvragen voor wapenvergunningen ontvangen. 'Elke Jood die een wapen draagt in onze buurt is een zegen’.
Archeologie: Reliëfs beelden Lachish' verovering uit
Geplaatst op maandag 16 augustus 2021
Toen koning Hizkia in 701 v. Chr. in opstand kwam tegen Assyrië, begon Sanherib een veldtocht tegen Juda en veroverde al zijn ver­sterkte steden. Sanherib vereeu­wig­de de verovering van de stad Lachish in grote reliëfs die hij in zijn paleis in de Iraakse stad Nineve liet plaatsen.
Patriarch van Libanon: Stop beschietingen van Israël
Geplaatst op zondag 15 augustus 2021
De hoogste christelijke leider van Libanon, kardinaal Rai, hamerde er vorige week tijdens de zondagsmis op dat de Libanese regering eindelijk controle uitoefent over het zuiden van het land en voorkomt dat Hezbollah meer raketten afvuurt op buurland Israël.
Covid-boosters voor burgers boven de 50 in Israël
Geplaatst op zondag 15 augustus 2021
Vanaf vrijdagochtend kunnen Israëli's boven de 50 jaar een afspraak maken voor een derde dosis van het Covid-19 vaccin, ook al zegt de Wereld Gezond­heids­orga­nisatie dat dit niet nodig is. Uitge­breide vaccinatie is de enige manier om het Corona­virus te verslaan, benadrukt de regering.<
WHO: Derde Corona-prik ten koste van Derde Wereld
Geplaatst op zondag 15 augustus 2021
Zonder de Joodse Staat bij naam te noemen, keuren hoge WHO-functio­naris­sen het massale geven van de naar hun mening ‘onnodige’ derde ofwel ‘booster’ vacci­natie af, en pleit voor een betere verde­ling van de beschikbare vaccins tussen rijke en arme landen.
Artsen boos op miljoen ongevaccineerde Israëli's
Geplaatst op zondag 15 augustus 2021
De corona-afdelingen in de ziekenhuizen van Tel Aviv bereikten In het weekeinde hun maximum-capa­citeit en nieuwe patiënten moesten naar Jeruzalem worden gebracht. Het Hadassah Medisch Centrum zei dat het een nieuwe afdeling had geopend voor de extra patiënten.
Israël vraagt Pfizer vaccin voor kinderen goed te keuren
Geplaatst op zondag 15 augustus 2021
Premier Bennett, die graag de gehele Israëlisch bevol­king gevac­ci­neerd wil zien, heeft donder­dag Albert Bourla, CEO van Pfizer, opge­beld met het verzoek, het goed­keurings­proces voor het inen­ten van kinderen tussen 5 en 11 jaar met zijn vaccin te versnellen.
'Te veel Covid-infecties? Laat je niet meer testen!'
Geplaatst op zondag 15 augustus 2021
Het Israëlische leger kan zijn kritieke werk om de natie te beschermen niet stoppen of laten vertragen vanwege een vervelend virus. Maar nu steeds meer mensen positief worden getest, wordt dat een probleem. Een IDF-commandant had een eenvoudige oplossing: Laat je niet meer testen.
Steun van VS in gevaar als Joden radicaal links kiezen
Geplaatst op vrijdag 13 augustus 2021
Als Joden in de VS groepen zoals Boycot, Desinves­tering en Sancties (BDS) en Black Lives Matter (BLM) blijven steunen, kan dit de Amerikaanse steun voor Israël in gevaar brengen, waarschuwde minister van Diaspora Zaken Nachman Shai.
Israëli's protesteerden tegen 'medische dictatuur'
Geplaatst op vrijdag 13 augustus 2021
Misschien wel enkele duizenden Israëli's liepen afgelopen zaterdag door de straten van Tel Aviv om te protesteren tegen de beperkingen die de regering op nieuwe oplegt in verband met de pandemie van het coronavirus.
Groeten uit Israël - Religieuze verscheidenheid
Geplaatst op vrijdag 13 augustus 2021
Hoeveel Joodse gemeenschappen zijn er eigenlijk? We kennen nu honderden verschil­lende gemeen­schappen met ver­schil­lende tradities en ver­schil­lende wetten. Maar nu wij allen samen leven in Israël, komt er heel lang­zaam een gemeen­schap­pe­lijk Joden­dom tot stand.
Muziekvideo: 'Gerechtigheid moet u najagen'
Geplaatst op vrijdag 13 augustus 2021
De muziekvideo van deze week sluit aan bij de Shabbatslezingen. Gerechtigheid, gerechtigheid, moet u najagen, luidt de tekst, genomen uit Deuteronomium 16:20 en Amos 5:24. De video toont foto's van humanitaire missies van de IDF over de hele wereld.
Shabbats­lezingen: Rechtspreken ondanks politieke druk
Geplaatst op vrijdag 13 augustus 2021
Rechters moeten eerlijk en onpartijdig rechtspreken, zeiden Mozes, koning Josafat en Paulus. Maar lukt dat in een zaak als de ontrui­ming van 'gekraakte' woningen in Oost Jeruzalem, waar de halve wereld emotioneel toekijkt? Hamas gebruikte de zaak als excuus voor raketbeschietingen.
'Ze laten mijn zoon hier niet trouwen!'
Geplaatst op donderdag 12 augustus 2021
Zoals te verwachten zijn de media bovenop de onmo­ge­lijk­heid voor onze Olympische gouden medaille­winnaar Artium Dolgopyat om als Jood te trouwen gesprongen, als 'bewijs' van de oneerlijke religieuze praktijken van Israël
Israël herstelt 'oude vriendschap' met Marokko
Geplaatst op donderdag 12 augustus 2021
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid was woensdag in Marokko voor een historisch staatsbezoek in het kader van de Abraham Akkoorden, waarbij de twee naties officieel de betrekkingen herstelden na een twee decennia durende stilte.
Groeten uit Israël - Nieuwe Oude Corona-beperkingen
Geplaatst op donderdag 12 augustus 2021
Vanaf volgende week zijn er weer nieuwe ‘oude' Corona-beperkingen van kracht verklaard. Naast de vrolijke badge, komen er nu ook groene en paarse badges om de Corona-besmettingen weer terug te dringen.
Hoe een gelovige Britse kapitein de IDF trainde (2)
Geplaatst op donderdag 12 augustus 2021
Lees meer over het spannende verhaal hoe kapitein Orde Wingate, een vrome christen-zionist, de basis legde voor het Israëlische leger, waarbij hij zich voor zijn onorthodoxe en ongebruikelijke taktiek door de Bijbel liet inspireren.<
20 jaar na aanslag op Sbarro vechten nabestaanden nog steeds voor gerechtigheid
Geplaatst op woensdag 11 augustus 2021
Het bloedbad in de Sbarro pizzeria, 20 jaar geleden, was een van de gruwe­lijkste Pales­tijnse terreur­aan­slagen van de Tweede Intifada, en ver­oor­zaakte vol­slagen beroe­ring en chaos in het hart van Jeruzalem. We spraken met de ouders van een van de slacht­offers.
De lucratieve business van het opblazen van Joden
Geplaatst op woensdag 11 augustus 2021
In een recente publicatie wordt met concrete cijfers aangetoond dat Palestijnse terroristen, die betrokken waren bij een bomaanslag in 2001, tot op heden miljoenen betaald hebben gekregen. Een geslaagde aanval levert evenveel op als het winnen van een loterij.
Een TikTok-tirade in Gaza tegen de Hamasleiding
Geplaatst op woensdag 11 augustus 2021
In de Gazastrook wonen mensen, die zich op de sociale netwerken openlijk uitspreken tegen Hamas, zonder daarvoor bang te zijn, en ze krijgen zelfs ‘likes' van hun medeburgers. Daarin wordt Hamas opgeroepen om Gaza te verlaten, omdat ze alleen voor zichzelf zorgen.
'Israël viel in afgelopen 2 jaar 14 Iraanse schepen aan'
Geplaatst op woensdag 11 augustus 2021
De reikwijdte van de voort­durende schaduw­oorlog tussen Israël en Iran is groter dan de meesten beseffen, vooral op zee. Het Iraanse Nour News beweerde dinsdag in een bericht, dat Israël 14 Iraanse schepen had aange­vallen, waarvan 4 tweemaal.
Schaduwoorlog met Iran: Iraanse tanker in Syrië brandt
Geplaatst op woensdag 11 augustus 2021
Op de Iraanse olietanker Wisdom is dinsdag brand uitgebroken na een explosie. Het schip werd gebruikt om Iraanse olie naar Syrië te vervoeren, was leeg en lag 'voor onder­houd' in de Syrische haven­stad Latakia, 450 km ten noorden van Haifa.
Vrouwen in de Dominicaanse Republiek behandeld met Israëlische technologie
Geplaatst op dinsdag 10 augustus 2021
Innovatief apparaat detecteert met succes baarmoederhalskanker in een vroeg stadium en is ook beschikbaar voor kansarme bevolkingsgroepen.
Analyse: Wat er echt aan de hand is in Iran
Geplaatst op dinsdag 10 augustus 2021
De Islamitische Republiek Iran heeft niet alleen te kampen met de internationale boycotacties wegens zijn gevaarlijke kernwapenprogramma. Israel Today neemt u mee achter de schermen van de interne onrust die het door meerdere volken bewoonde land uit elkaar dreigt te scheuren.
Benny Gantz: Israël is voorbereid om Iran aan te vallen
Geplaatst op dinsdag 10 augustus 2021
Wanneer dat nodig is, is Israël is er klaar voor om Iran alleen aan te vallen. Maar Iran is niet alleen een Israëlisch probleem, maar van de hele regio. De inter­natio­nale gemeen­schap moet ook haar deel doen, zegt de Israëlische minister van Defensie.
Gods recept om corruptie in leiderschap te voorkomen
Geplaatst op dinsdag 10 augustus 2021
Wie zorgt ervoor dat Bennett deze Shabbat in Ra'anana in de synagoge naar het Torah-gedeelte luistert? Dan kan hij de instruc­ties horen, die God Mozes liet op­schrij­ven voor een koning, indien het volk die over zich zou willen aan­stellen, en die hem nederig houden.
Deze week in Israël: Corona, school, conflict en protest
Geplaatst op dinsdag 10 augustus 2021
Corona staat weer bovenaan de krantenkoppen, waardoor het nieuwe schooljaar in gevaar komt, mondkapjes weer mode worden en men zich laat testen, terwijl Hezbollah ervoor zorgt dat de zomer in meer dan één opzicht heet is.
Toerisme: Duiken naar wrakken in de Middellandse Zee
Geplaatst op dinsdag 10 augustus 2021
In Israël kun je op veel plaatsen zwemmen en duiken: langs de hele Middel­landse Zeekust, in de Dode Zee, en de Rode Zee bij Eilat. Vandaag de laatste twee video's, die je laten zien waar je naar wrakken kunt duiken in de Middellandse Zee bij Haifa en Nahariya.
Hezbollah in Libanon vernederd na raketbeschietingen
Geplaatst op maandag 9 augustus 2021
Na de recente raketaanvallen van Hezbollah vanuit Libanon op noordelijk Israël heeft Israel Today onderzoek uitgevoerd naar bewijzen en reacties in de sociale media met betrekking tot de status van Hezbollah in Libanon. Druzen blijken zich sterk te verzetten tegen Hezbollah.
Lid coalitie: Bennett zal vallen als Israël Libanon aanvalt
Geplaatst op maandag 9 augustus 2021
Premier Naftali Bennett kreeg kritiek op de volgens velen zwakke reactie van Israël op de raket­beschietingen vanuit Libanon vorige week. Maar volgens een lid van zijn coalitie had Bennett geen andere keuze. Een krachtiger militair antwoord zou de regering ten val hebben gebracht.
'Een vijand van Israël is een vijand van Midden-Amerika'
Geplaatst op maandag 9 augustus 2021
Zes Centraal-Amerikaanse landen namen deel aan het Centraal-Ameri­kaans Forum voor Israël - Guate­mala, Panama, Honduras, El Salvador, de Domini­caanse Republiek en Nicaragua - en onder­teken­den tijdens het even­ement een verklaring van steun aan het Joodse volk en de Staat Israël.
Groeten uit Israël - Een reis naar de Jordaan
Geplaatst op maandag 9 augustus 2021
Een verslag van ons bezoek aan de legendarische bijbelse rivier de Jordaan, die nog steeds leeft en heerlijk verfris­send is voor enthou­siaste Israëlische vakantie­gangers. Wanneer u weer naar Israël mag komen, neem het dan zeker op in uw reisprogramma.
Archeologie: Koning Hizkia en de tunnel van Siloam
Geplaatst op maandag 9 augustus 2021
De watertunel van Siloam wordt toe­ge­schre­ven aan koning Hizkia op grond van twee Bijbel­teksten, 2 Koningen 20:20 ('Het overige van de geschie­denis van Hizkia en al zijn dappere daden, en hoe hij de vijver en de waterlei­ding heeft aangelegd') en 2 Kronieken 32:4.
'Israël heeft de controle over de Negev verloren'
Geplaatst op zondag 8 augustus 2021
Terwijl de Negev steeds meer een Bedoe­ïenen 'Wild West' wordt, en de Staats­controleur een vernie­tigend rapport indient over de socilale situatie van de Bedoe­ienen­bevol­king, noemt Time Magazine het een van de beste plaatsen om dit jaar te bezoeken.
Kritiek op Netanyahu wegens telefoontje op Shabbat
Geplaatst op zondag 8 augustus 2021
Politieke bondgenoten van de voor­malige premier zijn boos over het tijd­stip van het felici­tatie­gesprek met Olym­pische medaille­winnares. Rus­land betwist de tweede gou­den medaille voor Israël in Tokio en noemt de jury 'par­tijdig'.
Buiten de schijnwerpers ziet alles er anders uit
Geplaatst op zondag 8 augustus 2021
Wanneer je de linkse media moet geloven, worden de Pales­tijnen in Israël achter­gesteld, en is de Gaza­strook arm en verpauperd. Wie zich goed laat infor­meren, weet wel beter: Palestijnen weten ook hoe ze van het leven moeten genieten.
Groeten uit Israël - Raketten, medailles en Corona
Geplaatst op zondag 8 augustus 2021
Corona, raketten in het noorden en nog een gouden medaille voor Israël zorgden voor een geva­rieerd week­einde. De Olympische Spelen zijn geëin­digd, maar dat kan van Corona niet gezegd worden. Wan­neer het aantal ernstig zieken niet afneemt wordt een volgende lock­down overwogen.
Corona: Experimentele medicijnen en een vaccinpil
Geplaatst op zondag 8 augustus 2021
Astra Zeneca, BioNTech-Pfizer, Moderna, die namen hoor je steeds als het om het voor­komen en genezen van Corona-besmet­tingen gaat. Vandaag aandacht voor enkele experi­menten met andere middelen voor de behan­deling van patiënten, en een vaccin in pilvorm.
Wie gaf opdracht tot beschieten van Noord-Israël?
Geplaatst op vrijdag 6 augustus 2021
• Tientallen raketten afgeschoten vanuit Libanon,
• Toenadering van Jordanië en Egypte tot Irak/Iran,
• Iran bedreigt scheepvaartverkeer in de Perzische Golf,
• Toenemende spanning over Iraaks kernwapen.
Groeten uit Israël - De zegen en de vloek
Geplaatst op vrijdag 6 augustus 2021
In het Jodendom is 'kwaadsprekerij' een grote zonde, terwijl we soms wel eens graag over iemand te roddelen. In het Torah-gedeelte van deze week gaat het er niet om, te doen wat goed is in onze ogen, maar te doen wat goed is in de ogen van de Heer.
Israëli's hielpen na de overstromingen in Duitsland
Geplaatst op vrijdag 6 augustus 2021
Daniel Cohen, een foto­graaf die met Israel Today heeft samen­gewerkt, vertelde ons over zijn recente inspan­ningen in België en Duitsland om de slach­t­offers van de over­stromingen te helpen. Daarbij werd een vrouw gevonden, die al vijf dagen vermist was.
Muziekvideo: Joshua Aaron zingt 'The Blessing'
Geplaatst op vrijdag 6 augustus 2021
In de Shabbatslezingen stelt Mozes, voor het binnentrekken van het Beloofde Land, zijn volk voor de keuze: de zegen bij gehoorzaamheid aan Gods geboden en instellingen, en de vloek bij ongehoorzaamheid. We luisteren naar de priesterlijke zegen uit Numeri 6:22.
Shabbatslezingen: Is het makkelijk de zegen te kiezen?
Geplaatst op vrijdag 6 augustus 2021
Dit gedeelte uit Deuteronomium begint met het prachtige voor­recht dat ons mensen aan het begin van de schep­ping is gege­ven, dat ons onder­scheidt, dat ons ons hele leven leidt, namelijk de vrije wil. Het recht om te kiezen tussen goed en kwaad, tussen zegen en vloek.
IDF-arts helpt Palestijnse moeder bij bevalling
Geplaatst op donderdag 5 augustus 2021
Een Israëlische militaire arts, met zijn ambulance aanwezig bij het beveiligen van verkeerswegen in de buurt van Hebron, heeft op verzoek een Palestijnse vrouw geholpen bij de bevalling van haar baby, waarvan de navelstreng gevaarlijk rond de nek gedraaid was.
'Vierde coronagolf door LGBT-parade en moslims'
Geplaatst op donderdag 5 augustus 2021
Betzalel Smotrich, hoofd van de extreem-rechtse factie Religieus Zionisme, vertelde de Knesset woens­dag dat politieke correct­heid de regering ver­hin­dert om de schuld voor de toene­mende corona-besmet­tingen te leggen waar het echt thuis­hoort: bij de LGBT-gemeen­schap en de lokale moslims.
Engelstalige cursus over Christen-Zionisme
Geplaatst op donderdag 5 augustus 2021
Want to gain a deeper, richer understanding of the Christian role in Israel’s prophetic rebirth? We’ve got something special for you: a special 4-part interactive online course taught by Israeli researcher, author and teacher Dr. Gustavo Perednik.
Groeten uit Israël - Hitte en weer de Corona-routine
Geplaatst op donderdag 5 augustus 2021
Het is erg warm in Israël, en niet alleen vanwege de hoge temperaturen. Er is nog steeds de Corona, die ons maar niet met rust laat, en af en toe een paar raketten, vanuit het zuiden of het noorden. Ondanks dit alles proberen we ons leven hier zo normaal mogelijk voort te zetten.
Hoe een gelovige Britse kapitein de IDF trainde (1)
Geplaatst op donderdag 5 augustus 2021
Hoe slaagde de prille Joodse strijdmacht er in, oorlogen te winnen van veel grotere vijan­de­lijke legers en grote uitda­gingen aan te gaan en zijn burgers te beschermen? De training door een Britse kapitein, de gelovige Christen-Zionist Orde Wingate, heeft hier veel aan bijge­dragen.
Toename Corona infecties toont noodzaak vaccinatie
Geplaatst op woensdag 4 augustus 2021
Nog maar twee maanden geleden geloofde men in Israël dat de Corona-crisis voorbij was. Nu stijgen het aantal besmet­tingen en het aantal ernstig zieke patien­ten sterk, en wordt sterk aange­drongen op de booster­prik voor ouderen en het vaccineren van jongeren.
Israël reageert op drie raketten afgevuurd uit Libanon
Geplaatst op woensdag 4 augustus 2021
Drie raketten werden woensdag kort na het middag­uur vanuit Zuid-Libanon afgevuurd op Noord-Israël. Twee ervan landden in open gebieden in de buurt van de noordelijke stad Kiryat Shmona. De derde slaagde er niet in de grens over te steken en belandde op Libanees grondgebied.
Joodse nederzettingen verhinderen Palestijnse Staat
Geplaatst op woensdag 4 augustus 2021
De Joodse nederzettingen hebben gewonnen, een Palestijnse Staat is onmogelijk, klaagde de prominente linkse Israëlische journalist Gideon Levy, die jarenlang streed voor de oprichting van een Palestijnse Staat, deze week tijdens een conferentie in Jeruzalem.
Duitse stichting vecht voor Israël tegen Ben & Jerry's
Geplaatst op woensdag 4 augustus 2021
Een onverwachte klap voor de ijsfabrikant Ben & Jerry's: de Amadeo Antonio Stiftung, een van de bekendste Duitse stichtingen voor de mensen­rechten, heeft aange­kondigd de samenwerking met Ben & Jerry’s te beëin­digen vanwege zijn boycot tegen Israël.
De BDS-beweging en de Olympische Spelen in Tokio
Geplaatst op dinsdag 3 augustus 2021
Vroeger waren dit sportieve wedstrijden tussen landen­teams op een puur niet-politieke basis. Gewoon sport. Maar zoals elk jaar proberen mensen de Olym­pische Spelen te politi­seren en Israël te demo­niseren, mensen die proberen meer Palestijns te zijn dan de Palestijnen zelf.
Azerbeidzjan zet eerste stap richting ambassade
Geplaatst op dinsdag 3 augustus 2021
Na 30 jaar diplomatieke betrekkingen, zonder eigen ambasade, opende de moslimnatie Azerbeidzjan vrijdag voor het eerst een vertegenwoordiging voor handel en toerisme in Tel Aviv, als een stap naar de vestiging van een Azerbeidzjaanse ambassade in Israël.<
Fotogalerij: Begrotingen, Corona boosters en Medailles
Geplaatst op dinsdag 3 augustus 2021
Wat gebeurde er zoal deze week?
• Israël heeft eindelijk een staatsbegroting, misschien;
• Oudere burgers krijgen een derde vaccinatie,
• Israëlische boeren demonstreren tegen goedkope import,
• Toenemende infecties brengen het nieuwe schooljaar in gevaar.
Toerisme: Duiken in de Middellandse Zee
Geplaatst op maandag 2 augustus 2021
In Israël kun je op veel plaatsen zwemmen en duiken: langs de hele Middel­landse Zeekust, in de Dode Zee, en de Rode Zee bij Eilat. Vandaag weer twee video's, die je laten zien waar je kunt duiken in de Middellandse Zee bij Caesarea en Rosh Hanikra.
Spionage-software geblokkeerd voor enkele landen
Geplaatst op maandag 2 augustus 2021
Na de klachten, dat in het buitenland journalisten, politieke dissidenten en politici waren bespioneerd met spyware van het Israëlische cyber-beveiligingsbedrijf NSO, heeft dit een aantal buiten­landse over­heids­klanten de toegang tot zijn Pegasus-spionage­platform ontzegd.
Joodse steun aan Ben & Jerry's steunt antisemitisme
Geplaatst op maandag 2 augustus 2021
Het is bekend, dat van liberale Amerikaanse Joden, en van de krant New York Times, Israël wel van de wereld­kaart mag verdwijnen. Maar het is nog iets anders als Israëlische Joden de boycotactie van Ben & Jerry's steunen; zij steunen hun eigen ondergang.
Iran erkent en ontkent aanval op 'Israëlische' tanker
Geplaatst op maandag 2 augustus 2021
De Islamitische Republiek Iran zat achter de aanval, vorige week voor de kust van Oman, op een olie­tanker die werd geëxploi­teerd door een Israëlisch bedrijf, meldde een Arabisch­talige nieuws­dienst verbonden met het Iraanse regime dit weekeinde.
Wandel mee en zie de geschiedenis van Megiddo
Geplaatst op maandag 2 augustus 2021
Vorige maand was er voor onze Engelstalige lezers via Zoom een fasci­nerende rond­leiding door Meggido, waar volgens velen op een dag de veld­slag zal plaats­vinden die alle veld­slagen zal beëin­digen. We werden er rond­geleid door onze Israëlische gids Sharona Liman.
Nieuwe Israëlische studie: Iran zeer dicht bij kernwapen
Geplaatst op zondag 1 augustus 2021
De onderhandelingen over de Iraanse nucleaire deal lijken op niets uitge­lopen. Zowel Israë­lische als Duitse functio­naris­sen bekriti­seren de Ameri­kaanse regering-Biden voor het ‘gas terug­nemen’ met betrekking tot het beteugelen van de Iraanse nucleaire ambities.
Goud en brons voor Israël bij Olympische Spelen
Geplaatst op zondag 1 augustus 2021
Artem Dolgopyat, een van Israëls grote favorieten op een Olym­pische medaille, over­trof deze zondag alle verwach­tingen en won de gouden medaille bij het turnen op de grond. Eerder had Israël al twee bronzen medaill­es gewon­nen, bij de wedstrijd voor judoteams en bij Taekwondo.
Israël begint met derde vacinatie,maar zal het werken?
Geplaatst op zondag 1 augustus 2021
Israël is deze zondag begonnen met het ambitieuze plan van premier Naftali Bennett om binnen de komende twee weken een Covid-19 booster shot toe te dienen aan 1,5 miljoen burgers boven de 60 jaar. Bij veel ouderen blijkt de bescherming van door vaccin na een half jaar sterk verminderd.
Ophef over inentings­programma op staats­scholen
Geplaatst op zondag 1 augustus 2021
Israëls nieuwe regering probeert wanhopig om de resterende in aanmerking komende sectoren van de samenleving te laten vaccineren tegen Covid-19, over­tuigd dat het land zo de stijgende golf van infecties die verband houden met de Delta-variant te overwinnen.
Nieuwe Corona-variant komt op: Delta Plus
Geplaatst op zondag 1 augustus 2021
Duizenden Israëli's die naar het buitenland reizen, brengen meer mee naar huis dan alleen souvenirs. Het stijgende Covid-infectie­cijfer is zor­gwek­kend, en de regering doet een dringend beroep op alle Israëli’s hun vakantie naar het buiten­land uit te stellen.