juli 2021

Uitstoot van broeikasgassen moet met 85% omlaag
Geplaatst op vrijdag 30 juli 2021
De Israëlische regering heeft besloten de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 met minstens 85 procent te verminderen in vergelijking met de uitstoot in 2015. Het gaat om de uitstoot van broeikasgassen door gestort afval, voertuigen, electiciteitsopwekking en de industrie.
Boeren protesteren: Houd het Beloofde Land Groen!
Geplaatst op vrijdag 30 juli 2021
Israëlische boeren pro­tes­teer­den tegen verla­ging van de invoer­tarieven, wat de invoer van buiten­landse produc­ten zou facili­teren en voudsel­prijzen zou verlagen. Maar hoe zit het met Israëls strate­gische onaf­hanke­lijk­heid op voedsel­gebied, en zijn bijbelse missie?
Palestijnen begraven dode baby naast militaire post
Geplaatst op vrijdag 30 juli 2021
Nadat een Palestijns gezin een dode baby probeerde te begraven naast een militaire wachtpost, maakten militairen jacht op de auto van dit gezin. Toen dezen weigerden te stoppen en dreigend gedrag vertoonden, werd er op de auto geschoten, waarbij een jongen werd gedood.
Muziekvideo: En de waarheid is... Dat U onze God bent
Geplaatst op vrijdag 30 juli 2021
De titel van het lied van deze week luidt ‘En de waar­heid’. Het is geschre­ven en gecom­po­neerd door Shlomo Artzi, een van de grootste en popu­lairste Israëlische zangers van de afge­lopen decennia. Hij is geliefd bij een breed publiek.
Shabbatslezingen: Een zegen met voorwaarden
Geplaatst op vrijdag 30 juli 2021
'Ekev' heet dit gedeelte van Deuteronomium, een woord dat je (behalve als 'hiel') kunt vertalen als 'indien' of 'omdat'. Wanneer God een belofte doet, zit daar een 'touwtje' aan vast, een voorwaarde, opdat de ontvanger er niet naar eigen inzicht mee handelt, maar in relatie met Hem.
Ex-Iraniër draagt Olympische medaille op aan Israël
Geplaatst op donderdag 29 juli 2021
Israëls topjudoka's verloren teleurstellend bij de Olympische Spelen in Tokio, maar de Joodse Staat kon het op één na beste resultaat vieren, een zilveren medaille voor de Iraanse overloper Saeid Mollaei, die nu voor Mongolië uitkomt.
Iraanse dissidenten spraken in Israël met IDF-soldaten
Geplaatst op donderdag 29 juli 2021
Voor het eerst heeft een delegatie van Iraanse dissi­denten een bezoek gebracht aan Israël. Daarbij werden zij verwelkomd op een IDF-basis aan de Libanese grens, waar ze verklaarden:'Het Iraanse volk houdt van Israël. Het Iraanse regime verheerlijkt de dood en IDF-soldaten hechten waarde aan het leven.'
Corona, Olympische spelen en Ben & Jerry's IJs
Geplaatst op donderdag 29 juli 2021
Ook deze Israëlische zomer is zoals gewoonlijk heet, maar tijdens deze zomer raken we nog meer verhit door Corona, de Olympische Spelen en de boycot van Ben & Jerry’s.
Defensie: Steeds meer Arabieren dienen in de IDF
Geplaatst op donderdag 29 juli 2021
Dat Israëlische Arabieren vrijwillig in de IDF mogen dienen is al lang gaande en is al langer bekend. Dat deze groep sterk groeit is wellicht verrassend te noemen. De helft van hen wil in gevechts­een­heden dienen.
Israël zeer bezorgd over Rusland en Iran
Geplaatst op woensdag 28 juli 2021
De toenadering tussen Rusland en Iran is zeer slecht voor Israël gezien de situatie in Syrië. Nieuwe ontwik­ke­lingen in Syrië, waar zowel Rusland als Iran actief zijn, vormen een serieuze bedrei­ging die Israël zou kunnen dwingen tot door­tastend optreden.
Is de Westelijke Muur werkelijk onze heiligste plaats?
Geplaatst op woensdag 28 juli 2021
De Tempelberg is weer in Israëlische handen, maar toch blijft de aandacht gericht op de Weste­lijke Muur. Israëli's beginnen zich af te vragen waarom Israëlische kinderen leren dat de Westelijke Muur de heiligste plaats van het Jodendom is.
Zuurstofmaker Helios lift mee met Japanse maanmissie
Geplaatst op woensdag 28 juli 2021
Er zit veel zuurstof vast in het maanoppervlak, en een Israëlisch bedrijf ontwikkelde een methode om zuurstof te scheiden uit het maanzand. Binnenkort kan het bedrijf deze baanbrekende technologie testen, wanneer deze meereist met Japanse missies naar de maan.
Techniek: Veilig verwerken van ziekenhuisafval
Geplaatst op woensdag 28 juli 2021
In deze tijd van corona hoef je maar een blokje om te lopen om medisch afval te zien: weggegooide mond­kapjes. In ziekenhuizen wordt veel eenmalig te gebrui­ken medisch materiaal weggegooid. De Evomed 80 is een van de machines die dit afval kunnen verwerken.
Drama op het podium van de Knesset
Geplaatst op dinsdag 27 juli 2021
De Knesset is nooit het beschaafdste parlement geweest, maar de afge­lopen maand is het aantal conflicten behoorlijk toe­ge­nomen. Zo werd maan­dag een extreem­rechts Knesset­lid de zaal uitge­zet, toen hij de vice-voorzitter een 'terro­rist' noemde die 'in Syrië thuis­hoort'.
Arabisch lid van de Knesset zet aan tot verraad
Geplaatst op dinsdag 27 juli 2021
Arabische Knesset-leden in Israël genieten de Israëlische democratie en alle voordelen van het leven in een van de beste naties ter wereld. En toch moeten we ons voortdurend realiseren dat zij niet loyaal zijn aan de Staat, of zelfs aan de kiezers die zij worden geacht te vertegenwoordigen.
Ben & Jerry's lijdt groot verlies na boycotactie
Geplaatst op dinsdag 27 juli 2021
• Ben & Jerry's boycot ‘betwiste gebieden' wekt tegenacties,
• Grafisch ontwerpster verpakkingen neemt ontslag,
• Vijf Amerikaanse Staten beginnen juridisch onderzoek,
• NGO Shurat Hadin wil Ben & Jerry's kloon maken.
Toerisme: Duiken tussen de haaien
Geplaatst op dinsdag 27 juli 2021
In Israël kun je op veel plaatsen zwemmen en duiken: langs de hele Middel­landse Zeekust, in de Dode Zee, en de Rode Zee bij Eilat. Vandaag twee video's, waarin je kunt duiken tussen de haaien en andere zee­dieren, maar houd wel een paar meter afstand.
Rusland bestrijdt Israëlische luchtaanvallen in Syrië
Geplaatst op maandag 26 juli 2021
Rusland heeft genoeg van de aan­hou­dende Israëlische lucht­aanvallen op doelen van Iran en bond­genoten in Syrië, en gelooft dat het nu zoiets als 'groen licht' heeft van Washington om ze af te slaan. Dat blijkt uit een week­end­bericht van de in Londen geves­tigde Arabische krant Asharq Al-Awsat.
Archeologie: Gebouw uit tijd 2e Tempel opengesteld
Geplaatst op maandag 26 juli 2021
De Western Wall Heritage Foun­dation en de Israel Antiquities Autho­rity hebben indruk­wek­kende nieuwe gedeel­ten van een van de magni­fiekste open­bare gebouwen uit de Tweede Tempel­periode, 2000 jaar geleden, die zijn blootgelegd, voor het publiek geopend.
Moslims en Joden vinden de weg naar Jezus
Geplaatst op maandag 26 juli 2021
Temidden van alle conflicten tussen Palestijnen en Joden, en binnen beide bevolkingen, gebeuren ook mooie dingen. Een groeiend aantal Moslims en Joden raken overtuigd van de gedachte dat de Man uit Naza­reth wellicht daadwerkelijk hun Messias zou kunnen zijn.
Fotoreportage van een drukke week in Israël
Geplaatst op maandag 26 juli 2021
Het is een ongewone zomer geweest in Israël. Het grootste deel van de bevolking zit hier vast vanwege de Corona-pandemie, en we maakten een aantal ophefmakende controverses mee, zoals een verkiezing en eindelijk een regering, en weer een Gaza-oorlog.
Biden's herleven van het vredesproces lijkt vastgelopen
Geplaatst op zondag 25 juli 2021
De regering-Biden werkt hard om Israëli's en Palestijnen weer aan de onder­hande­lings­tafel te krijgen, maar hij lijkt dezelfde fouten te maken bij deze bemid­de­lings­pogingen als we sinds de ondertekening van de Oslo-akkoorden in 1993 en 1995 hebben gezien.
Olympische Spelen eert in München gedode Israëli's
Geplaatst op zondag 25 juli 2021
• Ongewone Olympische Spelen met lege tribunes,
• Openingsceremonie eert in 1972 vermoorde Israëli's,
• Brons voor taekwondo vechter Avishag Semberg,
• Algerijnse judoka ontloopt Israëlische tegenstander.
De prijzen van woningen in Israël blijven stijgen
Geplaatst op zondag 25 juli 2021
De prijzen van woningen zijn in Israël de afgelopen tien jaar met gemiddeld 36 procent gestegen, en in sommige steden zelfs met 50 procent. Dit werd onlangs gemeld door het Israëlische dagblad Yediot Achronot, met hulp van een vooraanstaande taxateur van onroerend goed.
Kritiek op Bennett die vaccin-weigeraars hekelt
Geplaatst op zondag 25 juli 2021
De Israëlische premier Naftali Bennett kreeg veel commentaar, en zelfs demonstranten in zijn voortuin, door een domme oproep waarin hij degenen die het Corona­vaccin nog niet hebben genomen verweet de gehele bevolking in gevaar te brengen.
Lapid bedankt Christenen voor hun steun aan Israël
Geplaatst op vrijdag 23 juli 2021
Ondanks dat het voor sommige Israeli's niet duidelijk is waarom Christenen de Joodse staat steunen, pleit de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken voor dezelfde warme betrekkingen als tijdens de regering-Netanyahu.
Hoe is het met Ben & Jerry's boycotactie?
Geplaatst op vrijdag 23 juli 2021
De aangekondigde boycot door Ben & Jerry's ijs van de Joodse bewoners van Judea en Samaria heeft grote gevolgens - niet voor die bewoners, maar wel voor Ben & Jerry zelf. De ijs­ver­koop daalde, enkele super­markten in de VS ver­kopen het ijs niet meer, en Texas kijkt of er wetten zijn geschon­den.
Groeten uit Israël - Klein maar fijn
Geplaatst op vrijdag 23 juli 2021
Het Joodse volk is niet erg talrijk. De Bijbel vertelt ons echter dat dit niet zo erg is, we zijn klein, maar God staat aan onze zijde, en zelfs blijkt ons succes in de wereld niet af te hangen van het aantal inwoners.
Muziekvideo: Israëlisch lied als gebed om genezing
Geplaatst op vrijdag 23 juli 2021
Yair Levi (32) componeerde vorig jaar het lied 'Heal Her', nadat zijn grootmoeder ziek werd. Het bevat de tekst van Mozes' gebed voor zijn zus Mirjam, die geslagen was met melaats­heid. Het nummer werd ook geïn­spi­reerd door de uitbraak van de corona­virus pan­demie.
Shabbats­lezingen: Mozes' liefdevolle afscheidswoorden
Geplaatst op vrijdag 23 juli 2021
Mozes krijgt van God te horen dat hij afscheid moet nemen en zal sterven, hij mag de Jordaan niet overtrekken. Vol liefde voor zijn volk houdt hij een lange afscheidsrede, en prent zijn volk in, God lief te hebben boven alles zijn zijn geboden te onderhouden.
Wat zeggen Israëli's over het NSO spyware schandaal?
Geplaatst op donderdag 22 juli 2021
De hi-tech sector van Israël, en in het bijzonder de lokale expertise op het gebied van cyber­veilig­heid, is een bron van trots voor de natie. Dus wat vinden Israëli's van het huidige rumoer rond het Pegasus spyware programma dat de Joodse Staat in zo'n kwaad daglicht heeft gesteld?
Wat maakt Israëlische wijn zo goed?
Geplaatst op donderdag 22 juli 2021
Vele eeuwen lang had het Beloofde Land geen wijn voort­ge­bracht. Toen, in de jaren 1800, begon de terug­keer van Israëls ballingen en het herstel van haar wijn­bouw erf­goed. Nu, meer dan een eeuw later, brengt Israël wereld­beroemde wijnen voort.
Groeten uit Israël - Leer Israël kennen met een busreis
Geplaatst op donderdag 22 juli 2021
Een volgende keer wanneer u in Israël bent, raad ik u aan de gebruikelijke toeristische plaatsen eens over te slaan, en eens gewoon op een bus te stappen en door het land te reizen. Maar let op, er zijn een paar extreem koshere busroutes, waar vrouwen achterin ‘moeten' zitten.
Veel vernieuwingen bij de Israëlische marine
Geplaatst op donderdag 22 juli 2021
De ontwikke­lingen bij het Israëlische leger gaan continue door, zo ook afgelopen weken. Het is vooral de Israëlische marine die de laatste tijd uitbrei­ding van het wapen­arse­naal bekend maakte, met snelle patrouille­schepen, geavanceerde radar en een slimme raket.
Crisis op Tempelberg toont wie echt de baas is in Israël
Geplaatst op woensdag 21 juli 2021
Door de Joodse bezoeken aan de Tempel­berg tijdens Tisha be'Av, en het uitspre­ken van gebeden, zijn de span­nin­gen over Jeruzalems Tempel­berg opge­lopen. Het vormt de eerste grote test voor premier Naftali Bennett, en sommigen zeggen dat hij niet is geslaagd.<
Saoedische journalist met pro-Israël visie vrijgelaten
Geplaatst op woensdag 21 juli 2021
De controversiël Saoedische journalist Abdul Hameed Al-Ghabin, die pleitte voor vrede met Israël voordat dit populair werd en een opiniecolumn had in Israel Hayom, is na anderhalf jaar gevangenis vrijgelaten, mogelijk onder druk van de Amerikaanse president Joe Biden
Onderlinge wedstrijd Spaanse voetbalsterren in Tel Aviv
Geplaatst op woensdag 21 juli 2021
Dinsdag vond in Tel Aviv de 'El Clasico’ plaats, een voet­bal­wedstrijd tussen de voet­bal­legendes van FC Barcelona en Real Madrid. Voor de spelers van FC Barcelona organi­seerde het ministerie van Toerisme een rondleiding met lunch door het oude Caesaea.
Twee Hebreeuws spre­ken­de mannen stonden aan de wieg van de wetenschap. Wie waren zij?
Geplaatst op dinsdag 20 juli 2021
Op twee verschillende continenten, in twee totaal verschillende eeuwen, staarden twee rijke, jonge aristocraten naar hetzelfde: een mysterieus reukloos wit poeder, en een meer bekende, sterk ruikende vloeistof. Vermengen leverde een sissende, blubberende chemische reactie op waarbij veel energie vrijkwam.
Raketten vanuit Libanon afgevuurd op Israël
Geplaatst op dinsdag 20 juli 2021
Twee raketten werden dinsdag­ochtend vroeg vanuit Zuid-Libanon afgevuurd op Noord-Israël. Een van de raketten werd onderschept, de andere landde in een open gebied en veroor­zaakte geen schade of slacht­offers. Israël reageerde met een artillerie­beschieting.
Het ‘Joodse Huis’ komt weer in Joodse handen
Geplaatst op dinsdag 20 juli 2021
Tachtig jaar nadat de nazi's er beslag op legden en het vervolgens door de com­mu­nisten werd gena­tiona­liseerd, wordt het ‘Joodse Huis’, dat het centrum was van de Joodse gemeen­schap voor tien­duizen­den Joden in het district Czernowitz in Oekraïne, terug­gegeven aan de Joodse gemeen­schap.
Woede over Ben & Jerry's boycot van Joodse pioniers
Geplaatst op dinsdag 20 juli 2021
Israëls favoriete ijs, Ben & Jerry's, ontlokte maandag wijd­ver­spreide oproepen tot ver­geldings­maat­regelen binnen de Joodse Staat, toen het besloot te stoppen met de recht­streekse verkoop aan Joden die in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria wonen.
Groeten uit Israël - IJs en politiek
Geplaatst op dinsdag 20 juli 2021
Van tijd tot tijd gebeurt het dat internationale merken niet bestand zijn tegen de druk van de BDS beweging, de tegenstanders van Israël, en dan slechte beslissingen nemen. Deze keer betreft het Israëls meest populaire ijsmerk, Ben en Jerry’s.
Regering vraagt Israëli's niet naar buitenland te gaan
Geplaatst op maandag 19 juli 2021
De Israëlische regering heeft zondag zijn inwoners gevraag, deze zomer geen buitenlandse vliegvakanties meer te boeken. Het is er geen geschikte tijd voor, wegens de stijgende corona cijfers in het eigen land en in de vakantielanden.
Israël bereidt de komst van toeristen voor
Geplaatst op maandag 19 juli 2021
De Israëlische regering werkt er hard aan om zeer binnenkort weer toeristen toe te laten. Minister van Toerisme en lid van het 'Corona­-kabinet' Yoel Razvozov bezocht woensdag de lucht­haven Ben Goerion om de toegangs­proce­dures tot het land te onderzoeken.
Rem van Congresleden VS op politieke opleving PA
Geplaatst op maandag 19 juli 2021
Als de Palestijnse leider Machmoud Abbas dacht dat de nieuwe Amerikaanse regering zijn regime een vrijbrief zou geven, moet hij nog maar eens goed nadenken. Een delegatie van het Amerikaanse Congres vertelde hem deze maand, dat het beleid van Trump van kracht blijft.
Veroorzaakt Tempelberg breuk in de eenheids­regering?
Geplaatst op maandag 19 juli 2021
De Bijbel noemt Jeruzalem een lastige steen en een struikelblok, en dat geldt niet alleen voor de volken van de wereld, maar ook voor Israëls eigen regering. De Islamitische partij was woedend, nadat Joden de Tempelberg bestegen en het Israëlische volkslied zongen.
'De Tempelberg moet een topprioriteit zijn voor Israël'
Geplaatst op maandag 19 juli 2021
Het ging vorige week om de centrale rol van de Tempelberg tijdens een vergadering in de Knesset om de toestand van de Mughrabi Brug te bespreken, het enige toegangspunt tot de heilige plaats voor Joden en christenen.
Tisha be'Av op de Tempelberg en bij de Westelijke Muur
Geplaatst op maandag 19 juli 2021
Op zondag, Tisha be'Av, de negende van de maand Av, de dag waarop de vernietiging van de beide Tempels werd herdacht, bezochten 1.679 Joden de Tempelberg, bericht het Tempel Instituut. Een van hen maakte deze video-opname.
Deel van Jeruzalems oude stadsmuur gevonden
Geplaatst op maandag 19 juli 2021
Een nieuw gevonden stuk muur in het Museum­park 'City of David’ verbindt de eerder gevon­den delen van de oude stads­muur (uit de eerste Tempel­periode), die decennia geleden zijn al zijn opge­graven, en bewijst dat de Stad van David door een indruk­wek­kende forti­ficatie werd beschermd.
Wat leert Tisha Be'Av over gedrag bij een pandemie?
Geplaatst op zondag 18 juli 2021
Vandaag is het Tisha Be'Av, de dag waarop volgens de traditie slechte dingen gebeuren met het Joodse volk, vanaf de Exodus tot de moderne tijd. Veelal door een gebrek aan eenheid, liefde, toewijding aan de Torah en gebed. Dat kunnen we vandaag herstellen.
Israël introduceert Covid 'Happy Badge' voor feestjes
Geplaatst op zondag 18 juli 2021
Israëls nieuwe Covid-19 initiatief, bekend als de 'Happy Badge', wordt deze week van kracht, na gespannen debatten in de regering over hoe je de stijgende infectie­cijfers kunt beteu­gelen, zonder tege­lijker­tijd verdere schade toe te brengen aan de samen­leving en de economie.
Israël krijgt kritiek wegens dubieuze Covid-statistieken
Geplaatst op zondag 18 juli 2021
• Twijfels aan cijfers effectiviteit van vaccinatie,
• Hoe is het met Israëls eigen vaccin Brilife?
• Koffie blijkt tegen Corona te beschermen,
• Doormaken Corona beschermt beter dan vaccinatie.
Israëlische biologen: Covid-19 niet van vleermuizen
Geplaatst op zondag 18 juli 2021
Een team van biologen van de Universiteit van Tel Aviv (TAU) probeert de wijdverbreide opvatting te ontkrachten dat het Coronavirus via vleermuizen bij de mens terecht is gekomen, waarschijnlijk in China.
Onschuldige toenadering of verraderlijke valstrik?
Geplaatst op vrijdag 16 juli 2021
De Turkse leider Erdogan, de erfgenaam van de sultans, is altijd fel geweest tegen Israël. Maar nu heeft hij onverwachts Israëls president Isaac Herzog opgebeld, om hem te feliciteren met zijn verkiezing. Is dit oprecht, of zit er iets achter?
Knessetlid hekelt 'politieke inmenging' van Facebook
Geplaatst op vrijdag 16 juli 2021
Niet alleen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump bezorgt Facebook problemen wegens zijn rol in het moderne democratische proces, dat doet ook het knesset­lid Itamar Ben Gvir, hoofd van de extreem-rechtse partij Otzma Yehudit (Joodse Kracht).
Israëli's deden mee met wereldwijde Bijbellees-marathon
Geplaatst op vrijdag 16 juli 2021
De Bijbel is het gemeenschappelijke geschrift, dat dient als fundament van de betrekkingen tussen Joden en Christenen. Israëli's hebben woensdag voor het eerst deelgenomen aan een jaarlijkse Bijbellees-marathon, die in 2018 in de Amerikaanse staat Iowa begon.
Groeten uit Israël - Op Facebook is antisemitisme leuk
Geplaatst op vrijdag 16 juli 2021
Antisemitisme gedijt heel goed op Facebook. Maar nu heeft Mark Zuckerberg zelf iets Joods op Facebook geplaatst, en prompt krijgt zelfs de eigenaar van Facebook antisemitische modder naar zijn hoofd geslingerd, en deze keer heeft het de juiste te pakken.
Muziekvideo: Tisha beAv, treurdag om de Tempels
Geplaatst op vrijdag 16 juli 2021
Zondag is het op de Joodse kalender Tisha beAv, de negende dag van de maand Av, waarop herdacht wordt dat de beide Tempels werden verwoest en andere rampen het Joodse volk troffen. We kijken naar een herdenkingsbijeenkomst bij de Westelijke Muur.
Shabbatslezingen: God geeft ruimte om fouten te maken
Geplaatst op vrijdag 16 juli 2021
De Heer behandelt ons niet als mario­netten aan touwtjes, die alleen kunnen bewegen wanneer de Poppen­speler dat wil. Hij gaf ons zijn onderwijs, zijn leef­regels, en verwacht dat wij die uit vrije wil navolgen. Hij geeft ons de ruimte om fouten te maken, en de gevolgen daarvan te ondervinden.
President Herzog: Boycot de Durban-conferentie
Geplaatst op donderdag 15 juli 2021
De Israëlische president Isaac Herzog pleitte dinsdag bij de naties van de wereld voor een boycot van de komende Durban Review Conference, algemeen bekend als Durban IV, die hij bestempelde als een feest van antisemitisme.
Ondermijnt moderne wetenschap het geloof?
Geplaatst op donderdag 15 juli 2021
Als Joden en christenen wonen wij in een hyper-ratio­na­lis­tische, seculiere wereld. Een van de belang­rijkste kwesties waarmee we worden gecon­fron­teerd, is het doorgronden van de relatie tussen de wetenschap en de Bijbel. We spreken er over met de Jeruzalemse rabbijn Chaim Eisen.
Groeten uit Israël - 'Lock­down', wat was dat toch?
Geplaatst op donderdag 15 juli 2021
De besmettings­cijfers lopen weer op, het mond­kapje komt weer tevoor­schijn en de nieuws­uitzen­dingen openen weer met Corona. Voor het eerst werd gisteren het bijna vergeten woord ‘lock­down' weer genoemd. Maar volgens onze premier hoeft het zover niet komen, laten we het hopen.
Felicitaties voor Israëls nieuwste luchtmachtpiloten
Geplaatst op donderdag 15 juli 2021
• 39 Luchtmachtcadetten ontvingen hun 'wings',
• Alleen de besten van de besten halen deze opleiding,
• Trainingssquadron opgericht voor F35 vliegers,
• Majoor R, een tweede generatie luchtmachtpiloot.
Israëli's brachten 'Hoop en Liefde' in rouwend Miami
Geplaatst op woensdag 14 juli 2021
Zoek- en reddingsexperts van het IDF Homefront Com­mand, uitge­zonden om het puin te helpen door­zoeken van een inge­storte appar­temen­ten­toren in de buurt van Miami, hebben zondag hun werk beëindigd. Ze waren er niet in geslaagd om overlevenden te vinden.
Duitse en Franse ambassadeurs niet naar receptie VS
Geplaatst op woensdag 14 juli 2021
Vanwege beschul­digingen dat het gebouw van de Amerikaanse ambas­sade zich in Oost-Jeruzalem bevindt, hebben de ambas­sadeurs van Duitsland en Frankrijk een receptie geboycot die daar ter gele­gen­heid van 4 juli werd gegeven.
‘Balagan’, wanorde, in de Knesset
Geplaatst op woensdag 14 juli 2021
Israëls nieuwe 'regering van verandering' botst heftig met de door Netanyahu geleide oppositie. Zullen de komende vier jaar er blijvend zo uit zien? Zal Bennett in staat zijn deze voortdurende wanorde in de Knesset te beteugelen?
Israël wil toch tweede maanlanding uitvoeren in 2024
Geplaatst op woensdag 14 juli 2021
Na de eerste poging tot een maan­landing in 2019, waarbij de maan­lander Beresheet onvol­doende afremde en op de maan te pletter viel, wil SpaceIL toch een tweede poging wagen. In 2024 wil de Israëlische ruimte­vaart­organi­satie de Beresheet 2 laten landen - in tweevoud.
Wat drijft de Palestijnse woede tegen PA-leider Abbas?
Geplaatst op dinsdag 13 juli 2021
Sinds eind juni zijn er protesten tegen de Palestijnse Autoriteit. Veel Palestijnen zeggen dat ze zelfs de voorkeur geven aan een terugkeer van de Israëlische ‘bezetting’ boven de corruptie en onderdrukking van hun eigen regime.
De nieuwe overeenkomst met de Levant
Geplaatst op dinsdag 13 juli 2021
Jordanië zoekt toenadering tot Egypte en Irak, dat feitelijk onder controle van Iran staat, en laat de Golf­staten in de steek, en dat kan problemen opleveren voor Israël. Jordanië heeft een enorme buiten­landse schuld, en kan niet voorzien in de behoef­ten van zijn burgers.
Bennett tegen Bibi: Nu bent u de zure augurk!
Geplaatst op dinsdag 13 juli 2021
Benjamin Netanyahu veroorzaakte al in 2017 een media­sensatie toen hij tijdens een rumoerig Knesset-debat zijn politieke rivalen aanduidde als 'zure augurken'. Maandag noemde zijn opvolger Bennett hem een augurk, tijdens een vijan­dige schreeuw­partij in de Knesset.
Winkel moet betalen na negeren van geslacht van klant
Geplaatst op maandag 12 juli 2021
Een rechtbank in Israël heeft een vérstrekkende uitspraak gedaan in een transgender-zaak. De verdediging stelde dat 'mensen moeten worden aangesproken op basis van hun biologische geslacht', maar de rechtbank van Tel Aviv is het daar niet mee eens, en legde een forse boete op.
Toerisme: Israël zoals u het niet eerder hebt gezien
Geplaatst op maandag 12 juli 2021
Is Israël een apartheidsstaat waarin Arabieren tweede­rangs burgers zijn? Nu we toch nog niet met vakantie naar Israël mogen, bezoeken we met Chananya Naftali het islamitische Bedoeinen­dorp Kabiya, waarvan relatief veel jongeren vrijwillig dienen in het Israëlische leger
Israël slaat terug naar Biden over afbraak huis terrorist
Geplaatst op maandag 12 juli 2021
De regering-Biden nam vorige week een ferm standpunt in tegen Israëls beleid om de gezins­woningen van Palestijnse terroristen te slopen als afschrik­kings­middel. Israëlische functionarissen en media gaven in het weekeinde standvastige reacties.
De les van Entebbe: Denk niet te hoog over jezelf
Geplaatst op maandag 12 juli 2021
Denk niet te hoog over jezelf, vandaag leef je, morgen ben je weg. Daaraan dacht ik toen ik tijdens mijn verjaardag werd verwend. Toch ben ik er van overtuigd, dat al mijn zegeningen van de Heer komen, als ik 'eerst zijn koninkrijk en zijn gerechtigheid zoek'.
Opperrabbijn zegt Joden GEEN Aliyah te maken?!
Geplaatst op maandag 12 juli 2021
Aliyah, de immigratie ('opgang' in het Hebreeuws) van het verstrooide Joodse volk naar het Land Israël, wordt als een heilige, profe­tische missie beschouwd. Dus waarom vertelt Israëls Sefar­dische opper­rabbijn Joden in de diaspora om weg te blijven?
'Palestijnse bedrijven, verwijder Hebreeuwse borden'
Geplaatst op maandag 12 juli 2021
Veel Arabische winkels in het hele land gebruiken Hebreeuwse borden om Joodse klanten te trekken. Pales­tijnse bedrijven en winkels in centraal Samaria hebben nu opdracht gekregen van de Pales­tijnse Autoriteit om alle borden met Hebreeuwse teksten te verwij­deren.
Groeten uit Israël - Ons dagelijkse leven en Corona
Geplaatst op maandag 12 juli 2021
We leven ons gewone alledaagse leven weer en proberen Corona zo goed mogelijk te negeren. Het wordt een ieder steeds duidelijker dat het Corona-virus nog in ons dagelijks leven aanwezig is en er waarschijnlijk ook zal blijven. We zullen ermee moeten leren leven.
Archeologie: Hoe veroverde koning David Jeruzalem?
Geplaatst op maandag 12 juli 2021
Hoe veroverde koning David 3000 jaar geleden de stad Jeruzalem op de Jebusieten die er woonden? Die vraag heeft bijbel­com­men­ta­toren vele jaren bezig gehouden. De Bijbel verhaalt dat Joab, de zoon van zijn zuster Zeruja, David hielp bij de verovering van de Jebusitische vesting.
Iran intensiveert imperialistische opmars in Midden-Oosten
Geplaatst op zondag 11 juli 2021
Om het Perzische Rijk te herstellen moeten Israël en de VS verslagen worden. Iran heeft de Joodse Staat bijna omsingeld. Het land intensiveert zijn imperialistische opmars in Irak, Jordanië, Libanon en Syrië.
De karaktermoord op Benjamin Netanyahu
Geplaatst op zondag 11 juli 2021
Het was voor Netanyahu's politieke rivalen moeilijk hem aan te vallen op zijn succes­volle bestuur, zij konden Bibi's succesvolle beleid niet evenaren. In plaats daarvan verzonnen zijn rivalen 'Bibifobie' en richten hun pijlen dus op zijn karakter om hem ten val te brengen.
Netanyahu wijst elk geweld tegen tegenstanders af
Geplaatst op zondag 11 juli 2021
De politieke spanningen lopen op in Israël. Bibi zweert zijn rivalen te verslaan, maar hekelt het gebruik van geweld tegen hen. Dat bleek toen tijdens een confe­rentie van Likoed-jongeren iemand riep 'Bennett en Lapid moeten dood'. Bibi's reactie: 'Je bent een dwaas'.
Israël rouwt om dood voormalige Egyptische first lady
Geplaatst op zondag 11 juli 2021
De voormalige Egyptische first lady Jehan Sadat is vrijdag overleden na een lange strijd tegen kanker, zo meldden Egyptische media. Israëlische politici betuigden zondag hun innige deelneming en herinnerden aan de tijd dat mevrouw Sadat Jeruzalem bezocht.
Groeten uit Israël - Witte verf en erfgoed in het land Israël
Geplaatst op zondag 11 juli 2021
Betaalbare huisvesting staat hoog op het verlanglijstje van Joodse en Arabische burgers in Israël. Nu mijn zonen groter worden en geleidelijk aan gaan uithuizen, is dat geen geringe uitdaging, omdat de Israëlische huizenprijzen tot de duurste ter wereld behoren.
Tienerzonen klagen vader aan over Corona-vaccin
Geplaatst op zondag 11 juli 2021
• Conflict tussen vader en zonen over vaccineren,
• Aantal besmettingen neemt weer toe,
• Bezorgheid over nieuwe Covid-19 varianten,
• Overtollige vaccinvoorraad geruild met Zuid-Korea.
Bennett: Het is de Bijbel die Amerika aan Israël bindt
Geplaatst op vrijdag 9 juli 2021
Het zijn niet de gemeen­schappelijke morele en demo­cratische waarden die Amerika en de Joodse Staat in eeuwige vriendschap verbinden, het is de Bijbel, zei premier Naftali Bennett deze week in een toespraak ter gelegenheid van Amerika's 245ste Onaf­hanke­lijk­heids­dag.
Boek: 'Trump voelde zich verraden door Netanyahu'
Geplaatst op vrijdag 9 juli 2021
Een nieuw boek over de laatste dagen van het presidentschap van Trump meldt, dat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump het gevoel had dat hij 'ultiem verraad' had geleden door toedoen van de toenmalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
Arizona: Betwisten Israëls bestaansrecht is antisemitisch
Geplaatst op vrijdag 9 juli 2021
De Amerikaanse Staat Arizona nam vorige week wetgeving aan, die openbare scholen verplicht om studenten te onderwijzen dat het in twijfel trekken van het bestaansrecht van de Staat Israël een daad van antisemitisme is.
Groeten uit Israël - Zo was het op het strand
Geplaatst op vrijdag 9 juli 2021
Het strand bij Ashdod was erg mooi, maar het publiek op het strand was gemengd, en vol bikini’s. Ik deed erg mijn best om niet in hun richting te kijken, en mijn meisjes hielpen me daarbij, door me geen minuut rust te gunnen.
Muziekvideo: La Shamayim (Unto Heaven)
Geplaatst op vrijdag 9 juli 2021
'Wij zijn gekomen om U te prijzen, om U te aanbidden', begint dit concert LaShamayim (naar de hemel) van de Messianic Jewish Alliance of Israel. De video is ondertiteld in het Hebreeuws, fonetisch Hebreeuws en Engels.
Shabbatslezingen: Houd uw (verkiezings)beloften
Geplaatst op vrijdag 9 juli 2021
'Mijn broeders, zweer niet: niet bij de hemel, ook niet bij de aarde, en zweer ook geen enkele andere eed, maar laat uw ja ja zijn en uw nee nee, opdat u niet onder enig oordeel valt', schreef de apostel Jakobus. Een aantal Israëlische politici heeft daar blijkbaar moeite mee.
IDF sluit hoofdkwartier van Palestijnse ngo UAWC
Geplaatst op donderdag 8 juli 2021
Het Israëlische leger heeft een sluitingsbevel uitgevaardigd voor de Palestijnse ngo UAWC. Deze ngo had al langer banden met de terreurorganisatie PFLP. De IDF heeft het hoofdkwartier van de ngo in Al-Bireh voor zes maanden gesloten en enkele arrestaties verricht.
Irans 'doomsday-klok' voor Israël gestopt met werken
Geplaatst op donderdag 8 juli 2021
In 2017 plaatste Iran een enorme digitale klok op het Palestinaplein in Teheran, die de dagen aftelt tot de vernietiging van Israël, die gepland staat voor het jaar 2040. Deze week ging die klok op zwart, berichtte de Journalist Assad Hanna. Is dit profetisch?
EU-hof verwerpt rechtzaak over vergiftiging van Arafat
Geplaatst op donderdag 8 juli 2021
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft vorige week het verzoek van Suha Arafat om geweigerd een rechtszaak te heropenen waarin werd beweerd dat de voormalige Palestijnse leider Yasser Arafat door vergiftiging was gedood.
Groeten uit Israël - Harmonieuze presidentsbeëdiging
Geplaatst op donderdag 8 juli 2021
Bij de eedaflegging van onze nieuwe president Isa'ac Herzog, liet de Knesset zich van een heel andere kant zien. Er is dus in de Knesset ook een ander gedrag mogelijk, een gedrag met meer eenheid, waardigheid en wederzijds respect, zonder ruzies en onvertogen woorden.
Israël test met succes luchtafweer lasersysteem
Geplaatst op donderdag 8 juli 2021
De Israëlische luchtmacht heeft een reeks onder­schep­pings­testen voltooid, waarbij gebruik wordt gemaakt van een laser­systeem met hoog vermogen dat zich in de lucht bevindt. Met deze ontwikkeling heeft Israël een wereldprimeur.
Vader en zoon Herzog beëdigd met dezelfde Bijbel
Geplaatst op woensdag 7 juli 2021
Deze woensdag aanvaardt Israëls 11e president, Isaac Herzog, officieel zijn functie, met pracht en praal een monarchie waardig. Dat is gepast, want de familie Herzog komt in de moderne Joodse Staat misschien nog het dichtst in de buurt van een aristocratie.
Iran en de Palestijnse opstand
Geplaatst op woensdag 7 juli 2021
Na de wapen­stilstand tussen Israël en Hamas dringt de vraag zich op hoe het geweld zo kon esca­leren. De Palestijnse mensenr­echten­activist Basem Eid zegt: ‘Wat was de echte aan­leiding tot de recente orkaan van geweld? Er zijn meer vragen dan ant­woorden.
Oeps! Verkeerde vlag in felicitatie aan de VS
Geplaatst op woensdag 7 juli 2021
Terwijl velen van mening zijn dat Yair Lapid's innemende persoonlijkheid hem tot een goede minister van Buitenlandse Zaken maakt, beweren anderen dat hij hiervoor absoluut niet gekwalificeerd is. Hij blijkt nogal eens fouten te maken in het diplomatieke verkeer.<
Kleinste technologie ter wereld ontwikkeld bij TAU
Geplaatst op woensdag 7 juli 2021
Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv hebben 'de dunste technologie ter wereld' ontwikkelen: ze introduceerden een apparaat voor de opslag van informatie, een film met de dikte van slechts twee atomen.
Israël smeekt Libanon om zijn hulp te accepteren
Geplaatst op dinsdag 6 juli 2021
Libanon verkeert in zwaar weer. Door alle andere gebeurtenissen in de wereld zijn de meeste mensen zich er misschien niet van bewust, maar het land van Ceder nadert de totale ineenstorting. Israël blijft bereid, smeekt zelfs, om zijn noordelijke buur te helpen.
Motie van wantrouwen tegen regering blijft onbeslist
Geplaatst op dinsdag 6 juli 2021
Israëls nieuwe regering kreeg dinsdagochtend een zware klap te verwerken, toen ze er niet in slaagde om een voor velen belangrijke veilig­heids­wet te vernieu­wen, wat erop wijst dat deze geen steun van een consistente meerderheid in de Knesset geniet.
Video: Herinneringen aan Operatie Entebbe
Geplaatst op dinsdag 6 juli 2021
Operatie Entebbe vond in de nacht van 3 juli op 4 juli 1976 plaats op de luchthaven van Entebbe in Oeganda. Het was een bevrijdingsactie van de IDF om Israëlische en andere burgers te bevrijden die door Palestijnse en Duitse terroristen waren gegijzeld na een Air France-vlucht uit Athene.
Groeten uit Israël - Angst voor het onbekende
Geplaatst op dinsdag 6 juli 2021
Er zijn gisteren 507 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld, en opnieuw lijken we bang te zijn voor het onbekende. Begint de hele zaak nu weer opnieuw? Daar is nog geen antwoord op. Niemand kan nu zeggen hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen
Toerisme: Een ritje met de Jeruzalemse sneltram
Geplaatst op dinsdag 6 juli 2021
De aanleg van de Jeruzalemse sneltram, of lightrail, heeft het beeld van de stad sterk veran­derd. De drukke Jaffa­straat werd een tram- en voet­gangers­gebied, en de gebogen tram­brug, opge­hangen aan staa­l­kabels, is een archi­tec­tonisch pronkstuk.
'Stel opening Jeruzalems consulaat voor Palestijnen uit'
Geplaatst op maandag 5 juli 2021
Hebreeuwse media meldden vorige week dat Israëls nieuwe 'regering van verandering' de regering-Biden in stilte had gevraagd om haar niet publiekelijk in verle­genheid te brengen, door de heropening van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem uit te stellen.
Dank aan president Truman voor steun aan Israël!
Geplaatst op maandag 5 juli 2021
Op 4 juli vierden de Verenigde Staten, dat het land in 1776, 245 jaar geleden, onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Een goede gelegenheid om te kijken naar de belangrijke rol die de Amerikaanse president Truman speelde bij de oprichting van de moderne Staat Israël in 1948.
Paramedici uit Gaza vervolgd voor beoefenen yoga
Geplaatst op maandag 5 juli 2021
Er kwam veel kritiek op Gazaanse paramedici die deelnamen aan Yoga-ontspanningsoefeningen. Maar waarom verwijs je naar je rekoefeningen met een religieuze term uit het Hindoeïsme? Dat is hetzelfde als een Jood die een bad neemt en het baptisme noemt.
₪ 5 munt eert Corona-helden; zorg over Delta-variant
Geplaatst op maandag 5 juli 2021
Israël eert de medische professionals die tegen de Corona-pandemie streden als helden met een speciale munt.
De regering overweegt de Corona-beperkingen weer in te stellen als de verspreiding van Delta-variant niet snel afneemt.
Archeologie: Daarom werd Jeruzalem Davids hoofdstad
Geplaatst op maandag 5 juli 2021
Waarom maakte David Jeruzalem tot zijn hoofdstad? De stad heeft geen natuurlijke hulpbronnen of haven, en licht niet aan een belangrijke handelsroute. Welke unieke kenmerken gaven de stad zo'n centrale rol bij het verenigen van de Israëlitische stammen tot een monarchie?
Wat is het verschil tussen antisemitisme en Judeofobie?
Geplaatst op zondag 4 juli 2021
Israel Today spreekt met dr. Gustavo Perednik, een deskundige over het eeuwenoude fenomeen van Jodenhaat, en hoe het verschilt van alle andere vormen van haat. Wat is het verschil en waarom je het moet weten?
Allah's vogels en het (ex)-Israëlische vrachtschip
Geplaatst op zondag 4 juli 2021
Een vrachtschip, dat tot voor enkele maanden toebe­hoorde aan een Israëlisch zakenman, werd op weg van Saudi-Arabië naar de Verenigde Arabische Emiraten aangevallen. Israël en andere Arabische regeringen geven Iran de schuld. Het was het derde incident dit jaar.<
Groeten uit Israël - Herinneringen aan zomer van 2011
Geplaatst op zondag 4 juli 2021
In 2011 ging ook ik met mijn gezin de straat op om te protesteren tegen de hoge kosten van levensonderhoud in Israël. Wij waren er toen zeker van dat deze massaprotesten effect zouden hebben. Maar nu moeten we helaas constateren dat het leven in Israël nog steeds veel te duur is.
DeepOptics maakt zonnebril met variabele sterkte
Geplaatst op zondag 4 juli 2021
DeepOptics, een Israëlische startup met hoofdkantoor in Petach Tikvah, heeft een eigen lenstechnologie ontwikkeld, gebaseerd op vloeibare kristallen, die naadloos overschakelt tussen veraf en dichtbij door de pixels in het glas te heroriënteren.
Status van Egypte in Midden-Oosten is verbeterd
Geplaatst op vrijdag 2 juli 2021
Onder president El-Sisi heeft Egypte zijn status nu gedeeltelijk hersteld. Het is de enige speler in de regio die Hamas in zijn fanatieke strijd tegen Israël heeft kunnen bedwingen en meerdere malen heeft bemiddeld bij een wapenstilstand.
Duitse president Steinmeier op bezoek in Israël
Geplaatst op vrijdag 2 juli 2021
De Duitse president Steinmeier heeft tijdens een driedaags bezoek aan Israël donderdag een ontmoeting gehad met de Israëlische premier Naftali Bennett. Na een privé-ontmoeting spraken zij in groter verband met elkaar. Ook ontmoette hij de vertrekkende president Rivlin.
Groeten uit Israël - De kinderen hebben zomervakantie
Geplaatst op vrijdag 2 juli 2021
Oh help... de kinderen hebben zomervakantie! Ik heb gelezen dat het goed is dat een vader individueel iets met zijn kinderen doet. Ik breng dat nu in praktijk en vind het fijn. Ooit heb ik dat een keer met alle drie de kinderen tegelijk gedaan, en leerde toen op pijnlijke wijze mijn les...
Muziekvideo: Groot is Uw trouw, o Heer
Geplaatst op vrijdag 2 juli 2021
'Groot is Uw trouw o Heer', 'Great is Thy Faitfulness' , is een bekend en geliefd aanbiddingslied. Vandaag mag u naar de Hebreeuwse vertaling luisteren, uitgevoerd doorYoni Davis en Dariel Myers. De video is ondertiteld in het Hebreeuws en het Engels.
Shabbats­lezingen: Vrouwen tellen ook mee
Geplaatst op vrijdag 2 juli 2021
De dochters van Zelafchad, die gestorven was zonder zonen na te laten, vroegen om een erfdeel, zodat de naam van hun vader zou blijven voortbestaan. Mozes legde hun vraag aan God voor en kreeg antwoord: 'u moet hun inderdaad een eigen erfelijk bezit geven'.
'Amerikaans beleid Golanhoogten is niet gewijzigd'
Geplaatst op donderdag 1 juli 2021
Sinds Joe Biden in november 2020 Donald Trump versloeg, vrezen sommige Israëli's dat de concessies van de voormalige president aan de Joodse Staat mogelijk worden teruggedraaid, zoals over de Golanhoogten. Die vrees is nu weggenomen.
Na online-periode echte ontmoetingen stimuleren
Geplaatst op donderdag 1 juli 2021
In het afgelopen jaar is er veel online gegaan. Vrienden ontmoeten elkaar op Facebook, en zelfs familie­bij­een­kom­sten vinden plaats op Zoom. Maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als iemand in het echt ontmoeten. Het Israëlische bedrijf Venn wil met een app gemeen­schaps­zin ontwikkelen.
Groeten uit Israël - Een boodschap aan onze lezers
Geplaatst op donderdag 1 juli 2021
Ontdek in dit artikel waar 'Israel Today' voor staat en hoe wij u van dienst willen zijn, als een breed georiënteerde, in Jeruzalem gevestigde zionistische nieuwsorganisatie, die de Joodse Staat wil steunen.
Marine paraat om noord­grens op zee te beschermen
Geplaatst op donderdag 1 juli 2021
Terwijl Hezbollah Israël blijft bedrei­gen, en Libanon een groter stuk van de zee opeist als zijn exclu­sieve econo­mi­sche zone, staat de Israëlische marine klaar om op elk moment te opereren, toe te slaan wanneer dat nodig is, en de kusten van Israël te verde­digen.