mei 2021

Hoe Israël het Arabisch-Joodse conflict (niet) aanpakt
Geplaatst op maandag 31 mei 2021
Een speciale conferentie in de Knesset besprak afgelopen donderdag de laatste ontwikkelingen rond de recente rellen die uitbraken in de gemengde Joods-Arabische steden van het land en het gebruik van illegale vuurwapens. Jammer dat er geen Arabische MK's bij waren.
Ik ben christen, ik heb niets te maken met Palestina
Geplaatst op maandag 31 mei 2021
De situatie met Hamas in Gaza heeft onlangs aan­ge­toond dat 'Palestina' een islamitische kwestie is, en niet een algemeen Arabische nationale kwestie, zoals zo vaak wordt beweerd. Het is een strijd tussen Moslims en Joden.
Wil de helft van de Gazanen weg? Nee, iedereen
Geplaatst op maandag 31 mei 2021
We horen vaak alleen de stem van het radicale Hamas-regime en zijn bondgenoten uit de Gazastrook, maar niet de stem van de mensen die er wonen. Zij voelen zich in zekere zin gegijzeld in een onmogelijke situatie, en zou wel weg willen, als ze geld hadden.
Veel schade door blind­gangers in de Gazastrook
Geplaatst op maandag 31 mei 2021
Van de ruim 4360 raketten, die tijdens de Gaza-oorlog op Israël werden afge­schoten, schoten er meer dan 900 te kort en plonsden in zee of sloegen in binnen de Gaza­strook, waar ze schade aan­richt­ten die nu aan Israël wordt toege­schreven.
Groeten uit Israël - Alles wordt duurder
Geplaatst op maandag 31 mei 2021
Het is ‘kwaad kersen eten' met het fruit deze zomer. Ja, kersen in het bijzonder, maar ook ander fruit zijn erg duur dit jaar. In feite wordt verondersteld dat alles duurder zal worden. Is dit de prijs die we moeten betalen voor het Corona-jaar?
Archeologie: Amulet met Godsnaam ontdekt in Galilea
Geplaatst op maandag 31 mei 2021
Een Israëlisch Hebreeuws nieuwsblad berichtte deze week over de ontdekking van een artistiek bronzen amulet van ongeveer 1.500 jaar oud in het Galilese Joodse dorp Arbel. Het toont de vermenging van culturen en geloofsovertuigingen in het Land Israël aan.
Regering Biden mengt zich in Israëls conflict met Hamas
Geplaatst op zondag 30 mei 2021
Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, op bezoek in Israël, is vooral wederopbouw van Gaza nodig: dit zou Hamas ondermijnen. Werkt deze strategie? Bij de Houthi-militie, die de VS van de terreurlijst haalde, in ieder geval niet.
Israël heft vrijwel alle Corona-maatregelen op
Geplaatst op zondag 30 mei 2021
Met ingang van 1 juni worden in Israël vrijwel alle Coronabeperkingen opgeheven. Deze versoepeling geldt ook voor niet-ingeënte personen. Sinds half april waren beschermende mondkapjes buitenshuis niet meer verplicht, alleen binnenshuis of in het openbaar vervoer.<
Iraniërs pleiten: breid de sancties op Iran uit
Geplaatst op zondag 30 mei 2021
In een uitzending van een in de VS gevestigd Iraanse TV-zender pleiten burgers van Iran voor het uitbreiden, en niet verlichten in de nucleaire deal, van de sancties op Iran, om een einde te maken aan de huidige Iraanse regering en zijn schendingen van de mensenrechten.
Wordt de nieuwe regering een politieke drie-eenheid?
Geplaatst op zondag 30 mei 2021
In een laatste poging om een door centrum- en linkse partijen gedomineerde regering te voorkomen, bood Bibi een drievoudige roulatie aan met de leiders van de rechtse partijen Yamina en Nieuwe Hoop. Dan krijgt de volgende regering van Israël niet één, niet twee, maar DRIE premiers.
Groeten uit Israël - We zijn in de finish-ronde
Geplaatst op zondag 30 mei 2021
Aanstaande woensdag komen we misschien te weten wie Israëls volgende premier wordt. Tijdens en na operatie 'Bewakers op de muren’, zijn er tussen diverse politieke partijen gesprekken gevoerd over een nieuwe regering. Over allerlei coalities is onderhandeld, maar nog niets is duidelijk.
Hollywood-acteur gaat tekeer tegen antisemieten
Geplaatst op vrijdag 28 mei 2021
De Amerikaanse acteur Jon Voight, die in tientallen films en tv-producties heeft gespeeld, liet na de laatste Gaza-oorlog en de daaropvolgende Amerikaanse uitbarstingen van antisemitisme zijn stem duidelijk horen en verdedigde Israël en de Joden op onverholen wijze.
Hamas woedend over interview van UNRWA-chef
Geplaatst op vrijdag 28 mei 2021
Met een interview over de situatie in Gaza na de strijd met Israël voor het Israëlische Channel 12 heeft Matthias Schmale, de chef van de hulp­organisatie UNRWA, zich de woede van Hamas op de hals gehaald. Toch sprak hij de waarheid.
Groeten uit Israël - Ben ik een nazi?
Geplaatst op vrijdag 28 mei 2021
Kort geleden was ik met enkele oude vrienden uit Duits­land aan het Zoomen. Eén van hen is moslim, maar van de vrien­de­lijke soort. Tijdens ons gesprek werd duidelijk dat mijn vriend en ik in twee totaal verschil­lende werel­den leven, zó verschil­lend zelfs, dat ik naar zijn mening een nazi ben…
Muziekvideo: Rega mechoevan, een moment aandacht
Geplaatst op vrijdag 28 mei 2021
Rega Mechuvan, wat in het Hebreeuws een opzettelijk moment betekent, is het eerste nummer dat Yoni & Nina Tokayer samen hebben geschreven en gecomponeerd. Het is een lied dat uitnodigt om het drukke leven wan de werkweek achter je te laten en de Shabbatsrust in te gaan.
Shabbatslezingen: Licht in donkere omstandigheden
Geplaatst op vrijdag 28 mei 2021
We lezen deze week over de kandelaar, die zijn licht laat schijnen, en de duisternis in het hart van de Israëlieten en de vreemdelingen, die niet tevreden waren met het manna waarin God elke dag voorzag: Wij willen vlees eten! Ze kregen vlees, tot het hun nues uitkwam.
Irans betrokkenheid bij de Palestijnse opstand
Geplaatst op donderdag 27 mei 2021
Niet de mogelijke uitzetting van Arabische inwoners uit woningen op Joodse grond was de reden van de rellen en de strijd met Gaza, maar irritatie over de gean­nu­leerde Pales­tijnse verkie­zingen, gekaapt door isla­misten, en de Iraanse finan­ciering van Hamas.
Groeten uit de Sinaï: Gedachten bij een zonsondergang
Geplaatst op donderdag 27 mei 2021
We beleefden een zonsondergang in de Sinaï en voerden gesprekken met Israeli’s en Bedoeïenen over de gespannen situatie in het Land. Na het uitwisselen van uiteen lopende meningen merkte iemand tenslotte op, dat we meer naar zons­onder­gangen zouden moeten kijken dan naar Netflix.
Deze week in Israël: Hamas heeft in het aas gebeten
Geplaatst op donderdag 27 mei 2021
We geven u een overzicht van enkele van de belang­rijkste gebeurtenissen en verslagen van de week die u niet wilt missen. 'We hebben hier permanent voort­durende veran­deringen,' placht een goede vriend van mij te zeggen, en dat is zeker waar hier in Israël.
Standaardwapens van de Israëlische soldaat
Geplaatst op donderdag 27 mei 2021
Wat is nu eigenlijk het standaard­wapen van de Israëlische soldaat, en wat zijn de ontwikkelingen hierin? Het land achter de wereld­beroemde UZI heeft echter meer soorten wapens in gebruik dan deze, zoals de in eigen land ontwikkelde en gefabriceerde Tavor.<
De terrorist vrijlaten – de onschuldige schuldig verklaren
Geplaatst op woensdag 26 mei 2021
Terwijl het stof neerdaalt na het laatste conflict tussen Hamas en Israël, moet ik denken aan de aanloop naar de kruisiging van Christus, als ik waarneem hoe de wereld van vandaag nog steeds oproept om de terrorist vrij te laten, en Jezus, de onschuldige, de schuld te geven.
Nieuwe aanplant van olijfbomen in de Negev-woestijn
Geplaatst op woensdag 26 mei 2021
Vandaag zijn Michael, Lena en Rami van het Israel Today-team weer naar de Negev-woestijn gegaan om te helpen meer olijfbomen te planten in uw naam! In de video (met Duitse ondertiteling) ziet u hen met een groep vrijwilligers aan het werk.
Groeten uit Israël - Het dagelijkse leven, zoals altijd
Geplaatst op woensdag 26 mei 2021
Wij Israëli's lijken, na een zware periode met Corona en raketten, weer snel te wennen aan het leven van alledag. En nu we dat allemaal achter de rug hebben, schakelt het hele land weer over op het normale leven. Maar ook in het normale leven gebeuren helaas trieste dingen.
Techniek: Startup wil zuurstof maken op de maan
Geplaatst op woensdag 26 mei 2021
We kunnen binnenkort weer missies naar de maan verwachten, en een Israëlische startup probeert het probleem op te lossen, om aan de benodigde zuurstof te komen die nodig is om ruimteschepen naar de maan en terug van brandstof te voorzien.
Vierde Gaza-oorlog zorgde alleen voor militaire successen
Geplaatst op dinsdag 25 mei 2021
In de vroege ochtenduren van vrijdag 21 mei 2021 begon een wapen­stilstand tussen Israël en de Pales­tijnse terreur­bewe­gingen in Gaza. De voorwaarden van de huidige wapen­stilstand zijn niet bekend, maar Israël benadrukt dat het ‘de verhouding heeft veranderd’.
Corona, Gaza, rellen en Aliyah naar Israël in 2021
Geplaatst op dinsdag 25 mei 2021
Israël is een land van immigranten. Evenals Joden de afgelopen jaren de bescherming en rechten hebben genoten die de Staat Israël hun biedt, heeft ook Israël zelf de voordelen van immigratie genoten. Nu is het tijd voor Joden om naar huis in Israël te komen.
Groeten uit Israël - Alles is bijna weer normaal
Geplaatst op dinsdag 25 mei 2021
Vandaag een bericht over onze vreugde dat we weer een terugkeer naar het normale leven beleven, onze prachtige natuur en de verwachte terugkeer van toeristen naar Israël. Maar met dit alles keren helaas ook de oude bekende problemen weer terug.
Toerisme: Safed, centrum van Joodse mystiek
Geplaatst op dinsdag 25 mei 2021
De ramp in de stad Meron, nabij het Meer van Galilea, tijdens een her­denkings­bij­een­komst van orthodoxe Joden bij het graf van Rabbi Shimon bar Yochai, ligt nog vers in ons geheugen. Dicht erbij ligt Safed of Tsfat, eveneens een centrum van Joodse mystiek.
Moslims maken zich druk om Sheikh Jarrah omdat er Joden bij betrokken zijn
Geplaatst op maandag 24 mei 2021
Moslims zeggen aan de kant van de Pales­tijnen te staan op huma­nitaire gronden, maar laat je niet voor de gek houden. Waar bleef de ver­ont­waar­di­ging, toen Joden en Christenen uit moslim­landen werden verdreven, de oorlog in Jemen, de verban­ning van de Yazidi's? De reden is religieus.
Jeruzalem: 2 Israëli's neergestoken; terrorist dood
Geplaatst op maandag 24 mei 2021
Een terrorist heeft maandag twee Israëli's neer­gestoken en verwond. Zij stonden te wachten op de tram op de Bar-Lev Boulevard in het centrum van Jeruzalem, niet ver van het nationale hoofdkwartier van de politie. Agenten schoten de terrorist neer en doodden hem.
De wereld haat een machtige Joodse Staat
Geplaatst op maandag 24 mei 2021
Na Israëls overwinning op Hamas veranderde de wereldopinie over het conflict ten gunste van de Pales­tijnen. Niet naar de oorlogs­misdaden van Hamas, maar naar de aantallen doden werd gekeken. De dunne lijn tussen anti-Israël en antisemitisme lijkt hierbij te worden overschreden.
Groeten uit Israël - Weer een normale week
Geplaatst op maandag 24 mei 2021
Eindelijk kan het normale leven weer opstarten, zonder Corona en zonder raketten. Het zou mooi zijn als er van nu af aan een duurzame en bestendige rust zou kunnen ontstaan in onze regio. Want wat is er belangrijker dan dat?
Voormalig stafchef: 'Hamas moet vernietigd worden'
Geplaatst op zondag 23 mei 2021
'Er is een andere strategie en beleid nodig in de hele Pales­tijnse arena, een strategie die Hamas ziet als een bittere vijand die moet worden verslagen,' conclu­deerde de voor­malige stafchef van de IDF, luitenant-generaal (res.) Gadi Eizenkot.
Joden worden weer toe­gelaten op de Tempelberg
Geplaatst op zondag 23 mei 2021
Nadat het 20 dagen voor Joden verboden was om hun heiligste plaats te betreden, werd de Tempelberg zondag weer opengesteld voor Joodse bezoekers. Hamas wilde het verbannen van Joden van de Tempel­berg een voorwaarde voor de wapen­stilstand maken.
Palestijnen in Gaza vieren 'overwinning' op Israël
Geplaatst op zondag 23 mei 2021
Terwijl zij tientallen dode Hamas-strijders uit de ‘Metro’-tunnels onder Gaza-stad halen vieren de inwoners hun 'overwinning' op Israël en de Joden. Als deze beelden je iets duidelijk maken, dan is het wel dat dit niet de laatste Gaza-oorlog was.
Evangelicals kern van Amerikaanse steun voor Israël
Geplaatst op zondag 23 mei 2021
Evangelische Christenen zijn ongetwijfeld Israëls beste vrienden, maar zelfs hun aandacht gaat tegen­woordig naar andere zaken. Schokkend is dat de meeste Amerikaanse Joden meer kritisch dan ondersteunend tegenover Israël staan.
Groeten uit Israël – Zo was de oorlog in Galilea
Geplaatst op zondag 23 mei 2021
Oorlog en Vrede tijdens Shavoe'ot. Wij vierden in onze moshav het feest van Shavoe'ot, op een surrealistische en grote mentale afstand van onze familie en vrienden, die een groot deel van deze dagen in hun schuilkelders moesten doorbrengen.
Grote belangstelling voor Israël­manifestatie
Geplaatst op vrijdag 21 mei 2021
Bijna duizend vrienden van Israël waren op donderdag 20 mei in Den Haag, om hun solidariteit met Israël laten zien. De solidariteits­manifestatie werd georganiseerd door CIDI en Christenen voor Israël, met dank aan Pillar of Fire.
Het echte probleem en de echte kans
Geplaatst op vrijdag 21 mei 2021
Nu een wapenstilstand is overeen gekomen tussen Israel, Hamas en Islamitische Jihad, lijkt het gevaar van de raketten geweken. Maar zelfs toen Hamas 4.000 raketten afvuurde, was de echte dreiging vorige week de verstoring van het Joods-Arabische samen­leven in Israël.
Groeten uit Israël - Deadline op de redactie
Geplaatst op vrijdag 21 mei 2021
Enige zelfpromotie moet kunnen. Wij leggen op de redactie de laatste hand aan een speciale uitgave van het maandblad 'Israel Today'. Het is een heel bijzondere uitgave, en hij is erg mooi geworden, dus kijkt u uit naar deze speciale editie!
Muziekvideo: We hebben niet meer nodig dan dit
Geplaatst op vrijdag 21 mei 2021
Muziek speelt een belangrijke rol in Israël, vooral in tijden van rouw, lijden en oorlog. Het is de manier waarop het Joodse volk altijd uitdrukking heeft gegeven aan zijn diepste gevoelens van verdriet en verlies, zoals zo schitterend verwoord in de Psalmen van David.
Shabbats­lezingen: Richter Simson streed tegen Filistijnen
Geplaatst op vrijdag 21 mei 2021
Een Israëliet kon zichzelf voor een korte of lange tijd apart stellen om zijn leven aan God te wijden als nazireeër. Bekende nazireeërs zijn de richter Simson, de profeet Samuël en de apostel Paulus, tijdens diens zendingsreizen. Denkt u dat Jezus een nazireeër was?
Arabier redt Jood van moorddadige Arabische bende
Geplaatst op donderdag 20 mei 2021
Een Joodse Israëli werd vorige week in Akko aange­vallen door een Arabische menigte, die hem uit zijn auto trok en verschrikkelijk sloeg. Als een sprankje hoop te midden van de oorlog beschermden enkele Arabieren hem tot er hulp kwam.
Geen genade voor Hamas
Geplaatst op donderdag 20 mei 2021
Het is gewetenloos om te sugge­reren dat we begrip moeten hebben voor de grieven van Hamas. Nee, we moeten lezen welke doel­stellingen Hamas in zijn Handvest heeft beschreven, en Hamas bestrijden totdat deze orga­nisatie is verslagen.
Verslag uit een oorlogsdagboek uit Ashkelon
Geplaatst op donderdag 20 mei 2021
Een inwoonster van de Israëlische kuststad Ashkelon, die bijzonder hard werd getroffen door raketten, deelt met Israel Today haar schrijnende ervaringen van de afgelopen week, die zij noteerde in haar ‘oorlogs­dagboek uit Ashkelon’.<
Waarschijnlijk nog meer dan 8000 raketten in Gaza
Geplaatst op donderdag 20 mei 2021
Woensdag was de weg van Na’aleh naar Modi’ien gelukkig vrij toegankelijk, geen stenen­gooiers. We zagen wel hele stukken verbrandde hellingen bij de grens­overgang vanwege de molotov­cocktails die daar gisteren nog vielen, schrijven Yair en Karen Strijker vanuit Na' aleh.
Groeten uit Israël - Een wapenstilstand? En daarna?
Geplaatst op donderdag 20 mei 2021
Zoals het er nu voorstaat, zou de huidige ‘ronde' met Hamas wel eens spoedig ten einde kunnen lopen. Wat zullen de voorwaarden van deze wapenstilstand zijn? Of kan ik het beter een ‘vuur-pauze’ noemen? Een bestendige vrede is niettemin nog ver weg.
Defensie: Politie neemt pepper­spray­geweer in gebruik
Geplaatst op donderdag 20 mei 2021
Als een niet (of minder) dodelijk alternatief voor kogels bij het verspreiden van relschoppers heeft de Israëlische politie op kleine schaal een geweer in gebruik genomen, dat met pepergas gevulde kogels afvuurt.
Zal Hezbollah zich aansluiten bij Hamas-oorlog tegen Israël?
Geplaatst op woensdag 19 mei 2021
Een Palestijnse bron vertelt Israel Today dat de huidige gevechten puur om interne politiek gaan, en dat niemand de Palestijnen te hulp schiet. Iran en Hezbollah zitten nu niet te wachten op een oorlog.
'De hele mensheid moet zich verenigen tegen Israël!'
Geplaatst op woensdag 19 mei 2021
In een verklaring, die bij vele christenen en Joden profetische alarmbellen deed rinkelen, drong de Turkse president Recep Tayyip Erdogan er bij paus Franciscus op aan om samen met hem op te trekken tegen Israël. Maar wat zegt de Bijbel hierover?
Niet reizen wanneer het niet noodzakelijk is
Geplaatst op woensdag 19 mei 2021
Tegen alle verwachting in begon dinsdag, de negende dag van de gevechten, uitermate rustig in vergelijking met de voorgaande dagen. Hamas had gedreigd met aanvallen op Tel Aviv maar die bleven uit, schreven Yair en Karen Schrijver.
Groeten uit Israël - 'Hoe gaat het in Jeruzalem?'
Geplaatst op woensdag 19 mei 2021
Israel Today-medewerkster Hanna Ross deelt met ons haar indrukken van het leven in Jeruzalem in de schaduw van de huidige situatie. Er rijden bijna geen autobussen, want de Arabische chauffeurs hebben vakantie. Of staken ze?
Techniek: Abel Wolman en schoon drinkwater
Geplaatst op woensdag 19 mei 2021
Israël is wereldwijd bekend om zijn innovatieve manier van aanpak van waterproblemen. Bovenstaande video laat zien hoe Israël, met zijn droge klimaat, voor drinkwater zorgt. En dit artikel vertelt hoe een Joodse ingenieur een zegen werd voor de wereld.
Israël bereikt zijn doelen in Gaza, maar niet online
Geplaatst op dinsdag 18 mei 2021
Israël ligt onder vuur. Vanuit Gaza zijn meer dan 3.000 raketten afgevuurd op dichtbevolkte stedelijke gebieden en leven de mensen daar in angst. Met terughoudendheid slaat Israël terug. En toch sympathiseert een groot deel van de wereld met Hamas.
Moslims bedreigen Israëlische christen politieman
Geplaatst op dinsdag 18 mei 2021
Terwijl het interne moslimgeweld Israël verder over­spoelt, zijn niet alleen Joden het doelwit, maar ook die Arabieren, voornamelijk christenen, die het aandurven om achter de Joodse Staat te staan. We noemen een van de vele voorbeelden.
Kleine onderzeeboot van Hamas vernietigd
Geplaatst op dinsdag 18 mei 2021
Maandag zijn de meeste raketten op het zuiden van het land gevallen, de grootste stad die daar geraakt werd was Be'er Sheva, terwijl tegelijkertijd Asqelon onder vuur werd genomen. Voor het eerst werd tegelijkertijd in twee verschillende richtingen geschoten.
O Heer, zend het vuur!
Geplaatst op dinsdag 18 mei 2021
Vandaag is het de tweede dag van Shavoe'ot. Voor mij gaat Pinksteren (of Sjavoe'ot) gepaard met een mengeling van vreugde en verdriet - een onuit­spre­ke­lijke vreugde om de heilige Geest en verdriet over wat, althans in de Kerk, een vergeten feest is geworden.
Groeten uit Israël – Tussen raketten en kaas
Geplaatst op dinsdag 18 mei 2021
Het is nu rustig hier in Modi’in, we hebben sinds donderdagavond geen sirenes meer gehoord. Maar ondanks alles vierden we het feest van Shavoe'ot, nu meer dan ooit, zou je kunnen zeggen, met veel kaas, en hebben we geprobeerd ons de vreugde niet te laten ontnemen.
Archeologie: Beroemde Romeinse mozaïekvloer uit Lod
Geplaatst op dinsdag 18 mei 2021
Bij de aanleg van een snelweg in een buiten­wijk van de stad Lod werd een van de best bewaarde en grote Romeinse mozaïek­vloeren ontdekt. Het mozaïek is niet alleen uniek door zijn uitstekende toestand, ook doordat een giraffe en een rinoceros zijn afgebeeld.
Toerisme: Lod, toen men er vreedzaam samenleefde
Geplaatst op dinsdag 18 mei 2021
De stad Lod, ten zuidoosten van Tel Aviv, naast het vliegveld Ben Goerion, heeft een gemengde Joodse en Arabische bevolking, die tot voor de huidige zware rellen vreedzaam samenleefde als een mozaiek van culturen. We hopen en bidden dat die situatie terugkeert.
De tragedie van het Israëlisch-Palestijnse conflict
Geplaatst op maandag 17 mei 2021
De afgelopen week heeft het trauma van het bijna honderd jaar durende Israëlisch-Palestijnse conflict in alle hevigheid laten zien. Door de relatieve rust van de afgelopen jaren werd niets gedaan aan de spanningen en problemen die de kern van het conflict vormen.
Shavoe'ot, Wekenfeest, basis van het Pinksterfeest
Geplaatst op maandag 17 mei 2021
Vijftig dagen, zeven weken, na Pesachfeest, aan het einde van de Omertelling, volgt het Wekenfeest of Shavoe'ot, op 6 en 7 Siwan, dat is in mei of juni. Dit jaar valt het op 17 en 18 mei. In Israël duurt het feest één dag, daarbuiten twee.
Relatie Joodse en Arabische Israëli's bedorven
Geplaatst op maandag 17 mei 2021
De strijd in de ‘gemengde steden’, waar voor­heen Arabieren en Joden in redelijke vrede samen­woonden en -werkten, waren vannacht minder heftig dan de dagen ervoor, schreven Yair en Karen Strijker zondag­avond.
Huis Messiasbelijdende predikant geraakt door raket
Geplaatst op maandag 17 mei 2021
Een vanuit Gaza gelanceerde raket sloeg zondag­ochtend om 6 uur rechtstreeks in op het dak van het huis van de predikant Montenegro in Be’er Sheva. Op wonderbaarlijke wijze bleven zij gespaard. Israel Today sprak met zijn vrouw.
We laten ons door niemand de mond snoeren
Geplaatst op zondag 16 mei 2021
In de afgelopen 60 uur hebben de web­sites www.Israel­Heute.com en www.israel­today.co.il hevige cyber­aanvallen onder­gaan. Hoewel wij een meer­lagig beveili­gings­systeem hebben, is iemand er af en toe in geslaagd onze stem op het internet uit te schakelen.
De berg van de Messias
Geplaatst op zondag 16 mei 2021
Is de verering van oude Joodse wijzen door orthodoxe Joden een overtreding van het gebod, geen andere goden te vereren? Nu het Pinkster­feest nadert, kijken we ook naar de betekenis van Shavoe'ot, het Weken­feest, dat de kerk groten­deels vergeten is.
Zit Iran achter de onrust in Jeruzalem?
Geplaatst op zondag 16 mei 2021
Dat blijft de grote vraag. Onder andere een journalist, MEMRI en politiek analisten spreken over de huidige Palestijnse onrust en de rol van de Islamitische Republiek en de regering-Biden.
Groeten uit Israël - Ontsnapt naar de Sinaï
Geplaatst op zondag 16 mei 2021
Vooral als gevolg van de gebeurtenissen in het afgelopen jaar, hebben wij een nieuwe levensstijl aangenomen. We werken nu veel meer vanuit ons huis, en beseffen dat we eigenlijk vanuit bijna alle plaatsen kunnen werken. Zelfs vanuit de Sinaï.
'Een wapenstilstand is uitstel van een oplossing'
Geplaatst op zondag 16 mei 2021
Wij kijken met grote zorg naar het oplaaiend antisemitisme in de wereld, het doet ons verdriet om mensen zo tegen Israël te zien opkomen, alsof Israël de agressor is. Het doet echt pijn, schreven Yair en Karen Strijker zaterdagavond na de Shabbat vanuit Na'ale.
Rellen en raketaanvallen gaan onverminderd door!
Geplaatst op zaterdag 15 mei 2021
De veiligheidssituatie in de Staat Israël blijft verslech­teren. Er is gemeld dat vrijdagavond zo'n 190 raketten vanuit Gaza naar de Staat Israël zijn afge­vuurd, waarbij een 87-jarige vrouw werd gedood toen ze naar een schuilkelder in Ashdod rende.
Uitnodiging Israël manifestatie, 20 mei, Den Haag
Geplaatst op vrijdag 14 mei 2021
Op donderdag­middag 20 mei debatteren leden van de Tweede Kamer met minister van Buiten­landse Zaken Stef Blok over de huidige gewelds­explosie in Israël. De plaats van de door CIDI, CIJO en Christenen voor Israël georganiseerde solidariteits­manifes­tatie is gewijzigd.
Groeten uit Israël - De stammen van Israël
Geplaatst op vrijdag 14 mei 2021
De Bijbel geeft ons niet alleen onderwijs, maar het bevat ook veel geslachts­registers. Op veel plaatsen in de Bijbel worden de geslachts­registers heel gedetailleerd beschreven, en het is deze concrete informatie die de Bijbel in zijn geheel heel geloof­waardig maakt.
Rellen zetten relatie Joden en Arabieren op scherp
Geplaatst op vrijdag 14 mei 2021
Shomer Chomot, Bewaarder van de Muren, heet de operatie die nu plaatsvindt om Israel te verdedigen tegen vijandig vuur vanuit Gaza, schreven Yair en Karen Strijker wonsdagavond vanuit Na'ale, Samaria. Sinds dinsdag­avond zijn minstens 400 raketten op Israël terecht gekomen.
Muziekvideo: Nieuw lied voor het Leger wordt een hit
Geplaatst op vrijdag 14 mei 2021
Het Israëlische leger heeft samen met de populaire reggaeband 'Hatikva 6' een nieuw lied uitgebracht waarin het gevoel van eenheid en de bereidheid om op elk moment te vechten voor de verdediging van het land worden geprezen.
Shabbatslezingen: Een geestelijke oorlogsvoering
Geplaatst op vrijdag 14 mei 2021
Bij alle rellen, gevechten, raketbeschietingen en bombardementen in Israël en de Gazastrook gaat het om méér dan strijd tussen Arabieren en Joden. Het gaat om de eeuwige strijd van de tegenstander tegen Gods heilsplannen, waarin Israël een centrale plaats heeft.
Pogroms tegen Joden en hun bezittingen gaan door
Geplaatst op donderdag 13 mei 2021
Israël komt niet tot rust. De raket­aanval­len vanuit Gaza werden voortgezet, evenals de aanvallen van moslim oproerkraaiers op Joden en Joodse eigen­dommen. Premier Netanyahu en rabbijn Yitzchak Yosef waar­schuwden, het recht niet in eigen hand te nemen.
Israel Today getroffen door cyber-aanval
Geplaatst op donderdag 13 mei 2021
Sinds woensdagmiddag wordt de Engelse website van Israel Today belaagd door een cyberaanval. Vijandige ele­menten voeren een DDOS-aanval uit, waarbij ze onze servers over­spoelen met miljoenen valse verzoeken om ze te overweldigen en onze website plat te leggen.
De vrede tussen Israël en Hamas is ver te zoeken
Geplaatst op donderdag 13 mei 2021
Shalom שלום is een woord wat we elkaar dagelijks toewensen in de zin van ‘hallo’ maar wat letterlijk betekent: de schuld is vereffend, we zijn weer in balans met elkaar. Momenteel is er geen vrede tussen Hamas/Isla­mi­tische Yihad en Israël en het lijkt almaar erger te worden.
Zoom-ontmoeting met Aviel Schneider over de situatie
Geplaatst op woensdag 12 mei 2021
Wat gebeurt er allemaal in Israël? Meer dan 850 raketten zijn op Israël afgeschoten. In veel steden zijn Joden aangevallen door Arabieren Onze hoofd­redac­teur Aviel Schneider legt via Zoom uit, hoe Israël in deze crisis terecht gekomen is.
'We zijn hier eerder geweest, en zullen het weer zijn'
Geplaatst op woensdag 12 mei 2021
Toen Ariel Sharon in 2000 de Tempelberg besteeg de de Tweede Intifada ontketende, bleek die gewelds­uit­bars­ting al gepland en georga­niseerd. Mogen we nu Joodse 'extremisten' de schuld geven, als de Palestijnen op een excuus zaten te wachten voor het huidige geweld?
Groeten uit Israël - Geen goede morgen
Geplaatst op woensdag 12 mei 2021
We hebben een zware nacht achter de rug, want we hebben de nacht gedeeltelijk moeten doorbrengen in onze bomvrije ruimte. Wie had kunnen denken dat wij, na de vreugde over het einde van de Corona-crisis, nu alweer midden in onze oude proble­matiek zijn aange­land.
Raketten regenden op het centrum van Israël
Geplaatst op woensdag 12 mei 2021
Woensdagnacht hebben de terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad hun massale beschietingen van steden in centraal Israël voortgezet, waarbij doden en gewonden vielen. De Israëlische luchtmacht reageert met aanvallen op terreurdoelen in Gaza.
Video: Wat gebeurt er in Israël in het Gaza-conflict?
Geplaatst op woensdag 12 mei 2021
Vanuit een beveiligde ruimte in Sderot, nabij de grens met de Gazastrook, vertelt Chananya Naftali over wat de afgelopen 24 uur is gebeurd. De video bevat beelden van raketten aan de nachtelijke hemel, een uitgebrande school in Ashkelon en een vernield huis.
We blijven u informeren over de situatie in Israël
Geplaatst op dinsdag 11 mei 2021
In dit artikel, dat steeds wordt aangevuld met nieuws van onze Duitstalige redactie in Jeruzalem, blijven we u op de hoogte houden van de situatie in Israël. Ook de Telegram-groep van Israel Heute wordt steeds aangevuld met het laatste nieuws.
Groeten uit Israël - Het is weer zo ver
Geplaatst op dinsdag 11 mei 2021
We krijgen instructies over raketaanvallen in plaats van over Corona, en nu komen de orders niet van de gezondheidsdienst, maar vanuit het leger. Ik hoop dat deze gewelds-escatalie niet te lang zal duren, omdat er uiteindelijk toch geen winnaars zullen zijn.
'Palestijnen grijpen gouden kans voor escaleren conflict'
Geplaatst op dinsdag 11 mei 2021
Het is verleidelijk om de huidige uitbarsting van geweld in Israël te zien als een spontane Palestijnse reactie op een Israëlische provocatie, zoals een groot deel van de wereld beweert. Maar Dr. Kobi Michael zegt dat dat een vergissing is: 'Alles was van tevoren goed voorbereid'.
Wat heeft de onrust in Jeruzalem veroorzaakt?
Geplaatst op dinsdag 11 mei 2021
Jeruzalem staat opnieuw centraal in de inter­nationale kranten­koppen nu de span­ningen in de Heilige Stad oplopen, naar aanleiding van de situatie in Sheikh Jarrah. Moet Israël echt zijn Joodse bevolking vergroten in buurten met een Arabische meer­der­heid?
Israël verwerpt kritiek van VS over rellen in Jeruzalem
Geplaatst op dinsdag 11 mei 2021
Israël heeft zich er aan geërgerd, dat de regering-Biden evenals de internationale gemeenschap de Joodse Staat bekritiseert en verant­woordelijk stelt voor de huidige onrust in Jeruzalem. Oorzaak van de rellen zijn religieuze preken en politieke ophitsing door de Palestijnse Autoriteit.
Toerisme: Jeruzalem zoals u het nog nooit hebt gezien
Geplaatst op dinsdag 11 mei 2021
Bent u een trotse Jeruzalemmer of een fan van de Heilige Stad? Ga dan met ons mee en ontdek in specta­culaire nieuwe film over de Heilige Stad een een heel nieuw Jeruzalem, met magische taferelen, geluiden en beziens­waardig­heden die u nog nooit hebt gezien!
Raketaanvallen op Jeruzalem, Sderot en Ashkelon
Geplaatst op maandag 10 mei 2021
Nadat Hamas vandaag Israël een ultimatum had gesteld, dat alle veiligheidstroepen vóór 18 uur van de Tempelberg moesten worden teruggetrokken, anders zou een aanval dreigen, klonken om 18 uur plaatselijke tijd de sirenes in Jeruzalem, de heuvels rondom en Bet Shemesh.
Zware rellen en poging tot lynchen in Jeruzalem
Geplaatst op maandag 10 mei 2021
De rellen in Jeruzalem duren voort, maar tot nu toe zijn er geen doden gevallen in meer dan een week van gewelddadige confrontaties. Autoriteiten vrezen dat een dodelijk slachtoffer aan Joodse of Arabische kant de spanningen sterk zou doen oplopen.
Heeft Netanyahu de integriteit om af te treden?
Geplaatst op maandag 10 mei 2021
Benjamin Netanyahu stond centraal bij de laatste vier verkiezingen. Hij staat ook centraal bij de vorming van de regering, ongeacht wie probeert een regering te vormen. Maar als hij echt een rechtse regering wil, hoeft hij alleen maar af te treden
Jeruzalemdag herdenkt de hereniging van de stad
Geplaatst op maandag 10 mei 2021
Jeruzalemdag is een hoogtepunt op de Joodse kalender. Na 2000 jaar hopen en bidden werd de Joodse Staat in 1948 weer opgericht. Maar 19 jaar bleef Jeruzalem een verdeelde stad, er liep een muur dwars door de stad, en de Joodse heilige plaatsen waren onbereikbaar.
Groeten uit Israël - Mijn Jeruzalem
Geplaatst op maandag 10 mei 2021
Ook al woon ik nu al negen jaar in Modi'in, ik ervaar Jeruzalem nog steeds als 'mijn stad'. Wij vieren vandaag ‘Jeruzalemdag’, de hereniging van onze hoofdstad Jeruzalem. Op deze bijzondere dag wil ik met u enkele gedachten delen over deze ‘Stad van Vrede'.
Egyptische Farao's verhuisden naar nieuw museum
Geplaatst op maandag 10 mei 2021
In een massale parade werden 22 mummies uit de dynastieke koninkrijken van de farao's van het Egyptisch Museum aan het Tahrirplein in Caïro vervoerd naar een nieuw Nationaal Museum van Egyptische Cultuur in de Oude Stad van Caïro.
1600 jaar oud mozaïek opgegraven in Yavne
Geplaatst op maandag 10 mei 2021
Het mozaïek werd gevonden tijdens opgra­vingen van de Israël Antiquities Authority die door de Land Authority werden gefinancierd met het oog op de ontwik­keling van een nieuwe wijk. Het kan een heren­huis hebben gesierd in de welge­stelde buurt bij het industrie­gebied.
Waarover gaat al die ophef over Sheikh Jarrah?
Geplaatst op zondag 9 mei 2021
Het is overal waar je kijkt: Sheik Jarrah. Een nieuwe pr-stunt van de Palestijnen, die de hele wereld wil doen geloven dat Israël weer eens onrechtvaardig bezig is door Arabieren uit hun huis in Oost-Jeruzalem te zetten, gebouwd op grond van Joodse eigenaars.
Alleen Jeruzalem heeft deze Goddelijke schoonheid
Geplaatst op zondag 9 mei 2021
Ik heb gelezen wat de Talmoed zegt: '10 maten van schoonheid daalden neer op de wereld, negen werden genomen door Yerushalayim, één door de rest van de wereld' (Kiddushin 49:2). Een prachtige gedachte als dit waar is.
Groeten uit Israël - Het wordt een hete week
Geplaatst op zondag 9 mei 2021
We verwachten een hete week, en niet alleen wat betreft het weer. Er zijn vanmorgen weer enorme verkeers­op­stop­pingen gemeld. Op de Tempel­berg en op andere plaatsen gaat het er ook verhit aan toe. Ik bedenk me nu dat ik de rustige dagen van het afgelopen jaar wel eens mis.
Luidruchtige minderheid waarschuwt tegen vaccinatie
Geplaatst op zondag 9 mei 2021
Over de hele wereld doen waarschuwingen de ronde die het snelle vaccinatieprogramma in Israël afschilderen als een heimelijk, duivels plan. De ‘groene pas’ zou uit de koker van de duisternis komen om het Joodse volk te vernietigen.
Trump erkent Jeruzalem, Biden de Armeense genocide
Geplaatst op vrijdag 7 mei 2021
De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Armeense geno­cide officieel erkend. Waarom houdt Biden zijn ver­kie­zings­belofte en riskeert hij de woede van Turkije? Hoe beïnvloedt dit de betrek­kingen met Israël? Israëlische des­kundigen waar­schuwen al voor nega­tieve gevolgen.
Monotheïsme als basis van de wetenschap
Geplaatst op vrijdag 7 mei 2021
Waar in de wereld een vorm van veel­goden­dom wordt aange­hangen, mist men de een­heid in de schep­ping; de natuur lijkt dan een arena van verschil­lende krachten te zijn. Het mono­theïsme begon bij Abraham, die op bevel van God het poly­theïs­tische huis van zijn vaderen verliet.
Muziekvideo: Inta Elaahi, U bent mijn God
Geplaatst op vrijdag 7 mei 2021
Vandaag een Arabisch christelijk lied, Inta Elaahi, U bent mijn God, U bent mijn Vader. U bent mijn geliefde, en al mijn hoop is op U. U kunt de ondertiteling instellen op Engels, en krijgt dan tevens de Arabische fonetische tekst.
Shabbatslezingen: Help je broeder in problemen
Geplaatst op vrijdag 7 mei 2021
We lezen deze week over het Jubeljaar en de lossing, het terugkopen, van bezit dat een broeder in zijn armoede heeft moeten verkopen. Dat is een oproep om zorg voor elkaar te hebben en er voor te zorgen dat er geen armoede wordt geleden in de gemeente.
Yair Lapid krijgt opdracht nieuwe regering te vormen
Geplaatst op donderdag 6 mei 2021
Netanyahu's grootste rivaal krijgt zijn eerste kans voor het premierschap. Als het hem lukt om een regering te vormen, zal hij de eerste twee jaar waarschijnlijk alsnog geen premier zijn. De grote vraag is: zal Israël eindelijk een stabiele regering krijgen?
Terreurslachtoffer is overleden; terrorist is opgepakt
Geplaatst op donderdag 6 mei 2021
Yehuda Guetta, de jonge Israeli die zondag ernstig gewond raakte bij de terreuraanslag in Samaria, is woensdagavond aan zijn verwondingen bezweken. De terrorist is inmiddels opgepakt in het dorp Silwad bij Ramallah.
Groeten uit Israël - Mijn aliyah naar Israël (2)
Geplaatst op donderdag 6 mei 2021
‘Het leven leek perfect, althans dat dachten we, maar na aankomst raakte de realiteit van dit land ons hard. De eerste maanden na aankomst waren bepaald niet zoals we ons hadden voorgesteld’, schrijft Israel Today medewerkster Christina over haar aliyah naar Israël.
IDF schaft terreinwagen van eigen makelij aan
Geplaatst op donderdag 6 mei 2021
Na een periode van veel testen heeft de IDF besloten om een nieuwe terreinwagen aan te schaffen voor geleidelijke vervanging van de Amerikaanse Humvee. Het is de Z-MAG geworden, te bouwen in Israël, en de eerste dertig stuks zijn al besteld.
Netanyahu slaagt er niet in een regering te vormen
Geplaatst op woensdag 5 mei 2021
>Israël werd vanochtend wakker met een nieuwe aflevering van het politiek drama: Netanyahu heeft zijn mandaat teruggegeven, en lijkt zijn greep op de macht te verliezen. Sommige mensen werden wanhopig, anderen verheugden zich, en iedereen is onzeker.
Vreugde en euforie bij Arabieren na ramp in Meron
Geplaatst op woensdag 5 mei 2021
>Na de ramp in Meron kwamen er verschillende reacties uit het buitenland. Blijken van medeleven kwamen van de Jordaanse koning, de kroonprins van Bahrein, de ambassadeur van de VAE, leiders van de Druzen en de Hindoes. De moslimwereld wist niet goed hoe te reageren.
Groeten uit Israël - Veilig achter het veiligheidshek?
Geplaatst op woensdag 5 mei 2021
Het slangenseizoen is weer begonnen in Israël. Het wordt nu warmer, dat is ideaal weer voor de slangen. Zelfs een veilig­heids­hek rondom een neder­zetting houdt ze niet tegen, zoals onze collega Ayala ons vandaag weet te vertellen.
Vaticaan vraagt Israëli's om hulp voor waterproblemen
Geplaatst op woensdag 5 mei 2021
De Pauselijke organisatie Scholas Occurrentes, opgericht door paus Franciscus en actief in 190 landen, heeft het 'Jaar van het Water' gelanceerd, dat ingevuld zal worden door activiteiten voor het aanmoedigen van het vinden van oplossingen voor waterproblemen.
(Geen) Palestijnse verkiezingen: kiezen uit dictators
Geplaatst op dinsdag 4 mei 2021
De Palestijnse president Machmoud Abbas heeft de komende verkiezingen van 22 mei in de Pales­tijnse gebieden nu definitief geannuleerd. Dit was te ver­wachten, en natuurlijk gaf hij Israël hiervan de schuld in zijn toespraak. Maar dat was niet de echte reden.
Brian Greenaway: 'Sorry, ik ben Joods!'
Geplaatst op dinsdag 4 mei 2021
De Londenaar Brian Greenaway groeide op in een liefdevol gezin dat zich zeer bewust was van zijn Joodse identiteit - maar meer vanuit een politiek zionistisch dan vanuit een religieus oogpunt. Toen collega's hem over Jezus vertelden gaf hij het standaard­antwoord 'Sorry, ik ben Joods!'
Groeten uit Israël - Saai in ons land? Was het maar zo...
Geplaatst op dinsdag 4 mei 2021
Het is eigenlijk nooit saai in ons land, en misschien zou een beetje meer verve­ling niet zo heel erg zijn, bijvoor­beeld een dagelijks leven zonder politieke drama's, zonder trage­dies, zonder terro­ristische aan­slagen, zonder haat en ook zonder Corona.
Israël kondigt hervatting van het toerisme aan
Geplaatst op dinsdag 4 mei 2021
Na de geslaagde vaccinatiecampagne tegen Corona presenteerde minister van Toerisme Orit Farkash-Hacohen (foto) vorige week in een persconferentie de strategie van de regering om buitenlandse toeristen zo snel mogelijk weer in het land toe te laten.
3 gewonden bij terroristische schietpartij bij Tapuach
Geplaatst op maandag 3 mei 2021
Nu de normale situatie is teruggekeerd, lijkt de situatie in Judea en Samaria weer verhit te raken. Zondag­morgen verijdelden Israëlische soldaten een aanval met een mes door een Arabische vrouw, in de middag raakten drie jonge yeshiva-studenten gewond door een schietaanval.
De keuze van rabbijn Zvi Tau tussen twee kwaden
Geplaatst op maandag 3 mei 2021
Na de eerdere oproep van rabbi Kanievsky heeft rabbi Zvi Tau zondag, slechts 48 uur voor Netanyahu's deadline om een regering te vormen, een brief opgesteld waarin hij oproept tot een rechtse coalitie met de steun van Ra'am, de lokale politieke tak van de Moslim Broederschap.
Anti-Israël activisten ontmaskerd als Antisemieten
Geplaatst op maandag 3 mei 2021
Critici van Israël benadrukken vaak, dat ze niet antisemitisch zijn, ze zijn het alleen absoluut niet eens met het beleid van de Joodse Staat, en dat is politiek. Maar door het besmeuren van Stolper­steine laten ze zien, dat zij wel degelijk antisemitisch zijn.
Zwarte Hebreeërs dreigen te worden uitgewezen
Geplaatst op maandag 3 mei 2021
Tientallen families van een afgescheiden factie van de Black Hebrews beweging, een groep Afro-Ameri­kanen, kregen deze week te horen dat ze 60 dagen hebben om Israël te verlaten, of een gedwongen uitzetting tegemoet te zien.
Wat is Vrijheid zonder Eenheid eigenlijk waard?
Geplaatst op maandag 3 mei 2021
Het volk van Sion, dat tot dusver alle oorlogen tegen zijn Arabische vijanden heeft gewonnen, is te zwak om de benodigde eenheid tot stand te brengen om deze vrijheid te waarborgen. Het volk is op dit moment zó verdeeld, dat haar vertegenwoordigers geen regering kunnen vormen.
Archeologie: Zilveren rol met Priesterzegen opgegraven
Geplaatst op maandag 3 mei 2021
De zilveren rollen werden in 1979 ontdekt in Ketef Hinnom, even ten zuiden van de Stad van David - de plaats waar Jeruzalem begon - tijdens een opgraving van oude grafgrotten onder leiding van archeoloog Prof. Gabriel Barkay.
Groeten uit Israël - Een dag van nationale rouw
Geplaatst op zondag 2 mei 2021
De vlaggen hangen halfstok, het hele land herdenkt de slachtoffers van de tragedie in Meron. Kunnen we nu eindelijk de kloof tussen niet-religieuzen en orthodoxe Joden overbruggen? En leren we hier deze keer iets van of hebben we daarvoor opnieuw een ramp nodig?
Hoe de rabbijnen Benjamin Netanyahu kunnen redden
Geplaatst op zondag 2 mei 2021
Op het eerste gezicht zou Netanyahu de grote verliezer zijn, als zijn rechtse rivalen zich aansluiten bij het centrum-linkse blok in een regering van nationale eenheid, zonder Likoed.Israëls machtigste rabbijn ziet een kleine kans om Bibi aan de top te houden en de seculieren op een afstand.
'Rechts heeft gewonnen, dus moet rechts regeren'
Geplaatst op zondag 2 mei 2021
Weinigen kunnen zich een Israëlische verkiezing herinneren waarin één partij zo dominant naar voren kwam. En toch, een maand na de laatste verkie­zingen, kan Israël nog steeds geen stabiele regerings­coalitie samen­stellen.
Regering-Biden: Israël is geen Apartheidsstaat
Geplaatst op zondag 2 mei 2021
Terwijl bij de regering-Biden de robuuste verdediging van de Joodse Staat ontbreekt, die er veelal wel was bij de vaak door de regering-Trump, heeft deze woensdag wel gereageerd op een belangrijke mensen­rechten­organisatie die Israël een 'apartheids­staat' noemde.
Gevaccineerde Israëli's kregen Indiase Corona-variant
Geplaatst op zondag 2 mei 2021
Vier volledig gevaccineerde Israëli's zijn besmet geraakt met de Indiase variant van COVID-19. Deskun­digen vrezen dat het een van de besmet­telijker varianten is die is opgedoken. Israëlische top­ambte­naren vrezen dat het Pfizer-vaccin niet volledig effectief is tegen de nieuwe variant.