April 2021

Tragedie bij Lag BeOmer viering - 45 doden
Posted on Friday, April 30, 2021
Een van de grootste rampen in de geschiedenis van Israël vond gisteravond plaats, toen 44 ultra­ortho­doxe Joden omkwamen na een massale paniek tijdens de Lag BeOmer viering in Meron. Meer dan 150 mensen raakten gewond, sommigen levens­gevaarlijk.
Groeten uit Israël - Lag BaOmer
Posted on Friday, April 30, 2021
Tijdens Lag BaOmer vervullen wij de laatste wens van Rabbi Shimon Bar Jochai, één van de vijf leer­lingen van Rabbi Akiva, om niet te rouwen tijdens de herdenking van zijn sterfdag, maar deze juist te vieren, ter herdenking van het Vuur van Spiritualiteit dat hij verspreidde.
Muziekvideo: Lied over het tellen van de Omer
Posted on Friday, April 30, 2021
De vijftig dagen tussen Pesach (Pasen) en Shavoe'ot/­Weken­feest (Pinksteren) wordt de Omertijd genoemd. Volgens de Joodse traditie worden de dagen afgeteld. Het is een tijd van inkeer en zelfonderzoek. Luister naar een lied over deze Omerperiode.
Shabbats­lezingen: Omer, Wachten op Gods handelen
Posted on Friday, April 30, 2021
De Omertijd, de vijftig dagen tussen Pesach en Shavoe'ot (Wekenfeest) is voor het Joodse volk een tijd van wachten, inkeer en zelfonderzoek. Ook Jezus' leerlingen moesten vijftig dagen na Jezus opstandig uit de dood wachten op de vervulling met de Heilige Geest.
Jeruzalem geschokt: ‘Joodse’ familie blijkt Christen
Posted on Thursday, April 29, 2021
De orthodox-Joodse gemeenschap in de wijk French Hill in Jeruzalem was geschokt toen zij onlangs ontdekten, dat een christen jarenlang als een van hen had geleefd, en een zeer gerespecteerd lid van de nietsvermoedende orthodoxe gemeenschap was geworden.
Geen enkele politieke leider kan rekenen op de steun van het hele volk
Posted on Thursday, April 29, 2021
De Knessetverkiezingen van 23 maart jl. zijn het gevolg van onenigheid. Er bestaat geen enkele politicus waarmee iedereen het eens is. Ook de eerste jaren na de stichting van de staat Israël hadden de politieke partijen verschillende ideeën over de jonge Joodse staat.
Groeten uit Israël - Een dag aan het strand
Posted on Thursday, April 29, 2021
Het strandseizoen is weer begonnen! Vergezel onze collega Ayala tijdens een dagje op één van Israëls meest populaire stranden, het strand van Palmachiem, nabij Rishon LeZion. We hopen dat de deuren van Israël spoedig weer open gaan voor toeristen.
Defensie: Israël schrikt van mysterieuze ontploffing
Posted on Thursday, April 29, 2021
Wat was de oorzaak van de mysterieuze ontploffing in het centrum van Israël vorige week, die in een groot deel van Israël werd gehoord en gevoeld.. Er worden een hoop gissingen gedaan, en zelfs Iran denkt te weten wat het is geweest.
24.223 Europeanen werken bij Israëlische startups
Posted on Wednesday, April 28, 2021
Volgens een eerste onderzoek van Israëlische technische bedrijven die momenteel in Europa actief zijn, zijn er 912 Israëlische startups actief in 28 landen in de EU en hebben zij 24.223 Europese inwoners in dienst. Ook in de VS zijn ze merkbaar populair.
Boekbespreking: Twice Rescued Child
Posted on Wednesday, April 28, 2021
Zelfs na acht decennia duiken dramatische nieuwe verhalen op van overlevenden van de Holocaust. En Twice Rescued Child is een inspirerend getuigenis van triomf over tegenspoed, dat toont dat 'voor hen die God liefhebben, alle dingen meewerken ten goede' (Romeinen 8:28).
Groeten uit Israël - Wederzijds respect graag
Posted on Wednesday, April 28, 2021
Zowel in Israël als ook op onze redactie, hebben mensen verschillende meningen en standpunten, met name inzake de vaccinaties en de uitweg van Israël uit de Corona-crisis. Wij als redactie moeten de meningen van anderen respecteren, maar dat geldt ook voor onze lezers.
Techniek: UV-installatie kan bagage snel ontsmetten
Posted on Wednesday, April 28, 2021
Naast de röntgenapparaten, die onze bagage op elke luchthaven ter wereld controleren, zien we binnenkort misschien ook machines die met UV-stralen handbagage en ingecheckte bagage voor 99,99% ontsmetten van ziektekiemen op bieden.
Het ene drama na het andere
Posted on Tuesday, April 27, 2021
Israël lijkt van het ene drama in het andere te rollen. Na de Corona-pandemie was er de politieke ramp van de regerings­coalitie. In de schaduw van deze ramp zijn in Jeruzalem rellen uitgebroken. En Hamas gebruikt de situatie om de raket­beschietingen te hervatten.
Palestijnse president vervloekt de halve planeet
Posted on Tuesday, April 27, 2021
Onze Palestijnse buren hebben een zware week achter zich, die ze liever zouden vergeten. De Palestijnse leider Machmoud Abbas steunde een moordenaar en vervloekte in een toespraak de halve planeet, waarmee hij de 'Palestijnse zaak' ernstig heeft geschaad.
Groeten uit Israël - We leven in een luchtbel
Posted on Tuesday, April 27, 2021
Terwijl men in het buitenland nog voortdurend bezig is met uit­gaans­ver­boden en andere beper­kingen, lijken wij ons hier in Israël in een luchtbel van norma­liteit te bevinden. Er is nog maar één risicoplek waar besmet­tingen kunnen binnenkomen, ons vlieg­veld.
Toerisme: Zwemmen met de haaien? Liever niet!
Posted on Tuesday, April 27, 2021
De eerste hittegolf van het jaar en opwarmend water langs de Middel­landse Zeekust zorgden vorige week voor een aange­naam klimaat, niet alleen voor zwemmers, maar ook voor haaien. Bij de stad Hadera zwommen de haaien op enkele meters van de zwemmers.
Houdt de huidige chaos in Israël verband met Iran?
Posted on Monday, April 26, 2021
Nu corona minder aanwezig is, wordt Israël geconfronteerd met een nieuwe golf van dezelfde oude problemen. Het is weer een turbulente week geweest. En Teheran zou er iets mee te maken kunnen hebben.
Palestijnse reactie op 'militair beschermt Palestijnse vrouw'
Posted on Monday, April 26, 2021
De foto van een Israëlische soldaat die een Palestijnse vrouw met zijn schild beschermt tegen stenen, heeft geleid tot gepikeerde reacties uit Ramallah. De foto lijkt niet te passen in het beeld dat Ramallah graag ziet en regelmatig zelf produceert. Er is zelfs een oproep om de licentie van de fotograaf af te nemen.
Groeten uit Israël - Mijn aliyah naar Israël
Posted on Monday, April 26, 2021
Onze nieuwe medewerkster Christina Cohen stelt zich aan u voor en vertelt over haar immigratie in Israël. Het was een ingrijpende gebeurtenis voor een achtjarige, veel dingen waren helemaal niet leuk, maar ze wisten waar ze heen gingen en dat gaf kracht om positief te blijven.
Archeologie: De mysterieuze cisterne in Ramle
Posted on Monday, April 26, 2021
In Ramle, een gemengd Joods-Arabische stad in het centrum van Israël, staat een interessant bouwwerk uit de tijd van de Abba­sidische heer­schappij over het land Israël dat bijna niemand vandaag kent: het Bekken van Helena, een groot overdekt waterreservoir.
Israël erkent (eindelijk) bijna de Armeense genocide
Posted on Sunday, April 25, 2021
Turkije reageerde woedend, nadat Israël in navolging van de Verenigde Staten bijna de Armeense genocide door toedoen van het Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog officieel erkende, door de 'tragedie van het Armeense volk' te herdenken.
President eert soldaat van 'Verloren stam’ uit India
Posted on Sunday, April 25, 2021
Israël vierde vorige week haar 73e Onafhankelijkheids Dag. De Bnei Menashe hadden een speciale reden om blij te zijn. Iemand uit hun gemeenschap werd geëerd als een van Israëls beste soldaten, tijdens een ceremonie, voorgezeten door president Re'oeven Rivlin.
Groeten uit Israël – De dagelijkse raketten en rellen
Posted on Sunday, April 25, 2021
Corona lijkt tot het verleden te behoren. We hebben nu weer tijd voor andere dingen, want in de straten van Jeruzalem vechten Arabieren en Joden met elkaar, en in het zuiden vliegen de raketten uit Gaza weer over onze hoofden. We zijn helaas weer terug bij af.
Medisch: Geneesmiddelen tegen Covid-19
Posted on Sunday, April 25, 2021
Door de grote belangstelling voor vaccinatie tegen het coronavirus, raakt het onderzoek naar genees­middelen tegen de ziekte Covid-19 wat onderbelicht. Vandaag daarom aandacht voor enkele genees­middelen, hun werking, toe­passing en effectiviteit.
Joden en Arabieren vechten op straat in Jeruzalem
Posted on Friday, April 23, 2021
Door de naderende Palestijnse verkiezingen, waaraan volgens de PA ook Arabische inwoners van Jeruzalem moeten meedoen, is de situatie in de stad gespannen. Een demonstratie van de extreme Joodse Lehava-groep leidde tot gevechten met veel gewonden.
Moslim tijdens Ramadan gered in Joodse stad
Posted on Friday, April 23, 2021
Een Palestijnse arbeider viel voor dood neer na een zware electrische schok. Hij had gevast voor de islamitische heilige maand Ramadan, waardoor reanimatie door vrijwilligers van de reddingsdienst United Hatzalah veel moeilijker was.
Groeten uit Israël: Het land staat in volle bloei
Posted on Friday, April 23, 2021
De maanden maart en april zijn ongetwijfeld de mooiste tijd van het jaar voor de Israëli's. De winterregens zijn verminderd en laten een prachtig kleurenpalet achter van bomen en bloemen die overal in het land bloeien met een prachtig kleurenpalet.
Muziekvideo: Joodse bruiloft met 'Hava Nagila'
Posted on Friday, April 23, 2021
We zijn vandaag te gast bij de bruiloft van Sheila en Rob in het St Pancras Renaissance Hotel in Londen. Het orkest Down for the Count voert de traditionele Joodse bruiloftsdans 'de Hora' uit met het bekende lied 'Havah Nagillah', 'Laten wij vrolijk zijn'.
Shabbatslezingen: Verheerlijk God in uw lichaam
Posted on Friday, April 23, 2021
In zijn wijsheid heeft God de mensen richtlijnen gegeven voor de omgang met elkaar, ook op seksueel gebied. Overtreden ervan schaadt de mensen en maakt het land onrein. Hij roept ons daarom op, God in het lichaam en in de geest te verheerlijken; beide zijn Gods eigendom.
'Producten uit betwiste gebieden gelijk behandelen'
Posted on Thursday, April 22, 2021
De Tweede Kamer heeft gestemd voor gelijke behandeling wat betreft de etikettering van producten uit betwiste gebieden. De handhaving die de NVWA toepast op producten uit Israëlische nederzettingen, moet het voortaan ook op producten uit andere betwiste gebieden toepassen.
Syrische raket landt dichtbij Israëlische kernreactor
Posted on Thursday, April 22, 2021
Een syrische raket landde vanochtend vroeg dichtbij een Israëlische kernreactor. Vreemd genoeg klonken afgelopen weekend juist geluiden in Iran dat de kerncentrale aangevallen zou moeten worden, als reactie op het incident in Natanz, Iran.
De TikTok Intifada
Posted on Thursday, April 22, 2021
We moeten het beestje bij zijn naam noemen: antisemitisme is antisemitisme. Tegenwoordig worden er andere namen voor verzonnen, zoals de Eerste Intifada en de Messen-Intifada. Inmiddels is er nog een: de TikTok Intifada.
Groeten uit Israël - Uitstapje naar het noorden
Posted on Thursday, April 22, 2021
Vandaag kunt u onze collega Ayala vergezellen op een uitstapje naar het noorden. Ze trokken naar het uiterste noorden, naar Kiriat Shmona om te kamperen bij de Jordaan. Het was heerlijk weer, dus stopten ze op de terugweg bij het Meer van Galilea voor een frisse duik.
Israëlische luchtmacht ontvangt nieuw spionagevliegtuig
Posted on Thursday, April 22, 2021
De Israëlische luchtmacht maakt begin april bekend, dat het een nieuw inlichtingen- en spionagevliegtuig in gebruik neemt, dat de naam ‘Oron’ krijgt. Hierdoor zijn de oren en ogen van de Israëlische luchtmacht nog scherper op zijn vijanden gericht.
Israel Weinstein: Hoe omgaan met een pandemie
Posted on Wednesday, April 21, 2021
Israel Weinstein, in 1893 in New York geboren, raakte al jong vertrouwd met ziekte, Hij studeerde geveeskunde, en was hoofd van de Genees­kundige Dienst van de stad New York toen daar een pokken­epidemie uitbrak. Hij organiseerde een massale inentings­campagne.
Israëlisch ziekenhuis redt leven van kind uit Gaza
Posted on Wednesday, April 21, 2021
Als Israël Arabieren haat, waarom redt het dan het leven van hun kinderen? Toch wordt Israël in de mainstream media en op sociale netwerken vaak beschreven als het land dat een onblusbare haat koestert tegen Arabieren, en vooral tegen Palestijnen.
Groeten uit Israël - Herinneringen aan een andere tijd
Posted on Wednesday, April 21, 2021
Nu we onze normale routine bijna hebben hervonden, realiseer ik me pas goed hoe vreemd het afgelopen Corona-jaar eigenlijk was. Er zijn dingen waarnaar ik terugverlang (geen files), maar ondanks alle problemen heeft Corona ons ook veranderingen ten goede gebracht.
Na blokkade Suezkanaal komt oliepijpleiding in beeld
Posted on Wednesday, April 21, 2021
Nadat het gigantische containerschip Ever Given vorige maand dagenlang het Suezkanaal blokkeerde en een lange file wachtende schepen veroorzaakte, komt een bestaande zware oliepijpleiding tussen Eilat aan de Rode Zee en Ashkelon aan de Middellandse Zee weer in beeld.
Israël viert overwinning van vaccin op Coronavirus
Posted on Tuesday, April 20, 2021
• Onaf­hanke­lijk­heids­dag vierde verslaan van Corona,
• Marsband van IDF beeldde twee vaccinaties uit,
• Eerbetoon aan Pfizer-CEO Albert Bourla,
• Aankoop van vaccins voor 2022 is vastgelegd.
Etty Hillesum: schrijvend met de dood voor ogen
Posted on Tuesday, April 20, 2021
'Dan is het Hitler, dan Ivan de Verschrikkelijke, de Inquisitie, oorlogen, aardbevingen, de pest of hongers­nood. Het belang­rijkste is om met de pijn om te gaan en een klein hoekje van je ziel volledig intact te houden, wat er ook gebeurt,' schreef Etty Hillesum in haar dagboek.
Prins Philip was vrijmoedig en loyaal
Posted on Tuesday, April 20, 2021
De dood van prins Philip, de hertog van Edinburgh, is bijzonder verdrietig verlies voor zijn land en het Gemenebest. De man die 73 jaar aan de zijde van de koningin stond ​​en slechts twee maanden voor zijn 100ste verjaardag stierf, komt grote eer toe.
Groeten uit Israël - Zonder mondkapje de stad in
Posted on Tuesday, April 20, 2021
Mijn eerste wandeling door de stad zonder mondkapje, de studenten die weer terugkeren naar de campus, en een paar woorden over onze eerste Bijbelquiz, die echt op een Israëlische manier verliep, maar daarom niet minder leuk was.
Toerisme: Nog een gedeelte uit de film 'I Am Israel'
Posted on Tuesday, April 20, 2021
Gisteren zag u in het artikel 'Groeten uit Israël' de trailer van de film I Am Israel. Vandaag kunt u kijken naar een gedeelte uit deze film over de Stad van David, en maken we kennis met de reisgids Daniella Abraham. Zij vertelt over het leven van haar familie en hun verlangen naar Israël.
Helpt een rechtstreekse verkiezing premier Netanyahu?
Posted on Monday, April 19, 2021
Rechtse partijen in de Knesset dringen nu aan op een speciale rechtstreekse verkiezing voor de functie van premier. Als dit worden goedgekeurd, kunnen de centrum- en linkse partijen vermoe­delijk geen regerings­coalitie vormen en voorkomt dit een vijfde parlements­verkiezing.
Israëlische ambtenaren moeten zich laten vaccineren
Posted on Monday, April 19, 2021
De Israëlische commissie voor ambtenarenzaken heeft zondag bepaald dat ambtenaren kunnen worden ontslagen of overgeplaatst als zij weigeren zich te laten vaccineren tegen COVID-19 of wekelijks een virustest te ondergaan.
Groeten uit Israël - Tijd doorbrengen met het gezin
Posted on Monday, April 19, 2021
Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat we onze kinderen de juiste waarden bijbrengen. Heb ik mijn liefde voor Israël, voor het land en het volk voldoende aan hen doorgegeven? Om aan deze bewustwording bij te dragen kan ik u een prachtig spel aanraden.
Archeologie: Het paleis van koning David
Posted on Monday, April 19, 2021
De dynastie van koning David, die meer dan 400 jaar heeft geregeerd, was gevestigd in een paleis van cederhout dat koning David liet bouwen liet bouwen in het veroverde Jebus, ten zuiden van de Oude Stad van het huidige Jeruzalem, met hulp van Hiram, de koning van Tyrus.
Zou Ra'am de juiste keuze zijn?
Posted on Sunday, April 18, 2021
Rechts moet kiezen tussen twee kwaden. Om een regering te vormen, heeft Netanyahu geen andere keuze dan te bouwen op de steun van de islamitische partij Ra'am. Daarvoor heeft hij echter instemming van zijn potentiële rechtse bondgenoten nodig.
Hoe Joods en hoe democratisch moet Israël zijn?
Posted on Sunday, April 18, 2021
De Israëli's zijn het erover eens dat Israël niet alleen een Joodse Staat moet zijn, maar als zodanig ook demo­cra­tisch. Maar zij zijn het helemaal niet eens over wat precies wordt bedoeld met 'Joods' en met 'demo­cra­tisch'.
Is er een oplossing voor de verwevenheid tussen Jodendom en de Staat Israël?
Posted on Sunday, April 18, 2021
Het Israëlische Hooggerechtshof heeft begin maart bepaald dat de Staat mensen die in Israël zich bekeren tot het Jodendom in een liberale of conservatieve Joodse richting kunnen worden erkend als Israëlisch staatsburger.
Groeten uit Israël - We kunnen elkaar weer zien lachen!
Posted on Sunday, April 18, 2021
Weer een stap naar de normaliteit: vanaf vandaag mogen we zonder mondkapje naar buiten. Nu kunnen we elkaar weer aankijken, een glimlach zien of ook een andere uiting van emotie. Na een week van herdenken van onze vrijheid raakt ook deze nieuwe vrijheid mij diep.
Medisch: Israël bedankte Pfizer-topman Albert Bourla
Posted on Sunday, April 18, 2021
Tijdens de viering van Onaf­hanke­lijk­heids­dag heeft Israël woensdag Albert Bourla, de CEO van de interna­tionale medicijn­fabrikant Pfizer, bedankt voor zijn partner­schap dat heeft bijgedragen aan een van de meest geslaagde inentings­campagnes ter wereld.
Vrijwilligers zijn weer welkom in de kibboetsim
Posted on Friday, April 16, 2021
Een jaar nadat vrijwilligers uit het buitenland niet meer in de kibboetsim mochten komen werken wegens de verspreiding van het Coronavirus, heeft minister van Binnenlandse Zaken Aryeh Deri na veel verzoeken er meer ingestemd om het luchtruim te openen voor vrijwilligers.
Beelden van de flyover op Onafhankelijkheidsdag
Posted on Friday, April 16, 2021
Zoals elke jaar werd de Israëlische Onaf­hanke­lijk­heids­dag gisteren niet alleen gevierd met plechtigheden en barbecueën, maar ook opgeluisterd door een flyover van allerlei vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht over tientallen steden.
Groeten uit Israël - Goede woorden of slechte taal
Posted on Friday, April 16, 2021
In het Jodendom is het vermijden van kwaadsprekerij een belangrijk onderwerp. In het Torah-gedeelte voor deze week lezen we uitgebreide verhandelingen over de directe relatie tussen kwaadsprekerij en melaatsheid.
Muziekvideo: Hosiana, een lied van voorbede
Posted on Friday, April 16, 2021
Vandaag, de dag na Yom Ha'atzma'oet, Onaf­hanke­lijk­heids­dag, een lied van dankbaarheid en voorbede, opdat heel de wereld de naam van Jezus zal kennen en eren. Hoshiana betekent 'Red alstublieft'. Het wordt gezongen door Joshua A'aron, die u inmiddels wel bekend zal zijn.
Shabbatslezingen: Quarantaine, een tijd om te genezen
Posted on Friday, April 16, 2021
Dit Torah gedeelte gaat over zaken zoals ziekten, melaatsheid, en andere rituele onreinheden waarvan de Israëlieten afstand moesten nemen. Corona dwingt velen tot thuisblijven, tijd voor inkeer. Misschien is dit wel het meest positieve aspect van de Corona-crisis.
Hoe Israël de centrifuges in Natantz vernielde
Posted on Thursday, April 15, 2021
Dat de centrifuges voor het verrijken van uranium in de Iraanse atoomfabriek Natantz op Israëlisch initiatief zijn vernield, lijkt nu wel duidelijk. De reden waarom dit gebeurde eveneens. Maar hoe slaagde Israël er in met een enkele bom zo'n grote schade aan te richten?
Iran en Israël in een niet-verklaarde oorlog
Posted on Thursday, April 15, 2021
Iran en Israël zijn een nieuwe fase inge­gaan van hun schaduw­oorlog over het nucleaire wapen­programma van de Islami­tische Republiek, en haar poging om de invloed van Teheran uit te breiden over het hele Midden-Oosten, en zij stevenen af op een openlijk conflict.
Foto's: Israëlische troepen bereiden zich voor op strijd
Posted on Thursday, April 15, 2021
Eind maart sloot het Israëlische leger een trainings­sessie van 17 weken af, die in novem­ber begon. De manoeu­vres werden in de Golan­hoogten uitgevoerd, in een tijd van de toege­nomen bezorgdheid over een aanval door Hezbollah of andere door Iran gesteunde milities.
Defensie: 10 jaar raket­afweer­systeem Iron Dome
Posted on Thursday, April 15, 2021
Israëls verlangen naar vrede wordt het best aangetoond door de installatie van het Iron Dome-systeem. Dit unieke raket­afweer­systeem is het meest effectieve systeem in zijn soort ter wereld en is uitsluitend ontworpen om het land en zijn burgers te verdedigen.
102-jarige ontsteekt fakkel voor Onaf­hanke­lijk­heids­dag
Posted on Wednesday, April 14, 2021
'Ik verdien het niet. Het brengt me in verlegenheid',' zei Yaish Giat, toen hij werd uitgekozen om vanavond, tijdens de officiële staatsceremonie ter gelegenheid van Israëls 73e Onaf­hanke­lijk­heids­dag, een van de twaalf fakkels te ontsteken die de de stammen van Israël vertegenwoordigen.
Muziekvideo: Als 't harte huilt luistert God
Posted on Wednesday, April 14, 2021
Een lied van verdriet om het verlies van jonge levens in de oorlog. Shmuel Albaz schreef de tekst na de wrede moord op twee Israëlische reservisten in Ramallah in 2002, Arles Tzfadia maakte de sterke melodie. We luisteren naar een uitvoering door Uziya Tzadok.
Betere hulp nodig voor IDF-veteranen met PTSS
Posted on Wednesday, April 14, 2021
Israël reageerde geschokt, nadat een veteraan uit de Gaza-oorlog met PTSS zichzelf maandag in brand stak voor een kantoor van het ministerie van Defensie dat rehabilitatie­zaken behandelt. Zijn toestand is nog kritiek. Politici spraken zich uit voor meer aandacht voor gewonde veteranen.
Groeten uit Israël - Een heel bijzondere week
Posted on Wednesday, April 14, 2021
We worden in deze dagen van herdenken en vieren, heen en weer geslingerd tussen vreugde en verdriet. We mogen al deze gebeurtenissen nooit vergeten. Evenmin zullen wij ooit volledig getroost worden in het verdriet om onze geliefden, die niet meer bij ons zijn.
'Israël Producten Centrum onterecht beboet door NVWA'
Posted on Tuesday, April 13, 2021
Afgelopen vrijdag kreeg het Israël Producten Centrum (IPC) een brief van de Nederlandse Voedsel- en Waren­autoriteit, waarin een boete wordt opge­legd van € 2.100 omdat de etiketten op de wijnflessen van IPC niet kloppen, deze zouden moeten worden aangepast.
Mossad: Iran wil Israëli's naar het buitenland lokken
Posted on Tuesday, April 13, 2021
Na de beschieting van een Iraans inlichtingenschip in de Golf van Oman en het vernield raken van splinternieuwe centrifuges in een Iraanse atoomfabriek vecht Iran terug met het lozen van stookolie in de Middellandse Zee en het verleiden van Israëlische zakenlieden met mooie meiden.
Gedenkdag: Een vlag voor elke gevallene
Posted on Tuesday, April 13, 2021
Deze dinsdagavond begint Yom Hazikaron, de Gedenkdag voor gesneuvelde soldaten en slachtoffers van terreur. Vanavond en morgen klinken de sirenes, en enkele dagen tevoren worden bij de graven van gesneuvelde soldaten Israëlische vlaggen geplaatst.
Groeten uit Israël - In het spoor van de Filistijnen
Posted on Tuesday, April 13, 2021
Ga mee met Israel Today-medewerkster Ayala op haar uitstapje naar het 'Tel Tzafit National Park'. Als u denkt aan één van de beroemdste Bijbelse geschie­de­nissen ooit, zal de naam ‘Gath' u waar­schijnlijk wel iets te zeggen hebben.
Toerisme: Kent u de 'Kleine Westelijke Muur'?
Posted on Tuesday, April 13, 2021
Ongetwijfeld kent u de Klaagmuur of Westelijke Muur, door ervaren toeristen aangeduid als de 'Kotel', Muur. De כותל הקטן Kotel HaQatan (Kleine Kotel) is nauwelijks bekend; het is de voortzetting van de 'Grote' Kotel en staat bijna precies tegenover het Heilige der Heiligen.
Israël herdenkt zijn gevallen soldaten en burgers
Posted on Monday, April 12, 2021
Vandaag begint in Israël een week van herdenken van gevallen soldaten en ­slachtoffers van terreur, uitlopend op de vreugde van Onaf­hanke­lijk­heids­dag. Ter gelegenheid hiervan hebben wij een Onaf­hanke­lijk­heids­dag Bijbelquiz georganiseerd voor onze leden.
Heeft Israël groeps­immuniteit bereikt tegen Corona?
Posted on Monday, April 12, 2021
Zoals elk land streeft Israël al een jaar naar het bereiken van het magische percentage, dat de bevolking immuun zou maken voor COVID-19. Volgens een of meer deskundige zijn we er misschien dicht genoeg bij, om te stoppen met verlammende sociale en economische beperkingen.
Het christendom is Joods!
Posted on Monday, April 12, 2021
Ophef over 'Joodse' paasdienst haalt nationale krantenkoppen: de liturgie van de Church of England zou teveel overeenkomen met de Pesach-Seder die door Joden wordt gehouden. Na kritiek op de liturgie, is deze ingetrokken.
Groeten uit Israël - Het gewone leven na Corona
Posted on Monday, April 12, 2021
Vandaag een paar woorden over het dagelijks leven na Corona bij ons thuis en in Israël. Meer thuis­werken, weer groeiende verkeers­opstop­pingen, een nieuwe spoor­verbinding vanuit Modi’in naar Jeruzalem die binnenkort in gebruik wordt genomen, en het weer voor vandaag.
Archeologie: Shekel uit tijd Tweede Tempel gevonden
Posted on Monday, April 12, 2021
Israëlische archeologen hebben vorige maand een zeer zeldzame 'Tyrische shekel' gewonden in de Davidstoren, de oude citalel van Jeruzalem, op een paar kilometer van de Tempelberg. Dit soort shekels was gangbaar in de tijd van de Tweede Tempel.
Eerste Israel Today Onaf­han­kelijk­heids­dag-Bijbelquiz
Posted on Sunday, April 11, 2021
Ter gelegenheid van Onaf­han­kelijk­heids­dag, Israëls 73e verjaardag, organiseert Israel Today op zondag 18 april, 17 en 18 uur vanuit Jeruzalem een unieke Engelstalige resp. Duitstalige Bijbel­quiz via een Zoom-verbinding. Hiermee zijn mooie prijzen te winnen.
Antisemitisme nog spring­levend in de Arabische wereld
Posted on Sunday, April 11, 2021
De Tunesische president wakkert de haat tegen Israël en de Joden aan. Zoals je kon verwachten neemt het antisemitisme in Tunesië nu toe, de haat tegen de Joden groeit. Ik heb er al eerder meer­malen voor gewaar­schuwd – God is mijn getuige.
Israël gedenkt met liefde de Britse prins Philip
Posted on Sunday, April 11, 2021
Israël heeft dit weekeinde de Britse koninklijke famiie zijn condoleances overgebracht naar aanleiding van het overlijden van prins Philip. Als zoon van een prinses die haar leven riskeerde om Joden te redden van de nazi's, was hij altijd het meest 'pro-Israël' van de Britse royals.
Groeten uit Israël - Verdriet en vreugde
Posted on Sunday, April 11, 2021
We beginnen aan een week met een dag van gedenken en verdriet en een dag van vreugde over de geboorte van onze Staat. Dit is hetgeen ons allen verbindt. Ook al zijn we nog zó verschillend, op deze dagen worden alle verschillen opzij gezet. Het is een heel speciale tijd.
Groepsimmuniteit bij IDF; EU keurt snelle test goed
Posted on Sunday, April 11, 2021
Door de snelle inentingscampagne en de lockdowns kun je nu over groepsimmuniteit in Israël spreken, en behoort Israël bij de vijf meest Corona-bestendige landen. Een innovatieve Israëlische Coronatest met snelle resultaten is goedgekeurd voor de EU.
Jeruzalem eert laatste Shoah-overlevenden met foto's
Posted on Friday, April 09, 2021
Het aantal overlevenden van de Holocaust op de wereld neemt snel af. Sommige mensen vrezen, dat als zij er niet meer zijn, het steeds moeilijker zal worden om de Holocaust-ontkenners aan de kaak te stellen en de belofte van 'Nooit meer!' na te komen.
Trump Heights krijgt zijn eerste officiële bewoners
Posted on Friday, April 09, 2021
Critici beschuldigden Netanyahu ervan, dat hij op 16 juni 2019 niets meer dan een bord met de plaatsnaam 'Trump Heights' had ingehuldigd, maar met de komst van de eerste bewoners, en nog tien gezinnen op komst, is het een echte gemeenschap aan het worden.
Groeten uit Israël - We zijn bevrijd
Posted on Friday, April 09, 2021
De uittocht uit de Corona-crisis kwam op tijd voor Pesach. Het is heerlijk dat alles weer is geopend, maar het zijn vooral de kleuter­scholen en normaal functio­nerende scholen die de vermoeide ouders vrijheid hebben gebracht.
Muziekvideo: Tussen het heilige en het profane
Posted on Friday, April 09, 2021
In dit lied zijn we getuige van een charmante samen­werking tussen de ultra­orthodoxe zanger Shoeli Rand en de seculiere zanger Amir Dadon. Het lied raakt de harten van allen die in hun ziel naar mede­dogen en verlos­sing verlangen.
Shabbats­lezingen: Wees nuchter en nederig
Posted on Friday, April 09, 2021
De Bijbelgedeelten voor vandaag roepen ons op om nuchter te zijn, niet verdoofd door alcohol, om het verschil te zien tussen heilig en profaan, om het verschil te zien tussen wat God je opdraagt en de dingen waarmee je jezelf behaagt.
'Ik zal niet sterven' - Hoop vinden in de Holocaust
Posted on Thursday, April 08, 2021
Het thema voor de Internationale Holocaust Gedenkdag van dit jaar was: 'Wees het licht in de duisternis,' en het is een getuigenis van de eeuwige Hoop van Israël. We denken aan de jonge Joodse jongens en meisjes die de gruwelen van de Holocaust hebben doorstaan.
Een beeld zegt meer dan duizend woorden
Posted on Thursday, April 08, 2021
Niets belichaamt de overwinning van het goede op het kwade in de Tweede Wereldoorlog meer dan het bestaan van de Staat Israël en zijn huidige kracht.
Joods verzet tegen de Holocaust
Posted on Thursday, April 08, 2021
Vandaag, 8 april/27 Nisan, is het Yom HaShoa, de dag waarop Israël de vernietiging van 6 miljoen Joodse levens in Europa herdenkt. Voluit heet deze dag Yom haZikaron laShoah welaGevoerah, Dag van Gedenken van Vernietiging en van Heldendom.
Twee minuten stilstaan om te herdenken
Posted on Thursday, April 08, 2021
Om 10 uur precies klonken de sirenes in het hele land. Op deze dag herdenkt Israël de zes miljoen Joodse slachtoffers die in de Holocaust zijn vermoord. Gedurende twee minuten kwam het land tot stilstand. Twee minuten van herinnering.
Groeten uit Israël - Herdenking van de 6 miljoen
Posted on Thursday, April 08, 2021
Het hele land herdenkt vandaag de zes miljoen joden die door de nazi's werden vermoord. Sommigen vinden het prettiger om er niet meer aan herinnerd te worden, maar helaas is dat niet mogelijk, omdat we dit zwarte hoofdstuk in de geschiedenis van de mensheid nooit mogen vergeten.
Vanavond begint de Holocaust Gedenkdag Yom HaShoa
Posted on Wednesday, April 07, 2021
Het jaarlijkse evenement wordt geopend met een ceremonie bij de Yad Vashem Holocaust Memorial. Zes overlevenden van de Holocaust zullen zes fakkels ontsteken die de zes miljoen vermoorde Joden vertegenwoordigen.
Olijfboom, de nationale boom van Israël
Posted on Wednesday, April 07, 2021
Begin dit jaar vierde het Joods Nationaal Fonds haar 120-jarig bestaan. Deze organisatie heeft zo’n 250 miljoen bomen geplant in het heilige land. Vanwege deze verjaardag werd online de nationale boom van Israël gekozen.
Groeten uit Israël - Een uitstapje naar het noorden
Posted on Wednesday, April 07, 2021
Bijna niemand in Israël blijft thuis tijdens de Pesach vakantie. Vandaag vertelt Ayala ons over haar uitstapje naar het Akko, waar ze eerst genoten van hun tijd met de familie. Zondagmorgen bezochten ze nog enkele mooie plekjes in het bloeiende Galilea.
Israël begint proef met een trein zonder rails
Posted on Wednesday, April 07, 2021
Israël zal over enkele maanden een proef beginnen met een Auto­noom Rail Rapid Transit (ART) trein. Deze trein met wielen, zonder rails, die meer op een kloeke autobus lijkt, werd enkele jaren geleden in China ontwikkeld en in 2019 commer­cieel in gebruik genomen.
President wijst 'met vrees voor Israël' Netanyahu aan
Posted on Tuesday, April 06, 2021
De Israëlische president Re'oeven Rivlin heeft dinsdag met tegenzin het mandaat om de volgende regering te vormen aan zittend premier Benjamin Netanyahu gegeven. Hij noemde de beslissing moeilijk vanuit een moreel standpunt.
Corona brengt miljonairs naar Israël
Posted on Tuesday, April 06, 2021
De Israëlische belastingdienst publiceerde een anonieme lijst van vastgoedtransacties met een waarde van meer dan 30 miljoen sjekel (€ 7 miljoen euro), waaruit blijkt dat zeer veel buitenlanders dergelijke dure grond en onroerend goed in Israël hebben gekocht.
Groeten uit Israël - Corona, wat was dat ook alweer?
Posted on Tuesday, April 06, 2021
Terwijl wij alweer gewend zijn aan de nieuwe dagelijkse routine na Corona, lijkt het alsof in Europa de Corona-crisis nog maar net is begonnen. In Israël zijn we nu weer terug bij het ‘oude’ nieuws, het vervolg op de verkiezingen is nu weer een van de belang­rijkste kwesties.
Toerisme: Het Israel Museum is weer open
Posted on Tuesday, April 06, 2021
Het Israel Museum in Jeruzalem is weer open. U heeft de kunst en de historie gemist, en het museum heeft u gemist. Een toeristische reis naar het Heilige Land is nog niet mogelijk, dus we behelpen ons met enkele uitstekende video's.
Hoe Iran zijn Israël-project voortzet
Posted on Monday, April 05, 2021
De nieuwe Amerikaanse regering maakt dezelfde oude fouten als eerder gemaakt werden: proberen om Iran tevreden te stellen en zijn kwaadaardige activiteiten negeren. Hierdoor neemt de kans op een direct gewapend conflict toe.
Europeanen denken verrassend positiever over Israël
Posted on Monday, April 05, 2021
Uit een enquête van het Europese onder­zoeks­instituut YouGov blijkt dat de mening van de Europeanen over Israël in het afgelopen jaar aanzienlijk is verbeterd en dat de mate van afkeuring is verminderd. Dit komt mede door de Abraham-Akkoorden van en succes van de inentingscampagne.
Rechtse activisten: 'Geen regering met Arabieren'
Posted on Monday, April 05, 2021
Niet iedereen is blij met Netanyahu's flirt met de islamitische partij. Een kleine groep rechtse activisten demonstreerde zondag buiten de residentie van de president in Jeruzalem. Ze eisten dat hij geen coalitie toestaat die afhankelijk is van de steun van de islamitische partij Ra'am.
Groeten uit Israël - Blauw en wit wappert in onze tuin!
Posted on Monday, April 05, 2021
Volgende week, op 15 april, vieren we onze 73e Onaf­hanke­lijk­heids­dag. De blauw-witte vlaggen hangen al overal. We hopen deze ­dag weer met onze uitgebreide familie te kunnen vieren, maar dan moeten de laatste Corona beperkingen nog wel worden versoepeld.
Archeologie: Olijvenproductie gevonden onder water
Posted on Monday, April 05, 2021
Onderzoekers van verscheidene universiteiten en onder­zoeks­instel­lingen in Israël en het buitenland hebben voor de kust van Haifa onder water een werkplaats voor de olijven­productie gevonden uit de kopertijd. De vondst is ongeveer 4000 jaar ouder dan eerdere vergelijkbare vondsten.
'Koning Bibi’ ziet geen reden om op te stappen
Posted on Sunday, April 04, 2021
Hoewel Netanyahu premier wil blijven, zoeken zowel links als rechts naar een manier om hem eindelijk af te zetten. Yaïr Lapid en Naftali Bennet zijn bijvoorbeeld bereid om de beurt premier te zijn in de nieuwe regering. Maar zijn hun beweegredenen hiervoor juist?
Orthodoxe Joden: Liever Arabische dan linkse politici
Posted on Sunday, April 04, 2021
Wat zijn de tijden veranderd! Terwijl Benjamin Netanyahu weer worstelt om een meerder­heids­coalitie in elkaar te flansen, wierp Israël’s leidende orthodoxe rabbijn hem een reddingslijn toe door samenwerking met Arabische islamisten toe te staan. Zijn die betrouw­baar?
Christenen vierden Goede Vrijdag en Paasfeest
Posted on Sunday, April 04, 2021
De kerken in het Heilige Land kunnen hun feesten weer op een bijna normale manier vieren, nu de religieuze instellingen open zijn voor een beperkt aantal gelovigen. De Heilig Grafkerk opende haar deuren voor bezoekers, maar het was lang niet zo druk als eerdere jaren.
Groeten uit Israël - Tel Aviv na de Corona
Posted on Sunday, April 04, 2021
Vrijdag maakten we een uitstapje naar Tel Aviv, daar was geen spoor van Corona meer te bekennen. Wandelend door de stad zag ik dat het normale leven in Tel Aviv vrijwel weer terug is. De terrasjes en zelfs het Dizen­goff­plein zaten weer vol, net als de parkeergarages.
Pfizer CEO: Daarom kozen we Israël als eerste land
Posted on Sunday, April 04, 2021
Pfizer CEO Albert Bourla vertelde vorige maand in een interview met Channel 12 News, waarom zijn bedrijf Israël koos als 'laboratorium voor de wereld' voor het coronavaccin van zijn bedrijf. De belangrijkste reden waren de goed georganiseerde ziekenfondsen.
We nemen afscheid van de Pesachweek
Posted on Sunday, April 04, 2021
We nemen afscheid van de Pesachweek met twee speciale bijdragen: een concert-op-afstand van het Israëlisch Philharmonisch Orkest, dat via een Zoom-verbinding enkele Seder-melodiën laat horen, en een filmpje van bijzondere liefhebbers van matses.
Gebruik God niet voor je eigen doeleinden
Posted on Friday, April 02, 2021
Waarom riep de profeet Jesaja God aan in de menselijke politiek? Jesaja betrok God onbeschaamd bij de menselijke politiek. In deze tijd doen veel mensen hetzelfde voor hun eigen politieke agenda. Maar God is heilig, wij bezitten Hem niet, Hij staat niet automatisch aan onze kant.
Verkeerschaos tijdens Pesach door einde van lockdown
Posted on Friday, April 02, 2021
Tijdens Pesach herdenkt het Joodse volk zijn bevrijding, en dit jaar kon heel Israël voelen hoe het toen geweest kon zijn, want vlak voor de feestdag werden de Covid-lockdowns beëindigd en werden de meeste economie en culturele instellingen heropend. Vrijheid!
Groeten uit Israël – Niet zaaien tijdens het Jubeljaar
Posted on Friday, April 02, 2021
Elk zevende jaar is een Shabbats­jaar voor het land. Dan zal men op zijn land niet zaaien noch oogsten. En, na zeven maal zeven jaar is het ‘Jubeljaar' aan de beurt. Een merk­waardig stelsel van wetten. Toch kunnen we ze zien als bewijs voor de Godde­lijk­heid van de Bijbel.
Muziekvideo: De priesterlijke zegen
Posted on Friday, April 02, 2021
Tweemaal per jaar, in de Pesachweek en tijdens het Loof­hutten­feest, wordt op het plein voor de Westelijke Muur de priester­zegen uitgesproken over het volk. In de tweede video wordt deze zegen uit Numeri 6:24-26 gezongen door Joahua Aaron en zijn vrienden.
Shabbatslezingen: Gedenk uw verlossing
Posted on Friday, April 02, 2021
Op deze laatste dag van de Pesachweek, de dag tussen Jezus lijden en sterven en zijn opstanding uit de dood, willen we gedenken hoe God verlost, uit de slavernij van het diensthuis Egypte, en uit de slavernij van de zonde, om te leven als vrije mensen, in relatie met onze Heer.
Hoe buitenlandse spelers werken aan Palestijnse Staat
Posted on Thursday, April 01, 2021
Europa helpt de Palestijnen ‘feiten op de grond’ te creëren door hulp voor illegale bouwwerken in Gebied C in Judea en Samaria. Ondertussen keert Biden indirect terug naar het financieren van Palestijns terrorisme.
Microsoft plant nog meer investeringen in Israël
Posted on Thursday, April 01, 2021
De Amerikaanse softwaregigant Microsoft wil zijn activiteiten in Israël verder uitbreiden, zo meldde het Israëlische financiële tijdschrift Globes onlangs. Naast het reeds voor dit jaar geplande datacentrum overweegt Microsoft een centrum voor onderzoek en ontwikkeling en een chipfabriek in Israël.
Groeten uit Israël – Pesach wordt uitbundig gevierd
Posted on Thursday, April 01, 2021
Tijdens deze Pesach-week bieden veel steden en gemeenten allerlei attracties aan voor haar bewoners. Het was dus logisch dat ook wij iets van onze herwon­nen vrijheid wilden ervaren. Daaarom gingen we naar Naharia, waar een feestelijk programma was georganiseerd.
Onderscheppingsraket Barak met groter bereik getest
Posted on Thursday, April 01, 2021
Israel Aerospace Industries (IAI) heeft vorige week met succes een reeks tests afgerond van het lucht­verdedigings­systeem ‘Barak’ (bliksem). Dit kan doelen onderscheppen, waaronder ballistische raketten, tot op een afstand van 150 km en een hoogte van 30 km.