maart 2021

Israëlisch diplomatiek offensief na crisis in Libanon
Geplaatst op woensdag 31 maart 2021
De crisis in Libanon heeft geleid tot nieuwe diploma­tieke initiatieven, maar het is zeer de vraag of dit zal leiden tot een oplossing voor de ongekende situatie in het land. Iran en Hezbollah hebben immers andere plannen met Libanon.
Hebreeuws: Israëls geheime wapen
Geplaatst op woensdag 31 maart 2021
Gods oorspronkelijke gesproken woord, in het Hebreeuws, is altijd de onverbrekelijke band tussen Israël en het Joodse volk geweest en zal dat ook altijd blijven. Voor onze Duitse en Nederlandse lezers zijn cursussen Hebreeuws beschikbaar.
Groeten uit Israël - Pesach, bijna zoals het altijd was...
Geplaatst op woensdag 31 maart 2021
Pesach voelt dit jaar eindelijk weer zoals we het altijd kenden. De Israëli's maken gebruik van deze feestdagen door uitstapjes naar het platteland te maken en van hun herwonnen vrijheid te genieten. Heel anders dan in Europa, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.
Techniek: Auto-accu in slechts vijf minuten opladen
Geplaatst op woensdag 31 maart 2021
De Israëlische startup Store-Dot heeft een zeer snel oplaadbare accu ontwikkeld, die bij bezitters van elektrische auto's de vrees wegneemt voor urenlang wachten tijdens het opladen bij het maken van lange ritten. De laadtijd wordt gereduceerd tot zo'n vijf minuten.
Bibi mist meerderheid in rechts blok
Geplaatst op dinsdag 30 maart 2021
In het rechtse blok heeft Benjamin Netanyahu gevaarlijkere vijanden dan je op het eerste gezicht zou denken. En opnieuw lijken alle partijen recht op een politieke impasse af te stevenen.
Hoe stemden Israëlische Arabieren deze verkiezingen?
Geplaatst op dinsdag 30 maart 2021
Bij de laatste Israëlische verkiezingen hebben de Israëlische Arabische kiezers de Gezamenlijke Arabische Lijst afgestraft. Hun leiders waren meer met de Palestijnse kwestie bezig dan met de wens van hun kiezers: Integratie in de Israëlische maatschappij.
'Mars van de Levenden' dit jaar virtueel wegens Corona
Geplaatst op dinsdag 30 maart 2021
Vanwege de corona-maatregelen vindt de jaarlijkse mars ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Holocaust, tussen de kampen Auschwitz en Birkenau, dit jaar virtueel plaats. Dit betekent dat u, als lezer, kunt deelnemen zonder in het vliegtuig te stappen!
Groeten uit Israël - Pesach-week, tijd voor uitstapjes
Geplaatst op dinsdag 30 maart 2021
Tijdens de Pesach-week gaan Israëli's graag op reis, maar veel vakantie­bestemmingen in Europa zijn nog niet open. Vanaf vandaag mogen we weer door de Sinai naar Egypte reizen, en ondanks dat we net de Uittocht uit Egypte hebben gevierd, is er veel belang­stelling voor.
Toerisme: De Via Dolorosa in Jeruzalem
Geplaatst op dinsdag 30 maart 2021
De Via Dolorosa, de weg van het lijden, is de route van een processie in de Oude Stad van Jeruzalem, die de route zou zijn die Jezus liep van het Romeinse gerechts­gebouw, in de vesting Antonia, naar zijn kruisiging op de heuvel Golgotha.
Vrede in het Midden-Oosten is geen utopie
Geplaatst op maandag 29 maart 2021
Vrede in het Midden-Oosten werd nog maar een paar jaar geleden beschouwd als een utopie. Nu stellen steeds meer Arabische landen zich open voor Israël. Binnenkort zullen wij gelovige Arabieren horen zeggen: 'uw God regeert'.
Israël verijdelt smokkel van goudstaven uit Gaza
Geplaatst op maandag 29 maart 2021
Terwijl Gazanen verarmd blijven, heeft Hamas blijkbaar goud genoeg om zijn gewelddadige agenda uit te voeren. Vorige week namen controleurs bij de grens van Gaza goudstaven in beslag, verborgen tussen tomaten en bestemd voor de Westbank.
Groeten uit Israël - Uittocht uit deze politieke impasse
Geplaatst op maandag 29 maart 2021
Met Pesach herdenken we hoe Mozes het volk Israël uit de slavernij leidde. Ik kon de herwonnen vrijheid meevoelen en zong met gepast enthousiasme de liederen uit de Haggadah. Maar nu hebben we nog iemand nodig om ons uit onze politieke impasse te leiden.
Archeologie: Antieke grafsteen gevonden in de Negev
Geplaatst op maandag 29 maart 2021
Wie was de Maria die zo’n 1400 jaar geleden op de negende februari van een onbekend jaar stierf? Haar grafsteen werd kort geleden ontdekt in het Nationale Park van Nitzana, een plaats in de Negev die als pleisterplaats van de Nabateërs werd gesticht.
Goede Pesachweek en Paasdagen
Geplaatst op zondag 28 maart 2021
Deze zondag is de eerste dag van het Pesachfeest, het feest van de uittocht uit Egypte, en Palmpasen, de dag waarop Jezus als een nederige Koning op een ezel Jeruzalem binnenreed, waar Hij een week later zijn leven aflegde als verzoening voor de zonden van de wereld.
Medisch: Hoe effectief is Pfizer's Corona-vaccin?
Geplaatst op zondag 28 maart 2021
De hoeveelheid antilichamen die de Pfizer-BioNTech vaccins produceren, is een week na de tweede injectie zes tot twintig maal groter dan wordt aangetroffen bij personen die Covid-19 hebben opgelopen en op natuur­lijke wijze deze antilichamen zelf hebben aangemaakt.
Gaat Netanyahu plotseling dingen veranderen?
Geplaatst op vrijdag 26 maart 2021
Hoe langer iemand aan de macht is, hoe groter de kans dat hij corrupt wordt. Geldt dit ook voor Netanyahu? Hij gaat zich meer als koning dan als politicus gedragen. Mogelijk gaat hij her­vor­mingen doorvoeren bij het Hoog­gerechts­hof, dat denkt boven de Knesset te staan.
Groeten uit Israël - Twee feestdagen direct na elkaar
Geplaatst op vrijdag 26 maart 2021
Pesach is verreweg de meest inspannende feestdag binnen het Jodendom, en dit jaar valt Pesach direct na de Shabbat. Vaak zijn de ouders door alle inspanningen doodmoe aan de Pesach-tafel, maar ze proberen er vrolijk uit te zien in het belang van de kinderen.
Muziekvideo: Waarom is deze avond anders?
Geplaatst op vrijdag 26 maart 2021
Zaterdagavond vieren religieuze Joden de Sederavond, het begin van de Pesachweek, waarin de uittocht uit Egypte wordt gevierd en onderwezen. Een lied uit de lange liturgie vol teksten, liederen, gebeden, vragen en eten is Mah nishtana halaylah hazeh.
Shabbatslezingen: Een levend en heilig offer voor God
Geplaatst op vrijdag 26 maart 2021
God vraagt ons in zijn Woord, om een heilig, levend en onberispelijk offer voor Hem te zijn. Dat betekent leven in een hechte relatie met Hem, in dagelijks gebed en Bijbellezen. Die relatie mag niet uitdoven, zoals het vuur op het brandofferaltaar niet mocht uitdoven.
Arabische partij beslist wie coalitie vormt in Israël
Geplaatst op donderdag 25 maart 2021
De uitslag van deze vierde verkiezing in twee jaar is opnieuw onbeslist. Alleen deze keer met één groot verschil: de politieke kroning van de premier en de vorming van een coalitie in de Joodse Staat Israël lijkt nu af te hangen van de religieuze islamitische partij Ra'am.
President begroet Oosten­rijkse over­groot­moeder
Geplaatst op donderdag 25 maart 2021
Tijdens een bezoek aan Wenen, om deel te nemen aan een ceremonie bij het Holocaust gedenkteken van de stad, bezocht hij ook de Holocaust-overlevende Susie Gutman, op verzoek van haar achterkleindochter Karen, die in zijn Jeruzalemse residentie werkt.
Groeten uit Israël - Situatie na verkiezing is onduidelijk
Geplaatst op donderdag 25 maart 2021
Ook deze vierde verkiezingsronde heeft ons niet geholpen om uit de politieke impasse te komen. We hadden er zoveel van verwacht, maar er is een onduidelijke situatie ontstaan. Er moeten nog 450.000 stemmen geteld worden, en hopelijk zorgen die nog voor meer duidelijkheid.
Defensie: Marine-oefening met Cyprus en Frankrijk
Geplaatst op donderdag 25 maart 2021
Griekenland, Cyprus en voor het eerst ook Frankrijk namen van 7 tot 12 maart deel aan de jaarlijkse, door Israël geleide, marine-oefening 'Noble Dina'. Ook een Amerikaans schip nam er aan deel . Vorig jaar werd de oefening afgelast wegens de Corona-pandemie.
Naftali Bennett heeft de sleutels van Bibi's koninkrijk
Geplaatst op woensdag 24 maart 2021
Hoewel zijn droom om ooit premier te worden nog even op zich zal laten wachten, is Naftali Bennett uit de verkiezing van gisteren tevoorschijn gekomen als 'kingmaker'. Zonder Yamina heeft Netanyahu geen regering. Dit betekent dat Bennett alles kan vragen wat hij wil.
Verkiezingschaos en de kern van waarheid in humor
Geplaatst op woensdag 24 maart 2021
Hoe vaak Israël ook naar de stembus gaat, zeker is dat de vele verkie­zingen van deze twee jaar de mensen als volk niet dichter bij elkaar brengen. Nee, elke verkiezing laat steeds meer zien hoe diep verdeeld de Israëlische samen­leving is. Er is al sprake van een vijfde verkiezing.
Groeten uit Israël - Ons Vrouwenparlement
Geplaatst op woensdag 24 maart 2021
Met ons ‘vrouwenparlement’, een groepje vriendinnen, hebben we genoten van ons uitstapje naar de Golan. In deze periode is de Golan een oase van bloemen, trekvogels, groene heuvels, enz. Elke minuut raakten we in verrukking over wat we daar zagen.
Techniek: Israël bouwde drie plaats­bepalings­satellieten
Geplaatst op woensdag 24 maart 2021
Na de lancering van een reeks satellieten, een poging tot een maanlanding, en nu de lancering van drie plaats­bepalings­satellieten, behoort Israël zeker tot de exclusieve club van ruimte­vaart­mogend­heden, dankzij de snelle ontwikkeling van de ruimte­vaart­industrie in Israël.
Knessetverkiezingen: Blijf het laatste nieuws volgen
Geplaatst op dinsdag 23 maart 2021
Voor de vierde keer in twee jaar gaan de Israëli's vandaag naar de stembus. Israel Today volgt de verkiezingen en brengt u interessant nieuws. Volg de hele dag deze berichtgeving. De tijden zijn Israëlische tijd, een uur later dan de Nederlandse tijd.
Knessetverkiezingen: Bereid je hart voor op de uitkomst
Geplaatst op dinsdag 23 maart 2021
Dit is een oproep aan gelovigen die in het Heilige Land wonen om hun harten en geesten te gaan voorbereiden op de uitkomst van de verkiezingen. Of u rechts, links of centrum stemt, voor of tegen Bibi bent, u moet voorbe­reid zijn op een mogelijke patstelling als resultaat.
Video: Zo gaat het stemmen in Israël
Geplaatst op dinsdag 23 maart 2021
Onze redacteur David Lazarus neemt u mee naar zijn stem­bureau in de kuststad Caesarea, en laveert op het schoolplein van de middelbare school tussen de tafeltjes en span­doeken van diverse partijen door. Op wie hij heeft gestemd? Dat moet u hem niet vragen.
Groeten uit Israël - We gaan (alweer) stemmen!
Geplaatst op dinsdag 23 maart 2021
De dag van de Knesset-verkiezingen is altijd een bijzondere dag, al is het voor de vierde keer in twee jaar. Maar ook is deze verkie­zings­dag een vrije dag, en verleidt dus veel Israëli's er toe, om in de nieuw herwon­nen vrijheid, een uitstapje met het gezin te gaan maken.
Toerisme: Een dagtocht langs drie grenzen
Geplaatst op dinsdag 23 maart 2021
In één dag maakten wij een tocht langs de grenzen van Libanon, Syrië en Jordanië. Het doorbreken van mentale grenzen is een thema en een missie voor ons. In Israël zijn de grenzen nog duidelijk zichtbaar, want Israël ligt nu eenmaal midden in het Midden-Oosten.
Israëlische kunst-fotografe bracht de Bijbel tot leven
Geplaatst op maandag 22 maart 2021
Dikla Laor is een van de interes­santste artistieke fotografen in het moderne Israël. Haar creaties zijn het waard om in 's werelds grootste musea te worden tentoongesteld, naast de werken van andere grote kunstenaars die probeerden de Bijbelse verhalen vast te leggen.
Israëlische verkiezingen lossen waarschijnlijk niets op
Geplaatst op maandag 22 maart 2021
Zullen de komende verkiezingen voor een nieuw parlement in Israël een einde maken aan de politieke crisis die nu al meer dan twee jaar aanhoudt? Lees hier waarom het antwoord daarop nee is. En dinsdag kunt u met ons de Knesset­verkiezingen volgen.
Groeten uit Israël - Pesach: van schoonmaak-koorts naar bevrijding
Geplaatst op maandag 22 maart 2021
In de week vóór Pesach worden meer schoon­maak­middelen verkocht dan in de rest van het jaar bij elkaar. Mijn schoon­maakster heeft misschien dit jaar geen zin om huizen schoon te gaan maken. Dus begon ik er zelf aan. De Traditie trok me met geweld de Grote Schoon­maak in.
Archeologie: Bijbel­fragmenten uit de Judese woestijn
Geplaatst op maandag 22 maart 2021
Voor de eerste keer in ongeveer 60 jaar zijn bij archeo­logische opgravingen in de woestijn van Judea fragmenten ontdekt van een bijbelrol. Hij is geschreven in het Grieks en bevat delen van de twaalf kleine profeten, waaronder de boeken van Zacharia en Nahum.
Enquête: populariteit van Israël is toegenomen
Geplaatst op zondag 21 maart 2021
Het afgelopen jaar is Israël meer dan gewoonlijk met lof overladen door Europese regeringen. Dit is deels te danken aan de vredesakkoorden met de Emiraten, Bahrein, Soedan en Marokko, en deels aan zijn succesvolle vaccinatiebeleid tegen het Coronavirus.
Generaals en christen-zionisten oneens over benoeming
Geplaatst op zondag 21 maart 2021
Drie belangrijke Israëlische generaals steunen de benoeming van Colin Kahl tot Amerikaans onder­minister van Defensie, terwijl de Christen-Zionisten rond John Hagee hem een bedreiging voor de Joodse Staat noemen. Wie heeft werkelijk het beste met Israël voor?
Groeten uit Israël - 2 warme dagen tot de verkiezingen
Geplaatst op zondag 21 maart 2021
Niet alleen de temperaturen blijven stijgen, maar ook in politieke zin wordt het warmer, de verkiezingen staan voor de deur. Natuurlijk waren de komende verkie­zingen hét gespreks­onder­werp aan onze shabbats­tafel, toen we gisteren met de hele familie bij elkaar zaten.
Arabier verdedigt Israël tegen leugens over vaccinatie
Geplaatst op zondag 21 maart 2021
Israël ligt bij het vaccineren van zijn bevolging tegen het Corona-virus ver voor op andere landen. Critici van de Joodse Staat kwamen met de valse bewering, dat alleen Joden werden gevaccineerd. Een Israëlische Arabier zette de zaak recht in de VN Mensenrechtenraad.
Na mijn open brief een oprecht dankwoord
Geplaatst op vrijdag 19 maart 2021
Ik was zeer verrast door de overweldigende respons en positieve reactie op mijn 'Open Brief'. Lezers, vrienden en onbekenden hebben ons of mij persoonlijk geschreven via e-mail, WhatsApp, Facebook, Telegram en andere digitale sluipwegen.
Coronacijfers dalen net op tijd voor Israëls verkiezingen
Geplaatst op vrijdag 19 maart 2021
Op een zeer fortuinlijk moment voor premier Netanyahu is het Covid-19 virus in Israël aan zijn aftocht begonnen. De afname lijkt zich in de loop van deze week voort te zetten. Is het allemaal politiek, of is het gewoon toeval dat Israël uit de crisis komt net voordat de verkiezingen beginnen?
Groeten uit Israël - de grote schoonmaak voor Pesach
Geplaatst op vrijdag 19 maart 2021
Pesach nadert, het aftellen is al begonnen, maar de tijd is beperkt. Natuurlijk probeer ik te helpen, maar dat mag ik niet. Mijn vrouw heeft op 'Google Calendar' een schema gemaakt van wat er allemaal, op welke dag moet gebeuren, en door wie. Dat werkt best goed.
Muziekvideo: Hij die zijn eigen Zoon niet spaarde
Geplaatst op vrijdag 19 maart 2021
In de aanloop naar Pasen een lied van de Messianic Jewish Alliance of Israel: Hoe asher lo chasach et beno shelo, Hij die zijn eigen Zoon niet gespaard heeft. Het is gebaseerd op de teksten Romeinen 8:31-32, 35 en 38-39.
Shabbats­lezingen: Offerdienst als lessen voor het leven
Geplaatst op vrijdag 19 maart 2021
Het boek Leviticus begint met de beschrijving van vijf offers. Wat is hun betekenis, nu er geen offerdienst bestaat? Ze vormen elk een heenwijzing naar het grote offer van onze Here Jezus Christus, en voor ons lessen om het leven als gelovige op een hoger pijl vol te houden.
Israëlische uitvoer op recordhoogte – door Corona
Geplaatst op donderdag 18 maart 2021
Als reactie op de Corona-lockdowns en beper­kingen zijn wereld­wijd mensen meer naar de digitale wereld gaan kijken. Israëlische bedrijven, toon­aan­gevend op het gebied van cyber­beveiliging, cloud computing, online gaming en fintech, zagen hun omzet groeien.<
Tegels uit Ein Kerem (Jeruzalem), een leuk cadeau
Geplaatst op donderdag 18 maart 2021
Een goede kennis uit Jeruzalem attendeerde mij op een atelier in Ein Kerem waar Ruth, een plaatse­lijke kunste­nares, tegels maakt en beschildert. Ik was zeer geïnteres­seerd om haar daar te ontmoeten, en ik heb met mijn collega Ayala haar atelier bezocht.
Groeten uit Israël - Pesach komt, Corona gaat
Geplaatst op donderdag 18 maart 2021
Een paar woorden over Pesach, dat we weer met onze hele familie mogen vieren. We kunnen de voorbereidingen voor Pesach weer gaan treffen, met de stress die dat meebrengt. Ook deel ik met u een video van een korte wandeling door de overvolle Jaffastraat in Jeruzalem.
Eenheid 8200: Cyberoorlog vindt ook plaats in het veld
Geplaatst op donderdag 18 maart 2021
Gevechten via het internet worden steeds belang­rijker, en niemand is er beter op voor­bereid dan Israël. Vooral eenheid 8200 is gevreesd geworden. Maar zelfs voor een cyber­eenheid zijn er missies, die niet vanaf een bureau kunnen worden uitge­voerd
'Iron Sting', Israëls precisie-geleide mortiergranaat
Geplaatst op donderdag 18 maart 2021
De door het Israëlische defensiebedrijf Elbit ontwikkelde ‘Iron Sting’ is een 120mm mortiergranaat, die met hulp van laserstralen of GPS naar zijn doel wordt geleid. Na zo'n tien jaar ontwikkeling zijn op 14 maart de laatste testen met succes uitgevoerd.
Netanyahu sterker bij Arabische en Joodse kiezers
Geplaatst op woensdag 17 maart 2021
Als Bibi zo racistisch is, de Arabische bevolking discrimineert en de Palestijnen onderdrukt, zoals ze zeggen, waarom verkiezen dan zoveel Arabische kiezers hem als premier? Is dit wegens de Abraham-akkoorden, of de geslaagde Corona-vaccinatie?
Rode woestijnwijn uit Israël verkrijgbaar in Nederland
Geplaatst op woensdag 17 maart 2021
Al meer dan 10 jaar versturen wij de rode wijnen van onze wijngaard in de Negev-woestijn vanuit Israël naar Nederland. Maar de wijn komt steeds dichterbij. We hebben nu een distributie-depot in Duitsland, waar onze wijn na een maand op zee eindelijk is aangekomen.
Groeten uit Israël - Een verlovingsfeest in het souterrain
Geplaatst op woensdag 17 maart 2021
Orthodoxe Joden kunnen niet afzien van alle gebruiken. Zij beschouwen hun geloof in God, in hun traditie en in de Torah als belangrijker dan welke pandemie-voor­schrif­ten ook. Aangezien we voor een verlovings­feest waren uitgenodigd, maakten we het mee.
Israël, Cyprus, Griekenland koppelen elektriciteitsnetten
Geplaatst op woensdag 17 maart 2021
Israël, Cyprus en Griekenland gaan hun elektriciteits­netten koppelen via onderzeese gelijk­spannings­kabels. Na vele jaren praten, denken en financiering zoeken hebben Israël, Cyprus en Griekenland vorige week een Memorandum van Overeenstemming ondertekend.
Schaduwoorlog tussen Israël en Iran escaleert
Geplaatst op dinsdag 16 maart 2021
Zowel Israël als Iran passen nieuwe tactieken toe nu de spanning tussen de rivalen in het Midden-Oosten gevaarlijk hoog oploopt. Het lijkt erop dat de oorlog zich (deels) naar zee verplaatst, sinds de olievervuiling en de beschieting van schepen.
Israëlische goodwill-project voor Japans rampgebied
Geplaatst op dinsdag 16 maart 2021
Deze maand lanceerde de Israëlische ambassade in Japan een uniek initiatief dat een reeks projecten omvat in de oostelijke Japanse regio, die tien jaar geleden werd getroffen door een zware aardbeving, een tsunami en radioactieve ramp in Fukushima.
Tsjechië opende ambassade­kantoor in Jeruzalem
Geplaatst op dinsdag 16 maart 2021
De Tsjechische premier Andrei Babish heeft donderdag het Jeruzalemse kantoor van de Tsjechische ambassade geopend. Het kantoor zal een Tsjechische consul hebben die consulaire, politieke en economische kwesties zal behandelen.
Rio de Janeiro en Ra'anana zijn nu zustersteden
Geplaatst op dinsdag 16 maart 2021
In de Israëlische stad Ra'anana in het centrum van het land wonen bijzonder veel Braziliaanse immigranten. Hun wens om een zusterstad-relatie aan te gaan met Rio de Janeiro is nu in vervulling gegaan.
Groeten uit Israël - Vaccinaties verplichten?
Geplaatst op dinsdag 16 maart 2021
'Je hoeft je niet te laten vaccineren, niemand dwingt je!’ Echter, er zijn voorbeelden te over die ons tot vaccineren dwingen. De huidige situatie stemt me tot nadenken. Ik vraag me ook af waarom uitsluiting nodig is, als de vaccinaties de gevaccineerden zo goed beschermen.
Toerisme: Potvis en tuimelaar op bezoek in Israël
Geplaatst op dinsdag 16 maart 2021
Terwijl in januari het menselijk toerisme in Israël stil lag, werden in zee twee bijzondere gasten waargenomen: in de Rode Zee bij Eilat zwom een tuimelaar, een dolfijn uit de Indische en Stille Oceaan, en een potvis nam een kijkje in de badplaats Nahariya.
Weer 300 Ethiopische Joden naar huis gebracht
Geplaatst op maandag 15 maart 2021
Het heeft lang geduurd om de Falash Mura thuis te krijgen, zo zegt de voorzitter van het Joods Agentschap. Maar nu zijn ze eindelijk thuis. In zekere zin is de situatie van de Falash Mura vergelijkbaar met die van de Messiasbelijdende Joden.
Terugkeer van de ballingen heiligt Gods Naam
Geplaatst op maandag 15 maart 2021
Bij de eerste beden van het bekende gebed 'Onze vader', dat Jezus ons leerde, zullen veel christenen zich niet meteen realiseren, dat dit ook een pleidooi inhoudt voor Aliyah, de terugkeer van de Joodse ballingen naar hun vaderland.
Laten we eerlijk zijn: open brief van onze hoofdredacteur
Geplaatst op maandag 15 maart 2021
Israel Today heeft de afgelopen maanden meer kritiek dan gewoonlijk gekregen van onze lezers. Die critici maken zich zorgen over het Israëlische vaccinatie­beleid, en dat we er op een te positieve manier over berichten. Hoofdredacteur Aviel Schneider geeft een reactie.
Groeten uit Israël – We gaan weer opstarten
Geplaatst op maandag 15 maart 2021
Vandaag ben ik optimistisch en durf ik te schrijven dat we langzaam afscheid aan het nemen zijn van Corona. Wat is er deze keer, na de derde lockdown, anders dan de laatste paar keren? Daar heb ik maar één antwoord op: het vaccineren!
Archeologie: 2500 jaar oud aardewerk amulet ontdekt
Geplaatst op maandag 15 maart 2021
Tijdens een wandeltocht met de familie in zuidelijk Israël ontdekte de elfjarige Zvi Ben-David uit Be'er Sheva vorige maand bij de wadi Nachal HaBesor een zeldzaam aardewerk beeldje van een vrouw, dat dateert uit de tijd van de Eerste Tempel, 2500 jaar geleden.
Groeten uit Israël - Dienstplicht, iets doen voor de Staat
Geplaatst op zondag 14 maart 2021
We hebben alle drie onze kinderen in de handen van het Israëlische leger gelegd. Onze jongste moet nog anderhalf jaar dienen. Hij klaagt daar soms over, maar ook aanvaardt hij het feit dat je niet alleen iets van de regering kunt krijgen, maar dat je ook iets terug moet geven.
Noodhulp Israël bood hulp aan 24 projecten
Geplaatst op zondag 14 maart 2021
Noodhulp Israël, een mooie samenwerking tussen diverse kerken en organisaties, heeft in de afgelopen acht maanden een bedrag van € 200.000 ontvangen en dit besteed aan 24 projecten en gemeenten in Israël.
Is de Coronavirus-crisis in Israël echt verleden tijd?
Geplaatst op zondag 14 maart 2021
Premier Benjamin Netanyahu kondigde deze week aan dat Israël de Coronacrisis snel en volledig te boven zou komen. Verscheidene experts zeiden dat in Israël niet langer van een ‘pandemie’ gesproken zou moeten worden. Pfizer's CEO prees Netanyahu's vast­houdend­heid.
'Israël krijgt genoeg vaccin, ongeacht wie premier is'
Geplaatst op zondag 14 maart 2021
Ongeacht wie er na de Israëlische verkiezingen premier wordt, zal het land in de toekomst voldoende vaccins tegen het Coronavirus krijgen, verzekerde Albert Bourla, de CEO van het farmaceutische bedrijf Pfizer, in een interview met Channel 12 News.
De Bijbel tot leven gebracht in collectie artistieke foto's
Geplaatst op vrijdag 12 maart 2021
Dikla Laor is een van de interes­santste artistieke fotografen in het moderne Israël. Haar creaties zijn het waard om in 's werelds grootste musea te worden tentoongesteld, naast de werken van andere grote kunstenaars die probeerden de Bijbelse verhalen vast te leggen.
Joodse en islamitische EHBO-ers redden samen levens
Geplaatst op vrijdag 12 maart 2021
Vier vrijwillige paramedici van de reddings­organisatie United Hatzalah namen maandag deel aan een geavanceerde EHBO-trainingscursus toen ze een noodoproep kregen. United Hatzalah kent geen apartheid, Joden en moslims werken samen bij het redden van levens.
Groeten uit Israël - Een gedeeld ijsje is een half ijsje
Geplaatst op vrijdag 12 maart 2021
Vrijgevigheid is een Joodse deugd, een basiskwaliteit, die we in het Hebreeuws ‘chessed’ noemen. Een deugd die we hebben geleerd van onze voorvader Abraham, en die we aan onze kinderen doorgeven, of is deze eigenschap bij de kinderen van Abraham aangeboren?
Muziekvideo: Vrolijke medley van Shabbatsliederen
Geplaatst op vrijdag 12 maart 2021
We luiden vandaag de Shabbat in met vrolijke muziek, een medley van Shabbatsliederen, met daarin Lecha Dodi, Oneg Shabbat, Ezrani el Chai, Shalom Lavan Dodi, Shabbat Matanah, Keshibo Hashishi, Wero'eh Habaniem, Kie Ishmarah Shabbat.
Shabbatslezingen: Verblijven in Gods rust
Geplaatst op vrijdag 12 maart 2021
In tijden van crisis bidden we, maar we moeten ook niet vergeten onze door God opgedragen rol te spelen. We hebben perioden van rust nodig om na te denken, ons leven te evalueren en ons ervan vergewissen dat wij in overeenstemming zijn met onze Schepper.
Jordanië blokkeert Netanyahu's reis naar Abu Dhabi
Geplaatst op donderdag 11 maart 2021
Premier Benjamin Netanyahu van Israël zou deze donderdag zijn eerste bezoek brengen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Maar kort voor vertrek werd bekend gemaakt, dat deze poging om de leiders van de VAE te ontmoeten, alweer zou worden uitgesteld.
Groeten uit Israël - Warm weer verwarmt onze zielen
Geplaatst op donderdag 11 maart 2021
Gestimuleerd door het heerlijke en warme weer zijn we naar het strand van Naharia getrokken, waar het veel rustiger was dan we verwachtten. Van de olie­vervui­lingen hebben we niets gemerkt, de vrijwilligers en de professionals hebben een geweldig werk verricht.
Troepen van Israël en VN controleren grens Libanon
Geplaatst op donderdag 11 maart 2021
Terwijl de spanningen tussen israël en Hezbollah oplopen, contro­leerden troepen van de IDF dinsdag samen met vredes­handhavers van de VN, onderdeel van de UN Interim Force in Lebanon (UNIFIL), de grens tussen de Joodse Staat en zijn noor­delijke buur­man.
Aanvalssysteem 'Circle of Fire' waakt tegen Hezbollah
Geplaatst op donderdag 11 maart 2021
Ondanks de verstoring door de Coronavirus-pandemie heeft het Israëlische leger zijn intensieve programma van gevechts­trainingen uitgevoerd en zijn paraatheid en samenwerking verbeterd tegen tegen­standers, met name de actuele en nabije bedreiging door Hezbollah.
Ayala en Hanna telden olijfbomen in de Negev-woestijn
Geplaatst op woensdag 10 maart 2021
Israel Today-medewerksters Ayala en Hanna zijn dinsdag naar de Negev-woestijn gereden om voor de olijfbomen te zorgen, die daar namens onze lezers zijn geplant. Op het werkplan stond de indeling van de olijfgaarden 5 en 6.
Estée Lauder, de wereld van schoonheid en rijkdom
Geplaatst op woensdag 10 maart 2021
De naam Estée Lauder staat voor een mooi uiterlijk en een gezonde huid. Naast de hoge kwaliteit is het succes van haar cosmetica ook zeker te danken aan agressieve marketing van deze Amerikaanse Joodse vrouw, die een zegen werd voor de wereld.
Groeten uit Israël - Bar Mitswa ondanks Corona
Geplaatst op woensdag 10 maart 2021
Dankzij Corona heeft de Bar Mitswa-viering van onze zoon drie dagen geduurd. Door de beperkingen moesten we familie en vrienden in groepjes ontvangen. Maar we beloofden elkaar dat niets de vreugde van dit feest zou mogen wegnemen! Het waren gedenkwaardige dagen.
Techniek: Een antwoord op het massale mestprobleem
Geplaatst op woensdag 10 maart 2021
Een Israëlische uitvinding, die oorspronkelijk is ontworpen om hondenpoep in een geurloos poeder te veranderen, wordt als proefproject opgeschaald als een oplossing voor geurloze verwerking van koeienpoep in veehouderijen en slachthuizen.
‘Christelijke’ zendeling gearresteerd in Israël
Geplaatst op dinsdag 9 maart 2021
In wat de Israëlische media beschreven als een uitzonderlijke gebeurtenis in de Joodse Staat, werd vorige maand een ‘christelijke’ zendeling gearresteerd. Israel Today vroeg een immigratie-advocaat om uit te leggen wat de Israëlische regels voor zendingsactiviteiten zijn.
Saudi's: Tempelberg en Al Aqsa onbelangrijk voor islam
Geplaatst op dinsdag 9 maart 2021
Terwijl Palestijnse politici de Tempelberg en de Al Aqsa-moskee als strijdkreet gebruiken om de-emoties van alle moslims tegen Israël op te wekken, zeggen enkele Saudi's en andere Arabieren, dat de Tempelberg en zelfs de Al Aqsa-moskee helemaal niet zo heilig voor hen zijn.
Israël begint met vaccineren van Palestijnse arbeiders
Geplaatst op dinsdag 9 maart 2021
Israël is begonnen met zijn inentings­campagne voor Palestijnse werknemers die in Israël en de Joodse gemeen­schappen in Judea en Samaria mogen werken. Dit is in het gemeen­schap­pe­lijk belang van beide partijen. Maar willen ze allemaal een injectie?
Groeten uit Israël - Israëls economie gaat weer open
Geplaatst op dinsdag 9 maart 2021
Net voor de verkiezingen komt de economie in Israël weer op gang. Restaurants en cafés mogen eindelijk weer gasten ontvangen, evenementen kunnen weer worden bezocht en de mond­kapjes­plicht is opgeheven. Is de timing bewust zo gekozen?
Toerisme: Wat is de beste berg in Israël, en waarom?
Geplaatst op dinsdag 9 maart 2021
De Kadoorie Basisschool van mijn kinderen haalde mij en tientallen ouders over om voor zonsopgang deze berg te beklimmen om het schooljaar mee te beginnen. Wat is eigenlijk de mooiste berg? Ik stel u er drie voor, maar ik heb mijn keuze al bepaald.
Israëlische rechtse partijen lokken LHBT stemmen
Geplaatst op maandag 8 maart 2021
Het duurt nog maar drie weken tot de volgende verkiezingen van Israël, en diverse partijen zoeken nieuwe groepen kiezers om het soort politieke impasse te vermijden, dat heeft gezorgd voor deze vierde verkiezing in slechts twee jaar.
Voorganger voert campagne tegen LHBT- lesprogramma op Israëlische scholen
Geplaatst op maandag 8 maart 2021
Ariel Ben-David is voorganger van de messiaanse gemeente Ma’ayan Eilat, de zuidelijkste stad van het land. Hij voert momenteel campagne tegen het LHBT-lesprogramma op openbare scholen.
Tel Avivse rabbi opent deuren voor de LGBT-beweging
Geplaatst op maandag 8 maart 2021
Israel Today organiseerde vorige week een exclusieve chat voor onze leden met prof. rabbi Aviad Friedman, waarin deze rabbijn zijn outreach naar de LGBT-gemeenschap in de Joodse Staat uitlegde. De Engelstalige opname is nog te beluisteren.
Groeten uit Israël - Een uitstapje in de natuur
Geplaatst op maandag 8 maart 2021
Zo ongeveer 150.000 Israëli's bezochten op Shabbat een van Israëls vele nationale parken. Deze keer behoorden wij daar ook toe, en wel aan de overkant van de straat van ons appartement. En nu pas realiseerde ik me de volle schoonheid van deze plek. Ik was geboeid.
Archeologie: Herstelwerk aan de Westelijke Muur
Geplaatst op maandag 8 maart 2021
Na tweeduizend jaar van brandende zonneschijn en hevige regens is de Westerse Muur in Jeruzalem toe aan zijn periodieke onderhoudsbeurt. Naast het klimaat maken ook de planten die er wortelden en vogels die in de muur nestelen reparatiewerk noodzakelijk.
Artistieke fotografe brengt de Bijbel tot leven
Geplaatst op zondag 7 maart 2021
Dikla Laor is een van de interes­santste artistieke fotografen in het moderne Israël. Haar creaties zijn het waard om in 's werelds grootste musea te worden tentoongesteld, naast de werken van andere grote kunstenaars die probeerden de Bijbelse verhalen vast te leggen.
101-jarige ontvangt na 84 jaar Duits paspoort terug
Geplaatst op zondag 7 maart 2021
Toen Edith Ramon in 1937 op jonge leeftijd Duitsland verliet, vluchtend voor de nazi's, en vervolgens haar staats­burger­schap werd ingetrokken, had ze nooit kunnen dromen dat ze die na 84 jaar als hoog­bejaarde zou terugkrijgen.
Groeten uit Israël - Het beloofde Kanaän, klein en divers
Geplaatst op zondag 7 maart 2021
De afgelopen week werd ik weer naar de woestijn gelokt, ik ging er samen met mijn zoons naar toe. We gebruikten de maaltijd in een bedoeïenentent, zittend op de grond, en na de maaltijd kregen het gevoel dat we teruggezet waren naar de pionierstijd.
Gaat Israël vaccins tegen Corona produceren?
Geplaatst op zondag 7 maart 2021
De Israëlische regering en de Israëlische genees­middelen­fabrikant Teva zijn in gesprek met zowel Moderna als Pfizer/BioNTech over het starten van de productie van vaccins in Israël. Het Israëlische vaccin Brilife is met Fase 2 onderzoek gestart.
Opent Hooggerechtshof deur voor Messiaanse Joden?
Geplaatst op vrijdag 5 maart 2021
Het Hooggerechtshof van Israël heeft bepaald, dat ook bekeringen door Reform en Conservatieve rabbijnen, die in Israël worden verricht met het oog op de Wet op de Terugkeer, door de Staat moeten worden erkend, en niet uitsluitend bekeringen door orthodoxe rabbijnen.
Groeten uit Israël - De Bijbel zit vaak vol met actie
Geplaatst op vrijdag 5 maart 2021
In het Torah-gedeelte voor deze week komt het allemaal voor. Een halsstarrig volk dat zijn eigen weg gaat, en zijn leider, Mozes die voor haar pleit voor het Aangezicht van God Zelf. De visie hierop van wijlen Rabbi Nissenbaum is indrukwekkend en bijzonder actueel.
Muziekvideo: Moe en bezorgd? Ga de shabbatrust binnen
Geplaatst op vrijdag 5 maart 2021
Deze keer breng ik u een paar populaire orthodoxe zangers in Israël met hun unieke moderne, jazzy muzikale interpretatie van een bekend traditioneel Joodse shabbatlied, Lecha Dodi, Laten we gaan naar mijn geliefde, de Shabbat.
Shabbatslezingen: Een nieuw verbond – door Jezus
Geplaatst op vrijdag 5 maart 2021
Na de zonde met het gouden kalf smijt Mozes de stenen platen van de Wet, symbool van het verbond, kapot. In die dagen sloot God met zijn volk een nieuw verbond, dat symbool staat voor het nieuwe verbond, waarvan Jezus als hogepriester de middelaar is.
Biden: ICC heeft niet het recht om Israël te vervolgen
Geplaatst op donderdag 4 maart 2021
Het Internationaal Strafhof in Den Haag besloot deze week dat het zal onder­zoeken of Israël en Hamas mogelijk oorlogs­mis­daden hebben begaan tijdens de Gaza-oorlog van 2014. Israël is echter geen lid, en Palestina geen Staat. Israël en de VS bekriti­seren het besluit.
Israëlische kunstenares brengt de Bijbel tot leven
Geplaatst op donderdag 4 maart 2021
Dikla Laor is een van de interes­santste artistieke fotografen in het moderne Israël. Haar creaties zijn het waard om in 's werelds grootste musea te worden tentoongesteld, naast de werken van andere grote kunstenaars die probeerden de Bijbelse verhalen vast te leggen.
Groeten uit Israël - Mijn geliefde nieuwe vaderland
Geplaatst op donderdag 4 maart 2021
Het luide gekletter van regendruppels tegen het raam zette me aan het denken over mijn leven en de hele geschiedenis, die mij bijna 33 jaar geleden naar Israël bracht. Ik heb een hoge prijs betaald voor deze beslissing, maar toch besef ik ook nu weer: ik houd van Israël!
Israëlische luchtmacht kiest nieuwe transporthelikopter
Geplaatst op donderdag 4 maart 2021
Israël heeft aangekondigd dat het de Sikorsky/Lockheed Martin CH-53K ‘King Stallion’ helikopter heeft gekozen om de huidige vloot CH-53D ‘Yassur’ (Stormvogel) zware transporthelikopters te vervangen, die al sinds 1968 in gebruik zijn.
BLM-activist: Black Lives Matter wil Israël vernietigen
Geplaatst op woensdag 3 maart 2021
Wie nog steeds in de illusie leeft dat de Black Lives Matter (BLM) beweging in de VS niet totaal vijandig staat tegenover Israël, en bij uitbreiding tegenover het Joodse volk, hoeft alleen maar te luisteren naar de laatste tirade van Marc Lamont Hill.
Joods herstel tegenover heiliging van het verleden
Geplaatst op woensdag 3 maart 2021
Tijdens de Kristallnacht werd ook de Bornplatz Synagoge in Hamburg, gebouwd in 1905, in brand gestoken en verwoest. De ruzie over voorgestelde herbouw van deze synagoge toont een ernstige kloof in hoe Joden zichzelf zien in de wereld van vandaag.
Groeten uit Israël - We zien uit naar komende zondag
Geplaatst op woensdag 3 maart 2021
Vanaf zondag wordt een belangrijke stap gezet in de richting van de normaliteit waar wij zo naar verlangen. Er zijn weer tekenen van terugkeer naar het normale leven. Het gaat niet alleen om bruiloften, maar ook om de verkiezingen voor de Knesset over minder dan drie weken.
Techniek: Energie opslaan in samengeperste lucht
Geplaatst op woensdag 3 maart 2021
De Israëlische hi-tech bedrijf Augwind gaat in opdracht van de Israëlische regering de eerste centrale voor hernieuwbare energie bouwen, die lucht samen­perst en opslaat als een 'lucht-batterij', die energie produceert wanneer die nodig is.<
Arabische ambassadeur ontvangen met erewacht
Geplaatst op dinsdag 2 maart 2021
Het was maandag een verbluffende gebeurtenis voor de meeste Israëli's, toen een erewacht van het Israëlische leger de eerste ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) verwelkomde in de residentie van de president in Jeruzalem.
Piraten, Arabische christenen en Messiaanse Joden
Geplaatst op dinsdag 2 maart 2021
Maar liefst 39 partijen doen mee aan de komende verkiezingen. Het Israëlische nieuwsportaal Ynet publiceerde afgelopen weekeinde een artikel over marginale politieke partijen, die al bij veel verkiezingen hebben getracht om zetels te bemachtigen in de Knesset.
Groeten uit Israël - Er is niets meer ‘normaal'
Geplaatst op dinsdag 2 maart 2021
Ondanks vaccinaties en geopende winkels is er eigenlijk nog niets normaal in ons land. De elektro­nische hand­boeien kunnen het zoveelste hoogte­punt worden van de vele, vaak dubieuze, maat­regelen tegen Corona in ons land. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik er van moet denken.
De Zionisten (29): Socialistisch Zionist Katznelson
Geplaatst op dinsdag 2 maart 2021
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Vandaag de socialistische zionist Berl Katznelson.
Toerisme: Een virtuele wandeling door Jeruzalem
Geplaatst op dinsdag 2 maart 2021
Al een jaar zijn er geen toeristen in Israël, al een jaar komen er geen bezoekers naar het redactiekantoor van Israel Today/Israel Heute. Geen persoonlijke gesprekken, geen uitwisseling. Alleen telefoontjes en e-mail. Daarom een nemen we u mee op een wandeling door Jeruzalem.
Joe Bidens eerste acties in het Midden-Oosten
Geplaatst op maandag 1 maart 2021
Israël en de Golfstaten zijn niet blij met de recente acties van de regering-Biden. Naar verluidt overwegen ze om een eigen nieuwe regionale alliantie op te zetten in de strijd tegen Iran, dat de Perzische Golf wil beheersen en een Israëlisch schip heeft beschoten..
Eerste ambassadeur van de VAE arriveert in Israël
Geplaatst op maandag 1 maart 2021
De Abraham-Akkoorden gaan verder, zelfs tijdens de aanhou­dende Corona­crisis. De eerste ambas­sadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in Israël kwam maandag in Jeruzalem aan en had een ontmoe­ting met minister van Buiten­landse Zaken Gabi Ashkenazi.
Groeten uit Israël - Poerim is voorbij, het wachten is op Pesach
Geplaatst op maandag 1 maart 2021
Deskundigen spraken hun afschuw uit over de beelden van mensen die gisteren massaal Poerim vierden. We hebben al zó lang gewacht op de vaccinaties, die ons zouden bevrijden van de beperkingen in ons dagelijks leven. En hoe moeten we nu Pesach gaan vieren?
Archeologie: Hizkia liet de tunnel van Siloam uithakken
Geplaatst op maandag 1 maart 2021
Koning Hizkia van Juda kwam in 701 BCE in opstand tegen het Assyrische Rijk. Deze video toont de beproeving van Jeruzalem dat werd bedreig door van een Assyrische belegering en Hizkia's creatieve oplossing voor het waterprobleem van de stad door de belegering.