februari 2021

Henrietta Szold: Medische verzorging voor iedereen
Geplaatst op zondag 28 februari 2021
Henrietta Szold werd in 1860 geboren als oudste dochter van een rabbijn in het Amerikaanse Balti­more. Zij publiceerde artikelen over het zionisme en de terugkeer van de Joden naar het heilige land, en richtte de gezondheids­organisatie Hadassa op.
Groeten uit Israël - Poerimfeest, wat zijn de gevolgen?
Geplaatst op zondag 28 februari 2021
De politie kon dit weekeinde niet veel uitrichten tegen de grote groepen feest­vierende mensen op straat. Over twee weken weten we of deze spontane Poerim­vieringen de 'terug­keer naar het normale leven’, waar we zo naar verlangden, nog verder zal vertragen.
Abbas verbiedt Israëls aanbod Arabieren te vaccineren
Geplaatst op zondag 28 februari 2021
Elke vrijdag komen ongeveer 15.000 Arabieren samen op de Tempelberg, dicht bij elkaar, tegen de voor­schriften van Covid-19, met grote kans op verspreiding van het virus. De PA heeft zijn veto uitgesproken over Israëls aanbod hen op de Tempelberg te vaccineren.
Opwekking in Iran: aantal christenen groeit
Geplaatst op zondag 28 februari 2021
Terwijl Britse burgers een ‘routekaart naar vrijheid’ krijgen, weg van de beperkingen van de COVID-pandemie, proeft een enorm leger Iraniërs de vreugde van een ander soort vrijheid. Ondanks een verbod zijn er nu naar schatting een paar miljoen christenen in het land.
Foto's: Corona kan het Poerimfeest niet bederven
Geplaatst op vrijdag 26 februari 2021
De Israëlische regering heeft tijdens het Poerim­feest een avond­klok ingesteld, uit de vrees dat feesten en grote bijeen­komsten op deze dag tot een nieuwe uitbraak van Covid-19 kunnen leiden. Maar Israëli's laten deze vreugde­volle feestdag niet bederven
Kan de Joodse Staat Israël een afgod worden?
Geplaatst op vrijdag 26 februari 2021
Afgoderij kan een probleem worden, gemakkelijk aanbidden we minder opvallende afgoden zoals geld, onze politieke partij of zelfs ons gezin. Zelfs een bediening, iets dat we doen voor de Heer, of onze liefde voor de Joodse Staat, kan tussen ons en Gods wil staan.
Groeten uit Israël - Terug naar de tulband?
Geplaatst op vrijdag 26 februari 2021
Wat is eigenlijk typisch Joodse kleding? Sommigen dragen bontmutsen, anderen lange jassen, sommigen dragen elegante pakken, maar je kunt vrijwel altijd zien dat het orthodoxe Joden zijn, en dus bereikt het zijn doel, zij zijn namelijk herkenbaar als Joden.
Muziekvideo: Poerim, het verhaal van Ester gespeeld
Geplaatst op vrijdag 26 februari 2021
Het is vandaag Poeim, het feest van de verlossing van de Joden in de Medisch-Perzische ballingschap door het dappere optreden van koningin Esther. Beleef het mee in deze Hebreeuwstalige musical. Een mooi gespeeld kostuumdrama van 50 minuten.
Shabbats­lezingen: Breng God een lofoffer
Geplaatst op vrijdag 26 februari 2021
Elke ochtend en avond werd op het wierook­altaar in de taber­nakel reukwerk gebrand, als symbool van onze dankzeggingen en gebeden. Dit mag ons aansporen tot dagelijkse gebeden, om de dag te beginnen en te beëindigen met een dankgebed tot God.
Yehudah Glick: COVID-vaccin is een ‘engel van God’
Geplaatst op donderdag 25 februari 2021
Rabbijn Glick beschreef het vaccin, hoewel door mensenhanden gemaakt, als goddelijke hulp. ‘Het vaccin is een engel van God,’ zei Glick. ‘Mensen denken dat een engel iets is met vleugels. Nee, een engel is iets dat de opdracht van God uitvoert.’
Terroristenfamilies betalen met boekhoudkundige trucjes
Geplaatst op donderdag 25 februari 2021
Wanneer u dit leest zult u zich waarschijnlijk herinneren dat de Palestijnse Autoriteit (PA) de laatste 27 jaar een aantal ‘problemen’ heeft gehad met het loslaten van terreur. Nu, die blijken nog niet verholpen te zijn.
Groeten uit Israël - Een Nationaal Park voor onze deur
Geplaatst op donderdag 25 februari 2021
Positief nieuws in deze niet gemakkelijke tijden. Tegenover ons huis liggen de zogenaamde zuidelijke heuvels van Modi’in, een prachtig stuk natuur in het hart van Israël. En vandaag is dit gebied uitgeroepen tot een nieuw Nationaal Park van Israël, en het ligt vlak voor onze deur!
Israëlische nanosatelliet lift mee met NASA naar ISS
Geplaatst op woensdag 24 februari 2021
Een nanosatelliet, ontworpen door de universiteit van Tel Aviv (TAU), is zaterdag zijn reis naar het internationale ruimtestation ISS begonnen toen hij meelifte met een bevoor­radings-ruimte­vaartuig van de NASA, dat werd gelanceerd vanaf Wallogs Island, VA.
Israëlisch bedrijf moderniseert Nederlandse leger
Geplaatst op woensdag 24 februari 2021
Het Israëlische bedrijf Elbit Systems, gespecia­liseerd in verdedigingssystemen op pantser­voertuigen, sloot In februari 2021 een contract met het Zweeds-Britse bedrijf BAE Systems Hägglunds voor modernisering van voertuigen van het Nederlandse leger.
Israël bezorgd over Bidens Iran-beleid
Geplaatst op woensdag 24 februari 2021
De regering-Biden zegt dat zij de desta­bili­serende activiteiten van Iran wil aanpakken. Tegelijkertijd wil ze terugkeren naar de kerndeal met Iran. Kan Israël haar zorgen over Iran aan de regering-Biden toevertrouwen? Daden zeggen meer dan woorden.
Netanyahu zet zich af tegen rechtse uitdagers
Geplaatst op woensdag 24 februari 2021
Een campagne­poster voor premier Benjamin Netanyahu's Likoed­partij waarschuwt rechtse Israëlische kiezers, dat als ze een van zijn rechtse politieke concur­renten kiezen, ze uitein­delijk onbe­doeld een linkse regering zullen faciliteren.
Groeten uit Israël - Mijn eerste demonstratie
Geplaatst op woensdag 24 februari 2021
In de besluiten rond de Corona-problematiek heb ik tot nu toe helaas geen logica kunnen ontdekken. Voor het eerst van mijn leven heb ik deelgenomen aan een demonstratie in onze nederzetting Na’ale! Het gaf ons en mij een goed gevoel! We vechten terug!
Druppelirrigatie vermindert waterverbruik bij rijstteelt
Geplaatst op woensdag 24 februari 2021
Een nieuwe ontwikkeling van Netafim, bekend om zijn druppel­irrigatie systemen, kan het waterverbruik van rijst­velden met 70 procent vermin­deren ook de methaan­uitstoot tot bijna nul reduceren, wat meehelpt om de klimaatverandering te beperken.
Moeten de media ons informeren, of opvoeden?
Geplaatst op dinsdag 23 februari 2021
Journalisten worden geacht, ons feiten en bewijzen te presenteren en het denken aan hun publiek over te laten, niet om ons te vertellen wat we moeten denken. Media gaan zich steeds meer tot het publiek richten met hun agenda's en voorstellen.
Israëls geest van vrijwilligheid en de ecologische ramp
Geplaatst op dinsdag 23 februari 2021
Een van de ergste ecologische rampen van Israël veroorzaakte afgelopen weekeinde wijdverbreide vervuiling langs de Middellandse Zeekust. Onder leiding van de Parkenautoriteit zetten duizenden vrijwilligers en militairen zich in om de teer op te ruimen.
Omstreden terugkeer naar het dagelijks leven
Geplaatst op dinsdag 23 februari 2021
Vooral in het buitenland lijken veel mensen geërgerd te zijn over Israëls Corona-aanpak. Op de sociale media zijn veel reacties te lezen die mij erg hebben geschokt. Elke vergelijking van deze situatie met de gebeurtenissen rond de Holocaust zijn absoluut uit den boze.
Toerisme: Zo viert Israël het Poerimfeest
Geplaatst op dinsdag 23 februari 2021
Vrijdag viert Israël Poerim, het feest van koningin Esther die de vernietiging van de Joodse ballingen in het Perzische rijk voorkwam. Dit wordt in Israël gevierd met verkleedpartijen en parades, die aan carnaval doen denken, en het uitdelen van geschenken.
Welk schip vervuilde de Israëlische zeekust met olie?
Geplaatst op maandag 22 februari 2021
Afgelopen weekeinde werd de hele Middellandse Zeekust van Israël vervuild toen grote hoeveelheden teer of stookolie op het strand aanspoelden. Experts waarschuwden dat het mogelijk nog jaren duurt voordat het zeeleven is hersteld en de stranden helemaal schoon zijn.
Wie is de meest geciteerde vrouw uit de Bijbel?
Geplaatst op maandag 22 februari 2021
Welke vrouw deed misschien wel de beroemdste uitspraak in de Joodse en Bijbelse geschiedenis? Het is niet wie u denkt. U weet misschien zelfs haar naam niet, hoewel haar woorden dagelijks in Israël klinken. En wat zijn die beroemde woorden?
Groeten uit Israël - Wijn of geen wijn, dat is de vraag
Geplaatst op maandag 22 februari 2021
Als verantwoordelijke voor de logistiek bij Israel Today reis ik vaak het hele land door. In de loop der jaren zijn er een paar spannende dingen met me gebeurd. Vandaag vertel ik u over mijn ervaringen van de laatste weken.
Archeologie: Stenen doodskisten 'herontdekt'
Geplaatst op maandag 22 februari 2021
Grondwerk, uitgevoerd bij het Ramat Gan Safari­park, als voorbereiding op de bouw van een uitbreiding van het dieren­ziekenhuis, leidde tot de opgraving van twee unieke sarcofagen, stenen doods­kisten. Ze werden echter niet voor het eerst ontdekt.
Dit betaalt Israël om een vrouw uit Syrië te bevrijden
Geplaatst op zondag 21 februari 2021
Zoals we berichtten, is een Israëlische vrouw, die eerder deze maand was gearresteerd door de Syrische autori­teiten, via Moskou teruggebracht naar de Joodse Staat. Volgens Arabische media bestaat de 'ongekende prijs' hiervoor uit Russische Coronavacccins voor Syrië.
Groeten uit Israël - Een twee-klassen-maatschappij?
Geplaatst op zondag 21 februari 2021
Voor het eerst wordt er vanaf vandaag onderscheid gemaakt in twee verschillende groepen burgers, de ‘gevaccineerden' en de 'niet-gevaccineerden’. Het zal duidelijk zijn dat de situatie die nu is ontstaan, niet eeuwig kan, mag en zal duren.
BBC erkent: Israël hoeft Palestijnen niet te vaccineren
Geplaatst op zondag 21 februari 2021
De BBC was vorige maand een van de vele interna­tionale media, die de Palestijnse beschul­digingen ver­spreid­den, dat Israël alleen zijn eigen inwoners zou inenten tegen het Corona­virus, en de Pales­tijnen zou discri­mineren. Dat heeft de BBC nu rechtgezet.
Gratis drankje verlokt Tel Avivers zich te laten inenten
Geplaatst op zondag 21 februari 2021
Als onderdeel van een officiële inentingscampagne van de gemeente Tel Aviv geeft een lokale bar een gratis drankje of pizza aan personen die medici van Magen David Adom (MDA) Medics toestaan om hen ​​een eerste dosis Pfizer's Covid-19-vaccin toe te dienen.
Verzuurde betrekkingen tussen Israël en Democraten
Geplaatst op vrijdag 19 februari 2021
President Rivlin probeert te bemiddelen tussen de Israëlische regering en de Democratische partij in de VS. Hoe is het eigenlijk gekomen dat de betrekkingen tussen Israël en de Democraten zo zijn verzuurd?
Wat betaalt Israël om een vrouw uit Syrië te bevrijden?
Geplaatst op vrijdag 19 februari 2021
Een jonge Israëlische vrouw, die eerder deze maand in hechtenis was genomen door de Syrische autoriteiten, is teruggebracht naar de Joodse Staat. Maar Israëlische media meldden nu, dat Jeruzalem 'een ​​ongekende prijs' heeft betaald voor haar vrijlating.
Groeten uit Israël - Hedenglisch deel 2
Geplaatst op vrijdag 19 februari 2021
Een nieuw hoofdstuk uit de Selutinische grammatica. Een paar maanden geleden schreef ik al eens hoe onze kinderen de talen Hebreeuws, Duits en Engels door elkaar gebruiken. Vandaag een vervolg hierop. En voor wie Hebreeuws wil leren, begint in mei weer een cursus.
Fotogalerij: Sneeuw in Jeruzalem
Geplaatst op vrijdag 19 februari 2021
Het gebeurt niet vaak, dat Jeruzalem met sneeuw is bedekt. En dan is de sneeuw gewoonlijk binnen 24 uur verdwenen. Toch was het de ontstane chaos en onderbreking van onze plannen waard, om de kinderen na een jaar van onzeker­heden en lockdowns te zien lachen.
Muziekvideo: Psalm 23 in quarantaine-uitvoering
Geplaatst op vrijdag 19 februari 2021
Deze psalm staat vandaag centraal in de Shabbatslezingen. Hij getuigt van Gods zorg voor ons, zoals koning David die ondervond, en wij die mogen ervaren. Hij is opgenomen via video-verbindingen wegens de Corona-lockdown.
Shabbatslezingen: 'U maakt voor mij een tafel gereed'
Geplaatst op vrijdag 19 februari 2021
God zorgt voor zijn kinderen. Dat onder­vonden de Israëlieten die in de woestijn het manna kregen, en geleid werden naar een vrucht­baar land. Als teken van dank­baar­heid mochten ze elke week twaalf brood­koeken op een tafel in de taber­nakel neer­leggen.
Israëlische vrouw wordt vastgehouden in Syrië
Geplaatst op donderdag 18 februari 2021
Premier Benjamin Netanyahu riep dinsdag­avond een spoed­vergadering van zijn kabinet bijeen, om een niet nader omschreven 'humanitair probleem' te bespreken. Het gaat om het uitwisselen van een Joodse vrouw in Syrië met twee veiligheids­gevangenen.
Voormalig-Iraanse judoka voor wedstrijden in Israël
Geplaatst op donderdag 18 februari 2021
Iemand die lichamelijk sterk is, hoeft niet altijd een sterke wilskracht. De Iraanse judoka Saeid Mollaei werd in 2019 gedwongen om met opzet een ​​gevecht te verliezen om niet tegen de Israëli Sagi Muki te strijden. Hij vluchtte, komt uit voor Mongolië, en is even in Israël.
Groeten uit Israël - Witte vreugde in Jeruzalem
Geplaatst op donderdag 18 februari 2021
Sneeuw in Jeruzalem is altijd een reden om de beslom­meringen van alledag even te vergeten. De sneeuw lokte de bewoners van Jeruzalem uit hun huizen. Eindelijk hebben we een remedie gevonden die ons bevrijdt van Corona, althans voor een poosje.
Israëlische luchtmacht simuleerde oorlog met Hezbollah
Geplaatst op donderdag 18 februari 2021
De Israëlische luchtmacht heeft begin deze week de massale driedaagse oefening 'Roos van Galilea' gehouden, die een oorlog met de door Iran gesteunde militie Hezbollah in Libanon simuleerde. Tevens werd geoefend in de verdediging tegen raketten.
IAI presenteerde verbeterd lucht­observatie­systeem
Geplaatst op donderdag 18 februari 2021
Israel Aerospace Industries heeft met de WASP (Wide Aerea Surveillance Payload) een lucht­observatie­systeem van de nieuwe generatie gepresenteerd, dat dag en nacht een grootschalig beeld met hoge resolutie levert van bewegende doelen.
Het ‘Groene Paspoort’ kan de Israëlische samenleving vergiftigen
Geplaatst op woensdag 17 februari 2021
De meeste in aanmerking komende Israëli's hebben zich vrijwillig laten vaccineren. Maar velen zijn tegen het ‘groene paspoort’, dat oorspronkelijk bedoeld was om het publiek te motiveren om zich te laten vaccineren. Mensen zien het als onheilspellende overheidsdwang.
Met God en Pfizer terug naar het normale leven
Geplaatst op woensdag 17 februari 2021
Hoe komt het dat de mensen in Israël minder bang zijn voor het coronavaccin dan mensen in het Westen, vooral in Europa? De afgelopen weken hebben we heel wat e-mails ontvangen van lezers die hun veront­waar­di­ging kwijt moesten over de supersnelle inentings­actie.
Groeten uit Israël - Eindelijk weer de natuur in!
Geplaatst op woensdag 17 februari 2021
We hebben het eerste weekeinde na de lockdown gebruikt om met ons gezin naar de prachtige Elah-vallei te gaan. Na een lange tijd, eindelijk even weg uit ons dorp, even weg uit de dagelijkse routine in dit uitgestrekte, groene, bloeiende landschap.
Israëlische technologie beschermt Mexicaanse sportscholen tegen Coronavirus
Geplaatst op woensdag 17 februari 2021
Gezondheidsclubs en sportscholen in Mexico kunnen tijdens de coronavirus-pandemie toch geopend blijven, dankzij de Israëlische ontsmettings­technologie van Aura Air, die de lucht meerdere keren per uur volledig filtert en reinigt.
'Test ons niet' - Israëls ambassadeur waarschuwt Iran
Geplaatst op dinsdag 16 februari 2021
De rede van Israëls ambassadeur bij de VN Gilad Erdan tot de Veiligheidsraad over de gevaren voortkomend uit de activiteiten van Iran, en ook uitspraken van stafchef Aviv Kochavi over voorbereidingen van de IDF op de Iraanse dreiging, leidden tot een boze reactie van Teheran.
Hoe doodde de Mossad de Iraanse atoomgeleerde?
Geplaatst op dinsdag 16 februari 2021
De Iraanse nucleaire weten­schapper Mohsen Fakhrizadeh, die op 27 november nabij Teheran werd dood­geschoten, werd gedood door een geauto­matiseerd geweer dat door de Mossad in delen het land werd binnengesmokkeld, en na gebruik werd vernietigd.
Verbannen kroonprins: Iraanse regime zal vallen
Geplaatst op dinsdag 16 februari 2021
De verbannen Iraanse kroonprins Reza Pahlavi, zoon van de laatste Shah van Iran en leider van de oppositie in dat land, verwacht dat het regime van de Ayatolla's snel zal vallen. Het vertrouwen van de bevolking in het islamistische bestuur is de laatste jaren drastisch afgenomen.
Groeten uit Israël - Gevaccineerde Israëli's zijn welkom
Geplaatst op dinsdag 16 februari 2021
Als vaccinatie de weg naar vrijheid biedt, waarom dan niet, zo denken althans de meesten in dit land. Andere landen reiken reeds de hand aan potentiële Israëlische toeristen. Gevaccineerde Israëli's schijnen erg gewild te zijn in de toeristenindustrie.
Toerisme: Een rondleiding over de vesting Masada
Geplaatst op dinsdag 16 februari 2021
We maken weer een uitstapje naar de woestijn, naar de bergvesting Masada, ten zuiden van de Dode Zee. Hij werd voor koning Herodes gebouwd op een geïsoleerd rotsplateau bij de Dode Zee, en was in het jaar 73 een van de laatste plaatsen die de Romeinen innamen na de Joodse opstand.
Israël en de regering-Biden, problemen aan de horizon
Geplaatst op maandag 15 februari 2021
Israël heeft reden om zich ernstig zorgen te maken over het beleid dat de nieuwe regering van de Amerikaanse president Joe Biden zal voeren met betrekking tot de Joodse Staat. De sfeer tussen Israël en de VS is aan het veranderen, en naar het lijkt niet ten goede.
Washington dreigt: geen El Al vliegtuigen naar de VS
Geplaatst op maandag 15 februari 2021
De regering-Biden heeft dit weekeinde gewaar­schuwd, dat Israël een crisis riskeert, door alleen zijn eigen nationale luchtvaartmaatschappij El Al toe te staan gestrande Israëli's terug te brengen naar de Joodse Staat, tijdens de aanhoudende Corona-lockdown.
Groeten uit Israël - Normaliteit? Nog niet voor iedereen!
Geplaatst op maandag 15 februari 2021
Vanaf volgende week zou de terugkeer naar de ‘het normale dagelijkse leven' weer beginnen met geopende winkels, concerten en cafés, maar dit geldt alleen voor die mensen, die beide vaccinaties al hebben gehad of al hersteld zijn van Corona.
Palestijnen tonen geen respect voor Jozua's altaar
Geplaatst op maandag 15 februari 2021
De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft stenen van een oud Joods archeologisch monument, Jozua's altaar op de berg Ebal, vergruizeld om er een weg mee te helpen verharden. De Israëlische politicus Naftali Bennett bezocht de plaats en gaf commentaar in een video.
Zeldzame 1.800 jaar oude munt gewonden bij oefening
Geplaatst op maandag 15 februari 2021
De Israëlische soldaat Ido Gardi zag tijdens een oefening op de hellingen van de berg Karmel in noord­oost Israël iets bijzonders op de grond liggen. Het was een zeldzame oude munt met het hoofd van de Romeinse keizer Antonius Pius, die dateert uit 158-159 na Christus.
Voor of tegen het Joodse volk, aan welke kant sta je?
Geplaatst op zondag 14 februari 2021
Vorige week schreef ik over de nazileiders, die in de periode van hun berechting Gods vergeving vonden nadat ze hun gruwelijke zonden hadden beleden. Vandaag een belangrijk vervolg: welke rol speelde de kerk om de geesten rijp te maken voor de Holocaust?
Groeten uit Israël - Over schaarste en overvloed
Geplaatst op zondag 14 februari 2021
De Coronavirus pandemie heeft ons ertoe aangezet om naar ons innerlijk te kijken en ons aan het denken te zetten. Ik hoop en bid dat deze tijden ons opnieuw zullen bepalen bij de zingeving en de essentie van het Leven.
Experimentele geneesmiddelen tegen het Coronavirus
Geplaatst op zondag 14 februari 2021
Israëlische ziekenhuizen en universiteiten zitten niet stil in de strijd tegen het Coronavirus. Twee middelen die het op hol slaan van het immuun­systeem tegengaan, een middel dat eiwitten van het Coronavirus aanpakt, en een middel tegen ophoping van vet in de longen worden getest.
Covid-19 en de ineenstorting van het nationale leven
Geplaatst op zondag 14 februari 2021
Na een aanvankelijk succesvolle inentingscampagne tegen Covid-19, weigeren veel Israëli's nu de prik. Een van de oorzaken zijn video's van rabbi Yuval Asherov, die beweert dat Covid-19 een soort griep is en het vaccin ertegen ziekten veroorzaakt.
Immigranten hertrouwen onder traditionele ‘choepah’
Geplaatst op vrijdag 12 februari 2021
Elf echtparen van de Bnei Menashe stam, een van de tien 'verloren' stammen van Israël, die onlangs vanuit India naar Israël immigreerden, werden opnieuw in de echt verbonden in het Shavei Israel Absorption Center in Nordia, Sharon.
'Vader' van het moderne China steunde het zionisme
Geplaatst op vrijdag 12 februari 2021
Een brief van een eeuw oud, waarin Dr. Sun Yat-sen, de Chinese leider uit het pre-communistische tijdperk, zijn krachtige steun betuigt aan het zionisme, is onlangs opgedoken in de Nationale Bibliotheek van Israël (NLI) in Jeruzalem, en staat nu voor het eerst online.
Groeten uit Israël - Gehoorzame kinderen
Geplaatst op vrijdag 12 februari 2021
God en ouders zijn blij met kinderen die doen wat hen gezegd wordt. 'Wij zullen doen en wij zullen gehoorzamen', is dé hoeksteen van het Joodse geloof geworden, ondanks dat we het waarom van veel Bijbelse wetten helemaal niet begrijpen.
Muziekvideo: Joshua A'aron zingt Hineh Mah Tov
Geplaatst op vrijdag 12 februari 2021
Ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Staat Israël gaf Yoshua A'aron een concert in de Davidstoren. U mag luisteren naar Hineh Mah Tov, 'Zie hoe goed en hoe lieflijk is het, als broeders ook tezamen wonen', Psalm 130, een bedevaartslied van David.
Shabbatslezingen: Doe je werk als voor de Heer
Geplaatst op vrijdag 12 februari 2021
Het is opmerkelijk, dat de reeks wetten in Exodus 21-24 begint met de humane behandeling van slaven. God gaat uit van de in die tijd gangbare situatie, maar wil zijn volk langzamerhand naar het hoge doel leiden, dat Hij zich met het volk heeft gesteld.
Israël heeft zijn eerste ruzietje met regering-Biden
Geplaatst op donderdag 11 februari 2021
We wisten dat het eraan zat te komen. Israël hield de adem in voor het eerste diplomatieke menings­verschil tussen hun regering en die van de Amerikaanse president Joe Biden. Is er storm op komst of is het een onbeduidend menings­verschil tussen vrienden?
Is dit de reden waarom Biden Bibi nog niet heeft gebeld?
Geplaatst op donderdag 11 februari 2021
Drie weken na zijn beëdiging tot president heeft Joe Biden de premier van Israël, een van zijn trouwste bondgenoten, nog niet gebeld, wel tien andere landen. Is de Amerikaanse president nog steeds boos over een vermeende belediging door Netanyahu in 2010?
Groeten uit Israël - Herwonnen vrijheid genieten
Geplaatst op donderdag 11 februari 2021
Het eerste vrije weekeinde na de zes weken durende lockdown is aangebroken! Een paar woorden over ons uitstapje naar zee na deze lockdown, de gedeeltelijke opening van de scholen, en over een opstand van ondernemers van verschillende winkelcentra.
Defensie: IDF oefent in noorden en met luchtmacht VS
Geplaatst op donderdag 11 februari 2021
Het Israëlische leger heeft dinsdag en woensdag de oefening ' Lightning Storm' gehouden in het noorden van het land, bij de Libanese grens. Tevens is de twee­jaarlijkse gezamenlijke oefening van de IDF en de Amerikaanse luchtmacht gehouden in Israël en Duitsland.
MK Abbas noemt terroristen 'terroristen'; PA woedend
Geplaatst op woensdag 10 februari 2021
Het Arabische Knessetlid Mansour Abbas werd scherp veroordeeld door de Palestijnse Autoriteit nadat hij 'vernederende en beschamende uitspraken' had gedaan over terroristische gevangenen, die volgens de PA geen terroristen zijn maar 'helden'.
Israëlische bevolking groeit, vooral in Judea en Samaria
Geplaatst op woensdag 10 februari 2021
De nieuwste officiële bevolkingscijfers van Israël zijn bekend. Daaruit blijkt dat het inwoneraantal van het Joodse land gestaag blijft groeien. In 2020 nam de bevolking in totaal met 1,7 procent toe, in Judea en Samaria was dit 2,6 procent.
Groeten uit Israël - Een tragedie in onze nederzetting
Geplaatst op woensdag 10 februari 2021
Er heeft zich in onze nederzetting een verschrikkelijke tragedie afgespeeld. Wij zijn allemaal nog in shock, en het valt mij zwaar om hierover te schrijven. Hoe lang kunnen we deze gespannen situatie in ons land door de lockdown nog volhouden..
Techniek: De weg vinden en betalen in openbaar vervoer
Geplaatst op woensdag 10 februari 2021
De Israëlische startup Moovit, in 2011 opgericht als Transmaze, heeft een app voor mobiele telefoons ontwikkeld voor reizen met het openbaar vervoer. Hij kan real-time informatie geven over de locaties van bussen , trams, treinen, metro, lightrail en veerboten.
Nazileiders vonden vergeving in gevangenschap
Geplaatst op dinsdag 9 februari 2021
Naast veel verhalen over het verschrikkelijke lijden van het Joodse volk tijdens de Tweede Wereldoorlog, is een grotendeels onbekend getuigenis opgedoken van Gods verbazing­wekkende genade op de plaats waar recht werd gesproken over de belangrijkste daders van de Holocaust.
Ontmoet Israëls snelst groeiende vrijwilligers­gemeen­schap
Geplaatst op dinsdag 9 februari 2021
‘In tegenstelling tot wat velen misschien denken, is het aantal vrijwilligers in Israël laag,’ vertelde OneDay-oprichter en algemeen directeur Elad Blumental. Mensen willen wel, maar het past vaak niet in hun planning. Blumental bedacht hier een oplossing voor.
Groeten uit Israël - Hallo Jeruzalem, ik ben er weer!
Geplaatst op dinsdag 9 februari 2021
Voor het eerst in anderhalve maand was ik weer in Jeruzalem. Ik neem u mee voor een korte wandeling door de stad. Ondanks de vreugde om eindelijk terug te zijn in Jeruzalem, was het ook op een of andere manier triest.
Toerisme: Wie waren de Nabateeërs van Avdat?
Geplaatst op dinsdag 9 februari 2021
Vorige week lieten we u weten, dat de woestijntocht langs de Wierookroute van Israel Heute is uitgesteld tot het najaar, en we lieten u video's over de Nabateese stad Petra zien. Vandaag bezoeken we de restanten van de Nabatese stad Avdat. Wie waren die Nabateeërs eigenlijk?
Wie is wie bij de verkiezingen van 2021 in Israël?
Geplaatst op maandag 8 februari 2021
De lijsten zijn binnen en de partijen hebben hun definitieve kandidaten ingediend voor Israëls vierde verkiezing in twee jaar. Dit keer hebben wel 39 partijen zich geregistreerd. Hoe staan de zaken ervoor?
Bibi gaat naar de rechtbank: 'Ik ben niet schuldig'
Geplaatst op maandag 8 februari 2021
Premier Netanyahu verscheen maandag voor de districts­recht­bank van Jeruzalem in verband met de aanklachten tegen hem in de dossiers 1000, 2000 en 4000, waarin sprake zou zijn van omkoping, schending van vertrouwen, en fraude. Hij pleitte niet schuldig aan alle aanklachten.
Israëli's zijn bezorgd over Biden's gebrek aan aandacht
Geplaatst op maandag 8 februari 2021
Bijna elke dag sinds de inauguratie van de Amerikaanse president Joe Biden, bijna drie weken geleden, schrijven de Israëlische media gefrustreerde artikelen over het feit dat hij nog steeds geen contact heeft gelegd met premier Benjamin Netanyahu.
Groeten uit Israël - Terug naar het normale leven?
Geplaatst op maandag 8 februari 2021
Een paar woorden over ons nieuwe normale dagelijkse leven, corona-artsen die nu zo beroemd worden dat we ze van name kennen, kibbelende politici die geen besluiten nemen en natuurlijk het weer voor vandaag, het wordt warm!
Archeologie: 'Dal van de Schaduw des Doods'
Geplaatst op maandag 8 februari 2021
In deze video lopen we mee met Sergio en Rhoda tijdens hun bezoek aan Jeruzalem. De stad ligt tussen twee valleien: het Hinnomdal en het Kidrondal, de Vallei van de Schaduw van de Dood. Deze beide valleien hebben geen prettige geschiedenis.
Congres: Amerikaanse ambassade blijft in Jeruzalem
Geplaatst op zondag 7 februari 2021
Door met 97 stemmen voor, en 3 tegen, amendement nr. 786, ingediend door de Republikeinse senatoren James Inhofe en Bill Hagerty aan te nemen, stemde de Senaat er vrijdag mee in dat de Amerikaanse ambassade in Israël gevestigd blijft in de hoofdstad Jeruzalem.
Israëlische uitvoer lijdt nauwelijks onder Covid
Geplaatst op zondag 7 februari 2021
Het Israëlische ministerie van Economische Zaken heeft zijn gegevens over de uitvoer van vorig jaar bekend gemaakt, en de cijfers waren niet zo slecht als gevreesd. De daling bij de uitvoer van goederen werd deels gecom­pen­seerd door een stijging bij de zakelijke dienst­verlening.
Groeten uit Israël - Corona, verdwijn nu eindelijk!
Geplaatst op zondag 7 februari 2021
De lockdown is gelukkig voorbij, we kunnen nu eindelijk weer vrij bewegen. De demonstraties tegen Netanyahu gaan maar door. Voor zijn tegenstanders is hij de zondebok voor alle dingen die gebeuren. En zijn wij nu klaar met Corona?
Hoe effectief zijn vaccinaties tegen het Coronavirus?
Geplaatst op zondag 7 februari 2021
Indien de tweede dosis van het Pfiser vaccin na 21 dagen wordt gegeven, blijkt dit een hoge mate van bescherming tegen het coronavirus te geven die in de tijd toeneemt. Het vaccin lijkt effectief tegen de Britse variant; de werking tegen de Zuidafrikaanse variant wordt onderzocht.
Alleen-Bibi vs. Iedereen-behalve-Bibi is slechts helft verhaal
Geplaatst op vrijdag 5 februari 2021
Bij de komende verkiezingen gaat het niet alleen om Netanyahu, maar ook om de toekomst van het Zionisme. Achter de verdeling in pro- en anti-Bibi-blokken gaat iets schuil wat veel verontrustender is dan alleen persoonlijke opvattingen over Netanyahu.
Groeten uit Israël - Een natie van profeten
Geplaatst op vrijdag 5 februari 2021
In de Parasha voor deze week ontmoet Israël haar God en ontvangt het Zijn Wetten, de belangrijkste gebeurtenis in de wereldgeschiedenis…Tot op deze dag houden we vast aan deze traditie. Zullen we de Shoah ook zo lang in herinnering kunnen houden?
Over regen, Covid-19, lockdowns en verlossing
Geplaatst op vrijdag 5 februari 2021
Na een paar zomerse dagen zijn de regens terug in het landen de lockdown van Israël is verlengd tot ten minste zondag, omdat het aantal nieuwe Covid-19 besmet­tingen vrij hoog blijft. Is er geen stralende morgen aan de horizon? Of ligt de oplossing elders?
Muziekvideo: Messiaans loflied uit Romeinen 8
Geplaatst op vrijdag 5 februari 2021
'Hoe zal Hij, Die zelfs Zijn eigen Zoon niet gespaard maar voor ons allen overgegeven heeft, ons ook met Hem niet alle dingen schenken?' zingt een muziekgroep van de Messianic Jewish Alliance of Israel in dit Hebreeuwstalige concert.
Shabbats­lezingen: U zult niet begeren
Geplaatst op vrijdag 5 februari 2021
Wat is het moeilijk om tevreden te zijn! Steeds worden we geprikkeld om meer te willen. Zoals door de tekst op een bestelauto: 'Wij bezorgen het nieuwe bankstel van de buren'. Wat is het goed om tevreden en dankbaar te zijn met wat je hebt, en niet jaloers te zijn.
Defensie: Militairen klagen Breaking the Silence aan
Geplaatst op vrijdag 5 februari 2021
Enkele soldaten zijn het zat om beschadigd en beschuldigd te worden van oorlogsmisdaden tijdens de Gaza-oorlog in 2014, waarin ze deelnamen aan belangrijke militaire operaties en dienstmakkers in de strijd zagen sterven
Palestijnen: Londense Big Ben is van ons gestolen
Geplaatst op donderdag 4 februari 2021
De Iconische Big Ben in Londen heeft oorspronkelijk in het Arabische Jeruzalem gestaan, en is door de Britten gestolen, beweerde de Palestijnse Fatach-factie. Frontpage Magazine dolf deze week de schandalige Palestijnse bewering op, en gaf er commentaar op.
Israëls economische epidemie is hartverscheurend
Geplaatst op donderdag 4 februari 2021
Volgens deskundigen kunnen de gevolgen van langdurige beper­kingen schadelijker zijn dan het corona­virus zelf. Een zichtbaar blijk van dit probleem is het toren­hoge aantal werkloze Israëli's die hun kinderen niet kunnen voeden en hun toevlucht nemen tot winkel­diefstal.<
Groeten uit Israël - De lockdown, hoe lang nog?
Geplaatst op donderdag 4 februari 2021
Wordt de lockdown verlengd of niet? Dat is het onderwerp waar onze regering zich nu mee bezig houdt, en maar niet tot een besluit kan komen. Voor iedereen, maar vooral voor de scholen en winkelcentra een lastige situatie. We laten ons weer verrassen...
Israël geniet in februari van korte winterse hittegolf
Geplaatst op donderdag 4 februari 2021
Het was woensdag druk op de stranden van Tel Aviv toen de regen en de harde wind plaats maakten voor zomerachtige temperaturen. Tijdens de lockdown is het toegestaan om buiten te zijn, zolang je aan sport doet, of tenminste die indruk geeft.
Defensie: Van gevangene tot IDF-officier
Geplaatst op donderdag 4 februari 2021
Na een verleden van drugs- en alcoholgebruik en een tijd in de gevangenis realiseerde Yossi zich dat hij zijn leven moest omgooien. Na een ontwenningskuur realiseerde Yossi, die vrijgesteld was van dienst, zich dat hij zijn land wilde dienen als gevechtssoldaat.
Groepsimmuniteit niet bereikbaar in Israël; Covid blijft
Geplaatst op woensdag 3 februari 2021
De hoop die het Pfizer-vaccin de meeste Israëli's een maand geleden gaf, neemt langzaam af. Volgens deskundigen zal Israël zelfs met een succesvolle vaccinatie­campagne geen groeps­immuniteit bereiken, en voorlopig moeten leven met Covid-19 en zijn effecten op de samenleving.
PA gebruikt boomplantdag Toe Bishvat voor landjepik
Geplaatst op woensdag 3 februari 2021
De Palestijnse Autoriteit heeft zondag 27 januari, enkele dagen voor de boomplantdag Toe Bishvat, 2000 olijfbomen geplant op Israëlisch staatsland in zone C, op een oefenterrein van de IDF, tussen Rosh HaAyin in het oosten en Dir Balut in het westen, nabij het veiligheids­hek.
Groeten uit Israël - We hebben er genoeg van!
Geplaatst op woensdag 3 februari 2021
Met name de moeders in Israël hebben te lijden onder alle Corona-beperkingen. De moeders hebben hun grenzen bereikt, en ik weet waar ik over spreek, want ik ben een van die moeders. De kinderen zitten veel te lang achter een beeldscherm, en hebben structuur nodig.
Palestijnse Autoriteit plant bomen voor terroristen
Geplaatst op woensdag 3 februari 2021
De PA heeft een project gelanceerd om alle Arabieren te eren, die zijn omgekomen als zogenaamde Shahids (Martelaren), die zijn gedood in de strijd tegen de 'ongelovigen' sinds 1917, toen het Britse leger het land van Israël bevrijdde van het Ottomaanse Rijk.
Techniek: Auto-accu's opladen in vijf minuten
Geplaatst op woensdag 3 februari 2021
De Israëlische startup StoreDot, die gespecialiseerd is in geavanceerde accu’s, heeft bekend gemaakt dat het bedrijf een nieuw soort lithium-ion accu heeft ontwikkeld, waarmee elektrische auto's in vijf minuten kunnen worden opgeladen, in plaats van 30 tot 40 minuten.
Kosovo sluit vrede met Israël, erkent Jeruzalem als hoofdstad
Geplaatst op dinsdag 2 februari 2021
Door Jeruzalem als hoofdstad te erkennen, gaat Kosovo verder dan andere landen. Bekijk hier de unieke diplomatieke ceremonie die via Zoom plaatsvond. Van beide kanten werden er openlijk warme opmerkingen geuit.
Amazon verwijdert antisemitische boeken
Geplaatst op dinsdag 2 februari 2021
In de afgelopen maand heeft Amazon 850 links naar anti­semitische boeken en Holocaust­-ontkenners verwijderd van websites over de hele wereld, na gezamenlijke inspanningen van het Israëlische ministerie van Diaspora­zaken en het Joods Wereld Congres (WJC).
Online boekhandel verwijdert Messiaans boek niet
Geplaatst op dinsdag 2 februari 2021
Israëls grootste online boeken- en e-boekenverkoper, E-vrit, heeft geweigerd een boek te verwijderen dat is geschreven door Messias­belijdende Joden en dat de legitimiteit van de Mondelinge Wet in twijfel trekt, die de basis vormt van het moderne Rabbijnse Jodendom.
Groeten uit Israël - Kritiek en optimisme
Geplaatst op dinsdag 2 februari 2021
Het is vandaag dinsdag, dus probeer ik optimistisch te blijven ondanks de vele problemen in ons land; kritiek op onze politici, het blijvend hoge aantal besmettingen, de lockdown. Maar blijf optimistisch, en veel dingen zullen gemakkelijker gaan.
Toerisme: Woestijntocht Wierookroute is uitgesteld
Geplaatst op dinsdag 2 februari 2021
Helaas moeten we de woestijntocht van Israel Today/Israel Heute door zuid Israël en Jordanië uitstellen van februari naar de herfst. De reden is duidelijk, door de huidige situatie met het Coronavirus is een dergelijke wandeltocht op dit moment niet mogelijk.
Woede in Israël na massale orthodoxe begrafenissen
Geplaatst op maandag 1 februari 2021
• Coronavirus lockdown een week verlengd,
• Boete op overtreden corona-lockdown sterk verhoogd,
• Massale begrafenissen schenden corona-voorschriften,
• Bevolking woedend over ontzien van orthodoxen,
• Netanyahu schippert om politieke steun te behouden.
Frustratie in Israël over lockdown ondanks vaccinatie
Geplaatst op maandag 1 februari 2021
Israëls geslaagde COVID-19 vaccinatiecampagne heeft er veel te maken, dat de mensen stonden te popelen om eindelijk verlost te zijn van lockdowns en de altijd aanwezige dreiging van quarantaine. Maar toch duren de lockdowns en sluitingen voort.
Groeten uit Israël - Een bizarre Corona-wereld
Geplaatst op maandag 1 februari 2021
De langdurige lockdowns lijken ons langzamerhand een beetje gek te maken. De gebeurtenissen in het land tijdens de afgelopen dagen houden de gemoederen flink bezig. Een massale begrafenis kan tot 100 Corona-doden leiden. We moeten proberen het hoofd koel te houden.
Archeologie: Purper wol uit tijd koning David gevonden
Geplaatst op maandag 1 februari 2021
Bij opgravingen in oude kopermijnenin de Timna vallei, 25 km ten noorden van de stad Eilat, hebben archeologen vorige week resten teruggevonden van in koninklijk purper geverfde stof uit de tijd van koningen David en Salomo. Er worden daar sinds 2013 opgravingen verricht.