december 2021

Daarom is ontwikkeling van de Golan goed voor Israël
Geplaatst op vrijdag 31 december 2021
Er is al bijna 40 jaar weinig gedaan om de Golan­hoogten te veran­deren en te ontwik­kelen. Ze zijn van belang voor de verde­diging van Israël en een populaire vakantie­bestem­ming, en premier Naftali Bennett hoopt er ook een aantrek­ke­lijke plek om te wonen van te maken.
Desmond Tutu: Een erfenis van licht... en duisternis
Geplaatst op vrijdag 31 december 2021
Enkele gedachten van een Zuid-Afrikaanse land­genoot over wat de Angli­caanse strijder tegen apartheid en Nobel­prijs­winnaar aarts­bisschop Desmond Tutu heeft nagelaten. En dat is niet alleen zijn aandeel in de afschaffing van apart­heid, maar ook kwalijk anti­semitisme.
Groeten uit Israël - Wordt 2022 een normaal jaar?
Geplaatst op vrijdag 31 december 2021
Precies een jaar geleden dacht ik dat het jaar 2021 weer een betrekkelijk normaal jaar zou worden. Maar dat pakte anders uit, want Corona bleef onder ons, zo ook beperkende maatregelen. En wat voor de één normaal is, kan voor de ander volstrekt onaanvaardbaar zijn.
Muziekvideo: Go down, Moses - Let my people go
Geplaatst op vrijdag 31 december 2021
Een klassieke Negro-spiritual bezingt hoe Moses bij de brandende braamstruik door God werd geroepen om terug te keren naar Egypte voor een grote taak: het uit de slavernij leiden van zijn volk. Een thema dat resoneerde in het hard van negerslaven, waardoor het lied bij hen populair werd.
Shabbatslezingen: Heilzame samenwerking
Geplaatst op vrijdag 31 december 2021
Tussen Mozes en Aaron - Staat en Kerk, zou je in deze tijd kunnen zeggen - was er een goede relatie, een heilzame samenwerking ten dienste van Gods bevrijding van het volk. Ook de band tussen koning Joas en de priester Jojada was tot zegen voor Juda.
Veel commentaar op bezoek van Abbas aan Gantz
Geplaatst op donderdag 30 december 2021
De Israëlische minister van Defensie, Gantz, krijgt veel tegenreacties als gevolg van het ontvangen van de Palestijnse leider Machmoud Abbas bij hem thuis. Is deze Palestijnse leider, na zijn vele antisemitische uitingen en daden, nu plotseling een pragmaticus geworden?
'Behoud Canada's Joods-Christelijke basis'
Geplaatst op donderdag 30 december 2021
Israel Today sprak met het hoofd van PEGIDA Canada over de snelle islamisering en de migranten­crisis in het land. Deze organisatie is tegen de islami­sering van Canada en voor een terug­keer naar de joods-christelijke wortels van het land.
Zware opleiding voor Israëlische luchtmacht-piloten
Geplaatst op donderdag 30 december 2021
De piloten van de Israëlische luchtmacht verdedigen het luchtruim van het land al sinds 1948. Het is een elitegroep, en alleen de allerbesten doorstaan de strenge trainingen en testen alvorens deel te nemen aan echte operaties.
Iran dreigt in video Israëls kernreactor te vernietigen
Geplaatst op donderdag 30 december 2021
Iran stuurde Israël een kerstcadeau in de vorm van een dramatische videoclip, die een militaire simulatie weergeeft waarin de Islamitische Republiek de enige kernreactor van de Joodse Staat in de buurt van de stad Dimona, gelegen in de Negev, aanvalt en vernietigt.
Zeven oorzaken die de Palestijnse terreur aanjagen
Geplaatst op woensdag 29 december 2021
De Israëlische generaal Yossi Kuper­wasser belicht de achter­grond van de mee­dogen­loze gewelds­spiraal van Palestijnse terreur. Hij belicht in 7 leidende principes de boodschap die de Pales­tijnen van jongs af aan horen, en die voortdurend via allerlei kanalen wordt uitge­dragen.
Welke invloed heeft groeiende activiteit ISIS op Israël?
Geplaatst op woensdag 29 december 2021
Terwijl de inter­nationale gemeen­schap zich in de afgelopen weken druk maakte over hoe om te gaan met de omikron-variant van het corona­virus, meldde het Meir Amit Intelligence and Information Cente dat ISIS zijn aanvallen over de hele wereld heeft opgevoerd.
Palestijnen: Covid is Allah's straf voor wie ons negeert
Geplaatst op woensdag 29 december 2021
Calamiteit na calamiteit, zoals Covid-19 en klimaat­verandering, overkomen de mensheid als gevolg van wijd­verspreide onrecht­vaardig­heid, verklaarde de hoogste sharia-rechter van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Al-Habbash, in een recente televisie­preek.
Israëlische spyware is 'ongelooflijk en angstaanjagend'
Geplaatst op woensdag 29 december 2021
Het Israëlische cyber­beveiligings­bedrijf NSO Group blijft wereld­wijd de kranten­koppen halen met zijn parade­paardje, de software Pegasus. Top beveiliging­s­analisten van Google noemen het nu een van de meest geavan­ceerde spyware die bestaat.
Analyse: Waarom Palestijns geweld weer toeneemt
Geplaatst op dinsdag 28 december 2021
Er bestaat geen twijfel meer over wie er achter de toename van de Palestijnse terreur in Jeruzalem, Judea en Samaria zit. De reden voor deze nieuwe gewelds­explosie is nu ook duidelijk: Hamas en PIJ willen vaste voet krijgen op de Westbank, te koste van de PA.
Kerstavond in de Oude Stad van Jeruzalem
Geplaatst op dinsdag 28 december 2021
Na de Shabbat-maaltijd van afgelopen vrijdagavond besloten we Kerstavond te vieren in de Oude Stad van Jeruzalem. Om negen uur 's avonds parkeerden wij onze auto bij de Zion poort en liepen door de steegjes van de Oude Stad naar de Christchurch bij de Jaffapoort (foto).
Israël zal de Golanhoogten nooit opgeven
Geplaatst op dinsdag 28 december 2021
De Syrische regering laakt Bennett's plan om de Israëlische bevolking op de Golan in de komende jaren te verdubbelen. De Syrische regering gaf onmiddellijk een afwijzende verklaring uit en ook de Amerikaanse Minister Blinken reageerde direct.
Toerisme: De Golanhoogten, het wildste stuk van Israël
Geplaatst op dinsdag 28 december 2021
Het is al veertig jaar gelden, dat de regering van Menachem Begin de Golanhoogten officieel annexeerde en de Joodse soevereiniteit vestigde. Israël had de Golanhoogten in 1967 veroverd op Syrië tijdens de Zesdaagse Oorlog, toen het land werd aangevallen door Egypte, Syrië en Jordanië.
Israel Happening afgelast wegens Corona-beperkingen
Geplaatst op maandag 27 december 2021
Vanwege coronabeperkingen in de reisadviezen van Israël naar Nederland en mogelijke andere beperkingen die op 20 januari nog zullen gelden hebben we besloten de Israël Happening af te zeggen. Het spijt ons zeer dat het nu niet door kan gaan, maar we hopen dat het later in het jaar alsnog mogelijk is. De mensen die zich hadden opgegeven hebben we reeds geïnformeerd over ons besluit.ontmoeten op één en dezelfde plek.
De Palestijnse Vrek die de Kerstgeest heeft gestolen
Geplaatst op maandag 27 december 2021
Laten we de benarde situatie van Palestijnse christenen niet vergeten, voor wie de uitdrukking 'Dit is de tijd om vrolijk te zijn' volkomen hol klinkt. Kerst is voor de PA de tijd om van Jezus een Palestijn te maken en Israël en het Zionisme te belasteren.
Kerstfeest in Bethlehem, hopend op betere toekomst
Geplaatst op maandag 27 december 2021
De lichtjes van de traditionele reus­achtige kerst­boom in de geboorte­plaats van Jezus werden ook dit jaar weer feestelijk ontstoken. 'Het is een zeer vreugde­volle, een zeer mooie avond. De sfeer is vol hoop, vol vreugde, vol verwachting,' vertelde een Finse toerist aan de media.
'Beëindig vlieg­verbod, laat Israëli's Covid oplopen'
Geplaatst op maandag 27 december 2021
Een top epidemioloog binnen Israël heeft aan de pers verklaard dat quarantaine momenteel niet langer beschermend werkt, en dus geen effectief beleid is, maar suggereert dat groeps-immuniteit door blootstelling aan de zwakkere Omikron variant nu de juiste aanpak is.
Fotogalerij: 's werelds laagste kunstgalerie: Minus 430
Geplaatst op maandag 27 december 2021
Het was de desolate situatie van het zoute water dat de groep van 40 Israëlische en buitenlandse kunstenaars ertoe aanzette om in actie te komen en op originele, kleurrijke manieren de aandacht te vestigen op de situatie van de Dode Zee.
Nehemia steunde de Joden na terugkeer uit ballingschap
Geplaatst op maandag 27 december 2021
Nehemia, zoon van Hachalja, een hoge functionaris aan het koninklijk hof van Perzië, gaf een schitterende carrière in de hoofdstad van het grootste rijk ter wereld op om terug te keren naar een verlaten en vernederde stad.
Behoren Messiasbelijdende Joden Kerstfeest te vieren?
Geplaatst op zondag 26 december 2021
Of messiasbelijdende Joden het Kerstfeest zouden moeten vieren is een ingewikkelde vraag, waarover veel theologen debatteren. Het is een vraag die christenen in verwarring brengt, en die messias­belijdende Joden voor een echt dilemma plaatst.
Washington tot de PA over 'Palestina': "Begrepen"
Geplaatst op zondag 26 december 2021
De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan heeft woensdag het hoofd van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas, gesterkt met het nieuws dat Washington zich blijft inzetten voor het bereiken van de zogenaamde Tweestatenoplossing.
HRW - Een belangrijke aanjager van antisemitisme
Geplaatst op zondag 26 december 2021
Een naar eigen zeggen 'blockbuster' rapport van Human Rights Watch (HRW) 'waarin de misdaden van de Israëlische autoriteiten van apartheid en vervolging vav miljoenen Palestijnen [sic] in detail worden beschreven' was het meest gelezen verhaal van de NGO van 2021.
Terwijl landen discussiëren, start Israël met vierde prik
Geplaatst op zondag 26 december 2021
Bennett, die opschept dat hij in staat is het Coronavirus effectief aan te pakken, wordt ervan beschuldigd met de vierde vaccinatie een paniek­reactie te veroorzaken, die de wereldwijde onzekerheid over de Omikron-variant zal verergeren.
Grote stijging van aantal nieuwe coronagevallen
Geplaatst op zondag 26 december 2021
Donderdag­morgen werd gemeld dat er de laatste uren 1400 nieuwe corona­gevallen in het land zijn gemeld, dat is de hoogste stijging in meer dan twee maanden. Om een stormloop op de ziekenhuizen te voorkomen zijn antivirale Covid-19 tabletten besteld.
Israëlische ambassade helpt Filipijnse inheemsen
Geplaatst op vrijdag 24 december 2021
De Israëlische ambassade op de Filipijnen heeft een mobiel water­zuive­rings­systeem en voedsel­pakketten met rijst, groenten e.d. geschonken aan 100 gezinnen die na de uitbarsting van de vulkaan Pina Tobu in 1991 werden geëvacueerd en nog steeds ontberingen lijden.
Joden komen in grotere aantallen naar Israël
Geplaatst op vrijdag 24 december 2021
Het ministerie van Immigratie maakte woensdag de nieuwste immigratie­cijfers bekend. De Joodse immigratie naar Israël steeg met 30% in 2021, ondanks Covid-gerela­teerde reis­beperkingen, aldus het bericht.
Joodse NGO hervat stimuleren uitbreiding Jeruzalem
Geplaatst op vrijdag 24 december 2021
Een Israëlische niet-gouvernementele organisatie (NGO) roept Joden in Israël en de diaspora op om Jeruzalem als exclusieve en ondeelbare hoofdstad van Israël te helpen beschermen door er een metropool van te maken.
Muziekvideo: 'Hosanna in de hoogste hemelen'
Geplaatst op vrijdag 24 december 2021
Jezus de Messias is Jeruzalem binnengegaan onder het geroep van 'Hosanna in de hoogste hemelen! Gezeg­end is Hij die komt in de naam van de Heer!' Deze glorieuze gebeurtenis zal opnieuw gebeuren, wanneer Jezus zal terugkeren naar Israël als de Koning van heerlijkheid!
Shabbats­lezingen: Geroepen om te verlossen
Geplaatst op vrijdag 24 december 2021
Wie door God geroepen wordt voor een taak, krijgt geen gemakkelijk, maar wel een zinvol leven. Dat onder­vonden Mozes, die zijn volk uit Egypte verloste, de profeet Jeremia, en Jezus die zijn leven gaf om de mensheid te verlossen en met God te verzoenen.
Wat vertelt het Evangelie over Jezus' geboortedag?
Geplaatst op donderdag 23 december 2021
Wist u, dat het Evangelie van Lukas een spoor van broodkruimels heeft achtergelaten die ons leiden naar de exacte maand waarin Jezus werd geboren? En dat is niet de maand december, waarin geen herder zijn schapen buiten in de kou laat overnachten.
Mansour Abbas - 'We zijn binnen; nu moeten we het spel goed spelen'
Geplaatst op donderdag 23 december 2021
Het Islamistische Knessetlid Mansour Abbas staat bekend als een pragmaticus; hij zegt dat hij Israël als Joodse Staat erkent, en verduidelijkt zijn doel en streven in de huidige coalitie: Het oprichten van een Palestijnse Staat naast de Israëlische Staat.
De Hebreeuwse taal is Israëls geheime wapen
Geplaatst op donderdag 23 december 2021
Gods oorspronkelijke gesproken woord, in het Hebreeuws, is altijd de onver­bre­ke­lijke verbinding tussen Israël en het Joodse volk geweest en zal dat ook altijd blijven. Heeft u belang­stelling om Bijbels en modern Hebreeuws te leren? Kijk dan onder­aan dit artikel.
Christen-zionisten schonken nog 36 bomschuilplaatsen
Geplaatst op donderdag 23 december 2021
Christelijke vrienden van Israël uit de hele wereld hebben dit najaar nog 36 verplaats­bare bom­schuil­plaatsen geschonken via de Inter­nationale Christelijke Ambassade Jeruzalem (ICEJ) in coördinatie met Operatie Lifeshield.
Krachtige kerst­bood­schap van Christelijke IDF-soldaten
Geplaatst op donderdag 23 december 2021
Geen nieuwe wapensystemen, geen elitekorpsen onder de loep, maar deze week een boodschap voor kerst vanuit de IDF. ‘Wij als christenen die dienen in de IDF zien onszelf als toonaangevend in de verdediging van het Heilige Land, samen met onze Joodse broeders’.
Wat het Kerstfeest met politiek te maken heeft
Geplaatst op woensdag 22 december 2021
De meesten geloven dat het Kerstfeest niets met politiek te maken heeft. Maar het begin van het Nieuwe Testa­ment, de genealogie in het evangelie van Mattheüs, leert ons het tegendeel. Het echte Kerst­verhaal gaat over revolutie, ontred­dering en het soort redding dat de wereld op zijn kop zet.
50 overlevenden van terreuraanslagen vieren hun Bat- en Bar-Mitswa met president Herzog
Geplaatst op woensdag 22 december 2021
De president van Israël ontving ongeveer 50 bat mitswa-meisjes en bar mitswa-jongens, die slachtoffer werden van terroristisch geweld, tijdens een gala-evenement in zijn residentie. Diverse betrokkenen spraken de jongeren en hun families bemoedigend toe.
De wereld voeden: Rundvlees zonder runderen
Geplaatst op woensdag 22 december 2021
Aleph Farms wil ‘de wereld voeden en de planeet beschermen’, zo schrijft het bedrijf op zijn website. De Israëlische startup produceert kweek­vlees door gebruik te maken van een broncel van runderen.
Israël leidt wereldwijde simulatie van cyberaanvallen
Geplaatst op woensdag 22 december 2021
Israël nam vorige week het voortouw in een inter­natio­naal cyber-'oorlogsspel', waarbij aanvallen op wereld­wijde financiële netwerken werden gesimuleerd. Volgens het ministerie van Financiën was dit 'opnieuw een bewijs van Israëls leidende rol in de wereld'.
Nieuw vervoermiddel voor ondergelopen straten...
Geplaatst op woensdag 22 december 2021
Na de zware storm, die straten van enkele Israëlische steden onder water heeft gezet, probeert een man een nieuw vervoermiddel uit: een surfplank. Hij moet nog wel even oefenen. En wist u, dat het maandag in Alexandrië, Noord-Egypte, heeft gesneeuwd?
Waarom brachten de Wijzen goud, wierook en mirre mee naar de pasgeboren Koning?
Geplaatst op dinsdag 21 december 2021
Wat misschien onprak­tische geschenken lijken voor een gezin met een pas­geboren baby, waren in feite precies de geschenken die Jozef en Maria op dat moment en in hun situatie nodig hadden.
Buitenlandse media geven vertekend beeld van aanslag
Geplaatst op dinsdag 21 december 2021
Zondag werden twee Palestijnse terro­risten gearres­teerd na de terreur­aanslag in Homesh op drie yeshiva-studenten. Normaal gesproken veroor­delen de inter­nationale media een dergelijke daad. Nu proberen ze die goed te praten omdat die op 'bezet gebied' plaats­vond.
Zware storm 'Carmel' treft Israël; Caesarea overstroomd
Geplaatst op dinsdag 21 december 2021
Een vrouw is maandag omgekomen bij een auto-ongeluk als gevolg van de storm en een Israëlische man vocht voor zijn leven nadat hij was geraakt door een door de wind omge­waaide boom toen de winter­storm 'Carmel' vanuit het westen richting Israël raasde.
Toerisme: Nationaal Park Caesarea - voor de storm
Geplaatst op dinsdag 21 december 2021
Gisteren en afgelopen nacht werd Israel getroffen door een zware storm. Onwerkelijke taferelen speelden zich af in het Nationale Park Caesarea: golven van tot acht meter hoog veranderden het 2000 jaar geleden onder Herodes aangelegde Hippodrome in een zwembad.
Hoe vieren Christenen Kerstfeest in het Midden Oosten?
Geplaatst op maandag 20 december 2021
Kerstfeest vieren in het Midden-Oosten, waar de moslims de meerder­heid vormen, is niet gemak­kelijk, ook al is het christendom ontstaan in dit gebied, van waaruit het geloof in Jezus zich over de hele wereld verspreidde.
Christelijke geestelijken klagen over 'kolonisten-geweld'
Geplaatst op maandag 20 december 2021
Zoals een vaste gewoonte is rond de periode van de christelijke feest­dagen, hebben kerkelijke geestelijken in Jeruzalem in tijd voor het Kerst­feest een verklaring gepubli­ceerd, waarin zij Joden indirect beschul­digen dat zij het bestaan van de christelijke gemeen­schappen in Israël bedreigen.
Fotogalerij: Israëls premiers gezien door kunstenaars
Geplaatst op maandag 20 december 2021
Portretten van politieke leiders hebben altijd invloed gehad op de publieke opinie. Alexander de Grote was de eerste die aanzien verwierf door zijn goddelijke profiel op een munt te zetten - een praktijk die algemeen wordt toegepast.
Opzienbarende ontdekking aan het Meer van Galilea
Geplaatst op maandag 20 december 2021
In Israël worden zeer regelmatig archeo­logische vondsten gedaan. Maar het bloot­leggen van twee van de oudste synagogen in Migdal in Noord-Israël, nauwelijks een kilometer van elkaar verwij­derd, is zelfs voor Israëlische begrippen sensationeel.
Plunderaars van archeologische vondsten betrapt
Geplaatst op maandag 20 december 2021
Agenten hielden vorige week in de wijk Musrara in Jeruzalem een verdachte auto aan die in de verkeerde richting reed op een een­richtings­weg. Bij het door­zoeken van het voertuig ontdekten de agenten in de kofferbak een doos met ongewone archeo­logische vondsten.
Israëlische strijdkrachten pakken verdachten van moord
Geplaatst op zondag 19 december 2021
Israëlische veiligheidstroepen hebben zondag­ochtend de Palestijnse Arabieren gearresteerd die verdacht worden van het doden van Yehuda Dimentman en het verwonden van twee andere Joden bij een schietaanval afgelopen donderdag.
Covid-beperkingen 'Ongeacht wat de mensen zeggen!'
Geplaatst op zondag 19 december 2021
Premier Naftali Bennett gebiedt zijn kabinets­leden om de strengste reis­maat­regelen tegen het Corona­virus te steunen. Hij wil de lijst 'rode landen', waar Israëli's niet heen mogen vliegen, uitbreiden met de VS, Canada, Turkije en acht Europese landen.
Groeten uit Israël: Wachten op Carmel en de 5e golf
Geplaatst op zondag 19 december 2021
Iedereen wacht op 'Carmel', de grote storm die ons morgen zou moeten bereiken, en op de vijfde Corona-golf, die over 10 tot 14 dagen wordt verwacht. En de 'groene pas' voor winkel­centra gaat niet door, na bezwaren van de winke­liers. Nu wordt het aantal klanten beperkt.
Ex kardinaal: 'Joden verspreiden Corona in de wereld'
Geplaatst op zondag 19 december 2021
Zo luidt een actuele kop boven het Hebreeuwse nieuwsportaal Arutz 7. Er wordt beweerd dat de Duitse emeritus kardinaal Gerhard Ludwig Müller de Joden beschuldigt van het opzettelijk verspreiden van de corona­pandemie over de hele wereld.
Waarom zijn Joden wel, en Christenen nu niet welkom?
Geplaatst op zondag 19 december 2021
De Israëlische autoriteiten laten geen toeristen toe tijdens de voor christenen zo belangrijke kerstperiode, maar wel een Joodse Birthright-groep. Dit veroorzaakte een felle discussie op Facebook en beschuldigingen van racistische discriminatie op grond van religie.
Er zit vooruitgang in vredesproces met Arabische landen
Geplaatst op vrijdag 17 december 2021
Meer dan een jaar na de onder­teke­ning van de Abraham Akkoor­den kan men zeggen dat deze akkoorden tussen Israël, Bahrein en de Verenigde Arabische Emi­raten (VAE) een door­slaand succes zijn geweest. En met Marokko is een belang­rijke defensie-over­een­komst gesloten.
'We krijgen de moordenaars wel te pakken'
Geplaatst op vrijdag 17 december 2021
Palestijnse Arabische terroristen openden donder­dagavond het vuur op een Israëlisch voertuig, waarbij de 25-jarige Yehuda Dimentman werd gedood en twee andere jonge Joodse mannen werden verwond. Israëlische troepen voeren een klopjacht uit naar de daders.
Groeten uit Israël - Vakantie en nieuwe Corona-regels
Geplaatst op vrijdag 17 december 2021
Na een paar dagen vakantie en een bruiloft, krijgen we nu wel te maken met nieuwe Corona beperkingen. Het plan van de regering om mensen met een geldige Groene Pas bij de ingang van winkels een polsbandje te geven, doet veel stof opwaaien.
Muziekvideo: Een lied van verlangen naar de Messias
Geplaatst op vrijdag 17 december 2021
We naderen de dagen van het Kerstfeest, waarop we vieren dat Jezus als de Messias voor ons op aarde is gekomen. Het Joodse volk herkent Hem niet, ziet verlangend uit naar de komst van de Messias, en kan er enthousiast over zingen.
Shabbats­lezingen: 'Mij komt de wraak toe'
Geplaatst op vrijdag 17 december 2021
'Vergeld niemand kwaad met kwaad. Wees bedacht op wat goed is voor alle mensen. Leef, zo mogelijk, in vrede met alle mensen. Wreek uzelf niet, geliefden, maar laat ruimte voor de toorn, want er staat geschre­ven: Mij komt de wraak toe, Ik zal het vergelden, zegt de Heere.'
Hoe moet Israël reageren op een nucleair Iran?
Geplaatst op donderdag 16 december 2021
'De realiteit is, dat iedereen weet dat Iran op weg is naar een kern­wapen'. Israel Today sprak met voor­aan­staande Midden-Oosten deskun­digen over de toene­mende nucleaire dreiging van Iran, en de scenario’s die mogelijk kunnen ontstaan in het Midden Oosten.
Geen tankvliegtuigen: Israël kan Iran nog niet aanvallen
Geplaatst op donderdag 16 december 2021
Indien de onder­hande­lingen in Wenen over het Iraanse nucleaire programma niets opleveren, wil Israël een aanval op de Iraanse nucleaire facili­teiten uitvoeren. Maar de VS weigert de vier hiervoor beno­digde tank­vlieg­tuigen versneld te leveren.
Eindelijk kreeg ook ik mijn militaire onderscheiding
Geplaatst op donderdag 16 december 2021
Een onder­scheiding voor mijn dienst­tijd, die ik door­bracht in Zuid Libanon tijdens de Libanon­oorlog. Deze periode van mijn leven heeft grote waarde voor mij gehad, maar ik wens het niemand toe. Het heeft mij geholpen om het leven vandaag meer te waar­deren en te genieten.
Premier Bennett feliciteert Duitse bondskanselier Scholz
Geplaatst op donderdag 16 december 2021
Premier Naftali Bennett sprak dinsdag 14 december met de nieuwe Duitse bonds­kanselier Olaf Scholz om hem te feliciteren met zijn ambtsaanvaarding en hem alle succes te wensen. Hij nodigde hem uit voor een bezoek aan Israël.
De Abraham Akkoorden vertonen een fatale fout
Geplaatst op woensdag 15 december 2021
De plotselinge reis van premier Naftali Bennett naar de Verenigde Arabische Emiraten op 12 december, richtte de aandacht op de Abraham Akkoorden - de diploma­tieke akkoorden waarvan velen geloofden dat ze een veelbelovend nieuw tijdperk in het Midden-Oosten inluidden.
Zware ontploffing in Hamas wapendepot in Tyrus
Geplaatst op woensdag 15 december 2021
Een zware explosie in het Palestijnse 'vluchte­lingen­kamp' Burj al-Shemali schokte afgelopen vrijdagnacht de havenstad Tyrus in zuidelijk Libanon. Volgens Libanese veiligheidsfunctionarissen kan deze door niets anders zijn ontstaan dan door munitie in een depot van Hamas.
SOLRA ontwikkelde derde generatie zonnecellen
Geplaatst op woensdag 15 december 2021
‘SOLRA heeft een derde generatie zonnecel ontwikkeld, die ook met kunst­licht elektri­citeit op kan wekken. Het is mogelijk om cellen in een semi-transparante uitvoering als vensterramen te gebruiken’, aldus de reclame-uitingen van het bedrijf.
Energie-besparend raam houdt de zonnewarmte tegen
Geplaatst op woensdag 15 december 2021
Een onderzoeksteam van wetenschappers uit Singapore en de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem heeft een raam­coating ontwikkeld, die tot 70 procent van de infrarood hitte­straling van de zon kan tegen­houden, zonder het zicht te belemmeren.
Bennett bezoekt VAE - de Abraham-akkoorden zijn echt
Geplaatst op dinsdag 14 december 2021
De Israëlische premier Naftali Bennett bracht zondag en maandag het eerste officiële bezoek van een Israëlische leider aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dit was weer een belangrijke mijlpaal in de Abraham Akkoor­den, die nog maar een decennium geleden pure fantasie leken.
Haat en hoop in het leven van Richard Wurmbrand
Geplaatst op dinsdag 14 december 2021
Het leven van Richard Wurmbrand onder het atheïs­tische commu­nisme in zijn land, Roemenië, schetst voor ons een beeld van wat er te verwachten is onder militant atheïsme, nu in de vorm van seculiere humanisme en wokeïsme.
Coronabeleid schadelijk voor band met diaspora-Joden
Geplaatst op dinsdag 14 december 2021
Het is de meeste niet-Israëli's al bijna twee jaar verboden om Israël binnen te komen, tenzij je een diplomaat, beroemdheid, atleet of - zoals in deze dagen - een mooie kandidaat voor Miss Universe bent. Dit veroorzaakt een breuk tussen Joden in en buiten Israël.
Is het toerisme naar Israël dood?
Geplaatst op dinsdag 14 december 2021
Ministers in het huidige kabinet adviseren reis­agenten en reis­gidsen om een carrière­switch te over­wegen. Ze zijn van mening dat het toerisme niet meer in haar oor­spronke­lijke omvang zal terug­keren, en menen dat de toeris­tische industrie ‘opge­offerd' kan worden.
Terreurgroep Hamas verleidt kinderen om lid te worden
Geplaatst op maandag 13 december 2021
Hamas viert zijn verjaardag en moedigt kinderen aan om Hamas-terroristen als helden te zien en lid te worden. En wie wil er niet opgroeien om net zo te zijn als hun helden? Is er dan nog hoop voor de kinderen van de door Hamas geregeerde Gazastrook?
Ruzie in regering over Covid-vaccinatie van kinderen
Geplaatst op maandag 13 december 2021
Vanochtend was een van de belang­rijkste onder­werpen in de Hebreeuwse pers het abrupte ontslag van de directeur-generaal van het ministerie van Onderwijs, dat het gevolg zou zijn van een geschil over het vaccineren van school­kinderen tegen Covid-19.
IDF medicus redt Palestijnse baby
Geplaatst op maandag 13 december 2021
Dit is een van die ver­bazing­wek­kende verhalen over hoe goedhartige acties in dienst van het redden van onschul­dige levens, zelfs die van de 'vijand,' alle betrokken harten kunnen verzachten.
Israël geeft gesmokkkelde artefacten terug aan Egypte
Geplaatst op maandag 13 december 2021
Tijdens het diplomatieke bezoek van minister van Buiten­landse Zaken Yair Lapid aan zijn Egyptische ambtgenoot Sameh Shoukry in Kairo heeft Israël donder­dag tientallen artefacten en relikwieën, die het land waren binnen­gesmokkeld, terug­gegeven aan Egypte.
Babylonische ballingschap en het edict van koning Cyrus
Geplaatst op maandag 13 december 2021
In deze film reizen we met de ballingen van Jeruzalem naar Babylon, na de verwoesting van Jeruzalem en de eerste Tempel in het jaar 586 BCE door koning Nebukadrezar. Het was voor de ballingen een grote schok, voordat zij geleidelijk integreerden in Babylonië.
Trump: 'Netanyahu maakte een grote fout!'
Geplaatst op zondag 12 december 2021
Als Donald Trump en Benjamin Netanyahu terugkeren om hun respectieve naties te leiden, zal het een ongemakkelijke relatie worden. In een interview toont Trump zich zeer teleurgesteld in zijn vroegere vriend. Bibi reageert hierop op een heel wat vriendelijker manier.
Normaliseren Israël en Bangladesh hun betrekkingen?
Geplaatst op zondag 12 december 2021
Op 16 december, wanneer Bangladesh viert dat 50 jaar geleden, in 1971, de Pakistaanse bezettingstroepen werden overwonnen, vragen veel mensen van over de hele wereld mij: 'Welke rol speelde de Staat Israël en welke rol speelden de Palestijnen daarbij?'
Herdenking Joodse vluchtelingen uit Arabische landen
Geplaatst op zondag 12 december 2021
Honderdduizenden Joden werden rond 1948 uit veel Arabische landen en Iran verdreven, maar dit vormt een onder­belichte periode in Israëls geschie­denis. Het is belangrijk dat de wereld zich meer bewust is van deze Joodse vluchtelingen, die in aantal de Pales­tijnse vluch­te­lingen overtroffen.
Israël kwam zeer dicht bij gevreesde vaccin-'dictatuur'
Geplaatst op zondag 12 december 2021
Premier Naftali Bennett is gefrustreerd, omdat niet alle Israëli's het Covid-19-vaccin willen accep­teren. Daarom streefde hij naar naar verluidt naar een effec­tieve ver­plich­ting tot vacci­neren, met strenge straffen voor weige­raars. Hier­tegen kwam verzet vanuit de gezond­heids­zorg.
Israëli's zijn verdeeld over vaccineren van kinderen
Geplaatst op zondag 12 december 2021
Hoewel in Israël nog geen grote golf van Corona-besmettingen, veroorzaakt door de Omikron-variant, is opgetreden, dringt de regering aan op het inenten van kinderen tussen 5 en 11 jaar tegen Covid-19, maar minder dan de helft van de ouders is het daarmee eens.
Financiert Jordanië komende oorlog op de Tempelberg?
Geplaatst op vrijdag 10 december 2021
De Palestijnen klagen voort­durend dat de Joden de Tempel­berg willen over­nemen en een Derde Tempel bouwen. Die bewe­ringen zijn volkomen onge­grond en hebben alleen tot doel de regio te doen ontvlam­men en om financiële steun te vragen van Arabische landen of naïeve Euro­peanen.
Een 'Startup Nation' bruiloft met een robot
Geplaatst op vrijdag 10 december 2021
De gasten die voor een recente Israëlische bruiloft waren uitgenodigd, waren verrast toen een dansende robot de trouw­ringen naar de bruid bracht. Het AIM besturings­systeem van deze robot is door TIME magazine gekozen als een van de 100 beste uitvindingen van het jaar 2021.
Van de Niagara Watervallen met liefde naar Israël
Geplaatst op vrijdag 10 december 2021
De Niagara Watervallen werden zondag­nacht verlicht ter ere van de Staat Israël, ter gele­gen­heid van het aan­steken van de achtste kaars van Chanoekah. Dit was een eer­betoon van de stad Niagara in Canada aan de Staat Israël.
Muziekvideo: De jonge jaren van Jozef en zijn broers
Geplaatst op vrijdag 10 december 2021
Terwijl we in de Shabbats­lezingen Jozef als als onder­koning ontmoeten, gaan we in deze gero­man­ti­seerde video terug naar zijn jeugd­jaren en het leven met zijn grote broers, die jaloers werden op zijn mooie jas.
Shabbatslezingen: Door lijden heen gelouterd om te zegenen
Geplaatst op vrijdag 10 december 2021
Na vele jaren zag Jozef zijn familie terug. Die tijd had God nodig om hem door lijden heen te vormen tot iemand die niet meer trots is op dromen of een mooie jas. Pas toen kon God hem gebruiken om een zegen te zijn voor zijn familie en de Egyptenaren.
Mandelblit: Goddank is Netanyahu uit zijn ambt gezet
Geplaatst op donderdag 9 december 2021
Procureur-generaal Mandelblit laat naar verluidt door­sche­meren, dat Netanyahu Israël in de richting van een dictatuur probeerde te brengen, hetgeen net op tijd werd voor­komen doordat hij de verkie­zingen niet won.
Wat gebeurde er bij de opwerkingsfabriek in Natanz?
Geplaatst op donderdag 9 december 2021
Zaterdagavond werd bij de Iraanse opwerkings­fabriek voor uranium in Natanz een luide explosie gehoord die tot op 20 km te horen was, en zagen de inwoners een helder licht aan de hemel. Er was lichte schade aan ramen en deuren.
Yamam is nu Israëls officiële anti-terreur­eenheid
Geplaatst op donderdag 9 december 2021
Premier Naftali Bennett heeft vorige week de speciale politie-eenheid van de Israëlische grenspolitie uitgeroepen tot de nationale terrorisme­bestrij­dings­eenheid, een officiële benoeming die gepaard gaat met zowel extra verant­woor­de­lijk­heden als finan­ciering.
Israël voltooit opwaardering grenshek rond Gazastrook
Geplaatst op donderdag 9 december 2021
De ombouw van een eenvoudig hek rond de Gazastrook tot een 65 km lange high-tech barrière tegen tunnels en indringers is na drie en een half jaar voltooid. Het was een duur project, dat ₪ 3,5 miljard (€ 980 miljoen) heeft gekost.
VN ontkent opnieuw Joodse band met de Tempelberg
Geplaatst op woensdag 8 december 2021
Met 129 stemmen voor en 11 stemmen tegen werd een resolutie in de VN aange­nomen, die de historische banden van het Joden­dom met de Tempel­berg ontkent, en Israël verder oproept om te stoppen met een­zijdige maat­regelen in de 'bezette Pales­tijnse gebieden’.
Palestijnse tiener steekt Israëlische moeder neer
Geplaatst op woensdag 8 december 2021
Een 14-jarig Palestijns Arabisch meisje stak woens­dag­ochtend een Israëlische Joodse moeder (26) neer en verwondde haar terwijl ze haar vijf jonge kinderen naar school bracht, bij de ingang van de betwiste Jeruza­lemse wijk Sheikh Jarrah/Shimon Hatzaddik.
Koreaanse investeerders ontdekken Israëlische start-ups
Geplaatst op woensdag 8 december 2021
Steeds meer Koreanen willen investeren in Israëlische innovaties. Met dat doel heeft men in Zuid-Korea de ‘Seoul Investors Club’ opgericht. Dat is een netwerk van Koreaanse investeerders en onder­nemingen die op zoek zijn naar moge­lijk­heden om in Israëlische innovatieve bedrijven te investeren.
Israël neemt deel aan EU-research-programma
Geplaatst op woensdag 8 december 2021
Israël heeft maandag een belan­grijke over­een­komst onder­tekend voor deelname aan het onder­zoeks- en innovatie­pro­gram­ma van de Europese Unie met de naam 'Horizon Europe'. De neder­zettingen in Judea en Samaria, Oost-Jeruzalem en de Golan­hoogten zijn echter uitgesloten.
Record-investeringen in Israëlische bedrijven in 2021
Geplaatst op woensdag 8 december 2021
In de eerste helft van 2021 werd voor een bedrag van 10,5 miljard dollar geïnvesteerd in Israëlische bedrijven, een stijging van 137 procent op jaarbasis. Daarmee staat Israël nu aan de top van de wereldwijde groei van financieringen.
Bennett minder populair; Israëli's zijn Iran en Corona beu
Geplaatst op dinsdag 7 december 2021
De Israëlische 'regering van veran­de­ring' doet het niet goed bij het publiek, zes maanden nadat de onwaar­schijn­lijke coalitie aan de macht kwam. De meeste Israëli's vinden dat de regering zich te veel concentreert op de kwesties waar zij het minst om geven.
De Arabische wereld luistert naar deze Israëlische Jood
Geplaatst op dinsdag 7 december 2021
De Arabieren geven zelf toe dat Edy Cohen, de corres­pondent van Israel Today voor Arabische zaken, een van de meest invloed­rijke commen­tatoren in de Arabische wereld is en 'ons en de publieke opinie meer beïnvloedt dan andere Arabische experts'.
Duitse reisgroep bezocht Israel Today redactie
Geplaatst op dinsdag 7 december 2021
Uitgerekend op de dag dat Israël zijn grenzen weer sloot voor toeristen uit het buitenland, was het begin gepland van de 'Israël-ambas­sadeurs­reis' van de Saksische Vrienden van Israël, onder leiding van Werner Hartstock van www.israelreise.de.
Hoe is Tel Aviv de duurste stad ter wereld geworden?
Geplaatst op dinsdag 7 december 2021
Tel Aviv, het economische centrum aan de kust van de piepkleine Staat Israël, heeft op de een of andere manier Londen, Parijs, New York City, Tokio en Singapore overtroffen en is nu gekroond tot 's werelds duurste stad om er te wonen.
Toerisme: Ontstaans­geschiedenis van Tel Aviv
Geplaatst op dinsdag 7 december 2021
Tel Aviv, de culturele en financiële hoofdstad van Israël, is uitgeroepen tot de duurste stad ter wereld om er te wonen en te werken. In de ruim honderd jaar dat de stad bestaat heeft hij zich ontwikkeld tot een kosmopolitisch centrum van cultuur, kunst en feesten.
Israël discussieert over verplichten Covid-19-vaccins
Geplaatst op maandag 6 december 2021
Israëls 'Corona tsaar' zei vorige week, dat de Joodse Staat moet overwegen om Covid-19 vaccins verplicht te stellen voor alle burgers. Andere functio­narissen reageer­den, dat dit van Israël een dictatuur zou maken. Er bestaan momenteel geen plannen hiertoe.
Facebook (Meta) pakt nepaccounts van Palestijnen aan
Geplaatst op maandag 6 december 2021
Facebook (we hebben nog steeds moeite om het moederbedrijf aan te duiden als 'Meta', vooral hier in Israël) heeft vorige week meer dan 150 accounts onderzocht en verwijderd, die gelinkt bleken aan de Palestijnse terreurgroep Hamas.
Archeologische vondsten in Sanhedrin-stad Yavne
Geplaatst op maandag 6 december 2021
In de stad Yavne, waar 2000 jaar geleden het Sanhedrin (het religieuze bestuur) was gevestigd na de val van Jeruzalem en de verwoes­ting van de Tempel, zijn bij recente opgra­vingen keuken­gerei en een begraaf­plaats ontdekt.
Mijn strijd voor betere betrekkingen Bangladesh-Israël
Geplaatst op maandag 6 december 2021
Een schrijver uit Bangladesh, die het moslimgeloof aanhangt, probeert al vele jaren zijn landgenoten ervan te overtuigen dat 'Joden mensen zijn, en Israël GEEN monster is’. Maar hij moest dat bekopen met een zeven jaar durende zware gevangenisstraf.
Beschermd te midden van de woedende vijanden
Geplaatst op zondag 5 december 2021
Op de eerste dag van Chanoekah verscheen in het ochtend­nieuws het gezicht van een Iraanse generaal. Terwijl de nucleaire onder­hande­lingen tussen de westerse landen en het regime van de ayatollahs werden hervat, sprak de Iraanse gene­raal Abolfazl Shekarchi zich over­duidelijk uit.
Zo beschreven de media de terreuraanslag in Jeruzalem
Geplaatst op zondag 5 december 2021
Het doden van een terrorist, die een Israëlische burger en politieagenten aanviel, heeft geleid tot controverse in de Knesset en uiteenlopende media-aandacht in het buitenland. Niet-dodelijke aanslagen op Israëli's krijgen gewoonlijk geen aandacht, wel als Israël de terrorist doodt.
Chanoekah, soefganiot, geduld en geestelijke groei
Geplaatst op zondag 5 december 2021
Als we niet het geduld hebben om één stap, of hap, per keer te nemen, zullen we leven om spijt te hebben van onze acties. Want mensen leren en ontwik­kelen zich stapje voor stapje, net zoals God de wereld schiep in zeven dagen, en niet in één keer.
Reisbeperkingen blijven, maar Bennetts vrouw reist toch
Geplaatst op zondag 5 december 2021
Premier Naftali Bennett heeft misschien een beetje spijt van zijn eerste publieke reactie op de komst van de Omikron-variant naar Israël. Donderdag zei Bennett tegen zijn kabinet 'mijn vrouw gaat me vermoor­den', nadat dit weigerde om de reis­beper­kingen te ver­soe­pe­len.
Defensiepact Israël-Marokko schokt Arabische wereld
Geplaatst op vrijdag 3 december 2021
De betrekkingen tussen Marokko en Israël bloeien op. De landen sloten een defensiepact, dat Marokko in staat stelt belangrijke Israëlische wapen­systemen te kopen, die nodig zijn wegens de gespannen situatie met Algerije. Dit heeft verbazing gewekt in de Arabische wereld.
Joden belaagd door Palestijnen in Ramallah
Geplaatst op vrijdag 3 december 2021
Woensdagavond laat gebeurde wat veel Israëli's het meest vrezen: twee Joodse mannen raakten de weg kwijt op de donkere wegen van Samaria en bevonden zich plotseling in het hart van de feitelijke hoofdstad van de Palestijnse Autoriteit, Ramallah.
Shabbatsrust, onmisbaar voor Joden en niet-Joden
Geplaatst op vrijdag 3 december 2021
Zowel Joden als niet-Joden hebben de rust nodig. Het idee om de klok rond te werken suggereert dat alles van onszelf afhangt. Terwijl een vrije dag nemen en onderhouden om God te eren, een stap in geloof is, net zoals dat geldt voor de rest van ons christelijke leven.
Muziekvideo: West Side Chanukah Story
Geplaatst op vrijdag 3 december 2021
In de VS zijn ze al een beroemdheid geworden in Joodse kringen en daarbuiten: de professionele Joodse zanggroep Six13. In deze video hoort u schitterende parodieën op liederen uit de West Side Story, geïnspireerd door het Chanoekah-verhaal.
Shabbats­lezingen: God geeft een nieuw begin
Geplaatst op vrijdag 3 december 2021
Soms lijkt het alsof je doodloopt in het leven. Alles lijkt tegen te zitten, er schijnt geen uitweg te zijn. Dan kan God de weg wijzen naar een doorbraak, een nieuw begin. Dat ondervonden Jozef in de gevangenis, de priester Mattatias, en de Joden in Jeruzalem bij Jezus' komst.
Hoe wordt Chanoekah over de hele wereld gevierd?
Geplaatst op donderdag 2 december 2021
Chanoekah tradities en vieringen zijn bijna net zo talrijk en geva­rieerd als de verschil­lende Joodse gemeen­schappen, in hun tradities en lekkernijen, en de een­voudige of uitge­breide feeste­lijk­heden. Ook het Kerst­feest heeft de viering van Chanoekah beïnvloed.
Groeten uit Israël - Twee verschillende werelden
Geplaatst op donderdag 2 december 2021
Soms lijkt het wel of er twee parallelle werel­den zijn. Een wereld die door paniek rond Corona wordt beheerst, en tege­lijker­tijd de normale wereld met zijn forse proble­men, zoals geweld in de Negev, te veel verkeers­onge­vallen, de hoge kosten van levens­onder­houd, enz.
Israël kan haar Black Hawks toekomstgericht maken
Geplaatst op donderdag 2 december 2021
Het bedrijf Israel Aerospace Indusries (IAI) heeft een verbe­terings­programma ontwikkeld die de Ameri­kaanse Sikorsky ‘Black Hawk’ UH-60 helikopters weer voorbe­reidt op de toekomst. Dit is wellicht is het de meest ingezette helikopter van de IDF.
Israël verhoogt salarissen van militairen fors
Geplaatst op donderdag 2 december 2021
Voor het eerst in vijf jaar worden de salarissen van de Israëlische dienst­plichtigen verhoogd. Aanleiding is de reeks klachten over het verhogen van pensioenen van carrière-officieren, terwijl de sala­rissen bij de lagere rangen gelijk bleven.
Nieuwe gesprekken met Iran lijken tijdverspilling
Geplaatst op woensdag 1 december 2021
Iran en enkele wereldmachten voeren in Wenen opnieuw besprekingen over Irans nucleaire activiteiten. De verwachtingen zijn laag, Iran stelt zich provocerend op, het Westen is zwak, Rusland en China zijn niet zo geïnteresseerd, en Israël heeft misschien niet de kracht om het alleen te doen.
Jezus en Chanoekah
Geplaatst op woensdag 1 december 2021
Messiaanse boodschappen worden zichtbaar in de winterfeesten, Chanoekah en het Kerstfeest. Veel Joden zijn gefascineerd door het Kerstfeest, en er zijn veel overeenkomsten in de wijze waarop Chanoekah en het Kerstfeest worden gevierd, maar ook in de symboliek.
Tel Aviv is momenteel de duurste stad ter wereld
Geplaatst op woensdag 1 december 2021
Tel Aviv is officieel de duurste plaats om te wonen in de hele wereld. De laatste cijfers van de Worldwide Cost of Living Index plaatst de Israëlische kustmetropool voor Parijs en Singapore (die de tweede plaats delen), Zürich en Hong Kong. Op de zesde plaats staat New York City.
Christelijke olie­maat­schappij test nieuwe bron in Israël
Geplaatst op woensdag 1 december 2021
Zion Oil & Gas, een door christenen gerund aardolie­bedrijf gevestigd in Dallas en Caesarea, maakte vorige week bekend dat het de boorfase van zijn nieuwe put in de Israëlische Jezreël Vallei had voltooid en nu met de testfase begint.