November 2021

Israël is een Hasmonees koninkrijk
Posted on Tuesday, November 30, 2021
Het echte Chanoekah-wonder heeft niets te maken met een kruikje olie, het gaat om Israël zelf. Want de herwonnen Staat Israël is, ondanks al zijn problemen, nog steeds, zoals Maimonides zou hebben gezegd, 'de manifestatie van de barmhartigheid van de God, Die onze Vader is'.
Steek met ons de achtste Chanoekah-kaars aan
Posted on Tuesday, November 30, 2021
Het eind van de Chanoekah-week komt in zicht, het Kerstfeest nadert en de Omikron-variant van het Covid-virus zet alles weer op zijn kop. Hoe gaat het nu verder? Zondagavond kunt u met ons de achtste en laatste kaars op de Chanoekah-kandelaar aansteken - via Zoom.
Israël hekelt Belgisch plan om producten te labelen
Posted on Tuesday, November 30, 2021
De Belgische regering maakte vorige week bekend, dat producten gemaakt in Joodse nederzettingen op de Westbank niet meer het label 'Made in Israel' mogen dragen. België is ook voornemens goederen uit Israëlische nederzettingen meer te controleren.
Toerisme: In de voetsporen van de Makkabeeën
Posted on Tuesday, November 30, 2021
Een week lang vieren we het Chanoekah-feest, met op de chanoekia-kandelaar elke dag een brandende kaars meer. Een uur lang mag u kijken naar de gids Ami Braun, die een uitgebreide uitleg geeft van de strijd om het Joodse karakter van land en volk te behouden.
Analyse: Israël en de dreiging vanuit Iran met drones
Posted on Monday, November 29, 2021
Militaire experts zeiden dat Iran zijn gebruik van aan­vals­drones in de regio verhoogt, als middel om het Westen onder druk te zetten in aanloop naar de aan­staande gesprekken in Wenen, inzake het kern­wapen-programma van de Islamitische Republiek Iran.
Wat deed Jezus in de Tempel tijdens Chanoekah?
Posted on Monday, November 29, 2021
De vroege volgelingen van Jezus richtten zich sterk op de Tempel, vooral tijdens het Chanoekah-feest. Wat deed Jezus daar? ‘Het antwoord op deze vraag is niet wat de meeste mensen denken,’ vertelde prof. Eyal Regev, aan Israel Today in een exclusief interview.
Fotogalerij: Chanoekah en Kerstfeest in het Heilige Land
Posted on Monday, November 29, 2021
De maand december is altijd een speciale tijd van het jaar in Israël als de Joodse en Christelijke inwoners hun favoriete feestdagen voorbereiden en vieren. Geniet van de foto's van de Chanoekah vieringen van dit jaar en het begin van het Kerstseizoen in Israël!
Babylonische verovering van Jeruzalem en de Tempel
Posted on Monday, November 29, 2021
Deze video bevat een pijnlijk realis­tische weer­gave van de verwoes­ting van Jeruzalem. Het vasten van Tisha Be'Av gedenkt de verwoes­ting van de Tempel, maar de gebeur­te­nissen die vooraf gingen aan de Baby­lo­nische verwoes­ting in 586 BCE zijn minder bekend.
Links bekritiseert Herzogs Chanoekah-viering in Hebron
Posted on Sunday, November 28, 2021
De Israëlische president Isa'ak Herzog is afkomstig uit de linkse Arbeidspartij, maar hij is zeker geen lieveling van de linkse liberalen wanneer hij deze feestweek naar Hebron gaat om Chanoekah te beginnen met de gehate 'Joodse kolonisten.'
Groeten uit Israël - Omikron variant, en wat nu?
Posted on Sunday, November 28, 2021
Sinds het weekeinde hebben we het alleen nog maar over Omikron, de nieuwste variant van het corona­virus. Nauwelijks had deze nieuwe variant zijn naam gekregen, of het Corona-comité kwam weer bijeen en besloot tot nieuwe maatregelen: morgen is Israël weer gesloten voor toeristen.
Israël sluit weer voor toeristen uit vrees voor Omikron
Posted on Sunday, November 28, 2021
Op 1 november ging Israël weer volledig open voor toerisme; niet alleen groepen toeristen, maar ook individuele reizigers waren welkom het land. Maar eind november werd het luchtruim weer gesloten, omdat de eerste gevallen van de Omikron-variant van Covid-19 werden bevestigd.
Israël neemt maatregelen tegen nieuwe Covid-variant
Posted on Sunday, November 28, 2021
• Gevaardelijke Omikron-variant nu ook in Israel,
• Kunnen de huidige vaccins een uitbraak stoppen?
• Israëli's terug uit Afrika een week in quarantaine,
• Criteria voor 'Groen paspoort' worden niet versoepeld.
Israël begint kinderen in te enten; Bennetts zoon eerst
Posted on Sunday, November 28, 2021
Israël is afgelopen week begonnen met het inenten van kinderen tussen 5 en 11 jaar tegen Covid-19 nadat de eerste zending kinder­doses van Pfizer was ontvangen. Een van de eersten die de prik kregen was David, de 9-jarige zoon van premier Naftali Bennett.<
'Onze plannen liggen klaar mocht de diplomatie falen'
Posted on Friday, November 26, 2021
Amerikaanse functionarissen kwamen woensdag dichter dan ooit bij het dreigen met militair geweld, mocht Iran doorgaan met zijn uitda­gende kern­wapen­programma. De regering-Biden verzekert de bond­genoten dat het niet werk­loos zal toezien als Iran onver­zette­lijk blijft.
Bennett: Israël niet gebonden aan Iraanse nucleaire deal
Posted on Friday, November 26, 2021
Nu de besprekingen in Wenen over een nucleair akkoord met Iran worden hervat, riskeert Bennett nieuwe spanning met de regering-Biden om nog een slecht akkoord te voorkomen. Hij zal blijven optreden tegen Iran, zelfs nadat een slecht nucleair akkoord is ondertekend.
Israël en Marokko ondertekenen defensie-overeenkomst
Posted on Friday, November 26, 2021
Er is tussen Israël en Marokko een belangrijke stap gezet voor de verbe­tering en verdie­ping van de weder­zijdse betrek­kingen, en er is hiermee een eerste defensie-over­een­komst tot stand gebracht tussen Israël en een Arabisch land.
Muziekvideo: Het Geitje, uit de Pesach-liturgie
Posted on Friday, November 26, 2021
De Hagada, de oude en lange liturgie voor de Seder­avond, de vooravond van het Pesach­feest, bevat naast alle ernstige gebeden en liederen, ook een ontspannend stapelliedje over nog een geitje, Chad Gadya. Het wordt gezongen in het Hebreeuws en het Arabisch.
Shabbats­lezingen: Een mens oogst wat hij zaait
Posted on Friday, November 26, 2021
In drie geschiedenissen in Genesis speelt telkens een geit een grote rol. Een geit werd gebruikt om Isa'ak te bedriegen, om de waarheid over Jozef te verbergen, en om de waarheid aan het licht te brengen over Juda's slippertje. Ondanks dat alles gaat Gods werk door.
Israel Happening Nederland: 20 t/m 23 januari 2022
Posted on Thursday, November 25, 2021
Nadat wij onze Israel Happening al enkele malen in Duitsland en Zwitserland hebben gehouden, is ons gevraagd om onze bijzondere Israel Happening nu ook in Nederland te houden. Dat hopen wij te doen van 20 t/m 23 januari 2022 in Vierhouten
Turkije aan de rand van de economische afgrond
Posted on Thursday, November 25, 2021
Daniel Pipes legt aan de lezers van Israel Today uit wat de recente zorg­wek­kende ontwik­kelingen in Turkije, zoals de sterke waarde­daling van de Turkse Lira, bete­kenen voor de regio, voor Israël en voor de Verenigde Staten.
Syrische raket ontploft boven de haven van Haifa
Posted on Thursday, November 25, 2021
Een door het Syrische leger afgevuurde lucht­doel­raket stak de grens met Israël over en ontplofte gister­nacht nabij de haven­stad Haifa. De misser was het gevolg van een Israëlische lucht­aanval op de Syrische stad Homs, waar enige schade werd aangericht.
Israël vervangt rijdende artillerie door Sigma
Posted on Thursday, November 25, 2021
Na decennia gebruik neemt het Israëlische leger lang­zaam­aan afscheid van de Ameri­kaanse gepantserde houwitser M109, en gaat deze vervangen door de in Israël ontworpen en groten­deels gemaakte Sigma zelfrijdende houwitser.
Israël schrijft geschiedenis in de Perzische Golf
Posted on Thursday, November 25, 2021
De Israëlische luchtmacht en het Israëlische militaire techno­logie­bedrijf Elbit verdiepen de samenwerking met Perzische Golfstaten, wegens de bedreiging door Iran. Op de lucht­macht­tentoon­stelling in Dubai toonden diverse Israëlische bedrijven hun gevechts­systemen.
Een terrorist verbrijzelt alle stereotypen over terroristen
Posted on Wednesday, November 24, 2021
Duizenden Israëli's woonden de begrafenis bij van Eliyahu Kay, een Joodse immi­grant uit Zuid-Afrika die zondag werd vermoord bij een terreur­aanslag in Jeruzalem. Voordat deze aanslag en deze naam uit het nieuws verdwijnen, moeten we één belangrijke les leren.
Antisemitisme van Palestijnse historicus ontkrachten
Posted on Wednesday, November 24, 2021
Antisemitisme is levend en bloeiend in de islamitische wereld, zelfs aan het begin van de 21e eeuw. Palestijnen leren van hun 'knapste koppen' nog steeds om Joden als 'menselijk afval' te zien, die de Holocaust verdienden. Is het dan een wonder dat conflicten blijven bestaan?
'We blijven oorlog voeren tot op de Dag des Oordeels'
Posted on Wednesday, November 24, 2021
Palestijnen in Oost-Jeruzalem maken duidelijk dat Israël elke hoop op vreedzame coëxistentie met Arabieren in het Heilige Land kan vergeten. Het door het Westen gepromote ‘land-voor-vrede-proces’ lijkt zijn doel niet te hebben bereikt.
Israël toegelaten tot kunstmatige intelligentie groep
Posted on Wednesday, November 24, 2021
Israël is deze week officieel toegetreden tot het GPAI Forum, een exclusieve groep van naties die werken aan de toekomst van kunstmatige intelligentie. Hiermee bevestigt het zijn positie als een van 's werelds sterkste landen op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Israël en Jordanië ruilen water voor elektriciteit
Posted on Wednesday, November 24, 2021
Vertegenwoordigers van Israël, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten onder­teken­den maandag in Dubai, onder aus­piciën van de regering-Biden, een onge­kende over­een­komst, waarbij Jordanië Israël elektriciteit zal leveren in ruil voor ontzilt water.
Oppakken groep Hamasstrijders voorkomt aanslagen
Posted on Tuesday, November 23, 2021
De Israëlisch veiligheids­dienst Shin Bet, de IDF en de Israëlische politie hebben in de afgelopen weken een uitgebreid Hamas-terro­risten­netwerk ontdekt en opgerold. Het werd geleid door hoogge­plaatste Hamas-figuren die in het buiten­land wonen.
Actrice, die Golda Meir in film speelt, 'racist' genoemd
Posted on Tuesday, November 23, 2021
De legendarische actrice Dame Helen Mirren wordt geconfronteerd met een stortvloed van online bele­di­gingen voor het vertolken van Golda Meir in een komende documentaire over de eerste en enige vrouwelijke premier van Israël.
Hollywood versus Benny Gantz in NGO-affaire
Posted on Tuesday, November 23, 2021
Wat weten zij ervan? Waarschijnlijk niet veel. Maar dat weerhoudt de Hollywood-elites er niet van om hun publieks­platform te gebruiken om de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz te veroordelen, omdat hij zes Palestijnse NGO's op de zwarte lijst plaatste als organisaties die terreur steunen.
In de voetsporen van richter Gideon met Israel Today
Posted on Tuesday, November 23, 2021
Hoe relevant is dit oude verhaal van duizenden jaren geleden over de richter Gideon voor de hedendaagse militaire geschiedenis en het erfgoed van het moderne Israël? We nodigen u uit voor een virtuele tocht met Gideon en zijn 300 strijders, die de Midianieten versloegen.
Israël is weer open voor toeristen
Posted on Tuesday, November 23, 2021
Voor het eerst in anderhalf jaar kunnen toeristen het Heilige Land weer bezoeken. Eén van de eerste groepen betrof 2600 werk­nemers van de Franse winkel­keten Optical-Center. Hopelijk zullen zij na deze ervaring Israël met meer sympathie bejegenen.
Israel Happening Nederland: 20 t/m 23 januari 2022
Posted on Monday, November 22, 2021
Waarom komen we naar Nederland? Nadat wij onze Israel Happening al enkele malen in Duitsland en Zwitserland hebben gehouden, is ons gevraagd om onze bijzondere Israel Happening nu ook in Nederland te houden.
Wil Assad af van de Iraanse aanwezigheid in Syrië?
Posted on Monday, November 22, 2021
De Syrische heerser Bashar Assad heeft misschien spijt dat hij Iran heeft uitgenodigd om het land te helpen stabiliseren, maar hij kan er nu niet veel meer aan doen. De enige manier om van de Iraniërs af te komen is door een sterkere kracht van buitenaf in te schakelen om het vuile werk op te knappen.
'Biden zegt Israël om te stoppen met aanvallen op Iran'
Posted on Monday, November 22, 2021
Functionarissen van de regering-Biden hebben Israël gewaar­schuwd, dat zijn herhaalde aan­vallen op het nucleaire program­ma van Iran 'contra­productief' zijn. Amerika kan misschien leven met Iran als een nucleaire drempel­staat, maar Israël kan dat een­voudig­weg niet.
Groeten uit Israël - Het leven waarderen
Posted on Monday, November 22, 2021
De terreuraanslag die gisteren in Jeruzalem plaatsvond heeft mij met een schok doen beseffen, dat wij nog ver verwijderd zijn van een normaal dagelijks leven, en dat wij elke dag weer moeten leren om ons leven te koesteren.
Mini-vesting in French Hill wordt gerestaureerd
Posted on Monday, November 22, 2021
In de noordelijke Jeruza­lemse wijk French Hill bevindt zich een nogal verwaar­loosd, 2700 jaar oud, klein vesting­complex. Het werd tegen het eind van de jaren 1960 bloot­gelegd, en de Israel Anti­quities Authority gaat het nu restau­reren.
Twee terreuraanslagen in de Oude Stad van Jeruzalem
Posted on Sunday, November 21, 2021
Zondagochtend werd een Israëlische burger gedood en raakten drie anderen gewond toen een Pales­tijnse Arabische terrorist in de Oude Stad van Jeruzalem het vuur opende met een machine­pistool. Twee politie­agenten raakten licht­gewond, een burger verkeert in ernstige toestand.
Kun je de Palestijnse leiders wel serieus nemen?
Posted on Sunday, November 21, 2021
Als christen neem ik aanstoot aan de herhaalde pogingen van goed opge­leide Palestijnse leiders, om de juistheid van het geschreven verslag in het Nieuwe Testa­ment te ontkennen. Laat ons chris­tenen alsjeblieft buiten deze valse bewe­ringen en Palestijnse propa­ganda.
De Israël-paranoia van Turkije
Posted on Sunday, November 21, 2021
Een Israëlisch echtpaar, dat tijdens hun vakantie in Turkije gearresteerd is wegens vermeende politiek-militaire spionage tegen de president van Turkije, laat zien hoe kwetsbaar de relaties tussen Israël en Turkije zijn, en brengt ook de kwetsbaarheid van het Midden-Oosten aan het licht.
Groeten uit Israël: Zware regen en overstromingen
Posted on Sunday, November 21, 2021
Na de vreugde over de vrijlating van het Israëlische echtpaar uit Turkse gevangen­schap, herinnerde de eerste regen ons aan oude problemen: de zware regens leiden tot de jaar­lijkse over­stro­mingen in enkele steden. En mijn auto is nu schoongewassen.
Israël gaat kinderen van vijf tot elf jaar vaccineren
Posted on Sunday, November 21, 2021
• Reproductiegetal stijgt weer boven de 1,
• Helft nieuwe Covid-besmettingen is kind,
• Kinderen van 5 tot 11 jaar krijgen vaccin,
• Een miljoen doses vaccin voor kinderen aangekomen.
Shabbatsviering in Hebron
Posted on Friday, November 19, 2021
Eenmaal per jaar trekken mensen uit het hele land en uit het buitenland naar Hebron, waar volgens de traditie hun Aartsvaderen, Abraham, Izaäk en Jakob, en hun vrouwen Sara, Rebekka en Lea begraven liggen. In dit weekeinde verandert de binnenstad van Hebron ingrijpend.
Libanon en Syrië zoeken toenadering tot de Joden!
Posted on Friday, November 19, 2021
In het begin van de 20e eeuw leefden ongeveer een miljoen Joden in Arabische landen, totdat de meesten gedwongen werd hun land te verlaten - meestal uit vrees voor hun leven als gevolg van antisemitisme en pogroms. Nu zoeken die landen toenadering tot de Joden.
Muziekvideo: Oude liederen met Arik Einstein
Posted on Friday, November 19, 2021
Vandaag mag u luisteren naar een heel oude opname van Arik Einstein en Shem Tov Levy. Zij zingen het danslied horah ha'achazot, een lied op het zich vestigen in het land, uit het album Ketzat leqachat chazarah, Neem een beetje terug.
Shabbatslezingen: Jakob's thuisreis en zijn strijd
Posted on Friday, November 19, 2021
De reis van Jacob komt tot een eind. Hij is op weg terug naar het land Kanaän, maar is doodsbang om zijn broer Esau te ontmoeten, voor wie hij zovele jaren geleden vluchtte nadat hij hem het eerst­geboorte­recht had ontnomen.
Zijn angst blijkt niet terecht.
Israëls banden met China hebben voor- en nadelen
Posted on Thursday, November 18, 2021
De betrekkingen tussen Israël en China bloeiden onder Netanyahu, maar Washington was daar vaak niet blij mee. Israël wil zijn bond­genoot VS niet irriteren, maar is zich ook bewust van de verschui­vende machts­ver­hou­dingen die de betrek­kingen met China belang­rijk maken.
VK halveert bijdrage UNWRA wegens antisemitisme
Posted on Thursday, November 18, 2021
Groot-Brittannië heeft zijn financiering aan de UNWRA onlangs gehalveerd van 57 naar 28 miljoen dollar, aangezien - ondanks herhaal­delijk aandringen - uit onderzoek blijkt dat het UNWRA les­materiaal nog steeds veel anti­semitisme en verheer­lijking van terrorisme bevat.
IDF gaat strenger en voorzichtiger optreden
Posted on Thursday, November 18, 2021
• IDF heeft veel last van wapendiefstallen,
• Gevechtsregels verhinderden effectief optreden,
• Soldaten mogen op dieven en smokkelaars schieten,
• IDF rijdt bij oorlog niet door Arabische steden.
Rabbijnen willen artillerie­korps alleen voor mannen
Posted on Thursday, November 18, 2021
Rabbijnen die religieuze zionistische pre-militaire academies vertegen­woor­digen, hebben de IDF opgeroepen om een artillerie­korps op te richten voor alleen mannelijke soldaten. De IDF heeft het verzoek afgewezen. Bijna alle functies staan open voor vrouwen.
Israëlische marine oefende met nieuwe partners
Posted on Thursday, November 18, 2021
Een omvangrijke militaire marine-oefening in de Rode Zee tussen Israël, twee Arabische Golfstaten en de Verenigde Staten vorige week markeerde een nieuw hoofdstuk in de betrekkingen van Israël met de Arabische landen.
Netanyahu, Project 315 en zoeken naar gerechtigheid
Posted on Wednesday, November 17, 2021
Het corruptieproces tegen Benjamin Netanyahu gaat door zonder de typische mediahype rond elk klein detail die de berichtgeving in de voorbije jaren kenmerkte. Een onafhankelijke groep maakt duidelijk hoe zwak het bewijs is in de omkopingszaak rond nieuwsportaal Walla.
Prijzen 'Israël - een licht voor de volken' uitgereikt
Posted on Wednesday, November 17, 2021
Het Israëlische ministerie van Buiten­landse Zaken heeft een nieuwe prijs in het leven geroe­pen met de titel 'Israël - een licht voor de volken'. Deze wordt toegekend aan Israëlische burgers en niet-Israëli's die 'het mooie gezicht' van Israël op verschillende gebieden vertegen­woordigen.
Verhuizen naar Jeruzalem, of anders dreigen sancties...
Posted on Wednesday, November 17, 2021
De regering wil haast maken met het versterken van de status van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, en heeft besloten dat alle ministeries met spoed naar Jeruzalem moeten verhuizen. Zij dreigt met financiële sancties tegen ministeries die dit niet op korte termijn kunnen realiseren.
Israëlische startup wil CO2 uit atmosfeer afvangen
Posted on Wednesday, November 17, 2021
De Israëlische startup High Hopes Labs heeft zich aangesloten bij de strijd tegen de opwarming van de aarde en wil dit doen in de bovenste atmosfeer, waar het vloten ballonnen naartoe hoopt te sturen die koolstof­dioxide zullen opvangenen terugsturen voor recycling.
Indiase premier werd populairste wereldleider in Israël
Posted on Tuesday, November 16, 2021
‘We hebben de unieke relatie tussen onze twee oude beschavingen, Israël en India, weer op gang gebracht’, verklaarde premier Naftali Bennett. De twee landen werken samen op het gebied van terrorisme­bestrijding, defensie, landbouw, water en energie.
Soldaten oogsten olijven samen met de president
Posted on Tuesday, November 16, 2021
De onlangs aangetreden Israëlische president Isaak Herzog en zijn vrouw Michal hebben in de tuin van de ambtswoning van de president voor de eerste maal de traditionele olijvenoogst verricht., samen met soldaten die normaal in het veld inlichtingen verzamelen.
Joodse familie bijna gelyncht op weg naar de Kotel
Posted on Tuesday, November 16, 2021
Een Joodse Israëlische man, zijn vrouw en hun baby van een jaar hebben vorige week bijna met hun leven betaald nadat ze besloten de Kotel, de Westelijke Muur, in Jeruzalem te bezoeken. ‘We waren omringd door jonge mannen verteerd door haat.'
Kerstman filmt zijn kerstgroeten op de Golanhoogten
Posted on Tuesday, November 16, 2021
De officiële ‘Kerstman van Jeruzalem' brengt zijn kerst­groet dit jaar vanuit de Golanhoogten, om ten behoeve van het regionaal toerisme tijdens de feest­dagen dit interessante toeristische gebied onder de aandacht te brengen.
Vrede met Israël speelt grote rol bij verkiezingen Libië
Posted on Monday, November 15, 2021
De betrekkingen met Israël zijn lange tijd een belang­rijk verkiezings­onderwerp geweest in de Verenigde Staten en sommige Europese landen. Nu gebeurt hetzelfde ook in een aantal Arabische staten, waar­onder Lybië, waar twee presi­dents­kandi­daten beide naar vrede met Israël streven.
Nieuwe regering investeert fors in Arabische sector
Posted on Monday, November 15, 2021
Het besluit van partijleider Mansour Abbas van de Arabische partij Ra'am om toe te treden tot de huidige regering is een financiële meevaller geweest voor de Arabische sector. In de nieuwe begroting wordt veel geld bestemd voor verbeteringen voor de Arabische Israëli's.
Groeten uit Israël - Ergernis over dure supermarkten
Posted on Monday, November 15, 2021
Terwijl Corona nauwelijks meer een probleem vormt, maken wij ons in Israël zorgen over de hoge prijzen in de supermarkten en over een Israëlisch echtpaar dat in Istanbul is gearresteerd en nu in gevangenschap wordt gehouden.
Studie bevestigt Jesaja's verslag van Lachish inname
Posted on Monday, November 15, 2021
Zo'n 2700 jaar geleden veroverde de Assyrische koning Sanherib de oude Judeese stad Lachish in een intense strijd, waarbij hij speciaal voor de belegering van de stad een schans bouwde. Archeologen hebben onderzocht, hoe die schans in een maand werd gebouwd.
Relatie Syrië-Iran bekoeld, Iraanse generaal ontslagen
Posted on Sunday, November 14, 2021
De hartelijke relatie tussen Syrië en Iran, dat de Syrische president Assad steunde tegen de opstan­de­lingen, is bekoeld. Assad vreest, dat Iran zijn sterk geha­ven­de land wil mee­slepen in een oorlog tegen Israël, en heeft de Iraanse leger­comman­dant uit Syrië weg­ge­stuurd.
'Ik werk niet voor Netanyahu's politieke overleving'
Posted on Sunday, November 14, 2021
Knessetlid Moshe Gafni, hoofd van de ultra­ortho­doxe partij Verenigd Torah Jodendom, zei zaterdag­avond in een interview op Channel 12 news, dat het voor hem belangrijk is dat Israël conser­vatief blijft, en het niet zijn eerste zorg is dat Benjamin Netanyahu weer premier wordt.
Schorpioenen­plaag teistert zuidelijk Egypte
Posted on Sunday, November 14, 2021
Massa's schorpioenen hebben beschut­ting gezocht in huizen in de stad Aswan wegens de aanhoudende overstromingen in het zuiden van Egypte. Honderden mensen zijn gestoken door de dodelijke beestjes. Tot nu toe zijn er drie overleden aan het venijnige gif.
Israël oefent voor volgende golf Corona-besmettingen
Posted on Sunday, November 14, 2021
Israëli's worden sceptischer, nu de regering het vaccin tegen het corona­virus ook goedkeurt voor kinderen van 5 tot 11 jaar, hoewel het aantal Covid-besmettingen in Israël de laatste maanden drastisch is gedaald, en het leven groten­deels weer normaal is geworden.
Netanyahu en Lapid twisten over Messiaanse Jodin
Posted on Friday, November 12, 2021
Ilil Keren was slechts een paar dagen het nieuwste bestuurs­lid van het Joods Nationaal Fonds, toen zij terugtrad wegens een storm in de media, aange­wak­kerd door oppositie­leider Benjamin Netanyahu. Was het omdat zij familie van Lapid is, of omdat zij in Jezus gelooft?
Bennett tot mediatop: 'Israël en christenen zijn één!
Posted on Friday, November 12, 2021
De Israëlische premier Naftali Bennett sprak donderdag samen met andere Israëlische leiders de 5e jaarlijkse Christian Media Summit toe, en verklaarde dat christenen en de Joodse Staat meer dan ooit tevoren verenigd zijn.
Er wonen nu geen Joden meer in Afghanistan
Posted on Friday, November 12, 2021
Na de terug­trekking van de Amerikaanse troepen uit Afgha­nistan, werd gezegd dat Zebulon Simantov de laatste Jood in het land was. Er zijn nu echter berichten dat de 83-jarige Tova Moradi, die vorige maand uit Afgha­nistan is gevlucht, die titel draagt.
Israëlisch wonderkind Mike Sharif zingt Hebreeuwse liederen voor Palestijnen
Posted on Friday, November 12, 2021
Tienduizend Palestijnen hebben kortgeleden, tijdens een concert in Hebron, de Hebreeuwse liederen van de Israëlische zanger Sharif meegezongen. En dat niet in Tel Aviv, Haifa of Jeruzalem, maar midden in Palestijns gebied.
Shabbats­lezingen: Jakob maakt een afspraak met God
Posted on Friday, November 12, 2021
Wanneer we op die plaats zijn waar we niets meer te verliezen hebben, zijn we bereid alles te doen om te overleven. Dit zijn de momenten waarop Jacob zichzelf toestaat iets te doen wat niemand tot dan toe had gedaan. Om een deal te sluiten met God.
Nieuwe Iraakse politieke partij wil vrede met Israël
Posted on Thursday, November 11, 2021
In interviews met Iraakse en Israëlische media, roept Talal Hariri, politiek leider van de '25 Oktober beweging’ in Irak, Bagdad op om vrede te sluiten met Jeruzalem. Wij willen niet alleen diplomatieke betrekkingen, maar een echte sociale vrede tussen Irak en Israël.
IDF schiet Hamas-drone neer boven de Gazastrook
Posted on Thursday, November 11, 2021
Afgelopen maandag konden de bewoners van zuidelijk Israël een drone, waarschijnlijk van Hamas, boven de Gazastrook zien vliegen, zonder dat er sirenes klonken. De IDF stelde de bewoners gerust: de drone werd gedurende het hele incident gemonitord door de luchtverdediging
Cyberoorlog tussen Israël en Iran verhevigt
Posted on Thursday, November 11, 2021
De oorlog van Israël met Iran over­schrijdt nationale en inter­nationale grenzen in cyber­space èn op de grond. In cyberspace hebben beide partijen nu de hand­schoe­nen uitge­trokken en gaan ze de strijd met elkaar aan, waarbij elke partij probeert de ander lam te leggen.
Israël bewaakt zijn luchtruim met een grote luchtballon
Posted on Thursday, November 11, 2021
Israël bereidt zich voor op de lancering van een reusachtige onbemande raket-detectieballon van Zeppelin-formaat boven het noorden van het land. De sensoren aan boord van de luchtballon zijn bedoeld om inkomende raketten en vliegtuigen te signaleren.
Israëlische ambassadrice aangevallen in Londen
Posted on Wednesday, November 10, 2021
De Israëlische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk Tzipi Hotovely moest onder strenge beveiliging worden weggevoerd nadat zij dinsdag voor de prestigieuze London School of Economics was aangevallen door schreeuwende pro-Palestijnse demonstranten.
Hezbollah gevaar voor Israëli's in Z-Amerika en Afrika
Posted on Wednesday, November 10, 2021
Hezbollah, een sjiitische islamitische terreur­groep die zetelt in Libanon, voorziet zich steeds meer van geld­middelen afkomstig uit de georga­ni­seerde misdaad in Latijns Amerika en Afrika. Dit vormt een ernstige bedreiging voor de Joodse Staat en haar inwoners.
Ultraorthodoxen vol ongeloof: regeringcoalitie is stabiel!
Posted on Wednesday, November 10, 2021
De orthodoxe partijen hadden verwacht en gehoopt, dat de heterogeen samen­gestelde 'regering van veran­dering', die de invloed van de orthodoxen sterk inperkt, snel zou instorten. Na het aannemen van de staatsbegroting is die hoop aan het vervagen.
Wat kan Israël op het gebied van klimaat­verandering?
Posted on Wednesday, November 10, 2021
Bennett deed enkele grote, en vage, beloften op de klimaat­conferentie COP26. Wat moet Israël doen om daad­werkelijk het voortouw te nemen in de strijd tegen de opwarming van de aarde? En op welke gebieden kan Israël bijdragen aan een beter milieu en klimaat?
'Christus gaf me liefde voor ieder, vooral voor moslims'
Posted on Tuesday, November 09, 2021
'Ik bekeerde tientallen Christenen tot de Islam, verliet later de Islam en bekeerde mijzelf tot het Christendom.’ Met deze woorden begon Muhammad Al Musawi zijn recente interview met Israel Today, waarin hij vertelt wat hem tot geloof in Jezus bracht.
Staatsgreep bracht Soedan dichter bij Israël
Posted on Tuesday, November 09, 2021
Generaal-majoor Abdel Fattah al-Burhan is na de staatsgreep de onver­wachte hoop van Israël geworden en heeft bijna de bemiddeling van de Verenigde Staten omzeild in het bevorderen van de normalisatie tussen Soedan en de Joodse Staat.
Heeft Netanyahu zijn ‘magische kracht' verloren?
Posted on Tuesday, November 09, 2021
Israëls langstzittende premier is ‘uitgespeeld' zeggen zijn rivalen, nu de nieuwe staatsbegroting in de regering is goedgekeurd. Zal hij in staat zijn de een wig in de brede coalitie van Bennett te drijven, of is Israëls politieke tovenaar nu echt zijn magische kracht kwijt?
Groepen toeristen welkom zonder Corona boostershot
Posted on Tuesday, November 09, 2021
Vanaf vandaag zijn groepen toeristen, die twee vaccinaties hebben gekregen, onder voor­waarden welkom in Israël. Bij voorbeeld om de oude Kruis­vaar­ders­stad Akko te bekijken, erkend als Wereld­erf­goed en vol historie en archeo­logische ont­dek­kingen.
Een ontmoeting van hart tot hart in Nederland
Posted on Monday, November 08, 2021
Nadat wij onze Israel Happening al enkele malen in Duitsland en Zwitserland hebben gehouden, is ons gevraagd om onze bijzondere Israel Happening nu ook in Nederland te houden. Dat hopen wij te doen van 20 t/m 23 januari 2022 in Vierhouten.
Bennett en Lapid: geen VS-consulaat voor Palestijnen in Jeruzalem
Posted on Monday, November 08, 2021
Israëls nieuwe regering presenteert een verenigd front tegen Amerikaanse pogingen om de onschendbaarheid van een verenigd Jeruzalem aan te tasten door het heropenen van een apart Amerikaans consulaat in Jeruzalem ten dienste van de Palestijnen.
Bennett: 'Israël kan de wereld helpen bij klimaatcrisis'
Posted on Monday, November 08, 2021
Op de Klimaattop heeft premier Bennett gewezen op Israëlische start-ups als oplossing voor de klimaatcrisis. Israëli's zijn zich wel bewust van en bezorgd over klimaat­verandering, maar ze hebben zo veel andere bedrei­gingen aan te pakken dat dit niet veel aandacht krijgt.
Archeologie: Mysterieuze kostbare ring opgegraven
Posted on Monday, November 08, 2021
Als er ten behoeve van bouwwerkzaamheden in Israël gegraven moet worden, komen er vaak interes­sante dingen aan het licht. Deze keer betreft het een gouden ring, waarvan de exacte datering en oorsprong moeilijk kan worden vastgesteld.
Fotogalerij: Demonstraties, een marathon en toeristen
Posted on Monday, November 08, 2021
Het is een drukke en spannende week geweest in Israël. De eerste toeristen kwamen het land binnen, een pro-Israël marathon door de straten van Jeruzalem, demon­straties tegen de Balfour Verklaring en voor aanpak van de milieu- en klimaatcrisis.
Israël heeft weer een staatsbegroting
Posted on Sunday, November 07, 2021
Vrijdagochtend vroeg is de staatsbegroting voor 2022 in de Knesset goedgekeurd met een meer­der­heid van 59 stemmen. 56 Knesset­leden stemden tegen. Likoed­leider Benjamin Netanyahu noemde de begroting 'verschik­kelijk', en de religieuze partijen waren zeer ontevreden.
Jordanië wil profiteren van post-Netanyahu tijdperk
Posted on Sunday, November 07, 2021
Ministers van Jordanië en Israël hebben vorige week vergaderd over versterking van de economische banden. Jordaniërs vertellen Israel Today, dat ze ook op hun hoede zijn voor Naftali Bennett, maar weten dat hij niet regeert als een onafhankelijke besluitvormer.
Groeten uit Israël - Prijs­verschillen en verkeersdoden
Posted on Sunday, November 07, 2021
Het leven in Israël is duur, maar blijkens nieuwe berichten, minder duur voor orthodox-Joodse gezinnen. Nu vraagt men zich af waarom. En wanneer zullen we een remedie vinden tegen de vele onge­vallen en dodelijke slacht­offers die dagelijks in het verkeer te betreuren zijn?
Proeven met Israëlische vaccin BriLife en vaccinpil
Posted on Sunday, November 07, 2021
Naast de vele onderzoeken naar de effectiviteit van het steeds duurder wordende BioNTech/Pfizer vaccin, lopen er ondezoeken naar de effectiviteit van de in Israël ontwikkelde BriLife Coronavaccin en de gemakkelijk te verspreiden Oravax vaccinpil.
Bennett profiteert optimaal van de top in Glasgow
Posted on Saturday, November 06, 2021
De Israëlische premier ontmoet andere staats­hoofden en leiders tijdens een inter­nationale sessie van 'speed dating' en kondigt een partner­schap met de Bill Gates Foundation aan, gericht op de strijd tegen klimaat­verandering.
Koreaanse belangstelling voor Israëlische start-ups
Posted on Friday, November 05, 2021
Steeds meer landen tonen belangstelling om te investeren in start-ups in Israël. Vooral in Zuid-Korea is de belangstelling enorm, omdat Israël wereldwijd naam heeft gemaakt op het gebied van technologie, creativiteit en start-ups.
Muziekvideo: Klezmer­muziek voor Jakobs bruiloft
Posted on Friday, November 05, 2021
In de Shabbatslezingen lezen we hoe aartsvader Jakob na wat perikelen met zijn broer Esau naar zijn familie in Paddan-Aram wordt gezonden - voor zijn veiligheid, en om een vrouw te zoeken. We geven hem een Klezmer-orkest mee voor zijn bruiloft.
Shabbats­lezingen: Een vrouw die God kent en dient
Posted on Friday, November 05, 2021
'U zult niet ploegen met os en ezel tegelijk', had Mozes gezegd. Vorm geen ongelijk span, noch met dieren voor de ploeg, noch met mensen in een huwelijk. Daar komt het er op aan, dat je beiden God kent en dient, en de kinderen daarin opvoedt, voorleeft en meeneemt.
Mislukte PR bij identificeren Palestijnse terreurgroepen
Posted on Thursday, November 04, 2021
De crisis die is uitgebroken naar aanleiding van het besluit van Israël om zes Palestijnse burgerorganisaties toe te voegen aan zijn lijst van terreurgroepen heeft een situatie geschapen waarin het voortbestaan van de huidige Israëlische regering onzeker is geworden.
'We zijn hier om te leren van de Israëlische luchtmacht'
Posted on Thursday, November 04, 2021
Gevechtspiloten uit de hele wereld ontmoetten Israëliërs om ‘een gemeenschappelijke taal’ te ontwikkelen in de strijd tegen gemeenschappelijke bedreigingen
Israëlische dokter: ‘Pfizervaccin hield 4e Coronagolf niet tegen’
Posted on Wednesday, November 03, 2021
‘En het Groene Paspoort is nutteloos om besmetting te voorkomen, omdat gevaccineerde personen toch besmet kunnen worden’, meent Dr. Raya Liebowitz, hoofd Oncologie van het Shamir Medisch Centrum en is lid van de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Tel Aviv.
Hamas-bondgenoot staat nu aan het roer van schip Israël
Posted on Wednesday, November 03, 2021
In de vrijdagavond nieuwsshow van Channel 13 heeft presentatrice Ayala Hasson een onderzoek van de NGO's Ad Kan en Choose Life uitgezonden waaruit onomstotelijk blijkt dat er een nauwe band bestaat tussen Hamas en de Islamitische Beweging in Israël, in de Knesset vertegenwoordigd door de partij Ra'am.
Toeristen terug in Israël!
Posted on Wednesday, November 03, 2021
Vanaf vandaag zijn zowel groepen als individuen welkom terug in Israël, op voorwaarde dat ze gevaccineerd zijn
Israëli's spotten: Verklaart Facebook zichzelf 'dood'?
Posted on Wednesday, November 03, 2021
‘Meta’, Zuckerbergs nieuw gekozen naam voor het bedrijf Facebook, klinkt precies hetzelfde als het Hebreeuwse woord voor ‘dood’, en zorgt voor nogal hilarische reacties op deze aangekondigde naamsverandering.
Grieks Hooggerechtshof: ‘Koosjer slachten in strijd met EU-wetgeving’.
Posted on Tuesday, November 02, 2021
‘De godsdienstvrijheid van de Joden wordt in heel Europa aangevallen door de instellingen die hebben gezworen onze gemeenschappen te beschermen.’ Aldus de voorzitter van de Europese Joodse Associatie (EJA), Rabbi Menachem Margolin.
Egyptische Joden; een modern Exodusverhaal
Posted on Tuesday, November 02, 2021
‘De tragedie van een miljoen joden uit Arabische landen ontkennen is als de Holocaust ontkennen...’
Groeten uit Israël - Parkeerproblemen en hoge prijzen
Posted on Tuesday, November 02, 2021
Eindelijk hebben we weer tijd voor de ‘normale' problemen in ons land. We zijn elke dag weer druk bezig om ergens een parkeerplek te vinden, hetgeen de mensen tot vernuftige oplossingen brengt, en de consumentenprijzen blijven maar stijgen.
Knessetlid: 'We moeten Iran nu aanvallen'
Posted on Monday, November 01, 2021
Een voormalig minister en nu prominent lid van de Knesset namens de oppositiepartij Likud, Tzachi Hanegbi, dringt erop aan dat de woorden van Israël in daden worden omgezet om Iran ervan te weerhouden kernwapens te verwerven.
Iraanse hackers publiceren gegevens van Israëlische LHBTI-gemeenschap
Posted on Monday, November 01, 2021
De zogenaamde 'Black Shadow’ hackersgroep, die opereert vanuit Iran, geeft persoonlijke gegevens van gebruikers vrij, na infiltratie in een groot Israëlisch webhostingbedrijf dat gegevens beheert van een belangrijk deel van de Israëlische LHBTI-gemeenschap.
Ontdekt in Jeruzalem: geurende edelsteen uit Salomo's tijd
Posted on Monday, November 01, 2021
Steeds meer mysteries uit de Bijbel worden ontsluierd door spectaculaire vondsten. Zo werd onlangs een in een prachtig juweel ontdekt dat herinnert aan de schoonheid en zoete aroma’s uit de tijd van Koning Salomo en de Egyptische koningin Cleopatra.