January 2021

Ook Frankrijk eist harder nucleair akkoord met Iran
Posted on Sunday, January 31, 2021
Israël staat niet alleen in zijn bezorgd­heid over de vast­besloten­heid van de regering-Biden, om terug te keren naar de Iraanse nucleaire deal van 2015, waaruit voormalig president Donald Trump de VS heeft terug­getrokken vanwege de herhaalde Iraanse schendingen.
Israël ontving ontroerende boodschap van Bahrein
Posted on Sunday, January 31, 2021
Op de Internationale Holocaust Herdenkingsdag ontving het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken een verrassende brief, waarin de minister van Buitenlandse Zaken van de golfstaat Bahrein zijn solidariteit uitsprak met de overlevenden van de Holocaust.
Aanval met mes verijdeld bij Gush Etzion
Posted on Sunday, January 31, 2021
De aanhoudende Coronacrisis lijkt sommige vijanden van Israël er niet van te weerhouden Israëli's te doden. Dankzij de waak­zaam­heid van Israëlische soldaten werd eerder deze zondag een aanval met messen verijdeld bij het kruispunt Gush Etzion.
Groeten uit Israël - Politiek en Corona
Posted on Sunday, January 31, 2021
De Corona-crisis duurt nu al bijna een jaar en nog steeds worden beslissingen beïnvloed door de politiek, waardoor de eisen van de gezond­heids­deskundigen worden afgezwakt. Is dit nog wel een lockdown te noemen, en wordt hij verlengd, of toch niet?
De uitzending die orthodoxe Joden wakker schudde
Posted on Sunday, January 31, 2021
'Elke Torah student die naar school gaat, stapt over de lichamen van 4000 die stierven ten gevolge van het coronavirus', zei een radiopresentator naar aanleiding van de rellen in ultraorthodoxe steden tegen de Corona lockdown, en het feit dat orthodoxen niet naar de regering luisteren.
'Zwijgen tegenover het kwaad is zelf het kwaad'
Posted on Friday, January 29, 2021
Het is tijd om op te staan tegen de plaag van het antisemitisme, in plaats van te zwijgen. Door te zwijgen - tegenover theologisch antisemitisme, tegenover de nazi's, en misschien straks tegen de regering-Biden - is er in het verleden veel fout gegaan, en kan er in de toekomst veel fout gaan.
Coronavirus: Welkom in Israël - Kom later eens terug
Posted on Friday, January 29, 2021
Na de sluiting van de luchthaven Ben Goerion heeft Israël donderdag ook al zijn grensovergangen over land gesloten om te voorkomen dat nog meer Covid-19-mutaties de Joodse Staat binnenkomen. Ook wordt verlenging van de huidige lockdown verwacht.
Iraanse Ayatollah wil 'bidden bij de Westelijke Muur'
Posted on Friday, January 29, 2021
Een vooraanstaande Iraanse religieuze persoon doorbrak deze week een groot taboe door openlijk te spreken met Israëlische media en zich uit te spreken voor vrede met Israël.'Ik heb nog geen Iraniërs ontmoet die een negatieve mening hadden over Israël'
Groeten uit Israël - Het huwelijk is een wonder
Posted on Friday, January 29, 2021
De Torah geeft goede adviezen voor een succesvol huwelijk. Die adviezen vinden we overdrachtelijk in het Torah-gedeelte voor deze week, in passages die verslag doen van de doortocht van het volk Israël door de Rietzee.
Muziekvideo: Toe Bishvat liederen voor kinderen
Posted on Friday, January 29, 2021
Gisteren vierde men in Israël Toe Bishvat, het feest van de bomen, dat gevierd wordt als een nationale boomplantdag. U mag luisteren naar enkele kinderliedjes die voor deze feestdag zijn geschreven, als eerste het bekende De Amandelboom bloeit.
Shabbatslezingen: Zij zullen weten dat Ik de Here ben
Posted on Friday, January 29, 2021
Al bij zijn schepping was het Gods doel, dat zijn schepselen Hem zouden kennen als hun Heer. Hij accepteert geen opstandigheid, zoals van de farao van Egypte. Heel de aarde zal eens God erkennen als zijn Heer, en de aarde zal vol zijn van zijn heerlijkheid.
‘Ik zal niet sterven’ – Hoop vinden in de Holocaust
Posted on Thursday, January 28, 2021
Een speciale blik op een ongelooflijk eerbetoon aan jonge Joodse jongens en meisjes die de gruwelen van de Holocaust hebben doorstaan. Het Oratorio Terezin is geschreven aan de hand van gedichten van kinderen die in Theresienstadt leefden.
Toe Bishvat: Feest van de Bomen des Levens
Posted on Thursday, January 28, 2021
Vandaag begint het nieuwe jaar voor de bomen in Israël. Het regenseizoen loopt ten einde, koude winden worden warmer, lentegeuren hangen in de lucht en de amandel­boom laat haar bloesem zien. Het is in Israël Boomplantdag, en u kunt er deel aan hebben.
Groeten uit Israël - Toe Bishvat, het Bomenfeest
Posted on Thursday, January 28, 2021
Vandaag vieren we Tu Bishvat (טו בשבט), letterlijk ‘Het Nieuwjaar van de bomen,’ ook wel het Feest van de Bomen genoemd. Ook u kunt meehelpen het aantal bomen in het land Israël te doen toenemen. Bij voorbeeld door een olijfboom te adopteren.
IDF stafchef: maak plannen voor een aanval op Iran
Posted on Thursday, January 28, 2021
Terugkeren naar het nucleaire akkoord met Iran zou een slechte zaak zijn, waarschuwde IDF-stafchef Aviv Kochavi dinsdag in een toespraak. Hij verklaarde dat het Israëlische leger verschillende plannen aan het voorbereiden is voor een aanval op de Islamitische Republiek.
Het verhaal van Holocaust overlevende Hilde Zimche
Posted on Wednesday, January 27, 2021
In het kader van onze redactionele werkzaamheden voor de Holocaust herdenking in april 2020 spraken wij met enkele overlevenden van de Holocaust. Hilde Zimche is een van hen. Zij overleefde, doordat zij viool kon spelen in het kamporkest.
Veel Holocaust-overlevenden bij doden door Corona
Posted on Wednesday, January 27, 2021
Terwijl vandaag, woensdag 27 januari, de Internationale Holocaust Herdenkingsdag is, blijkt uit een rapport van het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek dat het coronavirus het hardst heeft toegeslagen bij degenen die al het meest geleden hebben.
Israël opent ambassade in Abu Dhabi, VAE
Posted on Wednesday, January 27, 2021
De Israëlische ambassade in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten, is zondag officieel geopend met de komst van het hoofd van de ambassade Eitan Na'eh, de voormalige gezant van Israël in Turkije. De VAE heeft ingestemd met het vestigen van een ambassade in Tel Aviv.
Groeten uit Israël - Oude en nieuwe problemen
Posted on Wednesday, January 27, 2021
Corona heeft onze ‘gebruikelijke' problemen verdrongen. Zo is het Palestijns-Israëlische conflict al maanden geen nieuwsitem meer. In de buitenlandse pers wordt Israël deze dagen zelfs meer geprezen dan bekritiseerd.
Dienbladen van Israëlisch afval voor McDonald's
Posted on Wednesday, January 27, 2021
McDonald's restaurants in Brazilië gaan milieu­vriendelijke dienbladen gebruiken, vervaardigd met een unieke technologie die afval omzet in een groene vervanger voor plastic door de Israëlische startup UBQ, die plannen heeft voor een vestiging in Nederland .
Sterke toename van anti­semitisme verwacht in 2021
Posted on Tuesday, January 26, 2021
De Corona-crisis heeft veel dingen opgeschort, maar niet het antisemitisme. Een nieuw rapport van het Israëlische ministerie van Diasporazaken laat zien dat, terwijl fysieke aanvallen op Joden zijn afgenomen, antisemitische complot­theorieën welig tieren op sociale media.
Facebook blokkeerde Chatbot van premier Netanyahu
Posted on Tuesday, January 26, 2021
Terwijl Facebook nog bezig met de nasleep van het verbannen van Donald Trump, verwijderde het deze week een post van premier Benjamin Netanyahu, die vaccinatie tegen het Coronavirus stimuleerde, en blokkeerde tijdelijk een chatbot die door hem werd beheerd.
Israël sluit zijn luchtruim wegens corona-mutaties
Posted on Tuesday, January 26, 2021
Israël sluit zijn luchtruim nu meer Covid-19 mutaties de Joodse Staat zijn binnengekomen, recent de Los Angeles-variant. Israël is opnieuw afgesloten vanuit de lucht, terwijl het snel de bevolking wilt vaccineren voor een nieuwe golf van Corona-besmettingen.
Groeten uit Israël - Afgesloten, voor hoe lang nog?
Posted on Tuesday, January 26, 2021
Vandaag een paar woorden over de succesvolle vaccinatie-campagne, besmettings­cijfers die desondanks hoog blijven, een gesloten nationale luchthaven, en het lied waarmee Israël zich op het Songfestival 2021 zal vertegenwoordigen.
Toerisme: Nationaal park en haven van Caesarea
Posted on Tuesday, January 26, 2021
Terwijl we in Nederland temperaturen rond het vriespunt beleven, en 's ochteds de autoruiten schoon moeten krabben, gaan we nu een kijkje nemen in het zonovergoten Nationaal Park en de haven van de oude stad Caesarea. Wanneer mogen we er weer heen?
Matan was er voor ons, nu zijn wij er voor hem
Posted on Monday, January 25, 2021
Begin januari hebben we uw donaties voor ons project 'Eenzame Soldaten' doorgestuurd. De jaren daarvoor gaven we de donaties altijd aan de vereniging zelf. Deze keer, echter, kozen we een zeer speciale 'Lone Soldier'. Zijn naam is Matan.
Posters in Tel Aviv feliciteren president Joe Biden
Posted on Monday, January 25, 2021
Billboards en posters met de tekst 'De democratie overwint!', die de Amerikaanse president Joe Biden en vice-president Kamala Harris feliciteren, begonnen de afgelopen week op te duiken in het gebied van Groot Tel Aviv.
Turkse sociale media: Te veel Joden in regering-Biden
Posted on Monday, January 25, 2021
Een populaire sociale mediagroep, die waarschijnlijk banden heeft met het regime van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, tweette in het weekeinde dat Joden 'over­vertegen­woordigd' zijn in het Witte Huis van Joe Biden, maar dat zijn de Palestijnen dan ook.
Groeten uit Israël - We zijn een verdeeld volk
Posted on Monday, January 25, 2021
De maatregelen rond de Corona-crisis tonen aan hoe diep de kloof binnen ons volk feitelijk is, de kloof tussen een bijzonder extreme groep van het orthodoxe Jodendom en de rest van het Joodse volk. En toch zijn we allemaal Joden.
Archeologie: Mikve in de Hof van Gethsemane
Posted on Monday, January 25, 2021
In de Hof van Gethsemane, waar Jezus eens gevangen werd genomen, zijn bij de aanleg van een tunnel, die de Kerk van Alle Volken met het Kidrondal zal verbinden, overblijfselen gevonden van gebouwen uit die tijd. Er werd onder andere een ritueel bad ontdekt.
Israëli's zijn bezorgd, dat hun stemmen verloren gaan
Posted on Sunday, January 24, 2021
Demonstranten in Tel Aviv staken kaarsen aan bij nep-grafstenen voor 'verloren stemmen', en dringen er bij centrum- en centrum-linkse partijen op aan, om te fuseren in plaats van zich op te splitsen in kleinere facties.
'Israël kiest voor God' – maar wat betekent dat?
Posted on Sunday, January 24, 2021
Op 23 maart gaat Israël naar de stembus. Israël leeft naar de verkiezingen toe. Op een campagne­poster voor de ultra­orthodoxe Shas-partij, gezien in Tel Aviv, staat te lezen: 'We hebben niemand anders op wie we kunnen steunen - Israël kiest voor God.'
Groeten uit Israël - Wordt het luchtruim gesloten?
Posted on Sunday, January 24, 2021
Een paar woorden over het einde van de quarantaine van onze zoon, de lockdown die over een week zal eindigen, onze luchthaven Ben Goerion die mogelijk gesloten zal worden, en natuurlijk het weer voor vandaag in Israël.
Vrijwilligers redden de Israëlische landbouw
Posted on Sunday, January 24, 2021
Lockdown en sociale afstand betekenen meestal isolement thuis, afgesneden van vrienden en familie. In de frisse lucht is het gevaar van besmetting echter gering, en daarom is er een beweging van jeugdige vrijwilligers ontstaan om op de velden van Israël te helpen.
Medisch: Corona-epidemie maakt Israëli's inventief
Posted on Sunday, January 24, 2021
En met 'inventief' bedoel ik niet, dat ze inventief zijn bij het ontduiken van de voorschriften, maar dat er steeds weer innovatieve manieren worden bedacht voor het behandelen en testen van Corona-patiënten en het van virussen zuiveren van lucht.
Daarom steunen Amerikaanse christenen Israël
Posted on Friday, January 22, 2021
Het hele debat over steun van de Amerikaanse Republikeinen en Democraten aan Israël is volkomen gepolitiseerd, terwijl het in werkelijkheid helemaal niet politiek is. Het gaat er om, dat mensen in beide partijen geloven wat Gods Woord over Israël zegt.
Groeten uit Israël - Leren van het verleden
Posted on Friday, January 22, 2021
Het is belangrijk om een brede blik en een Bijbels perspectief te hanteren bij het interpreteren van ogenschijnlijk grote gebeurtenissen. Kleine dingen kunnen van grote invloed blijken te worden op het verloop van de wereldgeschiedenis.
Muziekvideo: 'Schuilen bij de Almachtige'
Posted on Friday, January 22, 2021
Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige', luidt Psalm 91:1. Dit inspireerde Christene Jackman tot het lied 'Hide Me in the Secret Place', gezongen in het Engels en Hebreeuws.
Shabbatslezingen: Aan deze duisternis komt een einde
Posted on Friday, January 22, 2021
Deze periode van lockdown en beperkingen lijkt op de periode dat God Egypte strafte met duisternis en andere plagen. Heeft God er een doel mee in deze tijd, voor ons leven? Wil Hij ons er iets in leren, ons waar­schuwen niet te vertrouwen op eigen verwor­ven­heden?
Het leven in Israël met corona
Posted on Friday, January 22, 2021
Net toen we dachten dat de lockdown eindelijk ten einde was, besloot onze regering het hele land voor nog eens 10 dagen op slot te doen. Maar we laten ons niet meeslepen door wanhoop; ons vertrouwen is op Hem, want Hij is altijd bij ons.
Israëlische leiders verwelkomen Biden en Harris
Posted on Thursday, January 21, 2021
De Israëlische leiders feliciteerden president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris met hun beëdiging op woensdag en spraken de hoop uit op een blijvende nauwe relatie tussen Jeruzalem en Washington en voortzetting van het pro-Israël beleid van de afgelopen vier jaar.
Persoonlijk dagboek van Jeruzalemse Moefti onthuld
Posted on Thursday, January 21, 2021
Gebruik makend van de Arabisch agenda van de Moefti (Islamitische leider) van Jeruzalem, Haj Amin al-Husseini, legt dr. Edy Cohen, correspondent Arabische zaken van Israel Today, nieuwe details bloot van de samenwerking van de Palestijnse leiders met de nazi’s.
Groeten uit Israël – Optimisme over Joe Biden
Posted on Thursday, January 21, 2021
Ik ben optimistisch na de beëdiging van Joe Biden als nieuwe president van de VS. Trump was zo populair, maar ook onbe­reken­baar, dat kon zo niet doorgaan. Ik wil gewoon optimistisch blijven. Op mij maakt Joe Biden een positieve indruk.
Nieuwe camouflagekit houdt soldaten goed verborgen
Posted on Thursday, January 21, 2021
Voormalige soldaten van speciale troepen van de IDF, die zelf hebben ervaren wat het is wanneer de vijand je te goed kan waarnemen, hebben in samenwerking met het ministerie van Defensie een nieuwe camouflagekit met de naam 'Kit 300' ontwikkeld.
'Arabieren en Joden gaan goed met elkaar om'
Posted on Wednesday, January 20, 2021
Terwijl de mainstream media proberen een beeld te schetsen van spanning tussen de Joodse en de Arabische bevolking van Israël, vertelt een lokale bedoeïen aan Israel Today: 'Ik heb het hier goed.'
Bidens minister van Buitenlandse Zaken stelt Israël gerust
Posted on Wednesday, January 20, 2021
Jeruzalem is de hoofdstad van Israël, de ambassade van de VS zal niet terug naar Tel Aviv gaan, het versnelde kernprogramma van Iran is een probleem en Israël kan niet worden bestempeld als racistische staat, zegt de toekomstige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.
Groeten uit Israël - Een injectie voor vrijheid?
Posted on Wednesday, January 20, 2021
Een verrassende quarantaine van onze zoon en twee vaccinaties maakt dit voor ons een bijzondere week. De algemene situatie hier in het land is allesbehalve vrolijk, helaas. Hogere aantallen besmettingen en een verlengde lockdown.
Tadiran airco doodt bijna alle virussen en bacteriën
Posted on Wednesday, January 20, 2021
Het Israëlische aircobedrijf Tadiran heeft een internationaal octrooi aangevraagd voor een nieuw airconditioning systeem, dat 99,999% van de virussen, ziektekiemen en bacteriën wegzuivert, die in zowat elk huis ter wereld voorkomen.
Wordt Israël nieuwe supermacht als VS vervalt?
Posted on Tuesday, January 19, 2021
Rabbi Shmuel Eliyahu (foto) de hoofdrabbijn van Safed en lid van Israëls Rabbijnse Raad, zegt dat we getuige zijn van het begin van het einde van Amerika als supermacht. Dit plaveit de weg voor Israël om zijn plaats in de leiding van de beschaving in te nemen.
VS erkent Stad van David als Joods-Christelijk Erfgoed
Posted on Tuesday, January 19, 2021
De Amerikaanse ambassade in Jeruzalem heeft de Stad van David erkend als 'een getuigenis van het Joods-Christelijke erfgoed en de fundamentele beginselen van Amerika'. De Palestijnse Autoriteit reageerde woedend en dreigt met juridische stappen.
Groeten uit Israël - Ieder heeft zijn mening, nou en?
Posted on Tuesday, January 19, 2021
Hier in Israël ziet men de actualiteit vaak anders dan in het Westen, want we zijn allemaal mensen met onze eigen ideeën en meningen. Maar zolang we vrienden blijven en van elkaar houden, is dat niet erg, is het zelfs een geschenk.
Toerisme: Een rondleiding en uitleg in Lachish
Posted on Tuesday, January 19, 2021
Terwijl we gisteren de historie en archeologische opgravingen bekeken, laten we ons nu door een gids rondleiden in de ruïneheuvel van Lachish, gelegen in het Judese heuvelland, met zijn dikke muren, een poort, een paleis, en een grote berg aardewerk scherven.
Rivaal Netanyahu zet anti-Trump adviseurs in
Posted on Monday, January 18, 2021
De adviseurs zijn oprichters van het Lincoln-project. Naar verluidt heeft dit project ervoor gezorgd dat belangrijke Republikeinse stemmen aan Trump werden onttrokken. En naar verluidt zullen de campagnevoerders helpen om ook Netanyahu weg te zetten als ongeschikt voor leiderschap.
Groeit er samenwerking tussen Israël en Qatar?
Posted on Monday, January 18, 2021
Qatar en zijn buren in de Perzische Golf herstelden hun onderlinge betrekkingen, na enkele jaren van spanningen. Deze verzoening, samen met de toenadering tussen enkele Golfstaten en Israël, kan tot een doorbraak in de betrekkingen tussen Israël en Qatar leiden.
Bedoeïenen herstellen Joodse begraafplaats
Posted on Monday, January 18, 2021
Een groep Arabische bedoeïenen-jongeren raakte eind vorige week de harten van de Israëli's, toen ze bijeen kwamen voor het herstellen van een vernielde Joodse begraaf­plaats, waar eerder twee bedoeïenen-jongens grafstenen hadden vernield en met graffiti beklad.
Groeten uit Israël: Tel Aviv achter slot en grendel?
Posted on Monday, January 18, 2021
Hoewel Israël nog steeds midden in zijn derde landelijke lockdown zit, lijken de Israëli's niet langer bereid zijn om opgesloten te blijven. Dit weekeinde deelde de politie meer dan 8.000 bekeuringen uit wegens het overtreden van de corona-maatregelen.
Archeologie: Opgravingen in de verwoeste stad Lachish
Posted on Monday, January 18, 2021
Lachish, gelegen in Judea, halverwege Jeruzalem en Ashkelon, ontstond in de Steentijd als landbouw-nederzetting. Na diverse malen verwoest en herbouwd te zijn, was het na Jeruzalem de belangrijkste stad van Juda. De stad werd in 701 BCE verwoest door Assyrië.
Israëli's trekken zich niet veel aan van lockdown
Posted on Sunday, January 17, 2021
Hoewel Israël nog steeds midden in zijn derde landelijke lockdown zit, lijken de Israëli's niet langer bereid zijn om opgesloten te blijven. Dit weekeinde deelde de politie meer dan 8.000 bekeuringen uit wegens het overtreden van de corona-maatregelen.<
Orthodoxe vrouwen in de high-tech industrie
Posted on Sunday, January 17, 2021
Ongeveer twee jaar geleden begon het Adva-project met het voorbereiden van orthodox Joodse vrouwen op banen in de hightechindustrie, die veel geschoolde vakkrachten kan gebruiken. Het project wordt gesponsord door een non-profit organisatie.
De winterregens zijn eindelijk begonnen!
Posted on Sunday, January 17, 2021
Na een wekenlange droge periode, die midden december begon, kregen we dit weekeinde in Israël eindelijk weer regen, en sneeuw op de berg Hermon. Maar zal het genoeg zijn om de wekenlange zomerse dagen sinds half december goed te maken?
Groeten uit Israël - Over avonturen en ervaringen
Posted on Sunday, January 17, 2021
Investeer in uw familie, in herinneringen en avon­turen, want dat is het waard! Ik ontdekte dat kinderen niet altijd kind blijven, en wilde die momenten goed gebruiken. Ik geloof dat er een soortgelijke band bestaat met betrekking tot God en Israël.
PA beschuldigt Israël van 'gezondheidsapartheid'
Posted on Sunday, January 17, 2021
In een poging om vaccins te verkrijgen beschuldigt de Palestijnse premier Israël van racistisch beleid vanwege zijn inentingscampagne onder de Joodse pioniers in Judea en Samaria, terwijl het land de Palestijnen zou discrimineren.
Nieuwe concertserie brengt Thora en de Messias naar Israël
Posted on Friday, January 15, 2021
‘We willen woorden van waarheid brengen aan het volk van Israël, om hun leven te verrijken met de Psalmen, Profeten en Torah, en hen aanmoedigen om diep na te denken over hun Schepper,’ zei Loden.
Twee-miljoenste Israëli gevaccineerd tegen COVID
Posted on Friday, January 15, 2021
Is het veilig? Is Pfizer te vertrouwen? In ieder geval zijn er al twee miljoen Israëli’s gevaccineerd. Honderdduizenden hebben inmiddels hun tweede dosis gekregen, waardoor ze volledig gevaccineerd zijn.
Groeten uit Israël - Zorgen om Amerika
Posted on Friday, January 15, 2021
Als je vriend problemen heeft, heb je daar ook last van… In het ons bevriende Amerika wordt de macht steeds meer gedomineerd door invloedrijke sociale media; het lijkt er op dat ze zich hebben verenigd om de controle over de VS over te nemen.
Rechtbank verbiedt vertoning van film 'Jenin, Jenin' in Israël
Posted on Friday, January 15, 2021
De film vervormt de werkelijkheid en portretteert de Israëlische soldaten als een stel schurken. De regisseur moet een schadevergoeding betalen en vertoning van 'Jenin, Jenin' wordt verboden. Al 18 jaar lang zijn er rechtszaken rond de film.
Muziekvideo: Musical 'Mozes, de Prins van Egypte'
Posted on Friday, January 15, 2021
Ga er even rustig voor zitten. U mag vandaag kijken naar de Hebreeuwse musical De prins van Egypte, die een uur duurt. Deze nieuwe musical voor de hele familie vertelt het verhaal van Mozes vanaf de dag dat zijn zus Miriam hem redt van het decreet van de farao.
Shabbats­lezingen: Luister naar Gods waarschuwingen
Posted on Friday, January 15, 2021
We kennen God als een liefdevolle Vader. Maar ook een vader moet wel eens streng zijn en straffen, maar het is altijd een oproep en mogelijkheid tot berouw en terugkeer, tot herstel van de relatie. Maar er komt een moment, dat het te laat is.
Netanyahu op campagne bij Arabische kiezers
Posted on Thursday, January 14, 2021
Wie had dat gedacht? Benjamin Netanyahu, beschuldigd van 'racisme', heeft succes met het werven van Arabische stemmen voor zijn Likoedpartij in de aanloop naar de nationale verkiezingen van Israël op 23 maart.
Ontroerend muzikaal eerbetoon aan de Staat Israël
Posted on Thursday, January 14, 2021
Het lied 'Yafa levanah, 'Zo mooi als de Maan' van Eviatar Banai klonk onlangs in Nepal, in een opwindend optreden met oude muziekinstrumenten, als dank voor een Israëlisch-Japans hulpprogramma voor een gemeenschap van muzikanten.
Kan Israël leren van de gebeurtenissen in de VS?
Posted on Thursday, January 14, 2021
Israël moet snel lering trekken uit de tegenslagen die Amerika overkomen, opdat ze hier niet in korte tijd worden geïmporteerd. Denk dan aan het monddood maken van Trump en duizenden van zijn aanhangers door hen te verbannen van sociale media.
Groeten uit Israël - Inentingen en verkiezingen
Posted on Thursday, January 14, 2021
Terwijl men zich in het buitenland bezighoudt met de succesvolle inentingscampagne in Israël, neemt de aandacht voor de verkiezingscampagne in ons eigen land flink toe. Het overeenkomstige verkiezingsthema binnen de meeste partijen is: 'Alles behalve Bibi!'
Defensie: SMASH maakt elke soldaat tot scherpschutter
Posted on Thursday, January 14, 2021
Met behulp van complexe algoritmen kan een soldaat met het vizier SMASH 2000 het doel vastleggen waarop hij richt, waarna hij de trekker overhaalt. Het systeem wordt door Amerikaanse Special Forces in Syrië getest tegen ISIS.
Netanyahu treurt over de dood van Sheldon Adelson
Posted on Wednesday, January 13, 2021
De Amerikaanse Joodse miljardair Sheldon Adelson stierf dinsdag, maakte zijn vrouw Miri bekend. Adelson was een groot aanhanger van premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Donald Trump, en gaf grote donaties aan diens presidentiële campagne.
Amerikaans congreslid tergt Palestijnse collega met Israëlische vlag
Posted on Wednesday, January 13, 2021
Een nieuw gekozen Amerikaans Republikeins congreslid uit Florida zegt dat ze van plan is om haar steun voor Israël te laten zien wanneer ze haar nieuwe kantoor op Capitol Hill betrekt, door een Amerikaanse en een Israëlische vlag voor haar kantoor te plaatsen.
Twee arrestaties voor aansteken van kerstbomen
Posted on Wednesday, January 13, 2021
De Israëlische politie is erin geslaagd om het in brand steken van kerstbomen in de Arabische stad Sakhnin in het noorden van Israël op te lossen. De autoriteiten meldden dinsdag dat er twee verdachten waren gearresteerd.
Beauties en de beesten
Posted on Wednesday, January 13, 2021
Dit is het verhaal van drie jonge vrouwen, die hebben ontdekt dat schoonheid meer negatieve reacties uitlokt dan alleen de gebruikelijke jaloezie, omdat ze Israëlisch zijn. Een groot deel van de agenda van deze wereld bestaat blijkbaar uit het mooie lelijk maken en het lelijke verfraaien.
Groeten uit Israël - Uitstapje voor de lockdown inging
Posted on Wednesday, January 13, 2021
Net op tijd voor de nieuwe lockdown, hebben we met de familie een uitstapje gemaakt. Deze keer gingen we naar het Herodion, één van de paleizen­complexen van Herodes de Grote, gelegen op een heuvel met prachtige uitzichten.
Aura Air beschermt Britse bussen tegen Corona
Posted on Wednesday, January 13, 2021
De Israëlische startup Aura Air heeft een project afgerond om in het Verenigd Koninkrijk en Ierland 400 bussen te beschermen tegen het coronavirus met behulp van zijn unieke technologie voor het zuiveren van lucht in gesloten ruimtes.
Wie herstelt Israëls gebroken politieke landschap?
Posted on Tuesday, January 12, 2021
Opiniepeilingen laten zien dat Likoed bij de verkiezing van maart weer de grootste partij wordt, maar niet groot genoeg om zijn positie als leidende regeringspartij veilig te stellen. Het wordt na de verkiezingen een puzzel om een meerder­heids­regering te vormen.
Biden eist democratische verkiezingen van Palestijnen
Posted on Tuesday, January 12, 2021
Mochten de Palestijnse leiders denken, dat de inauguratie van Joe Biden als 46ste president van de Verenigde Staten zal betekenen dat ze automatisch weer op Amerikaanse hulp en herstelde betrekkingen kunnen rekenen, dan hebben ze het mis.
Groeten uit Israël – Leven vanuit het hart
Posted on Tuesday, January 12, 2021
We moeten luisteren naar de stem van ons hart en ons geloof bij het nemen van beslissingen...In het Torah-gedeelte ‘Shemot' (Exodus 1-5) kunnen we dat leren, en dat zal ons uiteindelijk leiden naar een situatie waar gezondheid, rust en leven aanwezig zijn.
Toerisme: Meer van Galilea en omgeving
Posted on Tuesday, January 12, 2021
We gaan weer op reis naar het noorden van Israël, en laten ons door Chananya Naftali rondleiden bij het Meer van Galilea – of Kinneret, Lier, naar zijn vorm – en het heuvelland er omheen. Hoe lang zal het nog duren, voordat we er op vakantie kunnen gaan?
Israëli's: Twitter blokkeert Trump, en Khamenei niet?
Posted on Monday, January 11, 2021
De beslissing van de internet-giganten Twitter, Facebook, Apple en Google om de Amerikaanse president Donald Trump en enkele van zijn volgelingen het zwijgen op te leggen, maar niet Khamenei en Fatach, heeft de Israëli's geërgerd.
Libanezen bezorgd over Israëlische vliegtuigen
Posted on Monday, January 11, 2021
Inwoners van de Libanese hoofdstad Beiroet hebben op de sociale media hun groeiende bezorgdheid geuit over het feit dat ze herhaaldelijk Israëlische gevechtsvliegtuigen horen overvliegen. Kondigt dit een grote militaire actie van Trump aan?
Groeten uit Israël - Sporten is gezond
Posted on Monday, January 11, 2021
Een paar woorden over sportieve Israëli's en onze wandel­tochten in deze Corona-tijd, uit­vluchten bij de verkeers­controles en het veel te zomerse en droge weer midden in onze winter, terwijl Spanje wordt geteisterd door de kou.
Archeologie: Zo zag de vloer van de Tempel er uit
Posted on Monday, January 11, 2021
Israëlische archeologen en steenhouwers hebben, op basis van stukken opgegraven steen, ontdekt in het puin van de Tempel­berg, en tegelwerk dat in Judea werd aangetroffen in ruïnes uit de Romeinse tijd, tegel­tableaus gemaakt zoals in de Tweede Tempel kunnen kunnen gelegen.
Capitool-rellen zorgen voor angst en hoop in Israël
Posted on Sunday, January 10, 2021
Na de rellen in Capitol Hill heb ik de dag doorgebracht met het volgen van sociale media en de uitzendingen van het avondnieuws van de drie belangrijkste tv-zenders van Israël. De situatie blijkt veel los te maken in Israël.
Israëlische leiders veroordelen geweld in Capitool
Posted on Sunday, January 10, 2021
De Israëlische leiders toonden zich geschokt en veroordeelden de incidenten in Washington, waarbij aanhangers van president Donald Trump Capitol Hill bestormden en korte tijd de controle over het gebouw overnamen.
Groeten uit Israël – We gaan verder met vaccineren
Posted on Sunday, January 10, 2021
De vaccinaties in ons land gaan door, dankzij de aangekondigde nieuwe zendingen van het Pfizer-vaccin. Ik lees veel kritiek op de sociale media met betrekking tot deze vaccinaties. Maar ik vind het positief dat de wereld nu veel van Israël kan leren.
Israël verhandelt medische gegevens voor vaccins
Posted on Sunday, January 10, 2021
Het bericht, dat Israël voorrang had gekregen bij de verdeling van Corona-vaccins, omdat het er mee heeft ingestemd om als proefkonijn te dienen, blijkt waar. Premier Netanyahu onthulde hoe hij Pfizer overtuigde om de Joodse Staat topprioriteit te geven.
Wanneer is burgerlijke ongehoorzaamheid juist?
Posted on Friday, January 08, 2021
Na de poging van donderdag, om het Capitool in Washington te bestor­men en over te nemen wegens mogelijke ver­kiezings­fraude, is de vraag actueel of burgerlijke onge­hoor­zaam­heid juist kan zijn. Zoals ken­merkend voor Joodse wijs­heid ligt de waar­heid ergens in het midden.
Palestijnse premier: Jezus is voorbeeld voor terroristen
Posted on Friday, January 08, 2021
Premier Mohammed Shtayyeh van de Palestijnse Autoriteit (PA) noemde Jezus ‘de eerste Palestijnse zelfopofferende strijder’ en degene die de Palestijnen ‘dood door martelaarschap’ leerde, waardoor hij Hem vergeleek met moderne zelfmoordterroristen.
Groeten uit Israël - De eerste 'Neurenberger wetten’
Posted on Friday, January 08, 2021
Het Torah-gedeelte voor deze week beschrijft de eerste anti-Joodse maatregelen in de wereldgeschiedenis. Wie de Bijbel en de Joodse geschiedenis kent, hoeft zich niet te verbazen over antisemitisme, het aloude verhaal in een nieuw jasje.
Muziekvideo: Mozes komt aan het hof van Farao
Posted on Friday, January 08, 2021
Vandaag een lied bij het Torah-gedeelte van deze week, waarin wordt bezongen en uitgespeeld hoe Mozes in een mand in de Nijl wordt gezet, en door de dochter van Farao wordt gevonden, geadopteerd, en een opvoeding krijgt als leider van een volk.
Shabbatslezingen: Als God je roept, moet je gaan
Posted on Friday, January 08, 2021
Wanneer God iemand roept voor een taak, zoekt Hij niet iemand met een indrukwekkende lijst diploma's. Hij maakt iemand bekwaam voor de taak, vormt hem of haar tijdens het uitvoeren ervan. God vraagt van ons bereidheid om te gaan en in zijn naam te handelen.
Wat lazen onze lezers in het afgelopen jaar?
Posted on Thursday, January 07, 2021
Voor ons allen is het jaar 2020 een krankzinnig jaar, maar ook een heel interessant jaar geweest, evenals voor degenen onder ons die zich inzetten om u het nieuws uit Israël te brengen. Hier zijn de meest gelezen artikelen van Israël Today in 2020.
Israël viert zijn tweede Kerstfeest; derde komt eraan
Posted on Thursday, January 07, 2021
Lijdt u aan de post-Kerst blues? Dat is niet ongewoon. Een remedie zou zijn om te verhuizen naar Jeruzalem, de enige plaats ter wereld waar niet één, niet twee, maar drie Kerstfeesten per jaar worden gevierd!
Groeten uit Israël – Deze keer een echte lockdown
Posted on Thursday, January 07, 2021
Komende middernacht gebeurt het, de derde lockdown gaat in, en dit keer een echte lockdown…We hebben te maken met een nieuwe situatie voor ons allemaal. Ook in Duitsland is de lockdown aangescherpt, net als in Engeland, we zijn dus niet alleen…
Defensie: De 'Waakvrouwen' aan Israëls grenzen
Posted on Thursday, January 07, 2021
De IDF, en in het verlengde daarvan de natie Israël, is veel dank verschuldigd aan een speciale groep vrouwelijke soldaten die de grenzen bewaken om het land te beschermen tegen terroristische aanslagen, letterlijk 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Licht te midden van de Holocaust
Posted on Wednesday, January 06, 2021
Joodse discipelen van Jezus werden samen met hun mede-Joden onderworpen aan de gruwelen van de genocide. Crombie heeft hun onbekende lot onderzocht en hier een boek over geschreven.
Aanvaller met vleeshakmes neergeschoten
Posted on Wednesday, January 06, 2021
Een Palestijnse terrorist werd dinsdag neergeschoten en gedood terwijl hij probeerde Israëlische burgers en soldaten aan te vallen met een vleeshakmes. Dat gebeurde bij het kruispunt Gush Etzion, bij Joodse nederzettingen ten zuiden van Jeruzalem.
Groeten uit Israël - Sombere vooruitzichten
Posted on Wednesday, January 06, 2021
De mist van de afgelopen dagen laat ons zien hoe hulpeloos we eigenlijk zijn. Corona blijft ons lastig vallen, nu met een nog striktere lockdown. Het belangrijkste is dat we het hoofd koel blijven houden voor de komende verkiezingen.
Graansoorten helpen gedijen in een zilte bodem
Posted on Wednesday, January 06, 2021
Te droog, te warm, te koud, te zout - de gevolgen van extreem weer en overmatig gebruik van natuurlijke hulpbronnen bedreigen de productie van gewassen wereldwijd. Het Israëlische agrotechnische bedrijf SaliCrop helpt planten om goed te reageren op een hoog zoutgehalte.
Ehud Barak: Is Israël het proefkonijn van Pfizer?
Posted on Tuesday, January 05, 2021
Veel mensen zijn wantrouwend om zich tegen Covid-19 te laten inenten. omdat het vaccin zo snel is ontwikkeld, terwijl vaccins meestal jaren van testen nodig hebben om goedgekeurd te worden. Wegens het gestegen aantal besmettingen kan de lockdown worden verscherpt.
Israëli's protesteren tegen Groen Corona-paspoort-app
Posted on Tuesday, January 05, 2021
Een kleine groep Israëli's protesteerde maandag buiten de Knesset tegen de snelle campagne om het grootste deel van de bevolking tegen COVID-19 te vaccineren. Ze maakten bezwaar tegen de 'groen paspoort' app, die aangeeft dat de houder gevaccineerd is.
Meer vraag naar Hebreeuwse les in tijd van Corona
Posted on Tuesday, January 05, 2021
Velen zitten vast in hun huis en proberen een manier te vinden om de pandemie, die nooit lijkt te eindigen, te overleven. Maar steeds meer mensen gebruiken de situatie om eindelijk iets te doen, waarvoor ze voordien geen tijd hadden, zoals het leren van Hebreeuws.
Groeten uit Israël - Wordt 2021 een beter jaar?
Posted on Tuesday, January 05, 2021
Het nieuwe jaar is niet slecht begonnen. De vaccinatie-campagne vordert in een ongekend tempo, maar helaas is het aantal nieuwe Corona-gevallen ook weer flink hoger. En behalve dat, houden de nieuwe verkiezingen ons ook behoorlijk bezig.
Toerisme: Israëls enige skiresort, het Hermon gebergte
Posted on Tuesday, January 05, 2021
We raken niet uitgekeken op de sneeuw, die hier in Nederland nog nauwelijks valt. Ook deze week kijken we naar de sneeuwpret in het enige skiresort van Israël, het Hermon gebergte, in het noorden, tegen de grenzen met Syrië en Libanon.
Vrouw van Jack Tytell gewond geraakt bij terreuraanslag
Posted on Monday, January 04, 2021
Een Israëlische vrouw is zondag ernstig verwond toen Palestijnse aanvallers stenen naar haar auto gooiden op een snelweg in Samaria. Met grote verbazing vernamen we later de identiteit van het slachtoffer: zij was niemand minder dan Rivka Tytell, de vrouw van Jack Tytell.
Ondanks de Corona pandemie, gaat de Aliyah door
Posted on Monday, January 04, 2021
Ondanks dat ook Israël te maken had met de wereld­wijde corona pandemie, verwelkomde het land in 2020 21.115 nieuwe immigranten uit 89 landen, zo heeft de minister van Immigratie en Absorptie, Pnina Tamano-Shata, bekend gemaakt.
Israël telde eind 2020 bijna 9,3 miljoen inwoners
Posted on Monday, January 04, 2021
Op dit moment telt de Staat Israël 9,3 miljoen inwoners, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens dit bureau zal de bevolking bij het huidige groeitempo tegen het eind van 2024 de 10 miljoen bereiken, 15 miljoen in 2048 en 20 miljoen in 2065.
Archeologie: Hanger van 3000 jaar oud gevonden
Posted on Monday, January 04, 2021
Tijdens het Temple Mount Sifting Project kun je in aarde, die door moslims van de Tempelberg is verwij­derd en als waarde­loze grond is afgevoerd, zeer oude voor­werpen tegenkomen. Afgelopen zomer werd een gouden hanger gevonden uit de tijd van de Eerste Tempel.
Palestijn laat zien wat hij van het Iraanse regime denkt
Posted on Sunday, January 03, 2021
Hamas versierde vorige week straten in de Gazastrook met posters ter ere van Qasem Soleimani, de Iraanse generaal die vorig jaar door de VS werd gedood. Een dappere man liet zien, wat hij echt van het Iraanse regime denkt, door een poster te verscheuren.
De winter is koud geweest, maar niet nat genoeg
Posted on Sunday, January 03, 2021
De winter in Israël is dit jaar koud en zeer winderig geweest. Maar de vroege zware regens zijn nu afgenomen en het land is de afgelopen weken relatief droog geweest. Dat betekent, dat de dam van het Meer van Galilea waarschijnlijk dit jaar niet wordt geopend.
Groeten uit Israël - Eindelijk gevaccineerd
Posted on Sunday, January 03, 2021
Ik behoor niet tot de critici die op het internet voort­durend waar­schuwen voor de vacci­naties. En ik ben niet alleen, want elke dag worden er in Israël zo'n 150.000 mensen ingeënt, dankzij het feit dat de inentings­campagne erg goed is georganiseerd.
Mijn ervaring met het Corona-vaccin
Posted on Sunday, January 03, 2021
Ondanks waarschuwingen over de gevaren van vaccins, en de samen­zwering om de aarde onder de controle van Bill Gates en George Soros te brengen, was voor ons de hoop beslissend, dat het vaccin ons zou beschermen en en ons land uit deze afschuwelijke situatie zou halen.
Israëli's trotseren de Corona lockdown voorschriften
Posted on Sunday, January 03, 2021
Nu het einde van de corona-pandemie in zicht lijkt, dankzij een efficiënte en grootschalige vaccinatie-operatie, zien de Israëli's geen reden meer voor een lockdown lockdown en negeren zij alle voorschriften van sociale afstand en mondkapjes.
Groeten uit Israël – Voorzichtig optimistisch het jaar in
Posted on Friday, January 01, 2021
Met het Covid-vaccin in de hand en nieuwe vredes­akkoor­den in het verschiet, kijken de Israëli's verwach­tings­vol uit naar het jaar 2021. Welke Arabische landen zoeken toenadering tot Israël? Zet president het pro-israël beleid van zijn land voort?
Wanneer zal het koninkrijk Israël worden hersteld?
Posted on Friday, January 01, 2021
'Heere, zult U in deze tijd voor Israël het Koninkrijk weer herstellen?' vroegen Jezus' apostelen Hem, kort voordat Hij afscheid van hen nam en terugkeerde naar zijn Vader. Een invloedrijke rabbijn helpt christenen het herstel van Israël begrijpen, zelfs in hun ongeloof.
Knessetlid: Het is tijd om de Derde Tempel te bouwen
Posted on Friday, January 01, 2021
Alweer heeft een lid van de Knesset zijn verlangen uitgesproken, dat de Joden niet alleen in vrijheid de Tempelberg in Jeruzalem kunnen bezoeken om hun geloof tot uitdrukking te brengen, maar dat de Derde Tempel gebouwd zal worden ‘in onze dagen’.
Muziekvideo: Vleugels van de Geest
Posted on Friday, January 01, 2021
Rabbijn Abraham Isa'ac Kook schreef krachtige woorden van honger naar God op in zijn boek, 'The Lights of Holiness'. Hij schreef het lied Vleugels van de Geest, waarin hij de mensheid vraagt, zelfs beveelt, op te stijgen, dus verbinding te zoeken met de Schepper.
Shabbatslezingen: Vloek veranderen in zegen
Posted on Friday, January 01, 2021
Je hebt in het leven geen uitvluchten of zonde­bok­ken nodig, die verhin­deren dat we onze ideeën in daden omzetten en onze talenten gebruiken. Het is iemands eigen ver­ant­woor­delijk­heid om zijn bestemming te bereiken. De Bijbel geeft hier voorbeelden van.