September 2020

Wie is er geïsoleerd, Israël of de Palestijnen?
Posted on Wednesday, September 30, 2020
Na de komst van een Joodse Staat in het Midden-Oosten bleef die tientallen jaren politiek geïsoleerd en werd getracht de nieuwkomer te verdrijven. De Arabische buren van Israël lijken zich nu te hebben gerealiseerd, dat Israël waarschijnlijk toch niet zo slecht is.
Het onverantwoordelijke gedrag van de Israëlische regering
Posted on Wednesday, September 30, 2020
Het aantal Israëli’s met een corona­besmetting is enorm gestegen, waardoor men nu spreekt van een ‘tweede golf’ van besmettingen. Na de algemene lockdown in maart, leek in Israël het Covid-drama voorbij. Daarop werden alle beperkende maatregelen in één keer ingetrokken.
Groeten uit Israël - Hoe lang duurt die lockdown nog?
Posted on Wednesday, September 30, 2020
De lockdown zal veel langer duren dan aanvankelijk werd aangekondigd. Twee weken? Vergeet het maar. Minstens een maand of nog langer, dat was Benjamin Netanyahu's antwoord tijdens een vragenuurtje. We moeten er nu het beste van zien te maken.
Techniek: Tel Aviv's eerste Elektrische Straat
Posted on Wednesday, September 30, 2020
Tel Aviv heeft zijn plannen afgerond om straten van de stad om te vormen tot 'slimme straten'. Eerst wordt over een afstand van 600 meter, gelegen tussen het treinstation en de universiteit, een proef­project uitge­voerd met een technologie, die auto's tijdens het rijden oplaadt met elektriciteit.
Israëli’s zijn creatief in omzeilen van de lockdown
Posted on Tuesday, September 29, 2020
De Joodse geest staat bekend om zijn innovatie, maar ook om zijn uitvluchten. En dat blijkt eens te meer uit meerdere voorbeelden van drogredenen, zoals deelnemen aan een demonstratie, om toch onderweg te zijn tijdens de huidige lockdown in Israël.
Israël stelt snelle 5G-netwerken in gebruik
Posted on Tuesday, September 29, 2020
Minister van Communicatie Yoaz Hendel heeft dinsdag vergunningen verleend aan de bedrijven Pelephone, Partner en Hot Mobile om frequenties voor de 5e generatie technologie in Israël in gebruik te nemen, die voor betrouwbaarder en snellere netwerken zullen zorgen.
Groeten uit Israël - Van Yom Kippoer in de Lockdown
Posted on Tuesday, September 29, 2020
Yom Kippoer, de algehele onderbreking van de dagelijkse routine, heeft ons echt goed gedaan. De mobiele telefoons en de televisie staan uit, men maakt tijd voor het gezin. En de lockdown? Die zou weleens veel langer kunnen gaan duren dan we aanvankelijk dachten.
De Zionisten (15): De militante Avraham Stern
Posted on Tuesday, September 29, 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als vijftiende: Avraham Stern.
Toerisme: Een bezoek aan de Westelijke Muur
Posted on Tuesday, September 29, 2020
In deze dagen tussen Grote Verzoendag en het Loofhuttenfeest, dat op 3 oktober begint, bezoeken we even de Westelijke Muur of Klaagmuur. De toeristengids Zachi Shaked maakte de bewegelijke opnamen en geeft enige uitleg, over een Bar Mitzwah en de bouw van de Muur.
Yom Kippoer is dit jaar anders door de Coronacrisis
Posted on Monday, September 28, 2020
De Corona-pandemie en de steeds wisselende regels rond de lockdown, en de wekelijkse demonstraties tegen premier Benjamin Netanyahu, hebben aangetoond hoe diep de kloof in de Israëlische samenleving is. Het is tijd om tot inkeer te komen!
El Al heeft voor een deel een nieuwe eigenaar
Posted on Monday, September 28, 2020
El Al heeft na een periode van zware financiële onzekerheid een nieuwe koper: de 26-jarige Eli Rozenberg, in het dagelijks leven student aan een yeshiva (Talmoedschool) en wonend in Jeruzalem. Hij is de zoon van een Amerikaans miljardair.
Jezus is onze verzoening - en remedie voor de dood!
Posted on Monday, September 28, 2020
De toenemende somberheid over een nieuwe golf van de corona-pandemie brengt de kwetsbaarheid van het leven zonder God aan het licht. Jezus bevrijdt ons echt van de angst voor de dood. Maak het beste van dit leven door op Hem te vertrouwen, zowel voor nu als voor de eeuwigheid.
Dadelzaden na 2000 jaar ontkiemd en geven vruchten
Posted on Monday, September 28, 2020
Zes dadelzaden van 2000 jaar oud, even oud als de Dode Zee rollen, zijn in de afgelopen jaren ontkiemd, en groeiden op tot bomen die nu vruchten geven. Hun namen zijn Adam, Jona, Uriel, Boaz, Judith en Hannah, en hun leeftijden zijn - wel, dat is een beetje ingewikkeld.
Yom Kippoer, dag van verzoening voor onze daden
Posted on Sunday, September 27, 2020
Maandag is het weer Yom Kippoer, Grote Verzoen­dag, de heiligste dag in het hele jaar voor het Joodse volk, de dag waarop we de gelegenheid krijgen om verzoening te ontvangen voor onze daden waarmee we schuldig staan tegenover God.
Israëlische rabbijn: De Messias moet spoedig komen
Posted on Sunday, September 27, 2020
De Israëli's hebben het vertrouwen verloren dat hun leiders de natie met succes door de groeiende corona­crisis kunnen navigeren. De rabbijnen hebben de hele tijd geroepen dat de enige manier om Covid-19 echt te verslaan. Goddelijk ingrijpen is.
Groeten uit Israël - Ons dilemma met de sociale media
Posted on Sunday, September 27, 2020
Een documentaire op Netflix over sociale media, die ik met mijn zoons heb gekeken, gaf me veel stof tot nadenken. De kunstmatige intelligentie en algoritmen manipuleren ons leven steeds intensiever en brengen de menselijke beschaving in gevaar. We hebben allemaal een probleem!
Wat de Tweede Intifada deed met de Israëlische samenleving
Posted on Friday, September 25, 2020
Ooit, na de vredesconferentie in Camp David in 2000, was men in Israël euforisch over het vooruitzicht op vrede, maar de terroristische opstand van de gehersenspoelde Palestijnse bevolking, de Tweede Intifada, maakte realisten van de meeste Israëli’s.
Nieuwe cijfers in de strijd tussen religie en politiek
Posted on Friday, September 25, 2020
Wie geniet het meeste vertrouwen in de Joodse Staat? De regering, de rabbijnen, de Knesset, de rechters? Wie bepaalt de regels in het land, de politiek of de religie? Hoe denkt de bevolking over dienstplicht voor Yeshiva-studenten, en openbaar vervoer op Shabbat?
Groeten uit Israël - Worden onze gebeden verhoord?
Posted on Friday, September 25, 2020
Het gemeenschappelijk gebed tijdens Jom Kippoer in de synagoge maakt deel uit van het DNA van het Joodse volk. Door Corona ben ik gewend geraakt de vaste dagelijkse gebeden alleen thuis uit te spreken, maar is dat ook toegestaan voor het gemeen­schappe­lijk gebed voor Jom Kippoer?
Muziekvideo: The Maccabeats zingen Bashanah Haba'a
Posted on Friday, September 25, 2020
In deze tijd van de corona-epidemie kun je als koor niet samenkomen voor een muzikale opname. De Maccabeats volgden de methode die dit jaar populair is geworden: zingen voor je eigen laptopcamera. Ze zingen samen apart het bekende Bashanah Haba'a, In het Komende Jaar.
Shabbats­lezingen: Israël, keer terug naar uw God
Posted on Friday, September 25, 2020
Is de huidige corona-epidemie, met als gevolg zieken en doden, werkloosheid en armoede, een strenge oproep van God om tot Hem terug te keren, te stoppen met ruziën en te gaan gehoorzamen aan de regels van de overheid? Denk er over na.
Kleinzielige hetze in de pers over Netanyahu's vuile was
Posted on Thursday, September 24, 2020
We werden donderdag wakker met het wereld­schok­kende nieuws, dat de Netanyahu's naar het buitenland reizen met ladingen vuile was om te profiteren van buiten­landse wasserij­diensten. Wat een geluk, dat de media er zijn om ons deze cruciale informatie te geven...
Groeten uit Israël - Weer Lockdown, dus thuisonderwijs
Posted on Thursday, September 24, 2020
Eindelijk zijn we verhuisd, de grootste stress ligt achter ons. Alleen Corona blijft het ons moeilijk maken. Sinds afgelopen donderdag zijn alle vijf kinderen weer thuis en thuisonderwijs staat nu weer op de agenda. Het totale pakket aan thuis-onderwijs is echt zwaar, voor ons allemaal.
Defensie: Israël wil luchtoverwicht behouden
Posted on Thursday, September 24, 2020
Minister van Defensie Benny Gantz vertrok afgelopen maandag met enkele naaste medewerkers naar Washington om met zijn Amerikaanse collega John Esper te overleggen, vooral over de vermeende aankoop van de F35 door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).
Alsjeblieft Bibi, waarom treed je niet terug?
Posted on Wednesday, September 23, 2020
Drie vooraanstaande rechtse journalisten roepen premier Benjamin Netanyahu op een pleidooi te accepteren, waarin de strafrechtelijke aanklachten tegen hem wordt ingetrokken in ruil voor zijn geruisloze terugkeer naar zijn privé-woning in Caesarea.
Knessetleden verwerpen verplichting tot eerlijk handelen
Posted on Wednesday, September 23, 2020
Een voorstel, om knessetleden en ministers te verplichten tot een belofte van trouw aan de Staat en eerlijk handelen, werd door de meesten afgewezen. Veel Israëli's zeggen dat ze Knesset niet langer kunnen vertrouwen als haar leden zich niet verplichten tot eerlijkheid.
Moskeeën cynisch gebruikt voor hetze tegen Joden
Posted on Wednesday, September 23, 2020
Palestijnse functionarissen hebben altijd gezegd dat ze niet tegen de Joden zijn, maar alleen tegen het zionisme en de ‘bezetting’. In een uitgebeide instructie voor de Vrijdagpreek van vorige week hebben ze het tegendeel bewezen en bleek hun ware antisemitische aard.
Groeten uit Israël - Alleen maar Corona
Posted on Wednesday, September 23, 2020
Ik zou zo graag iets willen schrijven zonder Corona te noemen, maar dat kan ik niet. Alles draait om het coronavirus. Overal waar je gaat, word je eraan herinnerd. Iedereens is zoekende, en niemand weet nu eigenlijk precies wat er nu van hem wordt verwacht.
Groeten uit Israël - Lockdown en enorme files
Posted on Tuesday, September 22, 2020
Deze lockdown is heel anders dan de eerdere. Enorme files, lege winkels en wanhopige mensen. Wat is de volgende stap? Hoe moeten we dit virus onder controle krijgen? Hier in Israël is dit het enige onderwerp van gesprek, het gaat nergens anders meer over.
Linkse Jodin: ‘vreselijk’ dat historisch Israël in Judea en Samaria ligt
Posted on Tuesday, September 22, 2020
Toen een linkse Jodin als voorbereiding voor het maken van een stripboek Israëls geschiedenis bestudeerde, ontdekte zij eindelijk waar haar volk eigenlijk vandaan komt: Judea en Samaria.
De Zionisten (14): President Chaim Weizmann
Posted on Tuesday, September 22, 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als veertiende: Chaim Weizmann, de eerste president.
Toerisme: En Avdat, canyon in de Negev woestijn
Posted on Tuesday, September 22, 2020
We kunnen Israël nu niet van dichtbij bewonderen, maar wel van een afstand, met deze video's van En Avdat. Dit is een canyon in de Negev woestijn, ten zuiden van de kibboets Sde Boker. Deze kloof is ontstaan door water-erosie.
Israëlisch ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor ‘noodtoestand’
Posted on Monday, September 21, 2020
Israël nadert een noodtoestand wat betreft het coronavirus. Het aantal nieuwe besmettingen is hoog, maar veel Israëli’s spelen met de lockdown-regelgeving. Om de coronapatiënten te kunnen behandelen moeten niet-essentiële operaties worden uitgesteld.
Epidemie als aanzet voor de Tempelbouw
Posted on Monday, September 21, 2020
De aanzet tot de bouw van de Tempel van Salomo was het gevolg van een epidemie. Deze plaag brak uit nadat koning David een volkstelling organiseerde. Maar deze volkstelling gebeurde niet op de manier die de Tora voorschrijft.
Groeten uit Israël – Hoe omzeil je de Lockdown?
Posted on Monday, September 21, 2020
Het nieuwe jaar begint tijdens een nieuwe lockdown-periode in het land. Maar niet iedereen houdt zich eraan, of is plotseling bijzonder sportief of gaat demonstreren. Aangezien het aantal nieuwe besmettingen steeds toeneemt, zal de lockdown binnenkort veel strenger worden.
Oude Kanaänitische vesting in Zuid-Israël blootgelegd
Posted on Monday, September 21, 2020
Een Kanaänitische vesting uit het midden van de 12e eeuw voor Christus, de periode van de Richters, werd door de Israel Antiquities Authority (IAA) en jonge vrijwilligers blootgelegd in een opgraving in de buurt van kibboets Galon, vlakbij Kiryat Gat.
Vredesakkoord teken van spoedige komst van de Heer?
Posted on Sunday, September 20, 2020
Het vredesakkoord, dat vorige week in het Witte Huis is ondertekend door Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (waarbij nu ook Bahrein betrokken is, met de vermelding dat ook andere landen in de rij staan) is werkelijk historisch, en zeer welkom.
Hoe de Hebreeuwse taal speelt met woorden
Posted on Sunday, September 20, 2020
Het is waarschijnlijk geen verrassing dat de Hebreeuwse Bijbel gebruik maakt van woordspelingen en spelletjes met woorden, maar de creativiteit, verbeelding en humor die gebruikt worden om de verhalen te verrijken worden vaak gemist wanneer je een vertaling leest.
Honing in het land dat overvloeit van melk en honing
Posted on Sunday, September 20, 2020
Honing wordt 54 keer genoemd in de Hebreeuwse Bijbel en 4 keer in het Nieuwe Testament. Hierbij verwijzen 15 teksten naar het Beloofde Land als het land dat overvloeit van melk en honing. We vroegen ons af, wat is tegenwoordig de situatie van de honingproductie in dit land?
Netanyahu genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede
Posted on Friday, September 18, 2020
Na de ondertekening van de vredesverdragen met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein heeft Paolo Grimoldi, een lid van het Italiaanse parlement, de Israëlische premier nu genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.
De oproep van de Shofar tijdens Rosh Hashanah
Posted on Friday, September 18, 2020
Wat zijn de belangrijkste Joodse najaarsfeesten, ofחגי תשרי Chage Tishrie, en wat is hun profetische en praktische betekenis voor deze tijd? We bespreken ze in een korte serie. Vandaag, aan de vooravond van Rosh Hashanah, Nieuwjaar, het blazen op de shofar.
Groeten uit Israël - Lockdown in het nieuwe jaar
Posted on Friday, September 18, 2020
We hebben het Joods Nieuwjaar een dag eerder gevierd… En we waren niet de enigen, veel van onze vrienden deden hetzelfde. We nodigden de familie en vrienden gewoon een avond eerder uit, en hebben alle gebeden en liederen een dag eerder gezongen, maar wel met elkaar.
Muziekvideo: Heer van de vergeving - Adon HaSlichot
Posted on Friday, September 18, 2020
Wat zijn de belangrijkste Joodse najaarsfeesten, of חגי תשרי Chage Tishrie, en wat is hun profetische en praktische betekenis voor deze tijd? We bespreken ze in een korte serie. Vandaag het Slichot-gebed, dat in de periode voor de Hoge Feestdagen wordt gezongen en gebeden.
Shabbatslezingen: God vertrouwen over de dood heen
Posted on Friday, September 18, 2020
Rosh Hashana is een dag van terugkijken naar het oude jaar en voorzuizien naar het nieuwe jaar, in het vertrouwen dat god Heer is over leven en dood, over levenden en doden, en dat we Hem kunnen vertrouwen ook over de grens van de dood heen.
Arabische journalisten op zwarte lijst voor steun aan Israël-VAE-deal
Posted on Thursday, September 17, 2020
Niemand verwachtte dat de vrede tussen Israël en de Golfstaten zonder tegenstand zou verlopen. Toch is het schrijnend om te zien hoe hypocriet sommige tegenstanders van deze deal kunnen zijn. Vooral bij wie je morele superioriteit verwacht.
Van Dag van Bazuingeschal tot Rosh Hashanah
Posted on Thursday, September 17, 2020
Wat zijn de belangrijkste Joodse najaarsfeesten, of חגי תשרי Chage Tishrie, en wat is hun profetische en praktische betekenis voor deze tijd? We bespreken ze in een korte serie. Vandaag de Dag van Bazuingeschal en zijn relatie met Rosh Hashanah, Nieuwjaarsdag.
Groeten uit Israël - Fijne feestdagen!
Posted on Thursday, September 17, 2020
De belangrijkste feestdagen in het Jodendom zijn aanstaande, maar dit jaar is alles anders en onwennig. Ik heb het gevoel dat we stukje bij beetje eenzamer worden. Daarom hebben we dit jaar een ongewone beslissing genomen: we vieren Nieuwjaar voor de lockdown begint..
Iron Dome gaat met Raytheon fabriek openen in de VS
Posted on Thursday, September 17, 2020
Het Amerikaanse bedrijf Raytheon Missiles & Defense en het Israëlische Rafael Advanced Defense Systems verklaarden in augustus, dat ze een joint venture hadden gesloten voor de productie van Iron Dome wapensystemen op Amerikaanse bodem.
Vrede in het Midden-Oosten?
Posted on Wednesday, September 16, 2020
Is het Midden-Oosten een stap dichterbij echte vrede gekomen na de historische vredesakkoorden tussen Israël en Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten? Volgens de overgebleven vijanden van Israël is ‘vrede met de Joodse Staat (…) niet meer dan een illusie.’
Katholieken boos over visa evangelische vrijwilligers
Posted on Wednesday, September 16, 2020
Er is in de Israëlische media veel ophef ontstaan over de evangelische christelijke organisatie HaYovel, die erin slaagde om visa te verkrijgen voor haar buiten­landse vrijwilligers op een moment dat de grenzen van het land gesloten zijn voor niet-staatsburgers.
Ontmoet de christenen die Jesaja 61 vervullen
Posted on Wednesday, September 16, 2020
We kunnen in de Bijbel lezen dat het geestelijke herstel van Israël gepaard gaat met het herstel van het land. Dit kan de oorzaak zijn van het grote effect van praktische hulporganisaties als HaYovel. Elk jaar brengt HaYovel honderden christelijke vrijwilligers naar Israël, die Jesaja 61 in vervulling doen gaan.
Groeten uit Israël - nog 48 uur tot de lockdown
Posted on Wednesday, September 16, 2020
We hebben nog twee dagen te gaan voordat de lockdown begint. Want ook al begrijpen we de noodzaak ervan, het stemt ons toch treurig. Maar we beklagen ons niet over de geplande beperkingen, het is nodig gezien het steeds toenemende aantal nieuwe corona-besmettingen.
HyDrop technologie bestrijdt branden van grote hoogte
Posted on Wednesday, September 16, 2020
HyDrop, een nieuwe brandblusmethode werkend met water bevattende pellets, ontwikkeld door het Israëlische defensiebedrijf Elbit Systems, kan mogelijk op een dag worden ingezet bij het blussen van grote bosbranden, zoals die Australië en Californië teisterden.
Eloel: maand van berouw, barmhartigheid en vergeving
Posted on Tuesday, September 15, 2020
Wat zijn de belangrijkste Joodse najaarsfeesten, of חגי תשרי Chage Tishrie, en wat is hun profetische en praktische betekenis voor deze tijd? We bespreken ze in een korte serie. Vandaag de maand Eloel, tijd voor een nieuw begin.
Zijn christenen in Iran tevens zionisten?
Posted on Tuesday, September 15, 2020
In de Islamitische Republiek Iran worden moslims, die zich bekeren tot het christendom gediscrimineerd, vervolgd en zelfs gemarteld. Dat is geen verrassing. Maar we hebben vernomen dat ze ook worden beschuldigd van 'zionisme'.
Groeten uit Israël - Nog drie dagen tot de lockdown
Posted on Tuesday, September 15, 2020
De landelijke lockdown gaat in op aanstaande vrijdag. Zullen we er deze keer in slagen? Op TV vertelt men ons dat de super­markten weer bestormd worden. Maar deze keer laat ik mij niet gek maken. De super­markten zullen gewoon open blijven, dus er is geen reden voor paniek.
De Zionisten (12): Arts en dichter Yehoedah HaLevi
Posted on Tuesday, September 15, 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als dertiende: de Spaanse arts, dichter en filosoof Yehoedah HaLevi.
Wereldwijde periode van gebed tijdens Loofhuttenfeest
Posted on Monday, September 14, 2020
In de week voor het Loofhuttenfeest wordt er wereldwijd tien dagen gebeden en gevast. Dit begint op de avond van 18 september – het begin van het Bijbelse Bazuinen­feest, nu Rosh Hashanah, Nieuwjaar, en eindigt op de avond van 28 september, Grote Verzoendag.
Palestijnen: Abbas verhindert vrede en moet vertrekken
Posted on Monday, September 14, 2020
Het begon al, nog voordat Israël en de Golfstaten hun handtekening zetten onder het Abraham-akkoord. De Palestijnen beseffen dat de onverzettelijkheid van hun eigen leiderschap de ware hinderpaal is voor vrede en een betere toekomst.
'Geen samenwerking met de bezetter'
Posted on Monday, September 14, 2020
De officiële tv-zender van de Palestijnse Autonomie (PA) zond begin juni een korte videoclip uit, waarin duidelijk werd gemaakt wat de Palestijnse leiders van samenwerking met Israël vinden: ze zijn er tegen (maar hoe zit het met de Veilig­heids­coördinatie?).
Lift bij de Grot van de Aarts­vaders een oorlogs­misdaad?
Posted on Monday, September 14, 2020
De vele trappen, die naar het graf leiden dat Abraham voor zijn vrouw Sarah kocht, maken het onmogelijk voor rolstoel­gebruikers om deze heilige plaats in Hebron te betreden. Het plan van Israël, om voor hen een lift te plaatsen, werd door de PA veroordeels als 'judaïsering'.
Groeten uit Israël – We gaan weer in lockdown
Posted on Monday, September 14, 2020
Het is nu officieel: we zullen de Hoge Feestdagen thuis en zonder gasten doorbrengen. Israël zal alles weer sluiten. Is dat de goede oplossing? Door dit besluit zullen er ook problemen ontstaan, en niet te weinig. Zal iedereen zich aan de instructies houden?
Resten paleis uit de tijd van Bijbelse koningen gevonden
Posted on Monday, September 14, 2020
Wie had het voorrecht om te wonen in het monumentale bouwwerk met Proto-Aeolische kapitelen, met een adem­benemend uitzicht op de Stad van David en de Tempel, die bij een archeo­logische opgraving op de Armon Hanatziv-promenade werd ontdekt?
Golfstaten eisen verontschuldigen van Palestijnen
Posted on Sunday, September 13, 2020
Het getij keert zich tegen de Palestijnen. Nadat deze de overeenkomst van de Golfstaten en Bahrein met Israël luidkeels verwierpen en hun vlaggen verbrandden, eisen de Golfstaten nu excuses van de Palestijnen. Die dreigen hierdoor in een politiek isolement te geraken.
Tweede deal binnen 29 dagen: deze keer met Bahrein
Posted on Sunday, September 13, 2020
Israël en Bahrein werken al jaren samen achter de schermen en kunnen het nu officieel bekendmaken. Kort geleden sloot Israël ook al een overeenkomst met de Verenigde Arabische Emiraten.
Groeten uit Israël - Een lockdown tijdens Nieuwjaar?
Posted on Sunday, September 13, 2020
Vandaag wordt verwacht dat de regering het besluit van het Corona-kabinet, om Israël tijdens de Feesten volledig te sluiten, zal goedkeuren. Aanstaande vrijdagavond vieren we ‘Rosh Hashanah’, het begin van het Nieuwe jaar. De grote vraag is hoe we het gaan vieren.
Goede resultaten met globuline bij Corona-patiënten
Posted on Sunday, September 13, 2020
De behandeling van in het ziekenhuis opgenomen Corona-patiënten met de nieuwe immuun-globuline therapie heeft succes volgens een Israëlische klinische studie: bij elf van de twaalf patienten, die er mee werden behandeld, verbeterden de symptomen.
Staat Libanon aan de rand van een burgeroorlog?
Posted on Friday, September 11, 2020
Voor de ontploffing, die op 4 augustus door Beiroet raasde, was Libanon al een natie in crisis. Het land, dat worstelt onder permanente Iraanse invloed, burgerlijke onrust en slechte economische omstandigheden, is nog harder getroffen door het coronavirus.
Groeten uit Israël - Een Shabbat in het donker
Posted on Friday, September 11, 2020
Wat is er erger dan een stroomstoring tijdens een hittegolf? Een stroomstoring een half uur voor de Shabbat, dat is pas een groot probleem. Een heel groot probleem. Plotseling, om half zeven in de avond, gingen de lichten uit, niet alleen bij ons, maar in de hele straat.
Muziekvideo: ‘Een tocht naar Caesarea’
Posted on Friday, September 11, 2020
Het lied ‘Een tocht naar Caesarea’ (‫הליכה לקיסריה ‬/Halicha le Qesaria) is in 1942 door Hannah Sennesh geschreven in kibboets Sdot Yam, ten zuiden van het oude Caesarea, waar zij toen woonde, en is als een gebed geschreven.
Shabbatslezingen: Na berouw terugkeer naar het land
Posted on Friday, September 11, 2020
Heeft God zijn volk Israël verstoten omdat het merendeel van hen zijn Zoon Jezus verwierp, en in hun plaats de kerk gekozen? Vostrekt niet! Als een lief­heb­bend Vader is Israël bij Hem welkom, als een zoon die met berouw terugkeert naar zijn land.
Revolutie bij Israëlische banden met moslimlanden?
Posted on Thursday, September 10, 2020
Waarschuwingen dat het beleid van Trump de onrust in het Midden-Oosten zou aanwakkeren, bleken onterecht te zijn. In plaats daarvan heeft het beleid veel vruchten afgeworpen. Na de Verenigde Arabische Emiraten verbeteren ook andere landen hun relatie met Israël.
Corona: 'Israël is of een schandaal of een feest'
Posted on Thursday, September 10, 2020
Tijdens de eerste coronagolf was Israël een rolmodel, maar niet tijdens de tweede. De reden hiervoor is ongehoorzaamheid. Ja, Israël is op een bepaalde manier een volk met weinig discipline en om deze reden vindt het coronavirus gemakkelijk zijn weg.
Benny Gantz promoot nieuwbouw in Judea & Samaria
Posted on Thursday, September 10, 2020
Minister van Defensie Benny Gantz bevordert de bouw van bijna 5.000 nieuwe huizen in Joodse gemeen­schappen in oostelijk Jeruzalem en in Judea en Samaria, aldus een bericht zondagavond, na meer dan zes maanden waarin dergelijk bouw was bevroren.
Groeten uit Israël - Een korte wandeling in Jeruzalem
Posted on Thursday, September 10, 2020
Ik had u al langere tijd beloofd weer eens een wandeling met u te maken. Dus nodig ik u vandaag uit om samen met mij een korte wandeling door de straten van Jeruzalem te maken, te midden van het dagelijkse Corona-leven.
Defensie: Dit vertellen IAF-piloten over hun opleiding
Posted on Thursday, September 10, 2020
Aan nieuw benoemde vliegers van de luchtmacht werden tien vragen gesteld over een van de zwaarste opleidingen van het Israëlische leger. Kijk en ontdek wat ze zeiden!
Israëlische ambtenaren vragen hertelling coronadoden
Posted on Wednesday, September 09, 2020
Meer dan 30% van de sterfgevallen, geregistreerd als door het coronavirus veroorzaakt, werden in feite door andere kwalen veroorzaakt, beweren het knessetlid Yoel Razvozov en voor­aan­staande medische en weten­schappelijke professionals, en zij vragen een hertelling.
Expert: Coronavirus is niet gevaarlijk voor kinderen!
Posted on Wednesday, September 09, 2020
In Israël gaan de kinderen weer naar school, maar met veel beperkingen en afwisselende leerdagen, die veel ouders hebben verward en gefrustreerd. Volgens een deskundige is het Israëlische corona­beleid overdreven en is het virus niet gevaarlijk voor kinderen.
Groeten uit Israël - Een avondklok, en wat dan nog?
Posted on Wednesday, September 09, 2020
Van alle aanbevelingen van de medische deskundigen is nauwelijks iets overgebleven. Geen wonder dat het record van het aantal besmettingen vandaag opnieuw werd gebroken met 3496 nieuwe coronagevallen. Onze regering lijkt verlamd te zijn...
IAI lanceert vloot 'Multiflyer' reddingshelikopter drones
Posted on Wednesday, September 09, 2020
Israel Aerospace Industries (IAI) heeft zijn nieuwe onbemande vliegtuigs­quadron (UAV) met kleine helikopters voor niet-militaire taken onthuld. Het systeem, dat de naam 'MultiFlyer' heeft gekregen, kan de bewaking van grote gebieden verzorgen.
Moslims: normalisatie met Israël is ‘verraad’ aan Islam
Posted on Tuesday, September 08, 2020
De imam van de Grote Moskee in Mekka suggereerde vorige week dat het tijd was voor moslims om samen te werken met het Joodse volk. De harde reacties hierop met absurde retoriek maken voor sommige moslims vrede onmogelijk, ongeacht wat Israël doet.
Eerste partnerschap van Israëli's en Emiraten
Posted on Tuesday, September 08, 2020
De nationale investerings­maatschappij van de Emiraten APEX heeft een 'strategische handels­over­een­komst' ondertekend met de Israëlische Tera Group om samen te werken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling in verband met het Covid-19 virus.
Groeten uit Israël - Vakantie met een vraagteken
Posted on Tuesday, September 08, 2020
De besluiteloosheid van onze regering irriteert de burgers steeds meer. Vooral zij die een vakantie in Eilat hebben gepland, of daar al zijn. De hotels in Eilat zijn voor 80 procent volgeboekt. Een avondklok 's avonds en 's nachts zou het toerisme in deze stad de nek omdraaien.
De Zionisten (12): Verzetsstrijdster Channah Szenesh
Posted on Tuesday, September 08, 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als twaalfde: dichter en verzetsstrijder Channah Szenesh.
Schilderachtige souvenirs: Begraafplaats in Jeruzalem
Posted on Tuesday, September 08, 2020
Bij een reis naar Israël nemen de meeste toeristen zeker een camera mee om wat herinneringen uit het Heilige Land mee naar huis te nemen. Of ze maken foto's met hun mobiele telefoons. Hartmut Buse legde zijn reisindrukken vast in tekeningen.
Israëlische experts: Corona hysterie is overtrokken
Posted on Monday, September 07, 2020
Negentig Israëlisch topartsen en wetenschappers lanceerden deze week een campagne om de regering van Netanyahu ervan te overtuigen, de corona­crisis op een andere manier aan te pakken en een model aan te nemen dat vergelijkbaar is met dat van Zweden.
Het lukt Trump weer - Nog een ambassade in Jeruzalem
Posted on Monday, September 07, 2020
Servië heeft aangekondigd dat het zijn ambassade naar Jeruzalem zal verplaatsen, net als zijn buurland Kosovo, nadat Israël instemde om het afgescheiden land met een moslim-meerderheid te erkennen en volledige diplomatieke betrekkingen aan te gaan.
Israëls recht om te bouwen ligt vast in de archieven
Posted on Monday, September 07, 2020
Terwijl de moderne Staat Israël zich al gewend heeft aan ongefundeerde beschuldigingen, vijandige propaganda en verzet tegen bouwen in de Bijbelse gebieden, ligt het recht op deze gebieden vast in de archieven: het honderdjarige Verdrag van San Remo
Groeten uit Israël - De angst voor beslissingen
Posted on Monday, September 07, 2020
Terwijl steeds meer Israëli's besmet raken met het coronavirus, maken onze politici ruzie over de weg die Israël moet inslaan. Wat moet er gedaan worden om het aantal besmettingen blijvend te beperken? Uiteindelijk ligt het probleem ook en vooral aan het gedrag van ons, de burgers.
Archeologie: 425 Zuiver gouden munten gevonden
Posted on Monday, September 07, 2020
Israëlische jongeren, die vrijwillig hielpen bij een opgraving voordat hun IDF-dienst begint, ontdekten eind augustus een indrukwekkende en zeldzame schat aan gouden munten uit de Abbasidische periode, die wellicht zo'n 1100 jaar geleden werd verborgen.
Zal nieuw staakt-het-vuren met Hamas standhouden?
Posted on Sunday, September 06, 2020
Hamas heeft, zoals te verwachten was, de ‘overwinning’ opgeëist. De ware redenen dat Hamas toestemde om zijn aanvallen te stoppen, zijn echter anders: Qatar verdubbelt zijn financiële steun, en Israël pakt de ballonnen-terreur harder aan.
Israël van voorbeeld naar Corona-waarschuwing
Posted on Sunday, September 06, 2020
Een half jaar geleden over­leg­den de wereldleiders via Zoom met hun Israëlische collega's om te begrijpen hoe de Joodse Staat de verspreiding van Covid-19 zo effectief kon bestrijden. Nu is het land in een paradoxale situatie terecht gekomen en neemt het aantal besmettingen snel toe.
Sarcastische felicitatie voor Hezbollah­leider Nasrallah
Posted on Sunday, September 06, 2020
IDF-woordvoerder van de Arabisch-talige media, Lt.-Col. Avichay Adraee, twitterde vorige week om Hezbollah­leider Hassan Nasrallah een gelukkige 60ste verjaardag te wensen. De meeste Arabische commentaren waren het eens met de sarcastische felicitatie.
Groeten uit Israël - Wat een hitte!
Posted on Sunday, September 06, 2020
Over het algemeen domineert Corona weer het nieuws, en op TV wordt bijna uitsluitend over Corona gesproken. Vanwege de grote hitte zijn we dit weekend thuis gebleven, is dit mogelijk een voorproefje voor een eventuele lockdown tijdens de komende Hoge Feestdagen?
Gebedsreizen brengen Israëli's bijeen in oude ruïne
Posted on Sunday, September 06, 2020
De weken voorafgaand aan Rosh Hashana en de overige de Hoge Feestdagen staan bij de religieuze Joden bekend als de periode van slichot, de boetebeden die voor de Almachtige wordt gebeden ten behoeve van de natie.
Netanyahu’s ‘vrede-voor-vrede’: geweldig, maar beperkt
Posted on Friday, September 04, 2020
De voorwaarden voor en de context van de vrede zijn heel anders bij de Palestijnen, dan bij Arabische landen die verder weg liggen. 'Vrede voor vrede' heeft belangrijke beperkingen bij Israëls buren, die een geschiedenis van direct conflict met Israël hebben sinds zijn oprichting.
Hoe durft de 'corona-tsaar' de rabbijn tegen te spreken!
Posted on Friday, September 04, 2020
Ultraorthodoxe Joodse publicaties hekelden een belediging van de 'Torah-autoriteit', nadat de 'corona-tsaar', de Israëlische regeringsfunctionaris die belast was met de aanpak van de Corona-crisis, een prominente rabbijn durfde te bekritiseren.
Jesaja en de beloften aan de heidenvolken
Posted on Friday, September 04, 2020
Israël heeft altijd al een relatie gehad met andere volken die vaak kan worden omschreven als een haat-liefdeverhouding. Toch liet God de profeet Jesaja opschrijven: ‘Want Mijn huis zal een huis van gebed genoemd worden voor alle volken.’
Groeten uit Israël - God dienen met vreugde
Posted on Friday, September 04, 2020
‘Hij die erin geslaagd is om de vriend van een vriend te zijn en hij die een mooie vrouw heeft gevonden, mengt zich in zijn gejubel!’ (Schiller). Ook in de Bijbel wordt de vreugde hoog gewaardeerd, zozeer zelfs dat we daarover in het Torah-gedeelte van deze week lezen.
Muziekvideo: De zee van barmhartigheid
Posted on Friday, September 04, 2020
Kobi Aflalo is een Israëlische zanger, musicus, componist en songwriter. Een van de liederen die hem bekendheid hebben gegeven, is getiteld: 'Sea of Mercy', ‘Een zee van barmhartigheid.’ Dit lied kan je heel diep raken. Het zit vol emoties, en het laat vooral het talent van Kobi Aflalo zien.
Shabbats­lezingen: Gods weldaden vragen dankbaarheid
Posted on Friday, September 04, 2020
God verwacht dat wij Hem eren door dankbaarheid te tonen voor alles wat Hij ons geeft: de opbrengst van het land waarin we wonen, van onze arbeid, bovenal voor de gave van zijn Zoon Jezus, onze Verlosser, opdat met de opbrengst zijn werk mag voortgaan.
Interview met een Libanese Christelijke soldaat
Posted on Thursday, September 03, 2020
In Libanon waait een wind van verandering. Een hoge Christelijke leider heeft zich uitgesproken tegen Hezbollah en opgeroepen om Libanon ‘een neutrale staat’ te laten worden. Om zich te krijgen op de laatste ontwikkelingen spraken we met Boutros.
Saoedi-Arabië staat vluchten van en naar Israël toe
Posted on Thursday, September 03, 2020
Op verzoek van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft Saoedi-Arabië besloten, dat vliegtuigen uit alle landen op weg naar de VAE en vanuit de VAE over zijn grondgebied mogen vliegen, wat directe en kortere Israëlische vluchten naar de Emiraten mogelijk maakt.
Groeten uit Israël - 'Thuis - druk'
Posted on Thursday, September 03, 2020
Voor onze soldaten is er niets belangrijker dan in het weekeinde zo snel mogelijk naar huis te gaan. Ik hoorde een nieuwe Hebreeuwse term, 'Lachatz Bayit', wat letterlijk vertaald ‘thuis-druk’ betekent, het sterke verlangen om in het weekeinde weer thuis te zijn.
Jordaniër zwemt naar Israël voor een betere toekomst
Posted on Thursday, September 03, 2020
De Israëlische zuidelijke badplaats Eilat kreeg woensdag een verrassende bezoeker, die een kort, maar heftig veiligheids­incident veroorzaakte. Een Jordaanse man liet zich niet hinderen door beweringen over 'apartheid' en zocht een beter economische toekomst in Israël.
Stuk Joodse historie op Tempelberg snel begraven
Posted on Wednesday, September 02, 2020
Zondag werd aan de zuidkant van het Tempelplein een oude put zichtbaar, toen een grote tegel naar beneden viel. In plaats van die put te onderzoeken, liet de Islamitische Waqf die vullen met beton, mogelijk in een poging om de belangrijke vondst te verdoezelen.
Twee gewonden bij terroristische aanslag in Samaria
Posted on Wednesday, September 02, 2020
Twee personen raakten deze woensdagmorgen licht gewond, toen een Arabier op het Tapuach kruispunt in Samaria opzettelijk met zijn auto inreed op een groep Israëlische veiligheidstroepen. De terrorist werd geneutraliseerd en is matig gewond.
Zelfs Arafat's weduwe accepteert normalisering met VAE
Posted on Wednesday, September 02, 2020
De Palestijnen hebben zich fel verzet tegen de aan­ge­kon­digde normalisering tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Maar Arafat's weduwe zegt de Palestijnen dat ze moeten ophouden met dit verzet, en biedt haar veront­schul­digingen aan.
Groeten uit Israël - Corona is een deel van ons leven
Posted on Wednesday, September 02, 2020
De zomervakantie is voorbij, het festival van de eerste schooldag ligt weer achter ons. Ondanks dat gisteren een record aantal besmettingen werd vastgesteld, werd het nauwelijks genoemd in de media. Het wordt geaccepteerd als een deel van ons huidige leven.
Adolph Zukor: ’het publiek heeft altijd gelijk!’
Posted on Wednesday, September 02, 2020
Als 16-jarige emigreerde Adolph Zukor met zijn Joodse familie van Hongarije naar de Verenigde Staten. Na losse baantjes ging hij met succes in bont handelen, maar zijn echte succes was het maken van bioscoop­films, wat de basis legde voor Paramount Pictures.
Onzeker begin van het Israëlische schooljaar
Posted on Tuesday, September 01, 2020
Vanaf groep 6 leren de Israëli's in ‘capsules’, kleine groepen, op wisselende dagen, erg verwarrend voor gezinnen met veel kinderen. Sommige Arabische en orthodoxe scholen blijven gesloten; en er dreigt een lerarenstaking.
Groeten uit Israël - 'Shalom Kita Alef'
Posted on Tuesday, September 01, 2020
De eerste september is altijd een heel bijzondere dag, waar je weken van tevoren al over praat, want dan begint het nieuwe schooljaar. De eerste-klassers zullen vandaag op school worden verwelkomd met een lied 'Shalom Kita Alef' (Shalom Eerste Klas).
Israëli's zien uit naar een bezoek aan de Emiraten
Posted on Tuesday, September 01, 2020
‘Israël zal het aantal toeristen uit de VAE niet beperken; Israël wacht ongeduldig op toeristen uit de VAE; het wereldwijde toerisme heeft drie jaar nodig om te herstellen van de zware klap van het coronavirus’, vertelde de minister van Toerisme Zamir aan een krant uit de VAE.
Schilderachtige souvenirs: de Al Zeituna moskee in Akko
Posted on Tuesday, September 01, 2020
Bij een reis naar Israël nemen de meeste toeristen zeker een camera mee om wat herinneringen uit het Heilige Land mee naar huis te nemen. Of ze maken foto's met hun mobiele telefoons. Hartmut Buse legt zijn reisindrukken vast in tekeningen.
De Zionisten (11): Socialist en filosoof Moshe Hess
Posted on Tuesday, September 01, 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als elfde de Franse socialist en filosoof Moshe Hess.