August 2020

Explosies in Abu Dhabi kort voor landing ElAl vliegtuig
Posted on Monday, August 31, 2020
De Verenigde Arabische Emiraten schreven twee dagen geleden geschiedenis door hun boycot tegen Israël officieel te annuleren, en deze maandag door de allereerste rechtstreekse vlucht van Tel Aviv naar Abu Dhabi. Jammer dat twee explosies het feest ontsierden.
Herhaaldelijk anti-Israël vandalisme in Groot-Brittannië
Posted on Monday, August 31, 2020
In de kantoren van het Israëlische bedrijf Elbit Systems (geavanceerde defensie-industrie) in het Verenigd Koninkrijk zijn afgelopen weekend voor de vierde keer vernielingen aangericht door de pro-Palestijnse, anti-Israëlische BDS beweging.
Mensenrechten versus rechten van Joden
Posted on Monday, August 31, 2020
De afgelopen tijd vonden drie gebeur­tenissen plaats­, die ons belangrijke lessen leren over de status van de Joden. De eerste was de beslissing van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat BDS-activisten niet meer straf­rechtelijk kunnen worden vervolgd.
Groeten uit Israël – Het schooljaar begint – of niet
Posted on Monday, August 31, 2020
Het is ieder jaar weer hetzelfde. De zomer­vakantie eindigt en niemand weet of het nieuwe school­jaar morgen daad­werke­lijk begint. De vak­bonden van de leraren hebben een staking afge­kondigd. Er is daar­voor geen betere dag, dan de dag vóór het begin van het school­jaar.
Archeologie: Hoe verbindt een zegel Arad met Rostov?
Posted on Monday, August 31, 2020
Hoe komt in de Russische stad Rostov aan de Don een zegel met de Hebreeuwse inscriptie Eljashiv, een naam aangetroffen op aardewerk scherven in de opgegraven stad Arad in zuidelijk Judea, en in de Bijbelboeken Ezra en Nehemia vermeld als priester?
God gebruikt evangelischen om Israël te helpen haar land terug te krijgen
Posted on Sunday, August 30, 2020
Toen premier Benjamin Netanyahu besloot de Jordaanvallei te annexeren, deed hij geen moeite om zijn eigen Israëlische kiezers te overtuigen. Christenen zijn de dominante speler geworden in de politieke manoeuvres die nodig zijn om het land Israël terug te nemen.
Israël stuurt brand­weer­lieden om Californië te helpen
Posted on Sunday, August 30, 2020
Op initiatief en met financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken, en in samenwerking met het ministerie van Openbare Veiligheid, vertrekt een missie van brandweerlieden vanuit Israël naar Californië om te helpen bij de aanpak van een golf van bosbranden in het land.
Israël neemt deel aan de Tour de France
Posted on Sunday, August 30, 2020
De 107e wielerwedstrijd in Frankrijk, de Tour de France, heeft voor de eerste keer de eer om een Israëlisch team te verwelkomen. Het team heet Start-Up Nation en heeft slechts één Israëlische wielrenner, Guy Niv.
Actrice Gal Gadot is terug met twee films
Posted on Sunday, August 30, 2020
Met alle crises wereldwijd is het fijn om een sympathieke superheld te hebben, die opkomt voor de mensheid. Nu heeft de waarschijnlijk beroemdste Israëlische actrice twee nieuwe trailers uitgebracht van films, die gaan draaien als de bioscopen hopelijk binnenkort weer opengaan.
Groeten uit Israël - Het wordt weer erg warm
Posted on Sunday, August 30, 2020
Een prettig weekend ligt achter ons. Nu kunnen we ons voorbereiden op een zeer warme week, en dat in alle opzichten. De scholen gaan deze week weer beginnen en er zijn grote zorgen, want toen in mei het onderwijs werd hervat, steeg het aantal Corona-besmettingen aanzienlijk.
Palestijnen keuren opkomst ‘Arabische zionisten’ af
Posted on Friday, August 28, 2020
De Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat heeft zich in een artikel zeer negatief uitgelaten over de Arabische instemming met de overeenkomst van Israël met de VAE. Maar in werkelijkheid bestaat 'Arabisch zionisme' al lang; de Verenigde Arabische Emiraten zijn laat.
Shabbatviering met de Joodse gemeenschap in de VAE
Posted on Friday, August 28, 2020
In aanwezigheid van de minister van Diaspora Omar Jankelevitsj, en leiders en leden van de Joodse gemeenschap in de Verenigde Arabische Emiraten werd ter gelegenheid van het vredesakkoord voor het eerst een gezamenlijke en plechtige ontvangst van de Shabbat gehouden.
Troepen van Emiraten redden elf Joden uit Jemen
Posted on Friday, August 28, 2020
Troepen van de Verenigde Arabische Emiraten, die betrokken zijn bij de burgeroorlog in Jemen, hebben op initiatief van de Russische opperrabbijn Berel Lazar twee Joodse families, in totaal elf personen, die daar gevangen zaten, hebben gered en naar Abu Dhabi gebracht.
Groeten uit Israël - Rebelse kinderen
Posted on Friday, August 28, 2020
Gehoorzaamheid is een belangrijke deugd. We weten dat kinderen het beste leren van het voorbeeld van hun ouders, en als ze zien dat hun ouders hun Vader in de Hemel gehoorzamen, gehoorzamen de kinderen thuis ook hun vader.
Muziekvideo: Psalm 27, de Heer is mijn licht
Posted on Friday, August 28, 2020
'De Heer is mijn licht en mijn heil, voor wie zou ik vrezen? De Heer is de sterkte van mijn leven, voor wie zou ik vervaard zijn?' Luister naar psalm 27, gezongen door Christene Jackman. De tekst is in het Hebreeuws en fonetisch gegeven, met een Engelse vertaling.
Shabbatslezingen: Geen rente maar barmhartigheid
Posted on Friday, August 28, 2020
Wat zegt de Bijbel over het vragen van rente? Een volksgenoot die verarmt moet je steunen, en van hem zeker geen rente vragen. Aan een buitenlander, danwel een bank of bedrijf, mag je wel rente vragen over handelskapitaal, maar voor een broeder moet je barmhartig zijn.
Op Israëlisch verzoek laat Oekraïne geen Joden toe
Posted on Thursday, August 27, 2020
Elk jaar reizen tijdens Rosh HaShanah, het Joodse Nieuwjaar, tot 30.000 Joden naar Uman in de Oekraïne om te bidden bij het graf van rabbijn Nachman van Wroclaw. Wegens het besmettingsgevaar met corona laat Oekraïne op verzoek geen Joodse pelgrims toe.
Waarom Israël El Al niet aan de grond kan laten staan
Posted on Thursday, August 27, 2020
De Corona-pandemie heeft het toerisme in Israël geruïneerd. El Al vergoedde de ticketprijs van alle geannuleerde vluchten, en leed grote verliezen. Maar de ElAl is te belangrijk voor het land om verkocht te worden, en nationalisatie is voorgesteld.
Groeten uit Israël - Verhuizen op zijn Israëlisch
Posted on Thursday, August 27, 2020
Zondag is het zover: we gaan verhuizen, ook al zijn veel dingen in het nieuwe huis nog niet klaar. We hadden alles goed gepland met de leveranciers, maar niemand heeft zich aan de afspraken gehouden. Zoals we hier zo mooi zeggen als niets volgens plan verloopt: 'Welkom in Israël!'
Modernisering van het Israëlische leger gaat verder
Posted on Thursday, August 27, 2020
Net zoals de tegenstanders van Israël altijd naar nieuwe manieren zoeken om het Joodse land aan te vallen, zo moet het Israëlische leger ook continue uitzien naar nieuwe manieren om het land te verdedigen, zoals de Multi­dimensionele Aanvals­brigade.
Gespannen situatie bij Libanon en de Gazastrook
Posted on Wednesday, August 26, 2020
Na een aanval van Hezbollah op Israëlische soldaten, heeft de Israëlische luchtmacht aanvallen uitgevoerd op verschillende doelen in Libanon. Ook in het zuiden is de situatie gespannen, nadat vuurballonnen weer Israëlische velden bij de Gazastrook in brand staken.
Bouw nieuwe woningen in Judea en Samaria gestopt
Posted on Wednesday, August 26, 2020
De bouw van nieuwe woningen in Gebied C in Judea en Samaria is feitelijk stopgezet. Vergaderingen van de planningscommissie, die de bouw van woningen in dit gebied moet goedkeuren, zijn deze week en in mei zonder opgaaf van redenen afgelast.
Terroristische aanval na een jaar zonder terreurdoden
Posted on Wednesday, August 26, 2020
Een 35-jarige man werd woensdagmiddag in de stad Petach Tikva, nabij Tel Aviv, met een mes gestoken. Toen de reddingsdiensten aankwamen, lag hij bewusteloos en hevig bloedend op straat. Hij werd onmiddellijk behandeld en overleed op weg naar het ziekenhuis.
Groeten uit Israël – We zijn thuis in crisisstemming
Posted on Wednesday, August 26, 2020
Thuis is de noodtoestand uitgebroken, tenminste, zo voelde het voor mij. Onze wasmachine is, wegens Corona, nog steeds niet aangesloten, en het duurt ook nog wel even. Maar het dagelijkse nieuws over Libanon en Gaza bracht me al snel weer terug in de realiteit.
App toont de weg in gebouwen en naar schuilplaatsen
Posted on Wednesday, August 26, 2020
Mobiele apps zoals Google Maps en Waze werken prima buitenshuis, gebruik makend van GPS-satellieten. In gebouwen is hun signaal vaak te zwak. Een van de oplossingen is een navigatie-app van Navin, die routes in gebouwen èn de weg naar schuilplaatsen aangeeft.
Corona-besmettingen nemen toe; lockdown mogelijk
Posted on Tuesday, August 25, 2020
Het ministerie van Volksgezondheid maakte dinsdagochtend bekend, dat in de afgelopen 24 uur 1875 Israëli's positief zijn getest op het coronavirus, het hoogste aantal sinds 29 juli. Een lockdown tijdens de hoge feestdagen wordt overwogen.
Politiek rechts en links hebben ieder hun goede en slechte kanten
Posted on Tuesday, August 25, 2020
Hoe vaak hebben we niet de neiging om mensen, groepen of partijen op te delen in de categorieën links en rechts. De muur wordt vaak hoog opgetrokken tussen politieke tegenstanders. Rechts en links hebben zo hun eigen typeringen, zo is het ons althans ingeprent.
Groeten uit Israël - We kunnen weer verder
Posted on Tuesday, August 25, 2020
De regering heeft heeft de ontbinding van de huidige Knesset op het laatste moment voorkomen. Ik hoop van harte dat ik wordt verrast, en dat onze regering zich vanaf nu zal gaan bezighouden met de écht belangrijke dingen, er is zóveel te doen.
De Zionisten (10): Gordon's Socialistisch Zionisme
Posted on Tuesday, August 25, 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als tiende: A.D. Gordon.
Schilderachtige souvenirs: de Davidstoren in Jeruzalem
Posted on Tuesday, August 25, 2020
Bij een reis naar Israël nemen de meeste toeristen zeker een camera mee om wat herinneringen uit het Heilige Land mee naar huis te nemen. Of ze maken foto's met hun mobiele telefoons. Hartmut Buse legt zijn reisindrukken vast in tekeningen.
Verrassende verandering in Pompeo's Vredesreis
Posted on Monday, August 24, 2020
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is deze maandag begonnen aan een rondreis langs Israël en enkele Arabische landen. Verrassend is, dat hij nu eerst Soedan bezoekt, het land van de Resolutie van Khartoum, die erkenning van en vrede met Israël afwees.
VAE-functionaris: Vredesdeal los van Palestijnse Staat
Posted on Monday, August 24, 2020
Om de kritiek van Arabische landen op de vredesdeal van de VAE met Israël te sussen, wees de VAE er op dat deze ook de zaak van het Palestijnse nationalisme zal dienen. Maar een VAE-functionaris zei, dat zijn land zich niet laat gijzelen door de interne problemen van de Palestijnen.
Mag de shofar worden geblazen op de Tempelberg?
Posted on Monday, August 24, 2020
De Joodse maand Elul is begonnen, die voorafgaat aan de hoge feesten Joodse Nieuwjaar (Rosh Hashanah), Grote Verzoendag (Yom Kippoer) en het Loofhuttenfeest (Soekkot). Jehuda Glick heeft verzocht, volgens de traditie de shofar op het tempelplein te mogen blazen.
Groeten uit Israël - Wachten op een normaal leven
Posted on Monday, August 24, 2020
Ook ik dacht tot vandaag dat niets ons Israëli's uit balans zou kunnen brengen. De Corona-crisis is echter een zware beproeving. In het begin waren we, net als alle voorgaande crises, vol vertrouwen. Maar onder onze dikke huid is niets meer zoals het ooit was. Dat voel ik aan mezelf.
Archeologie: Israël's oudste ‘zeepfabriek’ opgegraven
Posted on Monday, August 24, 2020
De oudste zeepwerkplaats van Israël is de afgelopen weken blootgelegd door de Israel Antiquities Authority (IAA) in een welvarend huis uit de islamitische periode (ongeveer 1200 jaar geleden) in de bedoeïenenstad Rahat in de Negev, te noorden van Be'er Sheva.
Knesset staat op het punt om te worden ontbonden
Posted on Sunday, August 23, 2020
Als er maandag geen nieuwe staatsbegroting wordt aangenomen, wordt de 23e Knesset ontbonden en worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Om dit te voorkomen werken de regerende partijen, Likoed en Blauw-Wit, naar verluidt aan een compromis.
'Israël is blind voor de mogelijkheden van de zee'
Posted on Sunday, August 23, 2020
Israël moet zijn maritieme bewustzijn vergroten om het potentieel van de Middellandse Zee, die een gebied van geostrategische concurrentie wordt, ten volle te kunnen benutten. 'Israël is blind voor de mogelijkheden van de zee', betoogde professor-emeritus Shaul Chorev.
Aanvallen vanuit de Gazastrook gaan door
Posted on Sunday, August 23, 2020
Zaterdagavond klonken de sirenes in de steden in het zuiden van Israël, toen een raket vanuit Gaza werd afgevuurd. Hij landde binnen de Gazastrook, maar de inwoners van Sderot en Ibim moesten tijdens hun Shabbatmaaltijd naar de schuilplaatsen vluchten.
Groeten uit Israël - raketten, Corona en... verkiezingen?
Posted on Sunday, August 23, 2020
Opnieuw begint een nieuwe week, waarin raketten, vuurballonnen en nieuwe verkiezingen dagelijkse gespreksstof zijn. Intussen is de zomer bijna voorbij en zullen de scholen weer beginnen. Een opluchting voor de ouders die hun kinderen tijdens Corona de hele dag moesten vermaken.
Doe-het-zelf zwangerschapsecho via de smartphone
Posted on Sunday, August 23, 2020
Een nieuwe ultrasound machine, ontwikkeld door de Israëlische high-tech startup PulseNmore, laat zwangere vrouwen in hun eigen huis hun eigen zwangerschapsecho maken, die via een smartphone wordt geüpload naar een expert voor controle.
Had ‘de ramp’ voorkomen kunnen worden?
Posted on Friday, August 21, 2020
De Palestijnen hebben in mei voor de 72ste keer hun Nakba (ramp) herdacht, en de tienduizenden Arabieren die toen wegtrokken uit het land. Voor de Palestijnen was de stichting van de staat Israël een ramp. Had dit trauma eigenlijk voorkomen kunnen worden?
Strijd tegen sekshandel door een alternatief te bieden
Posted on Friday, August 21, 2020
Volgens studies van de Israëlische regering telt het land ongeveer 14.000 sekswerkers, waarvan de meesten wel willen maar niet kunnen ontsnappen wegens schulden of geen baan. Een Zwitsers echtpaar helpt hen rehabiliteren met betaald werk.
Groeten uit Israël - ‘Hedenglish'
Posted on Friday, August 21, 2020
Taal onderscheidt ons mensen van dieren, maar ook van een gemixte salade? Onze kinderen spreken 3 talen, en ik heb ze de talen niet geleerd, ze hebben het gewoon opgepakt en gemixt zoals kinderen dat doen. Dat leidt vaak tot komische gesprekken.
Muziekvideo: 'Maar ik zal uitzien naar de Here'
Posted on Friday, August 21, 2020
'Maar ik zal uitzien naar de Here, ik zal wachten op de God van mijn heil; mijn God zal mij horen. Verblijd u niet over mij,mijn vijandin; al ben ik gevallen, ik zal weer opstaan. Al zit ik in het duister, de Here zal mij tot licht zijn', zingt Christine Jackman deze tekst uit Micha 7:7-8.
Shabbatslezingen: Ik was mijn handen in onschuld
Posted on Friday, August 21, 2020
De uitdrukking 'Zijn handen in onschuld wassen' is gebaseerd op een oud ritueel, om verzoening te doen indien iemand door een onbekende was gedood. Hij heeft de betekenis gekregen van het van zich af schuiven van de schuld of ver­ant­woor­delijk­heid voor een misstand.
Land voor vrede is uit. Vrede voor vrede is in
Posted on Thursday, August 20, 2020
Het concept van land voor vrede, waarvan is bewezen dat het alles behalve vrede brengt, wordt nu vervangen door de optie van vrede voor vrede.
Een kwart miljoen 'terugkerende ballingen' verwacht
Posted on Thursday, August 20, 2020
Een kwart miljoen 'terugkerende ballingen' verwacht Joods Agentschap in de komende vijf jaar, waaronder een groot aantal uit Ethiopië. 'Ik zal u uit de heiden­volken halen en u uit alle landen bijeen­brengen. Dan zal Ik u naar uw land brengen.' (Ezechiël 36:24).
De strijd van religieus zionisme om relevantie
Posted on Thursday, August 20, 2020
De conservatieve religieuze partij Yamina besloot om niet deel te nemen aan de regering-Netanyahu, omdat zij zich niet serieus genomen voelde. Een pijnlijke analyse van hoe Israël er niet in geslaagd is een waar licht voor de naties te zijn.
Groeten uit Israël - Corona- uitverkoop
Posted on Thursday, August 20, 2020
Dit jaar geen zomeruitverkoop, maar wel de 'Corona-Sale', die de winkels moet redden van faillissement. Het belangrijkste is dat er iets wordt verkocht, men wil niet met de goederen blijven zitten. Als we hier spullen kopen, is dat dan het uitbuiten van de benarde situatie van anderen?
Israëlische en Duitse luchtmacht vliegen samen
Posted on Thursday, August 20, 2020
Tijdens de luchtmacht­oefening van de NAVO-landen en Israël in Duitsland vlogen Israëlische vliegtuigen over het voormalige concentratiekamp Dachau en de stad München om de 11 Israëlische atleten te herdenken die tijdens de Olympische Spelen van 1972 door Palestijnse terroristen werden gedood.
De ramp in Beiroet en Ezechiëls profetie tegen Tyrus
Posted on Wednesday, August 19, 2020
Ondanks de vredesovereenkomst van de Verenigde Arabische Emiraten, die de betrekkingen met Israël normaliseert, gaat het regionale sabelgerinkel onver­minderd door. En de ontploffing in Beiroet is als een waarschuwing voor iedereen die het volk van God kwaad wil doen.
Groeten uit Israël - Wat een onvergetelijk jaar!
Posted on Wednesday, August 19, 2020
Zullen we de komende feestdagen zonder gasten thuis moeten doorbrengen? Het aantal besmettingen blijft hoog en ook het aantal ernstig zieken blijft stijgen. Het afgelopen jaar is een jaar geweest dat we waarschijnlijk nooit zullen vergeten.
Techniek: Waarom je Israël niet kunt boycotten
Posted on Wednesday, August 19, 2020
Een van de ironische resultaten van de BDS-beweging is, dat het de boycotter meer schaadt dan Israël. Onlangs verbood de Iraanse president Hassan Rouhani de Iraniërs het gebruik van Israëlische technologie, ongeacht hoe rampzalig dit voor zijn volk zou zijn.
Israëli geslagen in Wit-Rusland
Posted on Wednesday, August 19, 2020
‘We werden in allerlei lastige posities gedwongen. Als iemand zich verplaatste, begonnen de politieagenten hem weer te slaan. Op een gegeven moment werden we in stapels op een wagen geladen, zoals in Auschwitz.’
Protestmars tegen geweld in de Arabische sector
Posted on Tuesday, August 18, 2020
Een groep Arabische vrouwen heeft een protestmars gehouden tegen het geweld binnen de Arabische sector. De mars ging van Haifa naar Jeruzalem onder het motto 'Moeders marcheren voor het leven'. In Jeruzalem werden zij ontvangen door de president.
Politieagent gewond bij mesaanval in Jeruzalem
Posted on Tuesday, August 18, 2020
Maandagavond werd een Israëlische agent van de grenspolitie in de Oude Stad van Jeruzalem met een mes aangevallen. Hij liep enkele steekwonden op en werd in het ziekenhuis behandeld. Hij is weer bij bewustzijn gekomen en zijn toestand is stabiel.
Groeten uit Israël - Het ongewone alledaagse leven
Posted on Tuesday, August 18, 2020
Thuis proberen we enerzijds zo normaal mogelijk te leven. Maar aan de andere kant is er steeds verontrustend nieuws over het coronavirus dat ons leven blijft beheersen. Mogelijk worden straks, tijdens de komende Hoge Feesten, weer strengere beperking ingesteld.
De Zionisten (9): Herzl's rechterhand, Max Nordau
Posted on Tuesday, August 18, 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als negende: de Hongaar Max Nordau.
Schilderachtige souvenirs: de Bahaï tuinen in Haifa
Posted on Tuesday, August 18, 2020
Bij een reis naar Israël nemen de meeste toeristen zeker een camera mee om wat herinneringen uit het Heilige Land mee naar huis te nemen. Of ze maken foto's met hun mobiele telefoons. Hartmut Buse legt zijn reisindrukken vast in tekeningen.
Wij zijn de Derde Tempel en moeten die niet laten verbranden
Posted on Monday, August 17, 2020
In een ontroerende maidenspeech, smeekte het nieuwe Knessetlid Tehila Friedman de Israëli's om te stoppen met het voeren van oorlog tegen elkaar, op het moment dat er grote dreigingen van buitenaf opdoemen. Het klonk ook als een klaroenoproep tot gebed.
Sorry, maar in Israël betekent de Bijbel nog iets!
Posted on Monday, August 17, 2020
Golda Meir zei dat Israël bestaat bij de gratie van de vervulling van de Bijbel, die van God is uitgegaan. In Israël is de Bijbel geïntegreerd in de politiek en in de samenleving, en dat is voor mensen die hier niet wonen, een ongekend fenomeen.
Israëlisch succes bij de Chemie Olympiade
Posted on Monday, August 17, 2020
Bij de Internationale Chemie Olympiade, die onlangs werd gehouden, werd het Israëlische chemie Team, dat werd opgeleid aan de Technion in Haifa, bekroond met een gouden medaille, twee zilveren medailles en een bronzen medaille.
Groeten uit Israël - Dubai, vluchten en Corona
Posted on Monday, August 17, 2020
Na de Dubai koorts, keren we weer langzaam terug naar de Corona-realiteit. Voor het eerst sinds lange tijd was er weer wat meer leven op de luchthaven Ben Goerion, ondanks de strenge formaliteiten. Maar de besmettingsgraad van het Coronavirus stijgt zorgelijk.
Archeologie: Magnetisch veld in 586 BCE gemeten
Posted on Monday, August 17, 2020
Voor het eerst in de geschiedenis hebben weten­schappers het magnetisch veld van de aarde op 9 Av 586 BCE kunnen meten, dank zij het generaties lang doorgeven van de Joodse geschiedenis en het gedenken van de verwoesting van de Tempels.
Israel Today gaat naar China!
Posted on Sunday, August 16, 2020
Israel Today is het enige in Israël gevestigde persbureau dat nu in het Chinees publiceert! De gehele Chinees sprekende wereld maakt nu kennis met onze op geloof gebaseerde, exclusieve, verslaggeving ter plaatse over Israël en het Joodse volk - in het belang van Zion!
Raketbeschieting en vuurballonnen uit Gazastrook
Posted on Sunday, August 16, 2020
In de nacht van zaterdag op zondag werden twee raketten uit Gaza onderschept waarvan er een in de voortuin van een familie neerkwam. Een week geleden werden de aanvallen met vuurbalonnen hervat. Israël reageerde met beschietingen.
Eerste vluchten naar Europa; coronatest verplicht
Posted on Sunday, August 16, 2020
De Israëlische luchthaven Ben Goerion begint met vluchten naar Bulgarije, Kroatië en delen van Griekenland. Maar het zal waarschijnlijk nog wel even duren, voordat de eerste toeristen weer naar het Heilige Land kunnen reizen.
Groeten uit Israël - Corona is uit, Dubai is in
Posted on Sunday, August 16, 2020
Plotseling spreekt iedereen alleen maar over de vrede met de Verenigde Arabische Emiraten. Zeker in deze tijd geeft het een prettig vooruitzicht op een directe verbinding met het winkel­paradijs Dubai. Maar de acute problemen in Israël worden er helaas niet mee opgelost.
Vier Israëlische uitvindingen zuiveren lucht van Covid-19
Posted on Sunday, August 16, 2020
Nu er steeds meer bewijs is, dat virusdeeltjes in de lucht de belangrijkste oorzaak zijn van de Covid-19-bemettingen, hebben wetenschappers luchtzuiverende innovaties ontwikkeld. Ook de WHO heeft zijn standpunt. dat het virus niet door de lucht wordt overgedragen, veranderd.
Arabische Staten prijzen vrede tussen Israël en VAE
Posted on Friday, August 14, 2020
Donderdag was een historische dag voor Israël en zijn betrekkingen met de Arabische en islamitische wereld, toen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten het eens werden over een overeenkomst, die binnenkort tot een vredesakkoord zal leiden.
Arabieren laten juk van de Palestijnse zaak vallen
Posted on Friday, August 14, 2020
Door vrede te gaan sluiten met Israël laten de leiders van de VAE het juk van de Palestijnse zaak vallen, die zulke onmogelijke voorwaarden oplegde aan de Arabische Staten, dat het weder­zijds voordelige partner­schappen onmogelijk maakte
Kunnen Christenen Libanon veranderen?
Posted on Friday, August 14, 2020
Israëlische maronieten roepen alle twaalf miljoen in het buitenland levende maronieten op om zich in te zetten voor neutraliteit in Libanon en vrede met Israël.
Israëlische Knesset richt Bijbel Lobby op
Posted on Friday, August 14, 2020
In de Jeruzalemzaal van de Knesset werd dinsdag officieel de Bijbel Lobby gelanceerd, die tot doel heeft om de bekendheid met het Woord van God in Israël te vergroten. De Lobby zal tweemaandelijks Bijbelstudie-evenementen organiseren.
Groeten uit Israël - Subjectieve nieuwsberichten
Posted on Friday, August 14, 2020
Bestaat er überhaupt wel objectief nieuws? Dit is misschien wel de belangrijkste bijdrage die Israel Today levert aan de mediawereld, we proberen objectief te zijn onder het motto: 'Wij brengen het nieuws dat andere persbureau's niet brengen’.
Muziekvideo: Mazzel Tov Bruiloft-klezmermuziek
Posted on Friday, August 14, 2020
Vandaag vrolijke instrumentale muziek, bekende Joodse klezmermuziek, zoals die in vroeger dagen klonk tijdens bruiloftsfeesten, uitgevoerd met klarinet, viool en andere instrumenten, en uitgebracht door Hataklit Music.
Shabbats­lezingen: Onthoudt u van bloed
Posted on Friday, August 14, 2020
In de Bijbel wordt het eten van bloed verboden. Een geslacht dier moet goed leegbloeden. Daarvoor zijn twee redenen: bloed kan ziekten overbrengen, en bloed is een symbool van leven, en werd bij de offers op het altaar gesprenkeld ter verzoening.
Egyptische burgers in Israël in moeilijke situatie
Posted on Thursday, August 13, 2020
Israëli's zeggen vaak: ‘Er is vrede tussen de regeringen van Egypte en Israël, maar niet tussen de volken’. Ik ben het daar niet mee eens. Veel Egyptenaren hebben geen probleem met Israël, en een paar duizend van hen wonen zelfs vreedzaam in Israël.
Israëlische gezant: Daarom geen vrede met Palestijnen
Posted on Thursday, August 13, 2020
Tijdens een vergadering van het Comité voor vraagstukken inzake het Midden-Oosten van de Interparlementaire Unie (IPU) had de Israëlische gezant Avi Dichter een stevige woordenwisseling met de Palestijnse gezant, over de steun van de Palestijnse Autoriteit (PA) aan het terrorisme.
Israëli speelt ijshockey in Oswiecim (Auschwitz)
Posted on Thursday, August 13, 2020
De kapitein van het Israëlische ijshockeyteam, Eliezer Sherbatov, staat volgend seizoen op het ijs voor het team van Oswiecim. Tijdens de oorlog kreeg deze stad de Duitse naam Auschwitz. Het beruchte concentratiekamp ligt niet ver van het stadion.
Groeten uit Israël - Een nieuwe woning in Samaria
Posted on Thursday, August 13, 2020
We hebben eindelijk de sleutels van ons nieuwe huis gekregen. Toen we in 2017 op dit project Inschreven, werd ons verteld dat we in de tweede helft van 2019 kunnen verhuizen. Na Corona en andere problemen, zijn we dolblij dat we, na bijna 3 jaar, nu de verhuizing kunnen plannen.
Defensie: Tweede F-35 Squadron breed inzetbaar
Posted on Thursday, August 13, 2020
De Israëlische luchtmacht heeft deze week, na een trainings­periode van zes maanden, zijn tweede squadron F-35 gevechtsvliegtuigen in bedrijf gesteld. Het squadron met de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen kreeg de naam 'Leeuwen van het Zuiden'.
Israëlische afschrikking groter na explosie in Beiroet
Posted on Wednesday, August 12, 2020
De tragische explosie van vorige week heeft het Israëlische afschrikkingseffect versterkt zonder dat de Joodse Staat ook maar één schot hoefde af te vuren. De Libanezen zijn meer op hun hoede voor Hezbollah dan ooit, en hebben zeker geen zin in een conflict met Israël.
Wat ontplofte er in de haven van Beiroet, Libanon?
Posted on Wednesday, August 12, 2020
Volgens de Libanese autoriteiten ontploften 2.750 ton ammoniumnitraat, dat al zes jaar opgeslagen lag in een depot aan de haven, nadat het van een niet-zee­waar­dig schip in beslag genomen was. Maar velen lachen om dit verhaal, en wijzen met de vinger naar Hezbollah.
Deze maand tweede explosie verwacht in Libanon
Posted on Wednesday, August 12, 2020
Terwijl Libanon na de mega-explosie nog bloedt, reddingsdiensten onder het puin zoeken, en onderzoekers speuren naar wat daar is gebeurd, kan op de 18e van deze maand een andere explosie Libanon treffen: de juridische uitspraak over de moord op Rafik Hariri.
Groeten uit Israël – Ik ben al 32 jaar in Israël
Posted on Wednesday, August 12, 2020
Elk jaar in augustus denk ik aan de tijd dat het begon, mijn leven in Israël. De 32 jaar dat ik hier woon zijn voorbij gevlogen, ik verbaas me daar nog altijd over. Ik wilde na mijn studie weer ’naar huis’ vliegen, maar toen het zover was, realiseerde ik me dat ik al ’thuis’ was...
Techniek: Israëlische watertechnologie
Posted on Wednesday, August 12, 2020
Druppelirrigatie, onmtzilting en het idee van het gebruik van afvalwater hebben alle drie hun wortels in Israël, en ze helpen landen rond de wereld om woestijnvorming en tekort aan water tegen te gaan. In beide video's krijgt u iets te zien van de Israëlische watertechnologie.
Yair Netanyahu en Israëls partijdige rechtssysteem
Posted on Tuesday, August 11, 2020
’Israël is al heel lang geen democratische staat meer! Er is een wet voor rechts en een andere wet voor links'. Klachten tegen linkse demonstranten worden niet behandeld, een klacht tegen Yair Netanyanhu al na een dag. Er heerst dubbele standaard in de rechts­hand­having.
Ondergrondse voorganger: Turkije wordt tweede Iran
Posted on Tuesday, August 11, 2020
In een exclusief interview, waarin Mustafa vertelt over groeiende vervolging, zegt deze voorganger: ‘We hebben geleerd dat democratie niet onze redder is. (…) We kunnen alleen op de Heer vertrouwen.’
Groeten uit Israël - 'Na de feestdagen’
Posted on Tuesday, August 11, 2020
Na de feestdagen’ zouden volgens eerdere berichten weer vluchten naar Israël mogelijk zijn. 'Na de feest­dagen’ is een heel praktisch excuus als we iets willen uitstellen wat we al lang geleden hadden moeten doen. Vluchten naar Israël na 16 augustus? Vergeet het maar.
De Zionisten (8): Socialistisch Zionist Ber Borochov
Posted on Tuesday, August 11, 2020
Ya’akov Kirschen, die tientallen jaren de vaste cartoonist was van The Jerusalem Post, tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als achtste de Rus Ber Borochov.
Schilderachtige souvenirs: de Oude Stad, Jeruzalem
Posted on Tuesday, August 11, 2020
Bij een reis naar Israël nemen de meeste toeristen zeker een camera mee om wat herinneringen uit het Heilige Land mee naar huis te nemen. Of ze maken foto's met hun mobiele telefoons. Hartmut Buse legt zijn reisindrukken vast in tekeningen.
Luister naar de protest­stemmen in Jeruzalem
Posted on Monday, August 10, 2020
Waarom gaan zoveel mensen de straat op tegen Netanyahu? We vroegen het verschillende demon­stranten in Jeruzalem. De protesten weer­spiegelen de al lang heersende gevoe­lens van wan­trouwen over Netanyahu, en het gedrag van de regering.
Christelijk-Israëlische relaties in gevaar? Kom nou...
Posted on Monday, August 10, 2020
De kerkleiders in Jeruzalem dreigden vorige week de funda­menten van de betrekkingen tussen Israël en de christelijke wereld te verstoren. Ze klaagden dat het Israëlische ministerie van Justitie de lokale ver­tegen­woordigers van het christendom vijandig bejegent.
Joe Biden als president is geen ramp voor Israël
Posted on Monday, August 10, 2020
Over enkele maanden kiezen de Amerikanen voor Donald Trump of Joe Biden als president. De laatste hoeft geen ramp te zijn voor Israël, hij kan de steun aan Israël tot een zaak kunnen maken waarbij Republikeinen èn Democraten betrokken zijn.
Groeten uit Israël - Geld om te gaan winkelen
Posted on Monday, August 10, 2020
Eén dezer dagen stort de staat op de rekening van iedere burger een bedrag van 750 shekel. Voorlopig zijn we dus allemaal tevreden. Maar helaas hebben we nog meer problemen, de veiligheidssituatie is gespannen en de politieke situatie is erg onzeker.
Archeologie: Opgravingen in de Stad van David (2)
Posted on Monday, August 10, 2020
Ter gelegenheid van Tisha be'Av, de droevigste dag op de Joodse kalender, keken we vorige week naar een video waarin Daron Spielman uitleg geeft van opgravingen van de Stad van David, op het voormalige parkeerterrein Givati. Vandaag kijken we naar deel 2.
Jordaanse koning wil geen Palestijnse Staat
Posted on Sunday, August 09, 2020
Koning Abdullah II van Jordanië wil niet echt een Palestijnse Staat in Judea en Samaria. In het openbaar steunt hij de Palestijnse zaak, maar persoonlijk heeft koning Abdullah goede redenen om zich te verzetten tegen een dergelijke Staat.
Hamas-militanten hervatten aanvallen met ballonnen
Posted on Sunday, August 09, 2020
Palestijnse militanten hebben donderdagmiddag vanuit de door Hamas bestuurde Gazastrook een aantal ballonnen met explosieven naar het zuiden van Israël opgelaten, waardoor drie branden ontstonden in bosjes in zuidelijk Israël.
Palestijnen overspoelden Israël voor ontspanning
Posted on Sunday, August 09, 2020
Israël is gewoonlijk behoorlijk waakzaam om ongeoorloofd binnengaan van het land te verhin­deren. Maar dit weekeinde kwamen tien­duizenden Palestijnen zomaar Israël binnen, en niemand deed iets om het tegen te houden.
Groeten uit Israël - Lucht­ruim open en verkiezingen?
Posted on Sunday, August 09, 2020
Zullen we binnenkort daadwerkelijk de eerste toeristen in het land tegenkomen? Sta me toe dat ik een beetje kritisch ben. Ik wil de vreugde over de mogelijke terugkeer naar een zekere normaliteit in het dagelijks leven niet temperen, maar we moeten wel realistisch blijven.
SodaStream ontwerpt nieuwe beademingsmachine
Posted on Sunday, August 09, 2020
Het wereldbekende Israëlische drankenbedrijf SodaStream werkt samen met het Jeruzalemse Hadassah ziekenhuis om een nieuwe 'beademings­machine' voor coronapatiënten te maken, die geen zijdelingse schade aan de luchtwegen veroorzaakt.
Waarom is Turkije de vijand van Israël geworden?
Posted on Friday, August 07, 2020
Terwijl Israël nog steeds te maken heeft met nieuwe aanvallen op zijn noordelijke grens en het Israëlische leger (IDF) in hoge staat van paraatheid blijft, vormt iets anders een bedreiging voor de veiligheid van de Joodse staat: Erdogan's Turkije.
Groeten uit Israël - Een volk heeft eeuwige wetten nodig
Posted on Friday, August 07, 2020
De Bijbel is geen instructie voor religieuze rituelen, maar voor een rechtvaardige samenleving. Het volk Israël werd uit Egypte bevrijd om het Heilige Land in bezit te nemen en daar een rechtvaardige samenleving op te bouwen, die als voorbeeld zou dienen voor de andere volken.
Muziekvideo: 'Mijn God, ik wil dat U het weet'
Posted on Friday, August 07, 2020
'Mijn God, ik wil dat U het weet' is de titel van het populairste kinderlied aller tijden. Er is denk ik geen kind in Israël dat het lied ‘Mijn God, ik wil dat U het weet.’ niet op de kleuterschool heeft gezongen. Singer-songwriter Uzi Hitman schreef het in 1977.
Demonstraties en revolutie: Wat gebeurt er in Israël?
Posted on Friday, August 07, 2020
Demonstraties domineren het land al wekenlang, en vinden nog steeds plaats in een aantal steden. De druk op de regering-Netanyahu is groot; mensen willen veilig zijn voor Covid-19, maar ook hun banen en levensonderhoud behouden.
'Hoe kunnen je van mij houden als je elkaar haat?'
Posted on Friday, August 07, 2020
In de woorden van een Arabisch islamitische nieuwspresentator weerklinkt het Nieuwe Testament, dat tegen de Israëlische Joden zegt dat ze moeten stoppen met elkaar te haten. Zoals koning Salomo zei: 'Haat wekt twisten op, maar liefde bedekt alle overtredingen.'
Libanese kardinaal provoceert Hezbollah
Posted on Thursday, August 06, 2020
De Maronitische patriarch van Libanon, kardinaal Bechara Boutros Rai, wil dat zijn land een neutrale Staat wordt, die zich buiten de conflicten van het Midden-Oosten houdt. Om je zo uit te spreken tegen de sjiitische Hezbollah-militie is veel moed nodig.
Libanon boos over Israëlische show van solidariteit
Posted on Thursday, August 06, 2020
Israël wil graag zijn noordelijke buurman Libanon helpen, hoewel de twee landen officieel in oorlog zijn. Maar één demonstratie van Israëlische solidariteit na de verwoestende explosie van dinsdag in Beiroet heeft enkele Libanezen en Israëli's in de gordijnen gejaagd.
Groeten uit Israël - Goedemorgen uit Zwitserland
Posted on Thursday, August 06, 2020
We zijn over een paar dagen vrij. Dankzij de familie Tanner in wiens appartement we konden verblijven, konden we in quarantaine. Toch hadden Anat en ik het deze dagen erg druk. Met online-verbindingen en WLAN zijn we tegenwoordig met alles verbonden en is alles mogelijk.
U zult uw leven geven voor Israël
Posted on Thursday, August 06, 2020
Terwijl de naties van de wereld blijven debatteren over hoe Israël verdeeld moet worden tussen de Arabieren en de Joden, moeten we allemaal even stilstaan bij wat de Joodse wijzen van vroeger dachten over Eretz Yisrael, het hele land Israël.
Grootste vliegtuig haalt delen Iron Dome op voor VS
Posted on Thursday, August 06, 2020
Vliegtuigliefhebbers kregen maandag een zeldzame attractie te zien toen het Antonov-vliegtuig op de luchthaven Ben Goerion landde. Het heeft zes motoren en een spanwijdte van 88,4 meter, en kan veel grotere en zwaardere vracht vervoeren dan alle andere.
Israël biedt Libanon hulp na explosie in Beiroet
Posted on Wednesday, August 05, 2020
Israël heeft Libanon officieel humanitaire hulp aangeboden na een enorme explosie in het centrum van de stad Beiroet, ondanks de spanningen tussen de twee landen. Israëlische ziekenhuizen zijn bereid om gewonden uit Libanon op te nemen.
AD geeft Israël schuld van dood Palestijnse baby’s
Posted on Wednesday, August 05, 2020
Opnieuw verspreidt een landelijke krant nepnieuws over Israel. Het Algemeen Dagblad (AD) gaf de Joodse Staat afgelopen weekend de schuld van de dood van twee Palestijnse baby’s in de Gazastrook.
Voorstel wil terugtrekking uit Noord-Samaria opheffen
Posted on Wednesday, August 05, 2020
15 jaar na de terugtrekking uit Noord-Samarië hebben coalitie­voorziter Miki Zohar en Knessetlid Betzalel Smotrich een wetsvoorstel ingediend om de Wet op de Terugtrekking uit Noord-Samaria uit 2005 in te trekken 'om het onrecht te corrigeren'.
Groeten uit Israël - Vakantie in het buitenland? Waarom eigenlijk?
Posted on Wednesday, August 05, 2020
Een bezoek aan Jeruzalem 's avonds voelde aan als een vakantie in het buitenland. We bezochten de Machane Jehuda markt, die ‘s avonds een heel andere sfeer ademt. In een restaurant klonk ons Zuid-Amerikaanse muziek tegemoet, ik hoorde alleen nog maar Spaans.
Israëls woestijnen geven de landbouw toekomst
Posted on Wednesday, August 05, 2020
Israël helpt boeren in veel landen om te leren hoe ze gewassen kunnen verbouwen in steeds warmere en drogere omstandigheden. Bomen en planten, die in de droge gebieden van de Negev gedijen, kunnen geschikt zijn voor andere hete en droge gebieden.
Luchtaanvallen op Iraanse stellingen in Syrië
Posted on Tuesday, August 04, 2020
Volgens een mensenrechtenorganisatie in Syrië hebben er maandagmorgen tussen 5 en 9 uur 's ochtends intensieve luchtbombardementen plaatsgevonden in de regio Deir Ezzor bij Irak. Daarbij vielen naast 15 doden ook veel gewonden.
Begrotingsconflict slechts excuus voor verkiezingen?
Posted on Tuesday, August 04, 2020
Benjamin Netanyahu lijkt weinig zin te hebben in de overdracht van zijn functie aan Benny Gantz in november 2021, zoals over­een­gekomen. Is het conflict over de loopijd van de nieuwe begroting slechts een excuus voor nieuwe verkiezingen?
Groeten uit Israël - De dinsdag is twee keer zo goed
Posted on Tuesday, August 04, 2020
Vandaag is het dinsdag, de derde dag van de week, een heel bijzondere dag. Op deze dag schiep God namelijk het land, de zee en de gewassen. Twee maal staat er, dat het goed was. In Israël is de dinsdag daarom de voorkeursdag om iets te ondernemen.
De Zionisten (7): Eliezer Ben-Yehuda en Hebreeuws
Posted on Tuesday, August 04, 2020
Ya’akov Kirschen tekende een serie portretten van personen die een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van de Staat Israël. Als zevende Eliezer Ben-Yehuda, die een sleutelrol speelde bij de herleving van het Hebreeuws als een moderne taal.
Schilderachtige souvenirs: Heilig Grafkerk, Jeruzalem
Posted on Tuesday, August 04, 2020
Bij een reis naar Israël nemen de meeste toeristen zeker een camera mee om wat herinneringen uit het Heilige Land mee naar huis te nemen. Of ze maken foto's met hun mobiele telefoons. Hartmut Buse legt zijn reisindrukken vast in tekeningen.
Israël reageert op raketaanval vanuit de Gazastrook
Posted on Monday, August 03, 2020
Een raket, afgeschoten in de Gazastrook, werd onderschept door het Iron Dome raketafweersysteem, en veroorzaakte kleine schade in Sderot. Als reactie beschoot de Israëlische luchtmacht doelen van Hamas in Gaza, o.a. een betonfabriek.
'Elke Christen moet evangelie prediken aan moslims'
Posted on Monday, August 03, 2020
Een Iraanse bekeerling tot het christendom, opgevoed tot het haten van Israël en de Joden, zegt dat de reddende kennis van Jezus de ware weg is naar vrede en verzoening met Israël.
Antisemitisme op het internet
Posted on Monday, August 03, 2020
In Europa – vooral Frankrijk -worden veel anti­semitische tweets gepost. Israël en Europa zijn het erover eens om het antisemitisme tegen te gaan, maar zullen de sociale-mediabedrijven wel meewerken?
Groeten uit Israël - Mijn persoonlijke berichtje voor U
Posted on Monday, August 03, 2020
Groeten uit Zwitserland! Er heerst momenteel chaos in Israël , in de politiek en op straat. En temidden van al deze waanzin kregen Aviel en ik, Anat, toestemming om naar Zwitserland te reizen. We zijn nu 10 dagen in quarantaine, maar temidden van prachtige groene weiden.
Archeologie: Opgravingen naar tijd van Eerste Tempel
Posted on Monday, August 03, 2020
Ter gelegenheid van Tisha be'Av, de droevigste dag op de Joodse kalender, vorige week, is een video gemaakt waarin Daron Spielman uitleg geeft van opgravingen op het voormalige parkeerterrein Givati, waar elf lagen van beschavingen boven elkaar zijn aangetroffen.
Amazing Grace en protesten tegen de regering
Posted on Sunday, August 02, 2020
Het maakt niet uit aan welke kant je staat, het doet pijn om te zien hoe de huidige eenheidsregering er niet in slaagt het volk te verenigen, zoals deze drie maanden geleden beloofde. Aan de demonstraties nemen niet alleen linksen deel, ook rechtse Likoed-stemmers.
Theodor Herzl's Geheime Bekeringsidee
Posted on Sunday, August 02, 2020
Weinigen weten nog dat Theodor Herzl, voordat hij zich inzette voor een Joodse Staat, als 'oplossing' voor het heersende antisemitisme de Joden voorstelde zich massaal tot het christendom te bekeren. Maar de Paus was er niet blij mee...
Groeten uit Israël - Een kwestie van logica
Posted on Sunday, August 02, 2020
Ik ben dankbaar dat ons land zich bekommert om de gezondheid van zijn burgers, maar waar is de logica? Zo moeten de winkels in het weekeinde gesloten blijven, terwijl ze door de week open zijn. Is het coronavirus in het weekeinde agressiever dan door de week?
Tweede Israëlische minister besmet met Covid-19
Posted on Sunday, August 02, 2020
Voor de tweede keer is een Israëlische minister ziek geworden door het coronavirus. Ook Jeruzalems politiechef en verschillende parlementsleden zijn in quarantaine. In de afgelopen 24 uur werden 1.358 nieuwe coronapatiënten geregistreerd.
'Wil je Corona verslaan? Ga dan naar buiten'
Posted on Sunday, August 02, 2020
De hele wereld zoekt een geneesmiddel, een vaccin of op zijn minst naar uitstel van het corona­virus en zijn schadelijke effecten op onze samenlevingen. Volgens Israëlische onderzoekers kan de zon het antwoord zijn waarnaar we allemaal zoeken.